Logo, vizuelni identitet: feng šui dizajn, poslovna primena Feng šui

Prodaja preko Interneta - vizuelni identitet

Zelim Vam da postignete najbolje rezultate i realizujete projekat uspesno, ujedno Vam se i zahvaljujem sto ste i nas ukljucili u ostvarivanje istog. Neka vam vase snazne namere i postenje podare blagoslov dugog i plodnog poslovanja, licnog razvoja i finasijskog blagostanja!

Pozadina (background) je najbolje da je jednobojna – tako da se uklapa u paletu boja koju izaberete kao dominantne za vaš veb sajt, nikada ne zaboravite da je primarno da se sadržaj s lakoćom čita. Vizuelni identitet, logo, navigacija moraju biti autentični i obično se kao elementi ponavljaju da bi se pamtili, treba da su dobro stilizovane, upečatljive i bržljivo odmerene razmere isto se odnosi i na veličinu i vrstu fonta gde posebno morate voditi računa da vaši potencijalni korisnici najčešće poseduju jednu podrazumevanu bateriju fontova i tu ne treba puno eksperimentisati, jer cilj Vam je da svaki posetilac može lako i jednostavno da učita sadržaj na svom računaru i imajte još u vidu pri organizaciji tekstualnog sadržaja da čovek lakše čita tekst u formi kolumne zbog fiziologije samom oka tj. čula vida.

Paleta boja za veb sajt kroz prizmu feng shu koncepta

Ovde feng shui se prvenstveno implementira kroz odabir palate boja i organizaciju samog sadržaja (teksta i slika). Kao prvo važno je da identifikujete svoje boje, tj. da razmislite shodno onome što će biti predmet prodaje da na to i upućuju. S obzirom da nisam konkretno upućena, nastojim samo da istaknem važnost oku prepoznatljivih boja odredjenog asortimana, koje će korisnici identifikovati na prvi pogled, baš kao na primer McDonald’s sa crvenom i žutom. To je zapravo jedna od najvažnijih odluka da biste na tržištu svoje usluge brendirali – to Vam je cilj ostalo je put ka uspehu.

Na primer ako je vasa omiljena boja ljubičasta, onda treba naći iz game najsavršeniju nijansu i oko nje graditi ostatak palete koja će biti primenjena u izradi kako veb sajta, tako i vizit karti i ostalog reklamnog materijala. Ako je ljubičasta boja vaš izbor trebate razmisliti pri izboru same nijanse, da li će ista biti trend i recimo za deset godina, hoće li se Vama i tada svidjati. Sve ovo pišem samo da bih ukazala na značaj ove odluke oko noseće boje.

Kada postavite boju kojom ćete definisati svoju bazu nadalje koristite boje koje su klasične i koje neće za deset godina pregaziti vreme. Sa tačke gledišta feng šui-ja nijansa ljubičaste treba da bude odabrana tako da parira tj. da je komplementarna sa limun žutom, to je opisno da kažem ona koja je najbliža grimizno crvenoj. Razlog tome je što prva označava sreću u novcu, sto svakako ljubičasta dopunjuje u smislu bogatstva. Sve ovo s obzirom na Vas kao vlasnika treba dodatno upotpuniti zelenom, rekla bih pistac ili mint zelenom za prosperitet. Crnu i belu koristite u samom dizajnu na punktnim tačkama gde se želi naglasiti neki elemenat dozirano. Ovo ujedno oslikava nastojanje drugog koncepta u feng shui-u koji se tiče harmonije i ravnoteže koja se u okruženju o kome govorimo postiže upravo uskladjivanjem boja.

Preglednost, dobra navigacija su ono što oslikava dobru fluktuaciju energije. Prvi koncept feng šui-a jeste proticanje energije koja nas okružuje ali i povezuje. Povoljan či se uvek kreće talasastim zavojitim putanjama, poput vetra i vode u prirodi. Kako energija ne sme da se kreće prebrzo dobro uključiti jedno mesto koje će se ponavljati na svim stranicama tipa navigacije i logotipa. Takodje ono što se često vidja na sajtovima je prisutnost gotovo isključivo pravih i paralelnih linija što neminovno vodi ka stagnaciji zbog toga što u prirodi postoji jako malo savršenih dugih pravih linija. Zato pri osmišljavanju dizajna uključite zaobljene ivice, meke, krivudave linije i oblike koji ce razbijati šablon pravih linija i unositi dinamiku. Forma uvek mora da prati funkciju.

Izbegnite provajdera sa lošom reputacijom (to je u feng shui-u neprikosnoveno, kao istorija prethodnih stanara u životnom prostoru), jer obrazac uvek nastoji da se ponovi.

Logo - vizuelni identitet

Što se tiče odabira simbola koji bi bio prihvatljiv, u osnovi treba razmišljati da on isto predstavlja neko saopštenje gde je komunikacija u prvom redu vizuelna i koju reči (u ovom slučaju naziv sajta) samo potkrepljuju. Razmišljala sam o predlozima koje smo razmenile: pčela u feng šui-u simbolizuje dug život, sreću i večitu mladost shodno činjenici da pčela u prirodi živi najduže od svih insekata, čak osamnaest godina. Ako je to Vaš definitivan izbor onda slika sa depositphotos jeste najbolji izbor, jer omogućava i prilagodjavanje u adekvatnom program što je sa tačke gledišta feng shui-a važno jer komprimovane slike ne nose vitalnu energiju.

No, ono što možda treba razmotriti je generalno šta ona primarno simboliše da bismo izbegli kič, i ako tako posmatramo sigurna sam da i Vas asocira na med, pčelinje proizvode tj. pčelarstvo. Kao simbol je u toj sferi i adekvatno i učestalo primenjena.

Ova koju vidimo na drugoj slici podseća na one iz dečijih slikovnica ili crtanog filma (pčelica Maja), s obzirom da opet nemamo mladju populaciju kao ciljnu grupu, ostavlja nedoumicu – šta ona reklamira?

Mišljenja sam da simbol ili znak raspoznavanja treba da je identičan svoj poruci (naziv sajta!) i da se na taj način postiže vizuelna konzistentnost sadržaja i cilj celokupnog projekta (grupna kupovina) zbog cega je moj izbor pao na sliku u prilogu:

http://i.imgur.com/NGtCrhF.jpg

ili:

http://i.imgur.com/EPHYI2F.jpg

Shutterstock.com, Photo of clapping hands. Vector illustration.

Dve ruke, stilizovane u golubice, ujedno i spremne da srećno zaplješću, dve prosperitetne boje, linije meke, zaobljene a sama grafika pogodna i da se prilagodi dimenzijama nužnim za favicon što je još jedan elemenat prepoznatljivosti na Internetu.

Ako govorimo o vremenu (koje ne treba propustiti), onda gledamo najčešće na sat ili na kalendar ili seoglasi zvuk - zvoncić. Ako nešto od predloženog budete razmatrali, vreme koje treba da pokazuje je pre podne izmedju 9-11h.

Ono što je važno je da vodite posebno računa i ispoštujete autorska prava ili koristite free resurse, težite visokom nivou jednostavnosti i lakog brzog snalaženja i pretrage sajta. Poštujući druge i sami zaslužujemo isto.

majra 

Site Admin

Hvala vam najlepse!! Iskrena da budem ja licno nisam htela te sablonske slike, koje su karakteristicne za to. One se nalaze svuda i manje-vise nisu autenticne i privlacne, bar iz mog ugla. Ne bi postale prepoznatljive. Pre sam htela nesto simpaticno i slako, i sama sam u tom stilu :) Podosta ima deteta u meni, te me stvari uveseljavaju i prosto uzivam kada vidim tako nesto, izgleda da nikada necu odrasti :)
Izmenila sam poruku. Umesto toga da mi pomognete oko prostora pre bih da se trenutno skoncetrisem na sam sajt koji ce uskoro biti gotov pa da sredimo sto se moze na vreme jer posle nema nazad :)
Ja sam pokusala da napravim kako bi to moglo da izgleda i meni se veoma dopada, trudila sam se da ovim crticama ubijem sve ravne forme koje ste mi napomenuli i nadam se da je to dobro? Evo linka

http://s24.postimg.org/vayzwew5h/pcelica_1.jpg
http://s18.postimg.org/hacjtp94p/pcelica2.jpg

da li imate neke sugestije na to? Da li pcelica treba da bude okrenuta ka desno kao na prvoj slici ili na levo? Ako to ima neke veze :)

I napomenuli ste odabir fonta, o tome iskreno nisam puno razmisljala i sada sam u dilemi kakav on treba da bude?
Ja sam nasla neke fontove vodila sam se time da nemaju ostre ivice ili tako nesto po nekim logikama feng suija :) Recimo i taj na slici je jedan od, ne znam da li je odgovarajuci ili imate neku preporuku?
Jos jednom veliko hvala sto mi pomazete, ja sam zaista veliki vernik u fen sui i ne bih volela da svesno napravim nesto sto je lose za moj posao :)
Veliki pozdrav!
Jovana

Bubamara

Pogledala sam sve slike u prilogu, i ako se odlučite za bubamaru, koja u feng shui-u generalno predstavlja srećan simbol, birajte ovu jer zaista deluje pozitivno a i sam položaj podseća na popularni "like".

http://i.imgur.com/iaB22yi.jpg

majra 

Site Admin