Feng šui uredjenje enterijera, pomoć prijatelja - mara61 Feng šui

Pocetkom prosle godine, na netu, naisla sam na tekst koji je gomilu svakodnevnih problema (kao prepisanih iz mog zivota) povezao sa rasporedom prostorija, namestaja, boja… Tako sam pocela da citam tekstove vezane za Feng shui. izbacila sam gomilu stvari koje sam “za svaki slucaj” cuvala godinama (ima toga jos), kupila sam statuu Srecnog Bude, jednu tronogu zabicu, Crassulu, iznela sam kaktus iz kuce... Medjutim, sto vise citam, imam sve vise dilema i definitivno mi treba necija pomoc. Sad sam stigla do faze kad je strah od greske dosao u prvi plan a stvarno bih zelela bih da promenim neke stvari.

Da napomenem i to, stan u kome zivimo svima nam je veoma drag, iako smo podstanari. Pun je svetla, lako se sredi, raspored je funkcionalan. Bas sam bila zadovoljna dok nisam shvatila da nam je centar doma u predsoblju, zdravlje na stepenistu, karijera u WC-u, najtezi delovi namestaja na novcu...
Planiramo krecenje (sada je sve belo osim decije sobe koja je kajsija boje) pa je pravi momenat da se nesto ucini. Rado bih promenila raspored namestaja koliko god je to moguce. Volela bih da na zidove stavim vise slika, manjih formata, svojih pre svega ali i tudjih, ( radim reprodukcije slika koje mi se dopadnu i koje mislim da mogu pristojno da uradim) ali i fotografija. Oduvek mi se dopadalo kad na zidu vidim puno slika. Nisam u situaciji da nesto znacajnije investiram, ali neke sitnice su uvek dostupne.
Evo kako prostor izgleda.

http://img682.imageshack.us/img682/1156/stana.th.png

Porodicu cini nas cetvoro:
Suprug (01.01.1961, kua broj 4),
ja (02.07.1961 kua broj 3)
starija cerka (14.05.1987. kua broj 2) i
mladja cerka (26.04.1990 kua broj 8 ).

U stan na drugom spratu, kao prvi stanari, uselili smo se 23-25.avgusta 2003.godine.

Kuca u kojoj zivimo zidana je i dovrsavana dvadesetak godina, a zavrsena je pre naseg useljenja, osim potkrovlja koje je u stambeni prostor adaptirano dve godine nakon naseg dolaska. Vlasnik zivi u Japanu, otud je finansirao radove, tako da tesko da bilo ko pouzdano zna blize datume. Kuca se nalazi na periferiji, u sporednoj, ne narocito prometnoj ulici, sa severne stane. Oko nas su privatne kuce, manje-vise iste visine kao i ova u kojoj zivimo. Ispred nas, preko ulice je isto privatna kuca i okrugla betonska bandera sa sijalicom, u visini pola prozora nase dnevne sobe, pa nam je prednji deo dvorista cele noci osvetljen. Nije neki pogled ali nije strasno. Osamdesetak metara vazdusnom linijom ispred nas protice Nisava.

Kuca je na pravougaonom placu, postavljena tako da je veci deo dvorista iza nje. Mala i dupla klizna, metalna kapija su na jugu. Do vrata, kroz malu kapiju, vodi betonska staza (3-4m). Jedan deo klizne kapije preko betoniranog dela vodi u garazu, sa leve strane ulaznih vrata, koju koriste komsije sa prvog sprata. Drugi deo klizne kapije, do istocne ograde koristi se kao ulaz u dvoriste kolima. To je oko 4-5 metara sirok prostor, suncan. Neposredno uz ogradu kod komsije su sljiva i leska, a uz samu kapiju u uglu neki mlad cetinar oko 1.8m visine, ne znam tacno koji je, kao tuja, recimo. (nije ni bor, ni jela, ni aris). Desetak metara od kapije, uz ogradu, stoje kante za djubre. Tu, odmah do kapije suprug parkira sluzbeni auto kojim svakodnevno putuje. Desno od ulaza (gledano ka ulici, znaci JZ) je deo baste i tu sam uz stazu do kapije posadila jasmin i forziciju. Medjutim, skoro trecnu povrsine zauzima velika betonirana sahta sa 2 okrugla metalna poklopca. Tu stoji vodomer, pa mora da ostane slobodan pristup. Kako to leciti? U uskom pojasu ispred kuce, izmedju velike i male kapije su narcisi i jos po nesto. Planiram da posadim orlove nokte uz ogradu, i klematis, ako mi se primi ovaj put, nesto crveno i zuto, moram da se raspitam sta ce tu uspeti, jer zemlja je loseg kvaliteta, a sunce bije citav dan.

Iza kuce je travnjak, kruska, jabuka i visnja. Uz severnu stranu placa, od polovine ka SI su nadstresnice - boksovi za ogrev. Sa zapadne strane je veliki ruzmarin (donet sa Hilandara, posadjen kod komsije, ali je ceo presao kod nas) i ceo red hirzantema koje su se nesto pokvarile, treba da se presade (sa te strane susedna kuce je udaljene svega oko 4m, pa nije bas suncano).

Glavni ulaz u kucu gleda ka jugu. Nakon ulaska, hodnikom se stize do stepenica desno, koje idu nanize do podruma (samo ispod sobe na severo-istoku) i navise do potkrovlja na III spratu.

Spoljne dimenzije stambenog prostora su 858x1162 (bez terasa, koje su i sa ulicne i sa dvorisne strane sirine po 115cm). Ulazna vrata u stan su (vrlo sam se trudila sa kompasom) na 96 stepeni, dakle, gledaju na istok.

Stambeni prostor se sastoji od predsoblja, dnevne sobe, trpezarije kuhinje, decije sobe, jos jedne sobe, kupatila, WC-a, ostave i dve terase.

Do stana se stize stepenistem koje je uradjeno u teraco tehnici (klasika), zidovi su okreceni u belo, Prostor je lepo prirodno osvetljen – zid prema spolja, koji gleda na istok je od mutnog stakla. Vestacko svetlo cine obicne sijalice na gajtanu. Stepeniste nije ogradjeno. Na svakom spratu i na pola nivoa su odmorista sirine oko 1m. Ja na donjem odmoristu cuvam veliku Juku, a na gornjem kaktus koji skoro da je do plafona.

Ulazna vrata su dvodelna: vrata - kombinacija punog drveta i 9 staklenih polja i fiksirani deo (desno, cetvrtina ukupne sirine vrata 3 staklena polja) otvara se samo u posebnim prilikama - recimo seljenja. Sa leve strane vrata stoji ormar za obucu prirucne izrade, od drvenih dascica, nadam se da cemo moci da ga zamenimo novim. Na njemu su dve saksije sa fikusima. Sa desne strane je red obuce koja se svakodnevno koristi.

Planiram: da ispred vrata stavim pravougaoni zeleni otirac; da na vrata okacim zlatnu plocicu sa nasim prezimenom (imamo dilemu cirilica ili latinica, pisana ili stampana slova, samo prezime ili i sva nasa imena, po starosti); da na zid levo od vrata stavim neku sliku sa motivom sunca (u zelenom, drvenom ramu??? Dopala mi se, pa bih uradila, ako odgovara, slika Rosine Wachtmeister – Momenti di felicita, iako u sustini izgleda kao deciji crtez, na slici je porodica macaka, njih cetvoro i neko nosato sunce iznad njih ), da sijalicu na zidu desno ispred vrata pokrijem svetlo zelenom plafonjerom(!?!) (kako se zove ta vrsta lustera kad se stavlja na zid???) ili nekom drugom vrstom lampe....

Predsoblje je relativno usko i dugacko i ima dva ugradjena plahara: plahar (A), preko puta vrata, sa jednim krilom i civilukom, na koji je zalepljeno neuramljeno ogledalo i garderober(B). Na podu je sivi itison od zida do zida. Prostor je relativno mracan, prirodno svetlo ima iz dnevne sobe i kroz staklena ulazna vrata. Vestacko svetlo su dve plafonjere, postavljene otprilike ispred pomenutih ugradjenih plahara. Osim ulaznih, u predsoblju je jos sestoro vrata. Suceljena su jedino ona izmedju dnevne sobe i malog WCa. Vrata od dnevne sobe su skinuta zbog grejanja, ona od WC-a stoje stalno zatvorena, ali...Na zidu izmedju decije sobe(5) i dnevne sobe, (pravo preko puta WC-a) je ogledalo. Devojkama je to bas zgodno, ali...

Planiram: Krecenje u neku toplu, svetlo zutu nijansu; Kupovinu staza u nekoj oker do cokoladno braon nijansi; da pokrijem ogledalo na plaharu preko puta vrata (1.samolepivom tapetom ili tako necim u istoj boji drveta kao sto je plahar2.ili lesonitom u nekoj boji); da iznad ulaznih vrata stavim vencic od pruca sa crvenim masnama jer su devojke zapadna grupa; da na plafon izmedju kupatila i WC-a okacim metalne zvoncice sa 5 cevcica; imam problem gde smestiti (dovoljno veliko da se vidi figura) ogledalo a da to bude i prakticno i lepo i ispravno; rasporedila bih slike po predsoblju, recimo, levo od vrata, neki vodopad ili recni tok, (zelela sam da imamo akvarijum, ali dnevna i decija soba su desno od vrata, mala soba je na severo-istoku, pa mi ostao samo taj zid); Preko puta decije sobe bih neki suncokret ili neku nasmejanu decu ili neko narandzino drvo, ili nesto sto se njima dopadne, ili vise manjih slika, sve zajedno, ne znam. Taj zid je prvo sto se vidi kad udjes, a i vrata od decije sobe gledaju pravo na njega..Radila sam granu tresnje u cvetu u kaligrafskoj tehnici, i nju bih uklopila tu negde...ili je bolje u trpezariji...???

Dnevna soba, trpezarija i kuhinja nisu odvojene vratima. U dnevnoj sobi, na istocnom zidu do vrata je pec na cvrsto gorivo, Kreka (samo tu postoji dimnjak) kojom grejemo ceo stambeni prostor. Do nje su 2 vitrine. (od iverice, boja hrast) Onu blize peci cine fijoke, polica sa televizorom i asimetricno rasporedjene otvorene police za ukrase i knjige. Druga ima dva zatvorena krila u donjem delu i otvorene police za knjige, kojih imamo prilicno. Na jednoj od polica stoji figurica nasmejanog Bude. Juzni zid cine dupla balkonska vrata i prozor. Ispred fiksiranog dela balkonskih vrata, do vitrine, u uglu je fikus-eukaliptus visine oko 1 metar. Tu je ranije stajao kaktus pa sam ga iznela na stepeniste, ali i ova biljka mi ima nesto siljate listove, razmisljam da ga poklonim komsinici kojoj se jako dopada. Ispod prozora je polica od kovanog gvozdja sa cvecem (kucna paprat, seflera, spatofilum, ljubicice). Zavesa u dnevnoj sobi je ista sa onom u trpezariji, nezno krem, skoro bela, sa cipkanom bordurom, do poda. Ona bi eventualno, mogla da se podeli na dva dela, pa da deo ispred balkonskih vrata ostane tako dugacak, a da se deo ispred prozora skrati. Na svim prozorima imamo i venecijanere, neke drapkaste boje, odsijavaju na zlatno. Na zapadnom zidu, u uglu je moj ljubimac fikus bendzamin (star oko 15 godina, visok preko 2 metra), a onda kauc presvucen braon mebli-stofom, na kom spava suprug. Ispred kauca je pravougaoni stocic. Na zidu iznad kauca je 5 slika: juznije stoji kompozicija plavih i zutih ljubicica i crvenih lala, a ostale 4 su prikaz istog drveta u cetiri razlicita godisnja doba (sve imaju plavi paspartu, planiram da to promenim). Sve slike su kvadratnog oblika i u braon drvenom ramu. Severni zid prakticno i ne postoji, osim nekih 50cm do ulaznih vrata u dnevnu sobu, to je prelaz u trpezariju. Na to malo zida stoji veliki pravougani metalni sat (neka kancelarijska varijanta) koji bih svakako da zamenim. Da li je to dobro mesto za sat? Da li je tu dobro mesto za sliku ili figuricu kornjacice? Ako nije, gde i kakvu kornjacicu da stavim, jer vec neko vreme pokusavam da nadjem neku koja mi se dopada.

Imam lepu, malu sliku crvenog feniksa. Da li da je uramim i okacim, i gde bi bilo najbolje?

Nedavno smo prolaz ka trpezariji delimicno zatvorili tako sto smo uz zapadni zid premestili komodu koja je zadnjom stranom okrenuta prema dnevnoj sobi, na kojoj stoji dracena i pribor za pusenje od bakra. Ispod nje, ne na podu, stoji tronoga zabica okrenuta prema JI.

Na podu (lakiran brodski pod je u citavom stanu) je tepih plave boje sa drap do cokoladnom sarom (kvadrati, pravougaonici, par krugova i trouglova) po obodu. Nadam se da boja tepiha nije veliki problem, jer nikako u doglednom periodu necu moci da kupim drugi. Isti takav tepih, manjih dimenzija je u trpezariji. Luster je radjen od sisala, u makrame tehnici, trebalo bi ga zameniti necim prakticnim, sa vise sijalica. Vrlo rado bih po dnevnoj sobi i trpezariji postavila indirektna svetla, sto kao lampe, sto kao osvetljenje samog zida. Treba odabrati i boju prekrivaca za kauc (dodala bih i par jastucica u razlicitim, intenzivnijim bojama). Umesto postojeceg stocica, radije bih stavila dva cetvrtasta, manja. Bude li para, trebalo bi nabaviti i makar dve (vise tesko da ce moci da stane) foteljice ili taburea, za sedenje. Trenutno, mi koristimo kauc, a kad neko dodje unesemo fotelje iz decije sobe (one su neka poslovna varijanta, nisu bas adekvatne, ali to je to)

U trpezariji je pravougaoni sto sa 4-5 stolica. Sto, stolice i komoda su od hrastovog drveta sa malo duboreza. Izmedju dnevne sobe i trpezarije, bocnom stranom uz zapadni zid (celom povrsinom u dnevnoj sobi), gore pomenuta komoda. U nisi, sa istocne strane - stocic sa racunarom, iza njega na zidu velika makrame tapiserija od sisala. Na istocnom zidu, u nastavku, su 3 ikone (dve sa Presvetom Bogorodicom sa malim Hristom u narucju i Sv. Petka) , a na severnom slika zime u naivi.( U braon drvenom ramu, paspartu od jute). Mala izbocina od dimnjaka u SI uglu pokrivena je lozom koja je makrame kompozicijom zakacena za plafon. Na zapadnom zidu je prozor u kome stoji 6-7 skoro uvek procvetalih ljubicica. Izmedju trpezarije i kuhinje je teska zavesa od braon mebl-stofa (kao kauc u dnevnoj sobi) sa jedne strane pokupljena kaisem uradjenim u makrame tehnici.

Sve garnisle u stanu su drvene, sa PVC alkama. Zavesa je par sa onom u dnevnoj sobi, samo sto je kraca, par santimetara ispod prozora. Lusteri u predsoblju, trpezariji, kuhinji i decijoj sobi na JI su okrugle, bele plafonjere.

Volela bih da nisu u trpezariji popunim nekom vrstom zatvorenih polica, od poda do plafona. Tako bih eliminisala ove ostre uglove i prakticnije iskoristila prostor, jer mi definitivno nedostaje mesto za odlaganje razlicitih stvari, od kutija sa novogodisnjim ukrasima, dokumentacije, knjiga, albuma sa fotografijama, racuna koji moraju da se cuvaju itd. Itd.... Nisam sigurna za boju, verovatno hrast, da se uklopi uz sto i stolice.(?) Ako ovde smestim tu zatvorenu policu, treba naci mesto za racunar? Da li je dobra ideja da u policu bude ukomponovana klizna ploca koja moze da se izvuce, na kojoj ce stajati monitor i tastatura, pa kad radis da ti police nisu nad glavom?

Stavila bih i neku sliku neba ili nekog drugog prigodnog motiva na zid izmedju trpezarije i kuhinje. Imam malu uramljenu ikonu Belog andjela (na zlatnoj podlozi u bordo-braon drvenom ramu). Promenila bih ovu braon zavesu u nesto srebrno ili zlatno, eventualno neku kombinaciju sa malo ljubicaste, kazu to je dobra kombinacija za one rodjene u godini pod uticajem metala, (suprug i ja)... Stolice nisu tapacirane pa bih uradila i jastucice za njih od istog materijala. A ikone? One i inace idu na istocni zid. To se bas ne uklapa u fs pravila, ali...

Suprug i ja, a i starija kci (osim kad uci) vreme provodimo po pravilu ili u dnevnoj sobi ili u trpezariji, uz racunar. Osim svima za zabavu, racunar sluzi suprugu i za posao-pisanje dnevnih izvestaja, planova i sl. jer radi za firmu koja nije iz naseg grada. On se bavi komercijalnim poslom, jako puno putuje. Dala bih mu 6 kineskih novcica da stavi u auto, ali ne znam kako pravilno da ih povezem.

Kuhinja je relativno mala i zbog prikljucaka vode, trofazne struje i plina u nizu stoje: na severnom zidu,(sa druge strane je kupatilo) u SI uglu sporet(kombinacija plin-struja), do njega masina za sudje, pa sudopera (jednostrana) i vrata prema ostavi.(uklopljeno u santimetar). Preko puta sudopere je vertikalna kombinacija zamrzivaca i frizidera. Do njega je uzani donji kuh.element (masina za sudje zauzela njegovo mesto izmedju sporeta i sudopere), niska plasticna polica i kanta za djubre. Viseci i donji delovi kuhinjskih elemenata su od hrastovog drveta kao garnitura u trpezariji. Na zapadnom zidu kuhinje je prozor sa ljubicicama ili cvecem koje razmnozavam, planiram da tu posadim bosiljak, ukrasne papricice ili nesto slicno. Na istocnom zidu su vrata ka predsoblju. Prakticno, dok kuvas, vrata su bocno, iza, desno.
Jedna polovina poda u kuhinji (deo ispod sudopere, masine sa sudje i sporeta) su plocice, neke neodredjene sare, u drap-oker-smedje kombinacijii. Ostatak prostorije je lakirani brodski pod. Na severnom i istocnom zidu, do visine od 142cm od poda su plocice, iste kao one u kupatilu, bele sa svetlo sivim, neodredjenim, dijagonalnim, talasastim sarama i crne fuge. Izmedju kuhinje i trpezarije stoji prostirka od krzna. Iza i bocno na zidu do sporeta, skroz do plafona su tanke kineske asurice. Pod u kuhinji nije pokriven, sto nije bas prakticno, i tu bi trebalo da, makar ispred sudopere, dodje nesto sto se lako odrzava i susi. Nesto mislim, mozda nije losa ideja da se iza vrata u kuhinji (to je pravo preko puta sporeta) postavi neka visoka polica (moze da bude duboka do 20cm) za prazne vaze, zacine, kuhinjske krpe i sitnice koje su mi potrebne. Izmedju prozora u kuhinji i vrata od ostave je zid. Da li tu staviti neku sliku?

Pretpostavljam da bi dnevna soba trebala da se okreci u neku bez nijansu.. Uzajamno harmonicna zvezda, za nas cetvoro je 9 – zvezda purpurne vatre. Medjutim, nikom se nije dopala ideja o krecenju dnevne sobe u tu boju, generalno, skoro da i nemamo nista ljubicasto u kuci. Trpezarija i kuhinja bi, posto su pod uticajem metala, trebale, pretpostavljam, da ostanu bele. Malo je nezgodno sto je zid na zapadu, u dnevnoj sobi, trpezariji i kuhinji, jedna nicim ne prekinuta celina, pa tragam za idejom kako da odvojim boje dnevne sobe i trpezarije a da bude zanimljivo i originalno i da se lepo uklopi. Rado bih promenila raspored u dnevnoj sobi (da rasteretim podrucje novca (u citavom stanu u JI uglu je neki tezak komad namestaja koji ne znam gde bih), iz JI ugla bih sklonila vitrinu sa knjigama i tu stavila bendzija, a u ugao gde je sad bendzamin neku lampu na 2 nivoa svetla, stocic sa porodicnom slikom, par sveca i sl, ali nikako da nadjem pravu kombinaciju. Uz to, mislim da i kauc ne stoji kako treba. Kako god da ga pomerim imam utisak, nesto ne valja.

Soba na jugoistoku, u kojoj borave devojke okrecena je u kajsija boju. One godinama insistiraju da se okreci u zeleno. Tepih je u dve nijanse list-zelene sa malo narandzastih detalja. pokrivaci na krevetima su narandzasti. Zavesa drap, do poda. To je, cini mi se, mnogo zelene i narandzaste za nekoga ko je rodjen u elementu zemlje, ne znam... U krajnoj liniji, mozda pristanu i da samo jedan zid bude zelen, a ostali ne. Neka jaca pistaci-zelena se cesce pomene, kad o tome razgovaramo. Raspored je sledeci: na severnom zidu je fotelja, na kojoj sedi Dzo - veliki beli slon (poklon starije mladoj sa ekskurzije u Grckoj) pa krevet starije cerke koji gleda pravo prema vratima. (znam da je lose, i ona je primetila da se ujutru oseca bolje ako su vrata zatvorena kad spava). Iznad kreveta je veliki poster na kom je prikazan Periodni sistem. Ona studira farmaciju (IV godina) pa joj je to bliska i draga stvar. Na istocnom zidu je krevet mladje cerke a iza njenog uglavlja u JI uglu, veliki garderober. Na juznom zidu je prozor i balkonska vrata. na zapadnom zidu je gomila naredjanih CD-a, pa uzi deo regala sa fijokama i policama, radni sto na kome je racunar, pa drugi deo regala sa policom za TV i otvorenim policama na kojima one cuvaju svoje omiljene stvari- plisane igracke, slike i sl. i vrata od sobe. Regal je u osnovi crn, sa teksturom drveta, samo je prednja strana boje slonove kosti. Boju krila mozemo i da promenimo (na opstu radost). Na istocnom zidu, iznad kreveta je uramljena slagalica od 2000 delova sa slikom nekog brdovitog predela u ranu jesen i planina pod snegom iza, i poster omiljenog pevaca. Slika je pretpostavljam dobra, samo ne znam da li valja sto je pazl? Mladja kci skuplja limenke, ima ih preko sto, sad su na delovima regala, ne znam kako i gde da ih smestim a da se vide i da ostanu u sobi. Mladja kci je student matematike, prva godina. Pravili smo razlicite kombinacije namestaja u pokusaju da ispostujemo povoljan pravac za ucenje i spavanje, a ni sa romansama nismo bas srecni. Uz to mladja kci ima ceste glavobolje (proveli smo puno vremena kod lekara, nije donelo rezultate). Kako god okrenemo nesto ne valja, jer treba smestiti i garderober i knjige.

Ako sam dobro shvatila bagua kartu, povoljnije bi bilo da mladja kci bude u sobi na severo-istoku, a starija u sobi na jugoistoku. Medjutim, to nikako nece ici, jer mladja kci tesko prihvata promene i voli ovu sobu. Zapravo, ona u njoj provede 90% vremena dok je u kuci. Za stolom uci, slusa muziku, dopisuje se sa prijateljima. Zato bih u ovom prostoru dala prioritet onom sto njoj odgovara.

Soba na severoistoku do skoro je bila svastara. Onda smo je malo preuredili pa sam ja krenula da spavam tamo, jer suprug jako hrce. U toj sobi u SZ uglu je garderober (deo onog regala iz decije sobe), a na juznom zidu je velika polica na kojoj u kutijama stoje sve one stvari koje nemamo gde tipa: letnja garderoba zimi, strucne knjige koje povremeno trebaju, koferi, dokumentacija, burde i snitovi, jorgani i jastuci kad se ne koriste i slicne stvari. Ponesto od toga cu i da izbacim, ali vecinu ne mogu. Polica je sa prednje strane pokrivena zavesom. Paralelno sa tom policom je dusek na kome ja spavam.
Sad starija kci trazi svoj prostor za ucenje (citaj - svoju sobu) pa smo tamo stavili improvizovani radni sto, vitrinicu za knjige, a treba da se ubaci i pec (na jedino moguce mesto, do vrata u sobi, a to znaci da ce gledati na istok) . Ona jos uvek spava u zajednickoj sobi sa sestrom. Ovu sobu bih obojila i uredila u skladu sa njenim elementima jer tamo treba da uci. Razmatrale smo varijantu kombinacije zute i purpurne, s tim da osnova bude neka nijansa zute a da detalji (slika, zavesa i sl) budu pink. Ja sam vise za to da ta pink ide ka ljubicastoj, odnosno da ima vise plave. Stavila bih joj mali kristalni globus na sto, neuramljenu sliku planine formata A4 iza nje (procitah da tako treba), a nesto mi se ucinila simpaticna i ideja o kupastom sesiru znanja, iako ne znam kako bi on trebao da izgleda i od cega treba da bude, pa da ga napravim. A i onaj njen Periodni sistem ce sa njom. Da li je njen radni sto dobro postavljen? Ako prebacimo i njen krevet , gde bi on trebao da bude (zapadni zid je zajednicki sa WCom, tu ce biti pec a sa druge strane na severnom zidu su balkonska vrata i prozor, u podnozju juznog zida (Jz) su vrata...) Mozda nije lose znati, kako da postavim svoj krevet, za slucaj da i ja ostanem da spavam u toj sobi? (Ako nadjemo neki lek protiv hrkanja vracam se odmah u kauc u dnevnoj sobi). U ove dve sobe stavila bih bambus u zamenu za drugo cvece.

Mozda je bitno da napomenem. Obe kceri su dobri studenti. Ako treba izdvojiti problem, kod mladje je to nedostatak samopouzdanja, a kod starije gubljenje energije pred kraj (iako se nikad ne preda). Obe imaju problem sa izborom partnera.
Ostatak prostora su kupatilo i mali WC na severu. Kreceni su u belo, tako valjda treba i da ostane. Plocice su bele, sa nekom neodredjenom talasastom dijagonalnom sarom u svetlo sivoj boji, sa crnim fugama. Obe prostorije su svetle, sa prozorima ka severu.
U kupatilu su na istocnom zidu vrata, lavabo pa wc-solja u uglu. Na severnom zidu je prozor, u SZ uglu je bojler, ispod njega masina za ves. Na zapadnom zidu, do masine je bela plasticna komodica sa 4 fijoke, u JZ uglu cetvrtasta kada za tusiranje. Zavesa oko kade je belo-sivo crna kombinacija, sa par zutih kvadratnih detalja. Iznad lavaboa je trodelni ormaric sa ogledalima. Drzaci za cetkice i peskir su beli, plasticni.

Mali wc ima malu lavabo i wc solju i prozor ka severu i to je sve. Plocice su iste kao u kupatilu.

Ostava na severozapadu je okrecena u belo, u njoj su police sa posudjem i namirnicama.
Na terasi sa ulice (na Jugu) pocela sam da gajim cvece, mada je tesko naci vrstu koja moze da i uz svakodnevno zalivanje podnese sunce, koje sa te strane greje od jutra do mraka. Na sirem delu, ispred decije sobe moze i da se sedi.Terasa ka dvoristu je prazna. Ograde na terasama su metalne, obojene samo zastitnom bojom (minijum, nesto bordo-braon).

I Majra, to je to. U svakom slucaju, volela bih da nesto ucinim na poboljsanju finansija i karijere za supruga i mene, srece, zdravlja i uspeha svoje dece u skoli i ljubavi, naravno. Verujem u Tvoju pomoc i nadam se skorom odgovoru. :? :PPP Srdacan pozdrav

Feng šui principi i prostor, analiza i predlozi

Zvezde po rodjenju:

Suprug: 4 zvezda Drvo (istocna grupa)

- Sever – veliki prosperitet i ugled
- Istok – dugovecnost i romanticni odnosi
- Jug – dobro zdravlje i harmonicni odnosi
- Jugoistok – mir i stabilnost

Mara: 3 zvezda Drvo (J, JI, S, I – istocna grupa)

Starija kci: 2 zvezda Zemlja (SI, SZ, Z, JZ – zapadna grupa)

Mladja kci: 8 zvezda Zemlja (JZ, Z, SZ, SI – zapadna grupa)

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Suprug: 1 zvezda Vode (direkcija sever, boja bela, najpovoljniji oblici meki skladni i asimetricni, oni koji odgovaraju Vodi)

Mara: 9 zvezda Vatre (direkcija jug, sjajni uzorci, purpurna, umetnicki predmeti, kreativni cvetni aranzmani sa dozom luksuza cak na granici sa kicom, u smislu bljestavih sjajnih elemenata)

Starija i mladja kci: 6 zvezda Metal, 7 zvezda Metal (dirkcije zapad i severozapad, meke kruzne i ovalne forme, boja bela i gama crvene)

Uzajamno harmonicne zvezde:

http://img266.imageshack.us/img266/682/tabelaf.jpg

Iz tabele uzajmanog odnosa zvezda po rodjenju uvidjamo da je zvezda 9 Vatra zajednicka clanovima i kao uzajamno harmonicna treba da bude osnov pri uredjenju enterijera , posebno prostora koji su namenjeni zajednickom boravku. Zvezda 9 Vatre upucuje da dom treba da je uredjen veselo, toplo dekorisan sa pravougaonim i kvadratnim formama ( sto, stolice, prostirke...), okruzeni sa finim i skupim stvarima, sa svim onim sto nosi licni pecat autora, sto znaci i na primer slike koje vi radite da budu potpisane vasim imenom. Generalno paleta boja kojom treba da se sluzite je svetlo plava, zelena, crvena, ruzicasta, smedja, bez i zuta, sa akcentima u metalu, bilo da ga uvedete kroz zlatasti prah na slic, ili kroz tkanje u jastucnici, miljeu.. i sl. )
Shodno kompasnoj direkciji ulaza u kombinaciji sa zvezdom po rodjenju sledi metafora za prostor:

Zalazak sunca u kasnu jesen

Trudite se da planove i projekte na dugi rok kompletirate. Pustite korenje i rastite. Trava nije zelenija u tudjem dvoristu. Ako ste sumnjicavi i kontradiktorni, rizikujete finansijske nepovoljnosti kao i bracne neprilike. Ako ustrajete u dovodjenju stvari u prirodan poredak,i prihvatite neka odricanja uzivacete u dobroj sreci.

Mala napomena za vas: svim sredstvima se borite za dokazivanje u zivotu, ali nemojte preterati. Neka vam budu kristalno jasni vasi ciljevi i za ono sto istiski zelite odnegujte u sebi strpljenje da sacekate trenutak kada treba da delujete. Periode koje dozivite kao nepovoljne nastojte sebi u svesti predociti da kako sve tako i to, proci ce, vase je samo a ostanete pribrani i mirni, a kad prodje „oluja“ da delate i onako kako samo vi to umete negativne uslove preokrenete u pozitivne. Mogucnosti za napredak uz pomoc sa neocekivane strane ce zasigurno pravovremeno otvoriti vrata za vasu kreativnost. Pomaganje drugima je nebeski blagoslov, ako se drzite tog zlatnog pravila bicete duboko postovani.

Sinhronizacija prostora bojom zaheva uvodjenje:

- U oblast severoistoka i jugozapada crvene ili purpurne
- Zapada i severozapada crne ili mornarsko plave

Ovo sprovodite u praksi kroz odabir dekorativnih tkanina, presvlaka, mebla, zavesa, miljea, jastucica, prostirki, detalja tipa ukrasnih saksija, ramova za slike, ili pak dominantnog kolorita na slikama i sl.

Glavni ulaz - "usta doma"

Prvo sto je pozeljno od radova je rukohvat za stepeniste, staza duz stepenica koja vode ka vama, zelena sa obrubom crvenim i crvenom linijom po sredini. Ona treba da se pruza do ulaznih vrata. Od izuzetne je vaznosti da stepeniset bude dobro osvetljeno, s obzirom da nemate opciju ugradnje rednog osvetljenja onda se potrudite da postojece opremite ili plafonjerama ili pak izduzenim ovalnim, belozelenim luster kuglama. Na odmoriste donje postavite biljku (Yuku) a kaktus iznesite vani, iako on ima svoje dobre strane pretpostavljam da je po dimenzijama veci i shodno tome on zahteva i veci slobodan prostor oko sebe. Na vrata postavite ime i prezime vaseg supruga i vas, pisana slova nagnuta u desno blago(po izboru pismo), i bez plocice, znaci samo izlivena slova. Deca treba da uzivaju u dobrom feng shui-u porodicnog imena. Kao alternativa vencicu je slika pored vrata sa unutrasnje strane koja ce imati crveni ram ili dominantan kolorit. Naiva je uvek dobro dosla u feng shui-u, a slika koju pominjete ako vas rauje onda jeste dobar izbor.

U predsoblju takodje pobrinite se da je dobro osvetljeno, ako postojece osvetljenje to ne obezbedjuje, u perspektivi planirajte jednu stojecu lampu koju bi ste postavili do vrata dnevne sobe (zuta tacka) i koje treba da gori nocu bar tri casa. Za sada ako vam se otvori mogucnost planirajte da zamenite plafonjere lusterima koji ce imati cevcice- visuljke od kristala spiralno ili kruzno aranzirane koje ce na strujanje vazduha „zveckati“ . Zvoncice nemojte postavljati ovde jer nije uputno da se ispod njih prolazi. Vrata od dnevne sobe svakako vratite u funkciju. Ogledalo koje ste pomenuli u plakaru ako daje odraz ulaznih vrata pretvorite u umetnicki objekat oslikavanjem, a zuta strelica ukazuje na poziciju gde mozete da ga premestite, to ili neko drugo da postavite. Ili ga jednostavno stavite na unutrasnju stranu plakara, tako da ce sacuvati funkciju a nece stvarati odraze. Drugo ogledalo jasno vam je da duplira ono sto odrazava i da ovakva pozicija zasigurno nije povoljna. I njega mozete smestiti sa unutrasnje strane drugoga plakara i na taj nacin ispostovati devojke. Takodje u predsoblju postavie neku vitku biljku na ucrtanu poziciju.

Pozeljno je da podignete etison od zida do zida i stavite jednu ovalnu, laganu, prostirku po mogucstvu od prirodih materijala i bar u vecem postotki (meavina pamuk viskoza) sa belim resama. Moze da bude i tkanica, i sl. Na zid izlozite tresnjin cvet, ne znam kojih je dimenzija ali dajte mu znacaj i samom centralnom postavkom, pa ako se razmasete mozda i deo zida da naglasite bojom (kao lazni ram) u ciji centralni deo cete postaviti sliku. Licno bih ostavila da dominira prostorom, ako vam se vizuelno doima malom, uvek imate otvoreno da urdite jos nesto tipa sljivinog cveta, magnolija i sl. malo samo istrazite simboliku.

Osmatranje prostora u celini

Ako sada osmotrimo oblik sveukupnog prostora uocavamo da u severozapadu postoji usek, pri cemu je elemenat Metala van ravnozete. Preslab Metal indikuje prekide u komunikaciji, emocionalne blokade kao i togobe koje se najcesce reperkutuju na funkcije izlucivaja i disanja. Osim toga sevrozapad kao noseci trigrama Čien (oca, muza, vlasnika) (korespondirajuci delovi tela glava i pluca), je ugrozen pozicijom kupatila, a donekle i kuhinje. No, i na ovo treba gledati kao na izazov, na nesto sto je kao takvo inicijator da upravo najvise radimo na razvoju njegove simbolike. To je i pomoc sa neba, zato u dnevnoj sobi u severozapadnom delu (odredite tacno kompasom, stanite na ulazna vrata od dnevne, a zatim u sam centar dnevne sobe i potom identifikujte koji deo poklapa severozapad i izradite simbol Cijen heksagrama (set punih linija). Najuputnije je ako se on moze inkorporirati na plafon, zid ili namestaj, ali ce i slika inicirati energiju ovoh heksagrama.

Osim ovoga, deo koji zauzima ostava treba da je beo molovan, besprekoran, osvetljen i nocu i u njemu sve sortirano kao u apoteci, s tim da odvojite bar jednu policu na koju cete postaviti par knjiga koje treba da imaju vezu sa onim cime se suprug bavi. Moze to da bude i literatura, godisnji bilteni i sl. Plafonsko osvetljenje treba da je kruzno i belo, i jedna manja prostirka tamno plava, u osnovi kruzna.

Kuhinja: izmedju masine i sporeta postavite plutanu plocu doovoljno je i nekoliko mm debljine, sporet kada je van funkcije treba da je poklopljen. Postavite saksiju , drvo (ukrasna od pruca i sl.) sa zlatnim detaljima dekorisanu sa lozicom koju cete pustiti dz zida iznad visecih delova kuhinje do kupatila. Na sam frizider postavite kristalnu ciniju, sa naglasenim rubom sa mandarinama, zutim jabukama, juznim vocem i sl. A ispod nje stavite pet novcica (cetiri zlatna (zuta) i jedan beli (srebrni) monete od 50 para.
Trpezarijski sto treba da ima centralnu poziciju, paran broj stolica, i da se oko njega slobodno krecete. Svako za stolom treba da sedu u jednom od svoja cetiri najbolja pravca. Tepih je odgovarajuci s tim da sto osvezite nekim belim stolnjakom bez cvetnog motiva , ili plavo belim miljeom, da u prostor date malo svezine. Takodje zavese neka velicinom odgovaraju velicini prozora i neka budu bez cvetnog motiva. I broj biljaka trebate odmeriti shodno velicini prostora, par ukrasnih saksija sa ljubicicama sasvim je dovoljno.

http://img269.imageshack.us/img269/1794/fengshuitlocrtstana.png

Kako ovaj deo zahvata i JZ treba nastojati da ovde stavite parne predmete u paru. I molim vas sklonite komodu, pregradu, ne projektujte fizicke pregrade. Ako zelite da zaklonite pogled ka trpezariji sto je i preporucljivo, stavite neke lepe drapere od finog nekog laganog tila koji takodje mozete staviti u gamu pururne, ali u veoma nezne tonove, pa na njima mozete da uradite i dvostruki znak srece nekom tehnikomsrebrnim koncem. Vazno je da budu leprsave, da ne unose tesku, spustajucu atmosferu. Ikone drzite naravno po onome sta za vas predstavljaju, po kanonu da na istok. U deo gde vam je sada racunar radije postavite policetako kako ste napisali, a na jedan segment izloziti zajednicke slike. Pobrinite da ovo ne bude pretrpano, i da je sve uredno sortirano u zatvoreom delu Sto se tice samih boja, mozete u osnovi za dnevnu odabrati boju slonove koszi a trpezariju samo donjideo do visine od oko 80cm istom tom bojom molovati zid, a gornji deo belom Izmedju mozete i neku manju borfuru sa elementima srebrno belim, uzorak srodan elementu metala (ne cvetni) Mozete i sami izraditi tu borduru, tako sto cete obican beli tapet iseci na visinu recimo 15cm i oslikati ga srebrno, lila i plavim elipsama koje se nadovezuju... ne sumnjam da ce vam nedostajati maste i ideja. Na taj nacin ce te ocuvati vizuelno harmoniju.

Sto se tice samog racunara, moja topla preporuka je da ga postavite u dnevnu sobu, i tako da ga orjentisete da se aktivira suprugov najbolji pravac jer je on taj koji obezbedjuje radeci i za njim prihode. Kada ga vi koristite prosto samo zaokrenite malo monitor i stolicu da aktivirate vas povoljan pravac. Takodje, orman koji se nalazi iznad kreveta u dnevnj je prilicno tezak i u datoj poziciji ne bih rekla da pruza potporu, cak naprotiv, pre ce biti da opterecuje i onoga ko tu spava. Dobra je ideja da ovaj prostor zaista osvezite tako kako ste zamislili jastucicima, i eto i nacina da uvedete uzajamno harmonicnu boju, pa sad dozvolite sebi kreativnosti i napravite ih u paleti purpura od patlidzan plave pa do bordo crvene uklopite ih sa zavesom, koju postavite ka trpezariji.

Dnevnu sobu reorganizujte, naime ova pozicija ako stoji ovako uzglavlje nije povoljna za supruga Krevet mora imati zid iza uzglavlja. Ovo ujedno treba da bude i vas zajednicki lezaj. Prosto u perspektivi razmisljate o nekom prakticnijem resenju tipa troseda koji bi preko dana bio prekriven dekorativnom tkaninom, tipa onih pamucnih tankih sa resama sto se mogu naci po indi shopovima ali sada i po megamarketima. Stice se utisak da se vi brinete o svima, zanemarujuci vase licne potrebe. Morate negovati vas partnersiki odnos, deca imaju svoje sobe i neka to ispostuju u izvesnom stepenu. Takodje dobro ste osmislili da rasteretite jugoistok, i upravo ovde mozete i postaviti racunar ali u komandnu poziciju ka vratima, do benjamina, a u deo ispod prozora, duz zida policu sa knjigam. Tv postavite na manju komodici pa pomerite na severni zid. Ideja za lampu, sa parnim brojem kugli takodje je dobra.

Cvet koji zelite da poklonite poklonite, i svo drugo cvece nemojte nagomilavati u prostoru u kome spava bilo ko, imate terase i maksimalno ih eksploatisite u te svrhe. Neki opsteprihvacen normativ je jedna srednje razvijena biljka na 10 kvadrata. Takodje krznenu prostirku mozete doneti i postaviti ispod stolice za racunar u dnevnu. Stolice uparite a ovaj namenski negde iskoristite za svece, ili kod neke od devojaka.

Sobe za devojke

Sobe devojacke treba urediti tako da u njima postoji definisan deo za rad i za odmor. Ono sto generalno treba izbeci je da se gleda u krevet dok se uci. Potom treba uvek postaviti sto da se ima komandna pozicija u odnosu na vrata. E sad primat je da se orjentacija uzglavlja i radnog stola izvrsi tako da se aktiviraju povoljni pravci.

Gledajuci sadasnji raspored i uzimajuci u obzir da ce mladja kci u svoju sobu, sto znaci da cete ukloniti krevet koji se nalazi u liniji vrata sto nikako nije povoljno, drugi krevet pomerite do zida uzglavlje i tu neka spava mladja kci. Pozicija radnog stola je adekvatna jer aktivira mir i stabilnost, iako bi orjentacija ka Si bila najpovoljnija. Sve sto ste naborjali od detalja, proosto mora da se dobro preuredi, da se sortira i eliminise. Ako je nesto hobi on mora da ima svoje mesto.

Devojacka soba treba da odrazavastil zivota ali i stremljenja u svim njegovim aspektima, ona treba da je jedna vrasta ekstenzije korisnika. Iskreno mislim da je tinejdz period davno prosao i da prazne konzerve pricaju price o praznini, ali kako sve moze da se preobrazi, ako je ljubav posredi tako i od njih ona kao matematicar sigurno moze da napravi neki sklop koji ce odrazavati njenu osnovnu vokaciju, kupa, piramida, silikon i sl. pa u akciju :), starija cerka naravno svoje stvari nosi u svoju sobu.. Predlozila bih da posteljinu u nekoj perspektivi zamenite zutom, naradzasta hoce da unese uznemirujucu energiju, i treba je pazljivo koristiti. Soba generalno treba da bude vedra, tako da i zelena dolazi u obzir, ali zelena da ne bude florescentna (sto se cesto desi kada se boja mesa sa osnovnom masom) tako da budite pazljivi u odabiru.

Slike koje ste pomenuli prvenstveno zbog motiva ne odgovaraju prostoru. Pazl mozete postaviti i u hodnik ili cak i u dnevnu sobu na severni zid. Planina pod snegom u jesen je povoljan motiv ali ne i za intimni prostor nekoga ko zivi prolece zivota.

Starijoj cerki oslobodite sobu, razdelite segmente regala izmedju njih dve shodno potrebama. Boje koje ste naveli za moleraj i za dekor su odlicne, s tim da ipak ispostujete njenu zelju da pink ide vise ka crvenoj ne ka lila, ona je zemlja i u ciklusu produktivnih elemenata je proizvodi. Sto se tice samog rasporeda, ovako gledano sto je dobro orjentisan ali u odnosu na vrata je to jedna pozicija koja unosi strepnju jer se nema u vidokrukgu ko ulazi u prostor, zato bih ga ja ostavila u toj orjentaciji ali povukla nanzize ka zidu koji deli sa kupatilom, na taj zid iza nje stavite sliku planine, lepu, veci format, a ispred neka ostane u vidnom polju periodni sistem. Krevet orjentisite da ona aktivira svj pravac, sto znaci da uzglavlje ide do zida (na kome je sada plakar) i s obzirom da su vrata u liniji, postavite neki objekat (recimo fotelju) izmedju, uz zatvorena vrata, i jednu lampu to je sasvim dovoljno.

S obzirom da ce u sobi mladje kceri biti sevrni zid slobdan ti locirajte najkrupnije segmente regala, a u svojo sobi neka drzi samo sezonsku garderobu i knjige koje uci. Ostalu literaturu odlozite ili prosto spremite u kutije. Znaci samo ono sto je u funkciji za dati period treba i da je lako pristupacno. Mozete malo isplanirati generalno sve plakare, pa mozda desni da namenite samo za njihove knnjige i ostalu literaturu kojom se sluzite povremeno. A samo vazne (u smisli i profesije) kljucne kardinalne knjige drzite izlozene osim onih koje su namenjene ispitima (tipa enciklopedije ili nekog izdanja iz struke od renomiranog autora). Ispred kreveta treba da stoji kvaratna, zaobljeni uglova prostirka, meka (da staje na nju boso nogom kada ustaje da sa osecajem ugodnosti uplovi u novi dan ;)
A ljubav ce uploviti, zarom one peci ;)

Na prozore u kupatilu mozete uraditi vitraz, prostirke neka su ovalne, uvek sortirajte i slazite (svi) ves koji je za pranje kao da ga slazete u police, ne trpajte u masinu... i sva sredstva za odrzavanje higijene doma (tipa krpa, detredzenata.. drzite van vidnog polja. Ukoliko nema adekvatno mesto za smestaj svega onda ga stavite iza zavese prosto da se ne vidi. Kozmetika i sve sto sluzi za ulepsavanje treba da je u licnim prostorima ne u kupatilu.

Simbolicki objekti koje ste naveli su svi pozitivni, ovako na blic mogu reci samo da money frog treba da stoji u najboljoj direkciji onoga ko donosi najveci prihod u dom, i to u dnevnom boravku najbolje bi bilo tamo kod racunara, ali tako postavljena da nije bas vidljiva posetiocima. Za ostale simbole sam detaljno napisala i u temi simbolicki objekti i posebno u nasoj maloj riznici. Molim vas iscitajte pa ako bude dilema tu smo, kucnite ;)

Hvala na strpljenju i srecne vam promene!

majra 

Site Admin