Kucna radinost i dekoracije - posebne tehike i mali saveti Životni stil

Činjenica je da živimo u potrošačkom društvo i da nikoga od nas groznica kupovine gotovog proizvoda nije poštedela, pa smo pomalo zaboravili da se služimo našim rukama, da i mi umemo da stvorimo nešto lepo, vredno i jedinstveno. Sigurna sam da vam pažnji nisu promakle prodavnice tipa „Hoby“ „Uradi sam“ koje izgledaju kao čarobnjakove kućice u koje kada udjete sve bi ste poneli kući da svašta nešto radite. Obično se kući vratimo sa vrećicom punom kojekakvih drangulija i krenemo sa elanom no, često se desi da nam upravo neiskustvo ugasi početnu želju, jer iako smo se trudili nedostajala je samo neka mrvica veštine da blistamo na kraju. I tada do izražaja dolazi neočekivana bespomoćnost i neznanje u onim malim praktičnim znanjima koji su nekada bila deo svakodnevnog života.

Zato postoje prijatelji koji će podeliti iskustva, izneti predloge i dragocene savete, koji će sigurno mnoge od nas inspirisati da učinimo nešto na nov način. Kao što svako kuća ima i svoje specijalitete ali ne samo gurmanske, tako i svaki čovek ume da uradi nešto veštije od drugog, dragoceno je ako to želi i ume da podeli sa drugim ljudima. Napraviti sebi kutiju za nakit od školjki donetih sa mora ili je ukrasiti nekom tehnikom traži osim dobre volje i znanje kako to učiniti, Internet je bogata riznica informacija, ali nekada samo jedna rečenica prijatelja pretvori sva uputstva u pravo umeće.

http://www.odlican.com/d/7228-3/decoupage+skrinja.jpg
Dekupaž ili salvet tehnika, rad članice Malenka

Šarena Uskršnja jaja, tehnike i mali saveti

Blizi se najradosniji prolećni dan Uskrs ili Vaskrs najveći praznik u hrišćanskoom svetu koji od detinjstava pamtimo izmedju ostaloga po bojenim jajima. Ornamentika na bojenim jajima je ono što privlači najviše pažnje, prepliću se geometrijski i floralni motivi, cveće i lišće kao simbol obnavljanja prirode, novog života i radosti. Često se kao prateći ornamenti sreću i pisane poruke i slikoviti prikazi zoomorfnih motiva od kojih su najzastupljeniji pile, golub, paun, leptir i zec. A shodno vremenu ni ova sfera nije ostala nedodirnuta marketingom pa se nadju i sličice barbika, ninza kornjača i ostalih crtanih junaka. Evo nekoliko ideja kako možete da farbate, dekorišete već ofarbano jaje, popravite nedostatke ili jednostavno napravite trajna dekorativna jaja koja možete da koristite više godina. U svakom slučaju ćete sigurno uživati bilo da ih radite sami ili vam pomažu vaši najmladji.

Mramorna jaja

Mramoriranje se može raditi bilo kojom vrstom boje, tipa ostataka od laka za nokte, mastila, tuševi u boji sl. Biće vam potrebna tanki par plastičnih rukavica jer se ceo postupak izvodi na dlanovima. Nacedite bilo koje boje par kapi na rukavice i lagano valjajte jaje rukama ne trudeći se da boja bude ravnomerno rasporedjena. Za samo par sekundi imaćete mramorno jaje.
Mramoriranje možete izvesti i farbom za jaja, postupak je isti samo što trebate u boju dodati prethodno malo vode. Ako nemate pri ruci rukavice, možete se poslužiti i običnim plastičnim vrećicama, efekat će biti isti.

Šarena jaja

Ofarbali ste jaja ali je boja „zakazala“ i vi niste zadovoljni ili pak želite dodatno da ih dekorišete. U ostatke boje od farbaja,dodajte jestivo ulje, ono će ostati na površini. Sada pažljivo kroz ulje ubacite ponovo u ostatak boje i provaljajte pazljivo po boji. Tamo gde se uhvatilo ulje boja će ostati nepromenjena, a gde nije primiće novu boju. Zato koristite komplementarne boje, tj. Boje jakih kontrasta da bi bila što efektnija; na primer žuta jaja u ostatak ljubičaste ili zelene boje.

Dizajnirana jaja

Prošle godine je naša članica Češko sa nama prijateljski podelila novu tehniku urašavanja uskršnjih jaja. Ukratko za nju je nužno pripremiti sličice od samolepljive folije u bojama koje odaberete, Sličice se nanesu na topla skuvana i ofarbana jaja, a potom se po običaju na kraju premažu nauljenom mekom krpom.

http://www.odlican.com/d/4668-2/MVC-302Fb.jpg
Odličan.com, album Radost i veselje

Pečena jaja

Ne volite mnogo da se trudite, a farba na jajima vam se nikako ne dopada... Zagrejte rernu na 200°C i par minuta držite u njoj ofarbana jaja. Pažljivo ih izvadite iz rerne i pustite da se ohlade. Dobićete unikatna jaja razlivenih boja.

Čupava jaja

Ako na vašim ofarbanim jajima postoje nedostaci, mrlje koje bi želeli da sakrijete, ili vam je jaje puklo možete ga „popraviti“ raznim dodacima. Na mesto koje želite da prekrijete sipajte malo lepka, potom jaje uvaljajte u raznobojne čokoladne mrvice koje koristite za dekoraciju torti , mada možete koristiti recimo i mirišljavu so za kupanje. Ova jaja dakako nećete konzumirati ali će svakako biti veoma lepa dekoracija na uskršnjoj trpezi.

I jabuka je sladja kad se podeli, zato ako želite da radost buja podelite sa nama vaše umeće.

majra 

Site Admin

Ukrasavanje jaja salvet tehnikom

Ove godine sam htela da nesto novo probam. Ostalo mi je nekoliko salveta sa cvetnim dezenom pa resila da ih iskoristim. Isekla sam svaki cvet posebno, odvojila dva bela sloja tako da mi ostane samo stampani. U posudu sam razmutila jedno belance i njime zalepila cvet na kuvano belo jaje. A kad se osusilo presla sam na farbanje cetkicom. Kad se farba osusila nanela sam u tankom sloju sljokice.

Pokusala sam da nalepim cvetic na ofarbano jaje ali onda su boje sa salvete mnogo tamnije pa ne dolaze do izrazaja.

Nadam se da ce vam se svideti kako je ispalo.

http://www.odlican.com/d/4668-4/MVC-302Fb.jpg

Sareni jajca i ukrasi za Veligden

Mozebi e najlesno i najbrzo, jajcata za Veligden samo da gi ofarbame i da gi prineseme na nasata trpeza.

No dokolku imate zelba za nesto novo i ubavo, ako imate malku slobodno vreme, predadete se na svojata fantazija, bidete kreativni i pocnete da eksperimentirate.

Krajniot proizvod koj go dobivate od svojata licna izrabotka i sopstvena kreativnost ke probudat kaj vas cuvstvo na zadovolstvo. Toa cuvstvo uste poveke se zgolemuva, dokolku probudite radoznalost vo ocite na clenovite na vasata familija i se razbira i tie posakaat da bidat del od taa aktivnost.

Zatoa i jas vi poklonuvam nekolku idei za veligdenski ukrasi i sareni jajca.

Izrabotka na korpa za jajca od glinomol

Za ovaa korpa ni se potrebni edno paketce glinomol, temperni boici i lak za premackuvanje(moze da upotrebite i proziren lak za nokti).

Izrabotuvame lenti so sirocina po zelba, gi prepletuvame i vnimatelno i davame forma na korpata. Korpata ja ostavame da se isusi ( se dodeka da pobeli glinomolot). Koga e veke suva, ja prosaruvame so boja i na krajot ja premackuvame so lak, so sto korpata dobiva sjaj.

http://www.odlican.com/d/9795-2/066.JPG

Od glinomolot mozeme da modelirame najrazlicni formi i ukrasi, pa duri i nakit.

Ukrasuvanje na jajca so listovi od bilki

Izberame listovi od bilki po zelba. Listot go mokrime so malku voda i go lepime na nevareno jace. Jajceto go oblozuvame so parce od svileni hulahopki. Krajot dobro go zategnuvame ( moze da se upotrebi konec ili gumeno lastice). Vaka prigotvenite jajca gi stavame vo sad so voda i gi varime. Vo vodata dodavame malku sol ( da ne dojde do pukanje na jajcata) i rastvorena boja za jajca. Gotovite jajca gi odmotuvame, go otstranuvame listot i gi premackuvame so maslo za podobar sjaj.

Ukrasuvanje na jajca so monistra

Potrebni se monistri vo najrazlicni boi i formi. Prethodno svareni, oboeni i oladeni jajca gi premackuvame so lepak. Gi valkame vo monistrata. Mozeme da lepime monistra po svoj vkus z zelba.

http://www.odlican.com/d/7193-2/101_0240.jpg
www.odlican.com/niko650

Ako ja upotrebime svojata fantazija, jajcata mozeme da gi pretvorime vo prekrasni peperutki, zajcinja, buba mari i drugi figuricki po svoj izbor.

http://www.odlican.com/d/7185-2/101_0245.jpg
www.odlican.com/niko650

Edno golemo blagodaram na majra, koja se pogrizi slikite da gi prenese vo ovoj prekrasen slajd, preku koj mozeme da ja prosledime samata postapka na izrabotkata na seto gore navedeno.

Hristos voskrese – vajstina voskrese!

Neka vi e sreken i vecen denot Veligden!

niko650

Moderator

Novogodisnje sarenilo

Evo dodje i 1. decembar. Vec se pocinje sa pitanjima: "Gde cete za docek Nove?" Za mene to ne predstavlja neki poblem, naravno, tamo gde i sve ove predhodne. Veci problem mi stvara kako ukrasiti svoj dnevni boravak za tu priliku.
Evo kako sam ja predhodnih godina ukrasavala.

Na jelku smo stavili jednu masnicu i bacili pogled odozgo sa stolice ...

http://www.odlican.com/d/17061-2/nova+godina+003a.jpg

Onda sto ne bi na plafonjeru zakacili nekoliko trakica i poneko zvonce... Dobro nije bas lako zakaciti sve to pomocu zicki ali to se pokazalo kao dobro resenje jer ipak to treba kasnije lako skinuti.

http://www.odlican.com/d/17103-2/Picture+008a.jpg

Ove trakice su ostale, mogu masnice da ulepsaju jelku u nedostatku ukasa...

http://www.odlican.com/d/17073-2/nova+godina+056a.jpg

Ne bi bilo lose da se i neka poruka nadje na zidu. Uz malu pomoc tekstila, stiropora, masnica, trakica, ukrasa, puno spenadli i gutanja dima moze ispasti nesto ovako.

http://www.odlican.com/d/17085-2/Picture+005a.jpg

Stavicemo neku prikladnu pesmicu i jednu papirnatu zvezdu, na drugom panou.

http://www.odlican.com/d/17091-2/Picture+006a.jpg

Naravno sve je to se lako rastura. Ali sta ove godine da smislim? Koju novu kombinaciju napraviti, gde naci neku novu ideju...
Mozda vi imate nesto novo i zanimljivo?

U susret Vaskrsu

Farbanje jaja je tradicija koju negujemo sa posebnom pažnjom, deci pričinjava veliku radost a domaćicama svake godine uz crveno - Čuvarkuću, velika želja je da budu što lepše ofarbana i dekorisana.

Kada se udruže želja i mašta u korpicama za Vaskrs iz godine u godinu vidjamo koliko ljubavi je uloženo u pripreme za najradosniji hrišćanski praznik. Tradicionalno se jaja farbaju na Veliki petak ali dozvoljeno je i na Veliku subotu. Ukoliko su pripreme u toku a vi voljni donosimo recept kako da i u vašoj korpi nadju mesta nežno ofarbana jaja u pastelnim bojama ili bela.

Da biste jaja u sopstvenoj režiji izbeleli neophodno je da ih nakon što su odstojala jedno dva časa u mlakoj vodi na sobnoj temperature, stavite da se kuvaju.
U šerpu sipate 2/3 alkoholnog sirćeta i jednu trećinu vode i stavite da se kuvaju lagano na tihoj vatri 17-18 minuta. Nakon toga, svako jaje pažljivo stavite pod mlaz mlake vode i finim sundjerom trljajte po površini. Možete koristiti i spužvu koju kupujemo sa pranje posudja ali onu meku stranu. Nežno trljajte u krug i videćete kako boja sa ljuske polako se spira.

http://i.imgur.com/HErRjRYl.jpg

Uz malo strpljenja dobićete divna bela jaja, koja možete sada bojiti u nežne pastelne boje, raditi dekupaž a da to bude zaista efektno. Od deset samo je jedno oštećene ljuske ali je bilo malo već i kada sam stavila, tako da samo nežno i pažljivo rezultat neće izostati.

http://i.imgur.com/vaqFLJ2l.jpg

Radovi su još u toku zato prilažem samo upravo izbeljena jaja, da bi i vi ako imate želju se bacili u avanturu.

Gotovo!

http://i.imgur.com/BDN7FTXl.jpg

majra 

Site Admin