Harmonizacija doma uz pomoć feng šui metoda - Miljana Feng šui

Moram biti iskrena, i reci, Majra samo zbog tebe sam se registrovala ovde. Fascinirana sam time koliko si truda i vremena ostavila na ovoj temi :)

Da ne duzim, uredjujem sobu i svoj stan, volela bi od tebe da cujem kako bi to trebalo da izgleda po feng shui-u. Izracunala sam svoj Gua broj, e sad da li bi mogla da ti nacrtam raspored mog stana (skeniram ga i postavim ovde) i napisem gde se sta nalazi, posto ne znam da koristim ovaj program (nije mi jasan bas najbolje)

Hvala unapred

Tlocrt za feng shui

Miljana, mozete naravno uraditi tlocrt u kom god programu zelite, cak i rucno pa skenirati, vazno je samo da ocuvate proporcije. Uz to prilozite i ostale nuzne podatke.

majra 

Site Admin

Ako se nevaram od nuznih podataka su datum rodjenja, mesec i godina rodjenja (posto zivim sa majkom i njen datum, mesec i godina)

"Proporcije da se ocuvaju", mozete li mi to ukratko objasniti ili ako ste vec negde o tome pisali da mi pustite link da iscitam

Pored tlocrta i osnovnih podataka, znam da treba da vam ispisem strane na kojem se stan nalazi, da lu su potrebni stepeni? To mi je malo nejasno

Ako sam nesto izostavila dopunite me

Hvala vam

Feng shui analiza prostora, potrebni podaci

Potrebni su datumi rodjenja (ako ne zelite javno mozete dostaviti i na pp), zatim datum izgradnje stambenog objekta, potom eventualnog renoviranja i kratak opis eksterijera i enterijera.

Tlocrt mozete:

- kopirati, skenirati originalan

- ili pak izraditi u bilo kom i najjednostavnijem programu za crtanje tipa Paint-a, jer ono sto je vazno da dobro premerite prostor i da prilikom crtanja samo ocuvate odgovarajucu srazmeru. Tipa da recimo 1m duzine na crtezu predstavljate sa 2cm.

- mozete uraditi tlocrt i "peske", dakle rucno na milimetarskom papiru, pa sklikati i postaviti sliku.

Sve dolazi u obzir samo da su ocuvane proporcije da je slika velicine do 520 piksela i da su ucrtani objekti i precizno ocitana kompasna vrednost na ulazu.

Kompas ocitavate tako sto stanete u sam dovratak ledjima okrenuti ka unutrasnjosti stana, dakle kao kada izlazite vani, i postavite ga na podlanicu u visini struka, odredite sever i ocitate vrednost pravca gledanja. Imate na forumu odmah ispod cata link - Ocitavanje kompasa

majra 

Site Admin

Tlocrt stana

Pozdrav Majra, izvinjavam se sto kasnim sa tlocrtom, ali uspela sam da ga odradim u programcicu da bi vama bilo lakse, sto se ocitavanja kompasa tice nadam se da sam i to uradila kako treba elem da krenem

http://img175.imageshack.us/img175/7949/tlocrtstana.th.png

Svi zidovi u nasem stanu su beli i spanski rad je, jedino u mojoj sobi imam dva kruga nacrtana jedan je ofarban u zuto i taj je iznad mog kreveta, dok je drugi iznad fotelje i on je crven za crno-zutim linijama i mojim imenom na njemu. U maminoj sobi takodje ima dva kruga jedan je zeleni, a drugi zuti i isto su iznad njenog kreveta, u kuhinji je jedan zid (tamo gde je TV) ofarban u svetlo zelenu boju.

U mojoj sobi nema ogledala, iznad mog kreveta imam okacene svoje fotogradije i dve ikone ( Belog Andjela i Sv. Petku) i sat je na tom zidu. Moj radni sto je odma pored mog kreveta i odma do vrata od terase iznad je polica na kojima su knjige i slike. Imam crvene venecijanere u sobi. Radni sto, polica, komoda, ormani su tamne boje drveta.

U maminoj sobi ima umetnickih slika iznad njenog kreveta i cveca odmah do vrata od terase, polica je odma isto do tih vrata koja je prepuna knjiga. Mada ona mnogo vise vremena provodi u kuhinji. U njenoj sobi venecijaneri su tamno bez boje.

Kuhinja je u drvetu svi elementi su od drveta, ugaona garnitura, sto, komode, kuhinski elementi sve je od drveta i boje drveta.

U hodniku odma preko puta kupatila je veliko ogledalo duz celog zida do vrata od mamine sobe.
Kad malo bolje razmislim u nasem stanu je sve boje drveta i od drveta

Sagledavanje zivotnog prostora

Zvezda po rodjenju:

Majka: 9 zvezda Vatra
Miljana: 3 zvezda Drvo

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

- majka: 2 zvezda Zemlje, 5 zvezda Zemlje (crna, zuta)
- Miljana: : 4 zvezda Drvo (zelena)

Uzajamno harmonicne zvezde:

- 3 zvezda Drvo
- 4 zvezda Drvo
- 9 zvezda Vatre

Uzajamno harmonicne zvezde nas upucuju na dekoracione teme (linije i oblike) i boje koje odgovaraju datim elementima kao nesto sto treba implementirati i za cime treba posegnuti u uredjenju narocito prostorija koje su namenjene zajednickom boravku. Dom treba da je dekorisan pravougaonim oblicima, mekim vijugavim linijama i uzorcima, lepo aranziran cvecem i umetnickim predmetima , i sve to u bojama Drveta i Vatre (svetlo plava, zelena, crvena, ruzicasta i purpurna) a u licnom prostoru posegnite za onim sto proistice iz vasih licnih zvezda i zvezde po rodjenju..

Ono sto sa tlocrta mogu da vidim jer niste dostavili tacnu kompasnu vrednost koju ste ocitali na ulazu je da pravac gledanja stana je jugozapad i shodno tome ocitavamo i metaforu za dati prostor uz napomenu da se vasa majka tretira kao vlasnik:

Metafora:

Odgajanje deteta

Potrebno vam je strpljenje. Uspeh zavisi od vremena čekanja u strpljenju i delovanja u pravom trenutku. Budte dobri prema samom sebi, odmarajte i negujte zdravlje.

S napomenom vama Miljana da u ovom prostoru ne smete sebi dozvoliti da padate u sumnjicavost i ne dozvolite da vas neke prethodne greske obeshrabre. Smireno nastojte da prevazidjete prepreke, snaga će doci posle slabosti. Ako budete prilagodljivi i vredni, dobicete pomoc ljudi sa visokih pozicija i vasi kreativni projekti ce konacno urodti plodom. Uslovi u zivotu su retko kada sve vreme i uvek povoljni, mi moramo istrajavati kroz licni napor ka svom cilju, i tada mozemo ocekivati da sami kreiramo uslove u najvecem broju dana.

Ono sto je pri pogledu na sve sto ste prilozili u opisu je da ste negde intuitivno i posegli za elementom drveta sto je dobro, ali ne mogu da ne ukazem na dojam koji se stice pogledom na isti. Naime vi ste sve zidove gotovo duplirali velikim komadima namestaja, to govori i o podvesnom podizanju „ograda“ kako unutar doma, pa se recimo ne govori sve ili ne razgovara o svemu, ne do kraja a takodje se i od spoljasnjeg okruzenja uvlacite u neki svoj spejs, i zatvarate za komunikaciju, za bliskost. Svaki covek dabome mora da postavi granice u odnosu na to sta i koliko ce da deli i sa kim, ali podizanje bedema, ne donosi samo zastitu; druga strana medalje je i izolacija, nedovoljan „vidik“ za sanse i prilike, staticnost, tesko donosenje ne ukalupljenih odluka koje bi bile samo nase i odraz nasih iskonskih potreba i zelja.

Postavkom krupnih teskih elemenata namestaja se na svakoj toj tacci betonira vec postojeca situacija, dodatno se ucvrscuje, pod pretpostavkom da smo sa njom zadovoljni. Zato jos jednom izanalizirajte gde ste to sebi rekli: „Ovaj aspekt je sasvim zaovoljavajuci u mom zivotu, i ne bih tu mnogo zelela promena“ i to je mesto za poziciju teskih elemenata. Drugo spanski zidovi, jesu dekorativni ali sa druge strane, one prakticne, brojne neravnine sakupljaju i prasinu koja mozda nije okom vidljiva ali do izvezne mere zagusuje „disanje“, a ukoliko ima i strukturu koja je bockava jasno i da emituje odredjene „strele“ energetske koje vrlo lako mogu indikovati da se u prostoru ne oseca spokojno i zasticeno uprkos svim drugim stavarima koje se poduzmu.

Sagledacemo tlocrt u celini metodom pet elemenata i osam tacaka

Postoje tri metode koje mozemo koristiti da dijagnostikujemo problematiku uslova u vasem zivotnom prostoru, s obzirom da nemam ocitanu kompasnu direkciju, niti ste na tlocrtu oznacili sever (0°).

Metod osam tacaka pokazuje kako uticu problematicni oblasti u vasem prostoru na razlicite aspekte zivota. Ono sto se uocava je istaknutost jugozapada, pri cemu je elemenat Zemlje u debalansu ili prejak. Previse zemlje izaziva despotizam, sebicnost, tvrdoglavost, gubitak ravnoteze, gojaznost, abdominalnu naduvenost i problematicne navike u ishrani. Osim toga ukazuje na snaznu i dominantnu domacicu i majku, ali s obzirom da je sama projekcija prostor toaleta jasno je da upliv koji pravi na zenu nije blagotvoran. Stoga je nuzno leciti ovaj segment postavkom ogledala na sam vrata, ogledalo treba da bude ovalno ili okruglo u belom ili metalnom ramu. Obavezno drzite ova vrata uvek zatvorena!

Da bi ste privukli srecu u emotivnim odnosima energizujet jugozapadne oblasti u dnevnoj sobi (ili u svakoj sobi, ili bar u vasoj, s obzirom na dati raspored u stanu) . Ono sto bi bilo korisno za celu porodicu je da imate dnevni boravak i da u njemu na jugozapadnom zidu bude izlozena zajednicka slika(naravno gde ste opusteni nasmejani, u nekim trenucima koje pamtite po zadovoljstvu licnom koje ste imali tada), koja bi na taj nacin inicirala povoljne vbracije za sve ukucane. Slika snazni u sustini naglasava cinjenicu da porodica predstavlja zajednicu ljubavi. Takodje mozete da postavite i lampu koja ima neki kristalni deo i koje treba da gore minimalno tri casa dnevno kako bi generisali neophodnu energiju za aktiviranje jugozapada. Potom u hodniku koji spaja prostorije pozeljno je da radi osvetljenje cim je upliv dnevne svetlosti smanjen, i nocu dok odmarate. Mozete nabaviti one stedljive sijalice kako bi ste naravno racionalno brinuli i utrosku elektricne energije. Potom izradite trigram KUN i izlozite ga na jugozapadni zid.

Daljom analizom, ako je na tlocrtu verno upisana orjentacija useci u zapadnoj i delom severozapadnoj oblasti ukazuju na preslab ili van ravnoteze elemenat Metal. Potisnuti metal indikuje prekide u komunikaciji, emocionalne blokade, konfuziju i da bi ste sanirali ove probleme upotrebite belu boju za zidove oko ugrozene oblasti.

Generalno preporuka je da reorganizujete namestaj tako da se prilazni hodnici oslobode, da se ne sudarate sa elementima, pas izmestite u deo gde se levo od ulaznih vrata nalazi sada cipelarnik, u vasoj sobi napravite razmestaj oslobadjanjem od viska stvari i elemenat i definisanjem dve oblasti, jedna koja ce vam sluziti za odmor, relaksaciju i druga koja ce biti namenjena radu, kreativnom hobiju. Pri tome postujet uvek osnovno pravilo da pri orjentaciji uzglavlja i stolice aktivirate jedan od vasa cetiri povoljna pravca na osnovu kua broja. Razmislite dobro cega mozete da se oslobodite, ja prosto nisma u poziciji da vam sugirisem, ali ako sada i sami pogledate recimo samo vasu sobu u njoj se nalaze dva ormana i komoda i ako se ne varam dva lezaja. Prosto nuzno je da prilagodite prostor svojim svakodnevnim potrebama, i ne delim misljenje da su vam potrebna dva lezaja. A i toloko prostora za odlaganje.

No, u svakom slicaju, pokusajte da u svoj prostor stavite samo ono sto vam zaista sluzi, sto je funkcionalno. Ispostujte pravilo da zauzmete komandnu poziciju kada sedite tj. da niste ledjima okrenut ka vratima, ako je to prilikom reorganizacije tesko izvodljivo birajte bocni polozaj tako da imate uvek zid iza ledja. Nekada postavka na prvi pogled izgleda neobicno ali vreme pokaze izrazitu funkcionalnost a samim tim donese i osecaj udobnosti. U pogledu boja kombinujete boje napomenute za harmonizaciju (istok jugoistok crvena i purpurna u kombinaciji sa vasim srecnim bojama i bela naravno moze da se rabi bez ogranicenja)

Isto bih rekla i za majcinu sobu. Cvece tj. veci broj saksija jasno je da nije pozeljan u prostoru u kome se spava, gledano sa bilo koje tacke zrenja, po feng shui na deset kvadrata ide jedna biljka srednje velicine.

Da bi celokupan prostor harmonizovali bojom u oblastima ka:

- severu i jugo upotrebite belu (boja mat ili slonove kosti)
- istoka i jugoistoka crveno i purpurno.

Imajte u vidu da su to game boja pa tako kada kazemo crevno i purpurno mislimo na spektar ukljucujuci svaku nijansu od tamnog do svetlog i obhvatajuci boje kao sto su ruzicasta, boja ljubicice i lavande. Ove boje mozete da implementirate kroz odabir prostirki, zavesa, mebla dekorativnih tkanina, jastucica, i svakako molerajem, s tim da napomenem da prosto treba ocuvati neki prirodan odnos, tj. hocu naglasiti da ceo zid u crvenoj ili purpurnoj je veliki izazov i uvek je bolje se voditi krilaticom „manje je vise“. Ni sve cvece nema crvene latice... Znaci jang prebivalista, oblasti treba oplemeniti i jang bojama, jer je prirodno u njima stimulisati aktivnost, poduzimljivost, brzu promenu, akciju i obrnuto u jin oblastima treba imati meru i inklinirati ka jin nijansama s tim da nikada ne treba da bude nista apsolutno.

U kuhinji, generalno dovitljivoscu treba definisati dnevni i kuhinjski prostor, najlakse to mozete postici pomocu prostirki i postavkom veceg objekta koji bi vizuelno pravio neki vid granice. Spaiz treba da je perfektn sredjen cist, sa metalnim ili belim policama jasno osvetljen i uvek zatvorenih vrata. Sopret kada je van funkcije treba da je poklopljen.

Molim vas da dostavite vrednost kompasa koju ste ocitali na ulaznim vratima, da bi smo uradili i mapu letecih zvezda, i da razmotrite sta i cega mozete da se oslobodite, prosto odluke o reorganizaciji morate doneti vi.

http://img59.imageshack.us/img59/7949/tlocrtstana.png

majra 

Site Admin