Uredjenje stana korak po korak - jjasmina Feng šui

Draga Majra,

Molim te da mi svojim savetima pomognes oko uredjenja stana u koji smo se doselili pre par meseci.3d prikaz i tlocrt su u prilogu.Unapred hvala!

Kratak opis zgrade i stana:

Godina izgradnje zgrade je 2010.U stan smo se uselili sredinom aprila 2011.

Zgrada se nalazi oko 600m uzbrdo od trznog centra,pijace i okretnice autobusa i trole u naselju.Fasada je mesavina pastelno roze i braon boje,neso poput boje pudera.Zgrada ima suteren,prizemlje,2 sprata i potkrovlje.Okruzena je privatnim kucama:levo je kuca koja ima prizemlje,2 sprata I potkrovlje,ispred levo kuca sa prizemljem,spratom I potkrovljem,kuca naspram takodje,desno gore kuca sa prizemljem,2 sprata i potkrovljem,desno je kuca sa prizemljem,spratom I potkrovljem.Ispred ulaza u zgradu se nalazi mali parking sa 3 parking mesta sa leve I 4 parking mesta sa desne strane.Ispred jednog od ta 3 parking mesta su resetke ispod koga je nas prozor manje sobe ciji je nas interni naziv”soba za zabavu”(jasniji prikaz toga je na 3d prikazu). Sam ulaz u zgradu je odprilike na sredini zgrade I do njega se dolazi sa 3 stepenika.Stan je u niskom prizemlju.Pod u hodniku zgrade je od mermera,Naspram ulaza je 6 stepenika koje vode na gornje spratove,a do naseg stana void 1o stepenika koji su pomereni malo udesno od samog ulaza.Stan je levo od stepenista,a levo od nasih ulaznih vrata su vrata nase ostave koja ima oko 7 kvadrata i koja je smestena tacno ispod onih 6 stepenika koji vode na gornje spratove.Stan iz dnevne sobe ima izlaz na dvoriste povrsine priblizno 56 kvadrata.U sredini,a desno od naseg stana je garsonjera,a krajnje desno je stan koji je identican nasem ali preslikan kao u ogledalu,koji kao I garsonjera imaju svoja dvoriste priblizne velicine kao I nase.Dvorista su ogradjena niskom drvenom ogradom,ne visom od 1m.
Strane sveta su ucrtane na skici.

Nasi licni podaci:

Sin,rodjen 22.08.2010.
Suprug,rodjen 18.03.1978.
Ja,rodjena 19.07.1977.

Pojasnjenje podataka

JJasmina: Draga Majra,

Molim te da mi svojim savetima pomognes oko uredjenja stana u koji smo se doselili pre par meseci.3d prikaz i tlocrt su u prilogu.Unapred hvala!

Kratak opis zgrade i stana:

Naspram ulaza je 6 stepenika koje vode na gornje spratove,a do naseg stana void 1o stepenika koji su pomereni malo udesno od samog ulaza.Stan je levo od stepenista,a levo od nasih ulaznih vrata su vrata nase ostave koja ima oko 7 kvadrata i koja je smestena tacno ispod onih 6 stepenika koji vode na gornje spratove.
Strane sveta su ucrtane na skici.

Jasmina,

u pratecem tekstu ste naveli da se izvan stana nalazi vasa ostava, ja iz doticnog tlocrta ne mogu da zakljucim koji je to deo. Dakle pitanje je:

- Na tlocrtu je ostava ucrtana gde?
- Na kompasu kako ste prilozili sliku ocitana vrednost se poklapa sa rozim ucrtanim vektorom i iznosi 105°?

Molim Vas da ovo dopunite kako bih imala egzaktane podatake za rad.

Slike u prilogu:

Kompasna direkcija:

http://img233.imageshack.us/img233/6725/kompas2p.th.jpg

Tlocrt stana:

http://img35.imageshack.us/img35/7527/45181432.th.jpg

majra 

Site Admin

Sagledavanje prostora metodom feng shui

Zvezda po rodjenju:

Jasmina: 1zvezda Vode

Veliki prosperitet i ugled: Jugoistok
Dugovecnost i romanticni odnosi: Jug
Dobro zdravlje i harmonicni odnosi: Istok
Mir i stabilnost: Sever

Suprug: 4 zvezda Drvo (S, I, J, JI)

Sin: 8 zvezda Zemlja (JZ, Z, SZ, SI)

Uzajamno harmonicne zvezde:

Jasmina/suprug:

  • 1 zvezda Vode - bela
  • 3 zvezda Drvo – boja zelenog zada
  • 4 zvezda Drvo - zelena
  • 9 zvezda Vatra - purpurna

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Jasmina:

  • 6 zvezda Metal (bela)

  • 7 zvezda Meatal (crvena)

Suprug:

  • 1 zvezda Voda (bela)

Sin:

  • 2 zvezda Zemlja (crna)

  • 6 zvezda Metal (bela )
  • 7 zvezda Metal ( crvena)
  • 9 zvezda Vatra (purpurna)

Metafora:

Vetar romori kroz drvece

Nije mudro biti nepoverljiv, izbegavajte sumnjicavost i zbrku. Vase veze cvetaju ako uzbegnete tendenciju da budete neodlucni i neprakticni. Zastitite se nepotrebnih teskoca tako sto cete se koncentrisati na licni razvoj, pomoc ce tada doci i od ljudi koji se nalaze na visim polozajima. Sta god istinski zelite, moci cete i postici. Nervozno zapitkivanje je gubljenje vremena. Cesto bivate zabrinuti za buducnost i opterecujete se sumnjama, sto vas dovodi do toga da menjate misljenje uvek iz pocetka, da odlazete i propustate prilike koje vam se ukazuju. Iako ste po prirodi nezni obdareni ste velikom pronicljivoscu, i vama je potrebno da se kao vetar muvate, cirkulisete naokolo, vazna vam je komunikacija i razmena informacija sa vasim prijateljima . Vasa sreca uveliko zavisi od vrste drustva u kome se krecete, tako da budite selektivni za svoje dobro.

Jasmina mala napomena za vas, naime uslovi su promenljiva kategorija a na vama je da se prilagodite. Ostrinazapazanja koja krasi vas duh treba da bude osnov da se inteligentno nosite sa preprekama. Morate znati kada da se povucete, a kada da grabite napred. Vi cete pre stici do svog odredista ostavljajuci sebi vremena nego forsirajuci stvari. Kada ste u „igri“ budite strpljivi dok situacija ne bude definisana okvirno, dakle ucite sebe na period odlaganja, a onda kada krenete u akciju da sprovedete nesto u delo igrajte uvek otvorenim kartama.

Generalno u cilju harmonizacije prostora bojom potrebno je:

  • U oblasti zapada i severozapada uvesti crno ili mornarsko plavo

  • Jugozapada i severoistoka crveno ili purpurno

Dakle ovo su preporucene boje koje treba uvesti u naznacene sektore, ali ne i manje vazan detalj je nijansa koju treba primeniti. Izbor uvek opredeljujemo u finkciji prostorije po principu jina i janga. Prakticno to znaci kada biramo boje za harmonizaciju u dnevnoj, kuhinji i trepazariji one treba da su jang tj, svetlije nijase crvene ili purpurne dok ce u spavacoj sobi biti suptilnije na primer boje sljive, plavo-purpurne ili boje lavande.

Kada uvodjenjem ovih boja harmonizujemo nepravilnost prostora, primeticete da postoje oblasti u kojima nisma posebno naglasila boju. To su oblasti u kojima mozete slobodno da upotrebljavate svoje licne boje odredjene srecnim zvezdama i uzajamno harmonicnim zvezdama takodje vodeci se principom pri izboru valera namenom prostorije.

Prostor generalno ima istaknut oblast na jugu zbog cega postoji debalans elementa vatre, to indikuje prejake emocije, preterani trud, emocionalnii mentalni stres, ali shodno cinjenici da je prostor na neki nacin izdvojen od ostatka zivotnog prostora, ukazuje upravo na usledn navedenog debalansa sakupljanje nezadovoljstva u sebi sto na zdravstvenom planu moze doneti probavne smetnje, povisen krvni pritisak i poremecaje u radu srca. U cilju sanacije ovu istaknutu oblast obojite zutim ili nekim drugim zemljanim tonovima. Takode u deo koji se nalazi direktno ispod stepenista nemojte odlagati nista od vitalnog znacaja, zamislite da simbolicno svi gaze po tome, dakle u taj segment deponujte ono sto nisu na primer namirnice, vazne knjige i sl. Sezonska garderoba, sanke, skije i slicne stvari mozete ovde odlagati.

Sam ulaz u dom ima izrazito povljnan uliv, naime kako u ciklusu elemenata zemlja stvara metal, i buduci da je upliv znacajan za finasijski prosperitet na ulazu ovo predstavlja fokusnu tacku. Da bi smo podrzali finansijski dobitak treba ojacati povoljnu vodenu zvezdu uvodjenjem zemljane energije, najefikasnije plasmanom kristala, ovako cemo kontrolisati i nepovoljne karakteristike zvezde 1 koja bi mogla da ispolji svoju stranu "pohlepnog vuka" koji bi unosio razdor u bracne odnose, a ujdno cemo ojacati zvezdu novca. Na sam ulaz obavezno istaci plocicu sa imenom i prezimenom, postaviti otirac sa ispisanim "dobro dosli", obezbediti da zvono uvek dobro radi, a ako ste u mogucnosti postavite ding-dong zvono (ima onako dve cevi), osvetljenje treba da je centralno sa kristalnim elementima, visecim, ili pak nabavite tablet fontanu radjenu od minerala, ili na sam ugao sa dnevnom sobom postavite lepu stojecu vecu lampu sa abazurom radjenim od kristala, koji su slobodni pokretni. Dakle princip je da se ovde uvede stalni pokret, osnazi energija zemlje i da ritam priliva. Ako vas licno bilo sta od onoga sto posedujete asocira na ovo i zadovoljava sustinu slobodno posegnite za necim cime raspolazete. (primera radi, na primer lepa stojeca lapa sa abazurom na koji cete dodati visece elemente od kristala...). U krajnjem i sama cinjenica da se vrata ulazna intenzivno koriste jeste vid kretanja kojim se ovaj upliv podrzava, a za dodatnu aktivaciju sam predlozila navedene objekte. Boja zidova moze biti u boji lavande, prostirka lagana, oivicena velim kamen plava ili zelena spricana sa crvenim ili sa nekim uzorkom crvenim.

Soba za zabavu moze biti molovana u nekoj krem nijasni u kombinaciji sa bojom zelenog zada i metalnim akcentima. Treba izbegavati naradzastu, agresivne zvukove i nikada u ovoj sobi ne zapocinjati razgovore oko vama vaznih stvari jer bi se lako mogli pretvoriti u zucne svadje. Mala tersa koja vodi iz sobe oznacene na tlocrtu kao soba za zabavu treba da je u beloj boji, ako se na nju plasira nesto pozeljno je da ima ovalnu ili okruglu formu.

Spavaca soba svojom formom ne dozvoljava da zauzmete jedan od vasa cetiri povoljna pravca za spavanje, kako u prostoru generalno imamo nesto povoljniji i da kaem prosperitetniji upliv vise u jugozapadnom sektoru pomerite lezaj koliko to prostor dozvoljava jos vise ka levo (gledano sa vrata) ali tako da se nadjete van linije coska zida i ulaznih vrata. Sa te strane mozete drzati i bambus a na radijatoru plasirajte one isparivace sa vodom. Sa obe strane kreveta postavite staze, mekecupave ovalne ili okrugle (da na njih stajete bosom nogom po budjenju), a zavese neka budu bez cvetnog uzorka. Izborom posteljine, dezena treba da unesete svezinu planisnskog vazduha, tako birajte i omeksivas da bi sve odisalo reskom svezinom jutra.

Kupatilo crno/ili plavo- belo, investirajte u dobre slavine i nikada nemojte dozvoliti da bude nesto neispravno. Ves koji se sprema za pranje treba odlagati sortirano i poslagano kao i kada je cist. Niposti u bubanj od masine trpati ves da stoji umesto u korpi.

Kombinacija letecih zvezda u severozapadnom sektoru ukazuje na uplive koji donose pre svega autoritet, i da bi smo s obzirom da upliv oznacen sa zvezdom 6 (autoritet i pocasti) tokom perioda 8 ispoljava svoje i negativne karakteristike (usamljenost i parnice) uvodjenjem energije vatre cemostaviti pod kontroli neuvremenjeni upliv, a ujedno podrzati povoljan upliv oznacen zvezdom broj 8. Kako je ovde vazno ne preterati uvodjenjem elementa vatre jedna mala staza ucinice boje toplijima a to ce uciniti i jedan crevi ukrasni predmet. Ovo se odnosi na kupatilo i na kuhinju.

Kuhinja treba bas da je moderne linije sa metalnim elementima, belo/crnim elegantna bez ukrasnih elemenata koji bi skretali ka nekom rusticnom stilu. Dakle upravo u stilu art deko kuhinja, svedena linija ali naglaseno elegantna. Alternativa za crnu je adekvatna nijasna mornasrko plave. Potrudite se zaista da kuhinja bude i ful opremljena i uvek besprekorno cista. Treba takodje teziti da su forme zaobljene, sa talasastim uzorkom, pribor za jelo luksuzan.
Sa spoljne strane u ovom deli je dobro posaditi zivu ogradu.

Trpezarija treba da ima centralno osvetljenje kombinacija metal staklo, ovalna olo okrugla forma, talasati uzorci. Tepih treba da bude dovoljno velik da sve stolice budu na njemu, kako ovde imamo energiju drveta koja kontrolise zemljanu ovo indikuje moguce razmirice oko prica rekla kazala, i treba povesti puno brige da bi se ostavila ravnoteza u cilju izbegavanja ovoga aspekta. Ovde ce dobar posao obaviti ogledalo sa metalnim ramom naspram trpezarijskog stola. Ne bi trebalo ovde drzati usamljene pojedinacne ili neparne biljke. Ukoliko imate potrebu da unesete neki dekorativni elemenat, neka to onda bude neka figura, statua,cinija... i sl od metala.
Ovde ako raspolazete sa tradicionalnim kineskim novcicima – povez od 6 novcica mozete ih postaviti pod tepih. Moleraj moze biti bela ili slonova kost.

Dnevni boravak mozete da odaberete belu (uvek) i neku boju lavande svetlu nijansu za istocni zid, ili je kroz dezen na tepihu, zavesu, saksije i druge dekorativne elemente uvedite, ova boja ne treba da dominira prostorom vec da je uneta samo u akcentima. Takodje u dnevnom boravku je potrebno da na istocni zid postavite veci format sliku proleca sa 2/3 nebom ili pak zive stojece biljke, mozete uvesti i vise slika gde ce se prepletati motivi neba i vodenih biljaka. Takodje pozeljno je da pomerite garnituru jos vise ka unutrasnjosti prostora , ovako se na izvestan nacin blokira komunikaciju, tj. stvara prepreku za dobru komunikaciju koja je inace vazna ali vama posebno vazna u emotivnom zivotu. Pomeranjem bi simbolicno i uzmakli delom preprekama u poslovnim poduhvatima. Na tlocrtu sam ucrtala zelenim tackama pozicije za vodene biljke.

http://img708.imageshack.us/img708/6747/jasmina.jpg

U sredisnjem delu kada povucete garnituru treba da se plasira lagana pamucna okrugla zelenkasta prostirka.

Ujedno je dnevna soba oblast u stanu gde se Jasmina dosta uspesno moze baviti necim za sta poseduje talenat sa dobrim mogucnostima da to dozivi i javno priznanje, tj. da ona postane poznata siroj javnosti po svojim radovima. Na ovim vratima ka terasi mozete okaciti uzicu sa zvoncicima ili figurice pomicne na vetru od metala.

majra 

Site Admin

Dileme i trileme:)

Draga Majra,
Kopirala sam deo tvog odgovora,kako bi lakse mogla da mi pojasnis neke nejasnoce ako si u mogucnosti.Moje dileme su boldirane crvenom bojom.
Unapred veliko hvala

U cilju sanacije ovu istaknutu oblast obojite zutim ili nekim drugim zemljanim tonovima.

Da li ovde mislis na oba zida koja sun a jugu i jugozapadu tj.u obe sobe?

Da bi smo podrzali finansijski dobitak treba ojacati povoljnu vodenu zvezdu uvodjenjem zemljane energije, najefikasnije plasmanom kristala

Kog kristala?

Na sam ulaz obavezno istaci plocicu sa imenom i prezimenom

Oboje ili samo supruga?

postaviti otirac(da li je bitno koje boje) sa ispisanim "dobro dosli",

Da li je bitno koje boje?

ili pak nabavite tablet fontanu radjenu od minerala

Šta je to,gde se moze nabaviti I gde treba tacno da se postavi?,

ili na sam ugao sa dnevnom sobom postavite lepu stojecu vecu lampu sa abazurom radjenim od kristala, koji su slobodni pokretni.

Posto je na tom mestu sada civiluk,da li on treba tu da ostane?

Spavaca soba svojom formom ne dozvoljava da zauzmete jedan od vasa cetiri povoljna pravca za spavanje,

Da li generalno mislis da je mozda bolje da spavacu sobu premestimo u “sobu za zabavu” I da li bi onda mogli da zauzmemo povoljan pravac za spavanje u njoj?

Sa obe strane kreveta postavite staze, meke cupave ovalne ili okrugle (da na njih stajete bosom nogom po budjenju)Izborom posteljine, dezena

Koje boje, koji dezen?

Po onome sto sam citala,mislila sam da je generalno jako lose da vrata kupatila budu tacno naspram ulaznih vrata I da je odredjenim”lekovima”to nuzno neutralisati?Nista nisi napomenula u vezi s tim,pa me zanima da li je to slucaj I kod nas?

Kako je ovde vazno ne preterati uvodjenjem elementa vatre jedna mala staza

koje boje?

ucinice boje toplijima a to ce uciniti i jedan crevi

predpostavljam da je greska u kucanju pa ne znam na sta si mislila pod crevi? ukrasni predmet.

Generalno,posto nam nije bas prakticno da se kuhinja nalazi u sastavu dnevne sobe,mislili smo da je izmestimo I pregradimo pomoću pregradnog zida I to da je smestimo ili na ovaj nas istocni zid,ili na zid naspram njega.Sta mislis koji je bolji polozaj za izmeštanje kuhinje od ta dva ili je mozda bolje pregraditi je na mestu na kome je sada?Moja zelja je da je stavim na ovaj zid naspram istocnog,tako da bi trpezarijski sto dosao onda sa leve strane ovih izlaznih vrata na terasu.Da li je to dobar polozaj za trpezarijski sto I u tom slucaju koje boje bi trebalo okreciti taj zid levo od vrata terase ali I naspram istocnog zida?

Sa spoljne strane u ovom deli je dobro posaditi zivu ogradu.

kako mislis zivu ogradu u kuhinji?

Trpezarija treba da ima centralno osvetljenje kombinacija metal staklo, ovalna olo okrugla forma, talasati uzorci.

sta se podrazumeva pod talasastim uzorcima npr.?

Tepih treba da bude dovoljno velik da sve stolice budu na njemu

Da li ispod trpezarijskog stola I stolica nuzno mora da bude tepih ili moze da bude samo parket?

Dnevni boravak mozete da odaberete belu (uvek) i neku boju lavande svetlu nijansu za istocni zid

Istocni zid je kao sto mozes videti na tlocrtu poprilicno velik,ako ga budemo okrecili u tu boju bojim se d ace biti dominantna,zar ne?...iako se ta ideja meni dopada)

Da li je mozda bolje da taj zid ostane beo,a da na zidu koji si oznacila kao SI na kom se nalazi prozor stavim belu tapetu sa ljubicastim motivima?

Na tlocrtu sam ucrtala zelenim tackama pozicije za vodene biljke.

Da li to znaci da na tim pozicijama treba da stavimo te biljke,lotose npr.ili…

U sredisnjem delu kada povucete garnituru treba da se plasira lagana pamucna okrugla zelenkasta prostirka.

Da li ovde moze da posluzi mali zelenkasti tepih umesto pamucne prostirke?

Koje boje bi mogla da bude prostirka koju bi stavili na garniture za sedenje,kao zastitu?

Da li treba da stavljamo nadstresnicu na terasi?
Koje boje cveca treba da zasadimo u dvoristu I sa kojih strana?
Da li postoje neke biljke(vocke) koje narocito treba da posadimo?
Koji je povoljan polozaj za fontanu?

Odgovori na pitanja

  1. Istaknuta oblast je ostava, dakle preporucene boje koje su atributi elementa zemlje se odnosi se na ostavu, za drugu sobu sam napisala da je pogodna kombinacija krem i zad zelenog dekora.
  2. Uvodjenje kristala moze da se krece od izbora lustera sa kristalnim elementima, do postavke na primer kristalne cinije, predmeta uradjenog od kristala koje kupujemo za domacinstvo.
  3. Plocica na vratima treba da ima oba imena i prezimena, odnosno da na njoj budu svi korisnici prostora i napisana upravo tako ime pa prezime pisana slova nagnuta u densno.
  4. Otirac moze da bude tamnozelene boje ili zemljanih boja, vazno je da nosi oznaku za dobrodoslicu.
  5. Tablet fontana su male kucne fontane koje se mogu sada nabaviti cak i u bolje opremljenim knjizarama, a ima ih na svim mestima gde se prodaje kucna pozamanterija. Postaviti je treba na desnu stranu od ulaznih vrata na malu komodicu koja se vec tu nalazi.

    http://img718.imageshack.us/img718/9343/fontanaj.jpg

  6. Ukoliko postavite fontanicu onda nema potrebe da se postavlja i lampa sa kristalima tako da vesalica moze da ostane ako vizuelno vama licno nije ovde sporna.
  7. Druga spavaca soba oznacena kao soba za zabavu zbog upliva mislim da nije pogodnja za tu namenu, naime iako bi ste mogli u njoj da pozicionirate uzglavlje tako da aktivirate vase najbolje pravce, upliv koji nosi ovaj prostor bi najverovatnije dovodilo do ucestalijih rasprava. No, mozete i samo probati neki period pa se uveriti, nekada je upravo eksperimetisanje jedini nacin da nesto potvrdimo ili opovrgnemo.
  8. Izbor posteljine boju, dezen uvek s obzirom da je ovo vas intimni prostor birate na osnovu vasih uzajamno harmonicnih zvezda sto je kod vas dakle paleta bele, zelene i purpurne. Uzorci opet iz atribucije elemenata i kompasne direkcije: cik- cak linije, zvezdice, siroki polozeni pravougaonici, vodoravne linije kvadratici.
  9. Sto se tice kupatila ono je tu gde jeste, vazno je drzati vrata zatvorena, njega redovno otvaranjem prozora vetriti i pored na taj zid sam ucrtala poziciju za jednu vitku visoku biljku. Prostirka moze da bude tepih, vazno samo da je lagana, mohu to biti i one indijske sto se mogu prati u masini, a imaju rese rubno.
  10. Naglasila sam da treba uvesti detalj koji po svojim osobinama nosi energiju vatre zato i pise mala staza (znaci na primer prskana crvenim ili sa uzorkom crvenih trogulova i sl), crveni detalj i u kuhinji; da, posredi jeste greska u kucanju.
  11. Sto se tice pozicije kuhinje bilo bi dobro osloboditi severozapadni sektor bar segmenta kuhinje, jer u osnovi on predstavlja i Cien trigram i ako je moguce izvrsiti premestanje necete pogresiti pozicionirajuci kuhinju na severni zid (ako dozvoljavaju instalacije).

    Tada zid do kupatila moze da se iskoristi za plasman komode ili police sa literaturom, i sama pozicija trpezarijskog stola bi bila povoljnija da se nalazi u poziciji "poda" sadasnje kuhinje, ali tako da se uvek moze oko njega slobodno kretati i da nije naslonjen na zid od kupatila, cak bi se ako se taj zid oslobodi tu mogla iznad na primer komode i plasirati lepo osmouglo vece ogledalo koje bi odrazavalo trpezarisjki sto a ujedno i unosilo prizor iz dvorista.

  12. Vodene biljke podrazumevaju dakle sve biljke koje za rast traze vece kolicine vode, tipa bambusa, nekih fikusa, lavanda, geranijum, ruze... Ukoliko se odlucite za moleraj s obzirom na druge elemente (garnituru...) nece dominirati ako sve ostalo dakle zavese, prekrivac, jastuke ne izaberete iskljucivo u toj boji. Uvek mozete uvesti boje koje prositicu iz vasih uzajamno harmonicnih zvezda jer je ovo prostor koji zajednicki koristite.

    http://img545.imageshack.us/img545/8384/slikaru.jpg

    Tepih je preporucljivo da postoji u svakom delu osim osecaja udobnosti on priza i definiciju u prostoru.

Sama terasa treba da je jasno ogranicena sto cete najlaksepostici onim trajnicama u vecim saksijama postavljenim kao na tlocrtu sto sam ucrtala, dakle ka susedima da zaklanjaju vidik i da na susednom uglu postoji isti granicnik (zeleni), a u ugao kod vrata mozete uzgajati nesto tipa limuna, i sl. U tom delu plasirajte i garnituru za sedenje.

Oko uredjenja samog dvorista ima puno vec napisanog u temi Uredjenje dvorista, vrtovi, baste - pejzazna arhitektura

http://img827.imageshack.us/img827/4508/planstana.jpg

Jasmina, radite polako, fokusirajte se na jedan sektor, pa postepeno idite dalje, nemojte da vas frustrira sto se ne moze sve odmah uraditi, mislim da ne bi bilo ni jednostavno proci odjednom kroz tolike promene. Najbolji pristup je da radite postepeno i da paralelno pratite promene tj. prakticno da belezite zapazanja u svakodnevnici, tako cete se osloboditi strepnje kada pozelite da pravite promene u enterijeru.

Najvazniji princip je ciklus pet elemenata i dobro se upoznati sa svim atributima svakoga ponaosob, da bi kada nesto pozelite da menjate, ako sam na primer sugerisala da treba podrzati zemljanu fazu sami pri izboru prepoznavali sta sve odlikuje tu fazu, pocev od oblika, boje, uzorka dezena. Ciklus pet elemenata je osnov sa kojim ako se dovoljno dobro upoznamo pruza podlogu da sami unosimo u enterijer promene kada se ima numericka mapa doma.

Srecne vam promene!

majra 

Site Admin

Trajnice

Majra,
Mnogo,mnogo hvala na iscrpnom odgovoru!:)))
Predpostavljam da sve ostaje isto,ako ti kazem da se susedi nalaze sa nase desne strane tj.sa one strane gde si rekla dapostavimo garnituru za sedenje.Sa strane gde si ti nacrtala niz trajnica zimzelnih postoji samo visok zid preko kojeg nas susedi ne vide.Dakle,da li na naspramnom zidu da zaklonimo vidik od suseda da postavimo te zimzelene trajnice ili zivu ogradu koju si pominjala u proslom odgovoru?Rekla si da uuglu vrata posadimo limun npr.ali si ga na tlocrtu svetlozelenom predpostavljam predstavila i to u uglu gde je prozor,a ne vrata.Da li treba biljku limuna ipak u tom uglu da postavimo ili bas u uglu vrata?
Srdacan pozdrav

Re: Trajnice

Predpostavljam da sve ostaje isto,ako ti kazem da se susedi nalaze sa nase desne strane tj. sa one strane gde si rekla da postavimo garnituru za sedenje. Sa strane gde si ti nacrtala niz trajnica zimzelnih postoji samo visok zid preko kojeg nas susedi ne vide. Dakle,da li na naspramnom zidu da zaklonimo vidik od suseda da postavimo te zimzelene trajnice ili zivu ogradu koju si pominjala u proslom odgovoru?

U delu naspram kuhinje uz zid mozete pustirti neke lozice tipa brsljena - to se odnosi na ono ziva ograda spolja.

Trajnice zimzelene postavite upravo kako sam nacrtala i time integrisete vise prostor terase sa domom.

Rekla si da uuglu vrata posadimo limun npr.ali si ga na tlocrtu svetlozelenom predpostavljam predstavila i to u uglu gde je prozor,a ne vrata.Da li treba biljku limuna ipak u tom uglu da postavimo ili bas u uglu vrata?

Limun treba da stoji tako da ga vidite kroz prozor, pozeljno je da to bude lepa krupnija biljka.

majra 

Site Admin

Dodatna pitanja

Draga Majra,

Kao sto i naslov mog pisma kaze,izvini sto sam toliko detaljna,ali imam jos par pitanja za tebe,jer bih volela da sve lepo razjasnim,a sa promenama cu naravno ici polako,deo po deo.Slike sam poslala na mail,jer ne znem ovde da ih okacim,ti ih slobodno dodaj ovde ako mozes:)

1.U potrazi za otiracem,nadjoh ovakav kao na slici 1,polukruzni,pa me interesuje da li moj treba da bude takav li klasicni pravougaoni?

2.Da li plocica sa imenima i prezimenom na vratima treba da bude ovalna ili klasicna pravougaona?

3.Sta se tacno podrazumeva pod purpurnom bojom?

4.U koju boju treba da nam je okrecen hodnik i koje boje treba da dominiraju u hodniku?

5.Da li je nekoj slici i kakvoj mesto u hodniku?

6.Koja je po tebi druga alternativna boja za nasu spavacu sobu,ako se ima u vidu da cemo i istocni zid dnevne sobe okreciti upravo u svetliju nijansu lavanda boje(pa da nam ne bude i spavaca i dnevan okrecene u istu boju?

7.Da li svi zidovi u spavacoj sobi treba da budu okreceni u tu boju ili samo neki i koji?

8.Napomenula si da bracni krevet u spavacoj sobi treba da pomerimo ulevo gledano sa vrata ali tako da ne prelazimo cosak zida i ne budemo naspram vrata.Kada to uradimo,bebin krevetac dolazi tacno u takav polozaj,buduci da se on nalazi odmah levo pored bracnog kreveta,gledano sa vrata.Da li je to ok?

9.Pre nego sam te kontaktirala,imala sam zelju da,u okviru dnevne sobe smestim "kutak",veoma slican onome koji sam ti poslala u slici 2.Napominjem da ovaj kutak ima 2 ovakve polufotelje,druga se ne vidi na ovoj slici.Takodje u isto vreme ,imala sam zelju da kuhinju izmestim na severni zid kao sto ti rekoh.Kao jedno od mogucih resenja ti si predlozila odprilike raspored kao na slici 3(verzija1).

9a.U verziji 1,u kom polozaju bi bilo dobro postaviti onaj "kutak" obzirom na dominirajucu crno-belu kombinaciju(ukoliko to prostor bude dozvoljavao?)

9b.U verziji 1,koje boje bi trebalo da budu obojeni zidovi oznaceni zutom,narandzastom i crvenom linijom?

9c.U verziji1,da li je tv-u,polici za tv i pripadajucim vitrinama bolji polozaj na zidu koji sam oznacila narandzastom bojom?

10.Na slici 4(verzija2)je drugo moguce resenje rasporeda dnevne sobe.Da li je ovakav polozaj kuhinje i trpezarijskog stola podjednako dobar kao u verziji 1 koju si vec predlozila ili je losiji?

10a.U verziji 2,u kom polozaju bi bilo dobro postaviti onaj "kutak" obzirom na dominirajucu crno-belu kombinaciju(ukoliko to prostor bude dozvoljavao?)

10b.U verziji 2,koje boje bi trebalo da budu obojeni zidovi oznaceni zutom,narandzastom i crvenom linijom?

10c.U verziji 2,da li je tv-u,polici za tv i pripadajucim vitrinama bolji polozaj na zidu koji sam oznacila narandzastom bojom?

11.Koji su jos povoljni polozaji za postavljanje ogledala u stanu?

12.Koje boje treba da budu okreceni zidovi u dvoristu?

13.Da li uz zid u dvoristu koji stoji tacno naspram izlaznih vrata na terasu,treba posaditi neku visoku zivu ogradu ili neke visoke tuje koje bi zaklanjale vidik privatoj kuci koja gleda tacno na nase dvoriste?

14.Da li u onom delu koji si ti na tlocrtu blago israfirala i pitala me sta predstavlja treba postaviti neke "lekove"obzirom da je uzak a dugacak ogradjen visokim zidom oko 2,5 m,a prozor spavace sobe i kupatila gledaju upravo na taj deo?
15.Da li je dobro da zavesa u dnevnoj sobi na izlaznim vratima ka terasi bude string zavesa(sa resicama)bude srebrne boje?Ako nije,koja boja je odgovarajuca?

Unapred,mnogo,mnogo hvala,
Srdacan pozdrav

Update: 23.11.

http://img651.imageshack.us/img651/66/dnevnas.jpg
Dnevna

http://img856.imageshack.us/img856/9744/dnevna1.jpg
Dnevna1

http://img406.imageshack.us/img406/7094/kutak1.jpg

odgovori na dodatna pitanja

  1. Sto se tice otiraca shodno direkciji ulaza jugoistoku pozeljno je da bude pravougaonog oblika, sam poluluk ukazuje ipak na izvesnu nedovrsenost forme (kruga), no i ako bi smo nju birali svakako bi daleko bolje odgovarala zapadnom ili severozapadnom pravcu.

  2. Klasicna pravougaona shodno i vasim pripadajucim elementima i pravcu gledanja ulaznih vrata.
  3. Boja purpura:

    - crvena nijansa sa vecim ili manjim udelom plave
    - crvena sa nginjanjem ka ljubicastoj

    Estetski treba da odaje utisak povrsno ciste ali istovremeno i duboke boje. Kao model za razumevanje moze posluziti objasnjenje – grimizna, purpurna, magneta, indigo, tamna magneta, ruzicasta, ljubicasta, tamnoljubicasta, ljubicastocrvena, ljubicastoplava; naime sve pripadaju paleti purpurne samo imaju razlicit valer.

    Purpur (Farbe)

    http://img15.imageshack.us/img15/6338/bojapurpura.jpg

  4. U hodniku mozete birati na primer belo zeleno (melirani zidovi) ili belo lavanda
  5. Boje tj. nijanse koje birate za spavacu i dnevnu treba da su razlicite, shodno i nameni prostora, svakako s obzirom da spavaca sluzi za odmor, dobar san, revitalizaciju, treba ici za jin tonovima, a u dnevnoj za jang tonovima. Nikako ne treba uniformisati dom istom nijansom. Boju sam predlozila shodno numerickoj mapi i orjentaciji samog dela. Ako vam je to licno previse kombinujte ili birajte belu sa njom nikada necete pogresiti. Ukoliko birate zid za lavandu onda u nijasi koja naginje ka plavoj moze na zapadni i severozapadni zid, a u nijansi ka grimiznoj ove koji pripadaju jugozapadnom sektoru. Licno bih se opredelila za lavandu ujednacenu do visine recimo nekih 80-ak centimetara pa gore belo, pa mozda i neka bordura izmedju i eto :)
  6. Dok je krevetac bebin tu, naravno da necete pomerati tako da beba bude u direktnoj liniji vrata, sto bi bilo i prihvatljivo kada bi prostor dozvoljavao da se postavi neka pregrada, ovako mislim da sve dok je beba tu tesko da u prostoru mozete manipulisati sa krupnijim komadima namestaja. Prosto – zadata tema.

    Ono sto mozete je probati, da ipak pomerite ali da uvek budu vrata zatvorena kada je beba u kreveticu pa da vidite kako ce funkcionisati. Ja bih probala tako jedno nedelju dana, pa ukoliko beba ne bi pokazala da je narusila ritam, zadrzala bih mesec, pa opet razmotrila.

  7. Zidovi spoljni mogu da se krecu od boje slonove kosti (u isšrafiranom delu) do neke sveze zelene za naspramni i desni zid (gledano sa terase), sto se tice uskog dela, samo ga lako osvetlite nekim podnim bastenskim svetlom.
  8. To se tice zaklona mozete postaviti neku zivu okradu, razmotrite sta bi vama prijalo, licno bih taj deo nekako ogranicila nizom pregradom drvenom na koju bih pustila puzavice da je oplemene a posadila neko voce.
    U dnevnoj sobi mozete posegnuti za takvim i u toj boji string zavesama.

Molim te da za pitanje 9 (a,b,c) 10 (a,b,c) postavis slike. Ako su slate na mejl nemam ih sacuvane

majra 

Site Admin

Fotografije

Majra,
Imam neke slike proleća koje bih želela,ako imas vremena da pogledaš i daš mi svoje mišljenje o tome koja bi najbolje "legla"za ovaj moj istočni zid koji će biti okrečen u lavanda boju.Rekla si da bi slika trebalo da bude velikog formata,da prikazuje proleće i da je na slici odprilike 2/3 nebo.Opet ti na mail šaljem slike,a ti ih okači kad budeš mogla.
Unapred veliko hvala

Amarilis

Majra,

Dobila sam na poklon poveci vestacki cvet amarilisa i htedoh da pronadjem na sajtu njegovo znacenje i gde je dobro da ga denem:)ali ne nadjoh nista,ili mozda ne znam da nadjem neki tekst ovde o tome...Bilo bi dobro kad bi mogla da ga smestim u kuhinju koja je u SZsektoru,ali kao sto rekoh ne mogu da nadjem ni jedan tekst da li je to ok ili ne,pa molim za savet:)

Veliko hvala unapred:)

Povoljni pravci

DRaga Majra,
Imam 2 nedoumice:
1.Ako mi je povoljan pravac npr.JUG,da li to znaci npr.da krevet,dvosed i sl.treba da gledaju u tom pravcu ili da budu smestene i tom pravcu?
2.Ako je meni licno po kua broju nepovoljan pravac npr.JZ,koji je inace namenjen majci u porodici,da li onda treba da ga energizujem ili ne?
Veliko hvala,
Pozdrav