Zena sa prozorom u ocima - Olga Olja Ivanjicki (1931 - 2009) Umetnost

Bolje je menjati mesta i ici sa novim ljudima, nego se vracati na mesta koja imaju svoja secanja. Prosto zato, sto je pitanje emocija neresena stvar, nikad ne znas kad ce neka emocija da te zaskoci, vise nego sto si spreman za nju.

http://img61.imageshack.us/img61/4246/logojabukecustom.jpg

U knjizi Svetislava Basare „Fama o biciklistima", nalazi se spisak ljudi koji pripadaju tajnom udruzenju, koje se navodno sastaje u snovima i „kroji" svet. Olja Ivanjicki je jedna od njih, na sta ona kaze:

"Da ga krojimo, krojimo ga. Nije u pitanju san, ima tu i zivog sna. Nema te stvari koja je recena, a da se nije cula tamo gde je trebala da se cuje. Zvuci paradoksalno, ali je tako. Zvuci i nemoguce, ali se dogadja, kako? Ja to ne znam."

Reci su jedna carolija. One jesu nesto posebno, mnogo znacne su. Rec mi treba, rec da iskazem zal sto ste otisli, a nemam je... kako napisati uzdah?

majra 

Site Admin

Svet u bojama duge

http://www.galerija107.co.rs/fileadmin/Artists/Olja-Ivanjicki.jpg

Rodjena u Kragujevcu 1931. od roditelja ruskih emigranata. Dolaskom u Beograd na studije, 1957. godine, upisuje vajarstvo. Diplomira na Akademiji likovnih umetnosti. Zavrsava postdiplomske studije i dobija mogucnost usavrsavanja Americi. Posebnim priznanjem i stipendijom Fordove fondacije, Olji je omogucen nastavak skolovanja u Americi.

Jedina je zena medju znamenitim slikarima, arhitektama, piscima, filozofima, kompozioorma, osnivac i clan "Medijale". "Medijala" je osnovana 1959. godine sa verom u umetnost i njene moci. Sem Olje clanovi Medijale su bili: Milic od Macve, Kosta Bradic, Sinisa Vukovic, Leonid Sejka i drugi.

Sredinom sezdesetih prva je pocela da se bavi pop-artom. Poznata je po svojim ekstravagantnim ulicnim performansima. Imala je 87 izlozbi u zemlji i inostranstvu. Njene slike krase mnoge muzeje i galerije u zemlji i inostranstvu.