Korisnicki nalog www.inter.rs email, dokumenti, kalendar Caffé

Na sajtu www.inter.rs mozete imati - svoj email, nalog za gTalk, mesto za svoje dokumente, licni kalendar i koristiti ostale naprednije mogucnosti.

Sve navedeno postoji konfigurisano vec par meseci i neki od prijatelja koji su imali vremena su koristili navedene opcije, a sada smatramo da smo se uverili u pouzdanost i mozemo svim vernim clanovima da ponudimo da nam se pridruze ukoliko zele.

Takodje, treba reci i to da nam je ovo zapravo omogucila americka kompanija Google Inc, tako da za sve treba njima da zahvalimo. Mi nismo ni u kakvoj povezanosti sa njima, osim sto se redovno dopisujemo, idemo s njima na pice i treba da im vratimo merdevine koje smo pozajmili.

http://www.google.com/a/inter.rs/images/logo.gif

http://email.inter.rs - email i chat
http://start.inter.rs - pocetna strana
http://docs.inter.rs - dokumenti, tabele
http://cal.inter.rs - kalendar

Nalog na www.inter.rs

Mozete imati svoj licni nalog tipa korisnik @ inter.rs po izboru, ali ukoliko je slobodan.

To je ujedno i Vasa email adresa, a takodje korisnicko ime i za ostale servise u ovom paketu - za chat, kalendar, pocetnu stranu, dokumente, tabele i tako dalje.

Uslovi za otvaranje naloga

Mi smo ovu mogucnost besplatno dobili i vama je kao besplatnu nudimo.

Da bi ste dobili nalog potrebno je da budete verni clan i posetilac www.inter.rs ili makar da obecate da cete biti.

Takodje je neophodno da predhodno razumete i da se slozite sa sledecim.

Ponasanje i upotreba

Necemo dozvoliti nikakvu zloupotrebu naloga. Bez obzira da li je u pitanju spam ili druga nelegalna akrivnost, zadrzavamo pravo da Vas lisimo naloga, cak i bez obrazlozenja. Takodje zadrzavamo pravo da u buducnosti uvedemo neko novo pravilo koje bi vazilo retroaktivno i da Vas zamolimo da uskladite koriscenje sa njim.

Pomoc i podrska

Tehicka podrska i pomoc je relativno ogranicena. Mi Vam mozemo pomoci donekle, ali mi nismo kreirali sistem koji Vam ustupamo tako da sigurno ima pitanja na koja ne mozemo odgovoriti i eventualno problema za koje se ne mozemo smatrati odgovornim i nadleznim.

Sigurnost i privatnost

Uvereni smo da su Google, Gmail, Gtalk pouzdani servisi na koje se moze osloniti, ali mi za njih ne mozemo garantovati. Problema u radu bude, ali retko i uglavnom kratko traju.

Nalog je Vas licni i mi ne mozemo da pristupimo i da vidimo Vasu postu. Dokumente koje podignete i kalendar koji napravite mogu da vide druga lica ukoliko im to omogucite.

Vazne i poverljive stvari cuvajte na odgovarajucim mestima - na svom racunaru ili na CD/DVD. Mozete to drzati i na webmailu i online, ali procenite sami da li mu je tu mesto i koliko ce Vam krivo biti ako se desi nesto nepredvidjeno. Mi brinemo i brinucemo o ovom pitanju koliko je moguce, ali Vi i mi necemo smatrati odgovornim nas ukoliko se desi havarija ili provala.

Sifru menjate sami. Ukoliko Vam treba nasa pomoc, novu sifru Vam mozemo dostaviti samo na email adresu za koju znamo da je Vasa. Ne mozemo da saznamo ni da Vam kazemo Vasu staru sifru, a nova sifra koju Vam javimo je za jednokratnu upotrebu i bicete prinudjeni prilikom prvog logovanja da smislite sebi neku novu i tako budete jedina osoba koja je zna.

Ko garantuje da necemo da promenimo Vasu sifru bez Vaseg znanja?

Ukoliko nam verujete, onda mi. Ukoliko nam ne verujete, onda - niko. U tom slucaju ne savetujemo Vam da otvarate nalog kod nas.

Procedura za otvaranje naloga

Nalog mozete zatraziti privatnom porukom odavde:
http://www.inter-caffe.com/privmsg.php?mode=post&u=2

Ukoliko nalog trazite smatracemo da se slazete sa svim gore navedenim uslovima.

U svom zahtevu dostavite:

1. Vase ime i prezime

2. korisnicko ime - kako zelite da glasi vas nalog, tj email adresa

3. i pozeljno je, ako imate, email adresu koju vec koristite, a na koju mozete biti kontaktirani u vezi ovog naloga koji podesavamo

Uskoro cemo ovde navesti vise pojedinosti o mogucnostima koje imate na raspolaganju. Takodje na ovom mestu mozete postaviti i svoje pitanje ukoliko imate.

galeksic

Site Admin

Pristup mailu putem mobilnog telefona

Da li se moze slati i primati email preko mobilnog?

j@

Site Admin

Veliki procenat mobilnih preplatnika ima danas mobilni aparat koji moze da se spoji na internet. I mislim da svi ti aparati mogu da se konektuju na i prikazu sadrzinu sa svakog ili skoro svakog sajta. Tako bi trebalo da bude i sa webmailovima, tj. sajtovima na kojima pristupamo svojim email porukama.

Cena i brzina mobilnog pristupa

Ono sto su bitne stavke koje se uzimaju u obzir prilikom mobilnog konektovanja su dve stvari - cena i brzina.

Ako se ne varam, cena pristupa internetu je 0.04 dinara po kilobajtu za prepaid korisnike, a 0.05 dinara po kilobajtu za postpaid korisnike. Od Vaseg standarda zavisi da li je to licno Vama skupo ili ne. Nema potrebe i logike naravno, da se upustamo u neku trzisnu analizu ovih cena, ali mozemo da napravimo poredjenje.

Kod nas su se vec uveliko zastupljeni ADSL, wireless i kablovski internet. Mesecna cena pristupa na ove nacine je uglavnom od 1.000 do 2.000 dinara i korisnici mesecno naprave protok od 1 do 5 GB i verovatno nema korisnika koji nije na ovaj nacin skinuo recimo neki film. I recimo da film ima 650 megabajta.

Onih 0.05 dinara nas onako nevino gledaju odozgo. Jelda da je to jeftino? Medjutim, kada bi smo putem mobilnog telefona skidali pomenuti film, on bi nas kostao - 32.500 dinara.

Naravno da nikom nece pasti na pamet da na ovaj nacin skida film, ali podsecam - poenta ove racunice je poredjenje. Mislim da je vrlo ubedljiv podatak i jasno govori koliko je cena bitan faktor.

Sajtovi optimizovani za mobilni pristup

Drugi faktor je brzina i pouzdanost. Ovaj nacin pristupa je mnogo sporiji. Vi mozete skoro svakom sajtu da pristupite mobilnim uredjajem. Neki od sajtova su spremni, optimizovani i za takav pristup, a neki nisu. Oni koji su spremni su 'spakovali' i sazeli, tj smanjili svoju sadrzinu, da vam poseta bude ugodna i da ne bude skupa. Jer jedna stranica na internetu onakva kakvu je znate kad sednete za racunar moze da ima 150 kilobajta, a savesni webmasteri, developeri, dizajneri se pobrinu da to spakuju nekako u dva, tri ili cetiri kilobajta u verziji za mobilne uredjaje.

http://lh4.google.com/image/intercaffe/RmiRREl_-EI/AAAAAAAAAKM/dAPZxNEsxbk/s400/webmail-inter.rs.jpg

Nasa mobilna verzija je go.inter.rs a webmail koji koristimo nije nase delo vec smo ga dobili od Google-a. Medjutim, zadovoljava gore pomenute kriterijume i prilagodjen je za pristup mobilnim uredjajima. Kad dodjete na email.inter.rs, server prepoznaje da ste mobilni korisnik i automatski prikazuje verziju koja je mnogo manja i izdeljena na vise strana nego inace.

Mobilna verzija webmaila Inter.rs

Sto se tice nekog sadrzajnog uputstva za pristup Inter.rs webmailu, moracu da vas razocaram jer nema nista specijalno. Na svom mobilnom telefonu, u svom browseru, to jest tamo gde "otvarate sajtove", ukucajte to jest "otvorite" http://email.inter.rs/ potom unesite svoje korisnicko ime i lozinku i to je sve. Mozete pregledati, primati postu dok sedite negde u kaficu, ili u gradskom prevozu...

galeksic

Site Admin

Mobilna verzija foruma Inter.co.yu CAFFE

Od noćas 12. decembra 2007 puštena je mobilna verzija čata. Trebalo bi napomenuti da smo u beta fazi, znači ovo je test period našeg mobilnog chata u kome možda neće funkcionisati sve kako je predvidjeno.

Nalazi se na adresi www.inter-caffe.com/m

http://lh6.google.com/galeksic/R2CwbkSjevI/AAAAAAAAAc8/-ZFDsyh1lsE/s800/mobilni-inter-chat.jpg

Ono što se prvo može primetiti je upadljiv izostanak nekih naših motiva, prepoznatljivih vizuelnih rešenja. Poenta je u tome da kada pristupate sa mobilnog uredjaja, vama je bitnije da vam se strana što pre učita nego što vam je važan estetski domet lokacije koju čekate da se pojavi. Ovako je malo ružnije, ali za korisnika je praktičnije i jeftinije.

Naravno, mi vam ne naplaćujemo pristup, ali vaš mobilni operater vam naplaćuje uslugu pristupa internetu po količini protoka koji napravite.

Takodje, na mobilnoj verziji smo onemogućili jednu vrlo važnu funkciju. Chat se ne osvežava automatski. Vidite samo one poruke koje zateknete u momentu kad učitavate stranu. Ako posle toga neko nešto napiše, vi to nećete videti sve dok ponovo ne osvežite stranu. Praktično - vi odlučujete koliko često ćete osvežiti stranu i, samim tim, koliki ćete trošak sebi napraviti.

Ako koristite Opera Mini browser, strana se osvežava pritiskom na # i potom 0.

Podrazumeva se, ali da ne bude zabune, pomenimo i to da je u pitanju isti chat. Sve što se napiše na mobilnoj verziji pojavljuje se i kod nas na forumu, i obrnuto - sve što se kaže na forumu, videće i mobilni korisnici na svojoj veziji.

Jedina razlika je u tome što će korisnicima koji kuckaju sa mobilnih aparata, tj. sa ove adrese, chat automatski dodavati pravougaone zagrade ispred i iza korisničkog imena kad napišu neku poruku na chatu. Po tome ćemo znati odakle kuckaju.

Brojevi koje možete primetiti u vrhu strane, označavaju broj posetilaca: ukupno - članovi/skriveni/senkice.

Ova lokacija je predvidjena za pristup mobilnim uredjajima i verovatno ćemo onemogućiti da se koristi sa personalnih računara.

Pozivamo vas da u vaše bookmarkse na mobilnim telefonima unesete adresu www.inter-caffe.com/m i da budemo u kontaktu i na taj način. Ukoliko imate utisak koji želite da nam prenesete, ne oklevajte - pišite meni na PP, ili na email intercaffe NA inter.rs, ili u nekoj prikladnoj temi na forumu.

galeksic

Site Admin

Prebacivanje sa Inter.co.yu na Inter.rs

Tokom noći izmedju 7. i 8. novembra 2008 godine na domenu Inter.rs je izvršena konfiguracija naloga za korisnike Inter.co.yu Google Apps servisa.

Korisnici koji imaju nalog na Inter.co.yu sada imaju još jedan, istoimeni nalog i na Inter.rs.

Savršeno je jasno da to nije ona idealna situacija, koju su neki od vas očekivali. Vi sada imate dva naloga, a verovatno su neki od vas očekivali jednostavnije rešenje: da konfigurišemo postojeće email adrese koje imate tako da funkcionišu i kao Inter.rs i kao Inter.co.yu - na tom jednom nalogu koji koristite.

Medjutim, mi koji brinemo o tome smo to procenili kao rizik i odlučili smo da ga ne prihvatimo. Mogli smo da na CO.YU "naslonimo" i RS i to bi sigurno funkcionisalo, ali bi rizik nastupio od jeseni 2009 godine. Tada bi moglo da se desi da i stare i nove adrese prestanu da funkcionišu, iz razloga koji bi bili daleko van našeg domašaja.

Novi RS nalozi

Svi korisnici koji imaju nalog na email.inter.co.yu, dobili su nalog i na email.inter.rs

Poruke koje ste primili na Inter.co.yu email ne mogu biti automatski prebačene na Inter.rs email. Ukoliko vam je to potrebno, to morate uraditi sami, a imate vremena do septembra 2009 godine.

Tokom vikenda i početkom sledeće nedelje na vašu Inter.co.yu email adresu će vam biti poslata šifra kojom se možete logovati na email.Inter.rs - ali vi, ukoliko želite, možete kada se ulogujete da je promenite. I da kao šifru za email.inter.rs stavite istu kombinaciju koju koristite i za logovanje na email.inter.co.yu.

Preporuka

CO.YU domen se gasi i ono što treba da uradite je da predjete na Inter.rs, medjutim morate se pobrinuti i za onu poštu koja će vam stizati na Inter.co.yu mail tako što ćete u svom vebmailu podesiti automatsko prosledjivanje (forwarding) na vašu Inter.rs email adresu.

U narednih par dana, u ovoj temi, u nastavku, će biti postavljeno kratko objašnjenje o tome kako da pomoću Thunderbird klijenta, preko IMAP protokola, prebacite svoje email poruke sa jednog naloga na drugi.

galeksic

Site Admin

Servis za skracivanje Web linkova – go.inter.rs

Tokom naseg svakodnevnog druzenja dotaknemo se kroz razgovor razlicite tematike koja ponekada nametne potrebu da u chatu podelimo izvor informacije, zelimo da pokazemo sliku i sl. Tada se desi da link obicno prevazilazi duzinom jedan red i pojavi se kao "pantljicara", koja ne retko mora da se dodatno koriguje da bi se preporuceni sadrzaj video.
Odnedavno imamo mnogo elegantnije i efikasnije resenje – servis za skracivanje Web linkova:

http://go.inter.rs/

http://img140.imageshack.us/img140/1688/gointerrs.jpg

Za sve nase clanove koji zele da imaju na raspolaganju ovaj servis nuzno je da imaju otvorenkorisnicki nalog na inter.rs bogat i praktican servis paket (za email i chat, kalendar, pocetna strana, dokumenta, tabele…).

Sam postupak skracivanja Web linkova pogledajte u prilozenom klipu, a sva pitanja, eventualne nedoumice i sugestije uputite korisnickom servisu.

majra 

Site Admin