Staro zdanje iz 1880. godine - feng šui enterijera Feng šui

coka83 Pitanje

Pozdrav,
zivim u zgradi koja je jako stara. Do tacne godine izgradnje ne mogu da dodjem. Jedina informacija do koje sam dosla da je zgrada iz 1800 i neke godine ali pitanje je koliko je tacna. Suprug ne zna datum useljenja u stan sem da je bio kraj novembra, pocetak decembra 2010. Ima li smisla ici dalje bez ovih podataka
Ned 14.10.2012 16:22

Ukoliko mozete da saznate bar okvir koji obuhvata dvadesest godina, dalja analiza ima smisla, jer onda postepeno dedukcijom na osnovu drugih podataka i kompasne direkcije, mozemo uraditi numericku mapu doma, a samim tim i stvoriti osnov za analizu zivotnog prostora feng sui vestinom.

http://i.imgur.com/jbw8x.jpg

majra 

Site Admin

Kucica ljubav

Zdravo Majra!
Prilicno sam nova u svemu ovome ba bih vas zamolila za pomoc oko uredjenja stana.
Zgrada u kojoj zivim izgradjena je 1880 godine. Suprug se uselio u stan krajem oktobra - pocetkom novembra 2010, a ja 14.02.2012.
Rodjena sam 04.09.1983 a suprug 24.08.1978.

Ulazna vrata gledaju na 320° NW, dok zgrada gleda 80°E. Zivimo na trecem spratu, levo iz stana idu stepenice koje vode na cetvrti, desno je hodnik koji vodi do dva druga stana dok su pravo stepenice na dole. Komsije ne poznajemo. Vrata su blindirana u ruzicastoj boji. Nema sanse da je nadjem na Imageshack, ne izbaciju mi kao sto se napisali tako da molim pomoc.
Prilazem sliku stana:

http://imageshack.us/a/img821/9461/konacno.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Kucica ljubav - Dodatak

Desno na trocrtu se nalazi spavaca soba. Primetice te da kamin ne stoji do zida.
Razlog je sto iz njega postoji zid, tj uzidan odzak. Iznad kamina se nalazi ogledalo.
Vazno mi je da napomenem da nista ne smem da mejam (cak ni ogledalo) iako bi dobili na prostoru kad bi ovo sklonili. No kako je tako je. Kamin nije u upotrebi!!!
Plafoni su u beloj boji u citavom stanu. Zid iza kreveta je takodje beo. Zid preko puta kreveta i iza kamina, ormara je beo sa horizontalnim staftama u sivoj boji koja ide na ljubicastu. Zid preko puta prozora je u beloj boji sa iscrtanim sivim kvadratima. Parket je u crnoj boji. Krevet je u braon boji preko koga stavljam sivi prekrivac sa dva jastuka. Ostali namestaj je u krem boji. Znam da verovatno mislite sve mi boje dobro stoje al od ona sto sam mogla da menjam, promenila sam. Ne znam dal nesto znaci da napomenem da je fasada kamina od crnog mermer?! Zavese su mi bele ali imam i jednu sivu koju stavljam nocu.

Levo od spavace sobe je dnevna, ciji su svi zidovi u beloj boji. Desno je ormar od zida do zida takodje u beloj boji sa kaminom u sredini koji je isti kao onaj u spavacoj. Iznad se nalaze staklene police (ni to ne smem da menjam).Do prozora mi stoji polica sa cvecem (Hibiskus). Parket je u krem boji. Stolice i komoda do vrata za izlazak u hodnik su takodje u beloj boji. Sto je okrugao i u braon boji. Na komodi, ja bih ga pre nazvala nocni stocic mi stoji i mirkotalasna jer nemam je gde.Zavesa mi je bela, sa tamno crvenom koju koristimo nocu.Na izlazu u hodnik takodje postoje vrata koja se otvaraju ka unutra u dnevnu, a koja sam ja propustila da ucrtam.

Kao sto mozete da vidite u kupatilu stoji samo tus kabina i lavabo. Plocice su u krem boji.
U hodniku nemam nista jer je uzak i sluzi samo za prolaz. Na sredini hodnika, preko puta vrata zid mi stoji ogledalce ali kad se udje u stan gledate u zid ne u njega.

Kuhinja je jako mala i ne pravilnog oblika. Ne postoje vrata samo otvor u zidu izmedju hodnika i kuhinje. Prozor sam greskom ucrtala na pogresnoj strani- on sa nalazi preko puta otvora u zidu. Tu imam radnu plocu na kojoj je sa leve strane sudopera, a na desnoj mi stoji reso i masina za pravljenje hleba. Iznad dela gde je sudopera nalazi se etaz na kome je rerna a iznad iste viseci deo. Ispod radnog dela se nalazi frizider. U kuhinji moze da stane samo jedan covek sa ogranicenim kretanjem.

Ulazna vrata se otvaraju ka unutrasnjosti stana.

WC se ne nalazi na trocrtu, mojom greskom ali uglavnom ovako.
Iste je velicine kao i kuhinja. I nalazi se do kuhinje.Izadjete na glavna vrata i desno imate jos jedna vrata koja vode u toalet. Vrata su takodje u ruzicastoj boji, otvaraju se ka hodniku a prozor je na =suprot vratima.

Ispravka:

Vrata zgrade koja izlaze na glavni put se nalaze 57°NE

Size: Zelela bih da poravim finansisku situaciju ( suprug radi a ja sam u potrai za poslom); Idem u skolu pa mi pozitivne enrgije nikad dosta; zdravlje nam je tu i tamo pa ne bi bilo lose da ga poravimo i naravno ljubav.

Pozdrav

Feng Šui uputstva za uredjenje životnog prostora

Počećemo od elementarnih podataka zaanalizu prostora upoznavanjem sa Kua brojevima korisnika:

Kua broj:

Coka: 6 zvezda Metal (zapadna grupa)

Povoljni pravci:

  • Veliki prosperitet i ugled: zapad
  • Dugovečnost i romantični odnosi: jugozapad
  • Dobro zdravlje i harmonični odnosi: severoistok
  • Mir i stabilnost: severozapad

Suprug: 4zvezda Drvo (istočna grupa)

Povoljni pravci:

  • Veliki prosperitet i ugled: sever
  • Dugovečnost i romantični odnosi: istok
  • Dobro zdravlje i harmonični odnosi: jug
  • Mir i stabilnost: jugoistok

Najbolji položaj za rad i učenje je prvi navedeni pravac, a za spavanje četvrti. To podrazumeva da licem dok sedite za stolom budete usmereni u datom pravcu, odnosno temenom (dok lezite) tj. jastuk u navedenom pravcu.

Gužva u kuhinji ukazuje da ste zabrinuti i zbunjeni vašim finasijama. Obavezno sortirajte sve, odbacite nepotrebno, i rasporedite što treba da bude u odgovarajućim elementima u kuhinji. Ovde zaista imate takvu situaciju da prvo trebate sve izneti, okrečiti i dovesti u maksimalana red. Sadašnje stanje odslikava tendenciju da postanete konfuzni i neodlučni i ukazuje na jarost i tegobe koje se tiču žučne kese i jetre.

Takodje, pozicija wc-a i dela kuhinje odslikava tendenciju da ste u konfliktu zbog nekontrolisanosti, a i na moguće tegobe od strane pluća i debelog creva. Preporuka je da vam ovo budu prvi koraci u uredjenju. Nastojte da sve bude u beprekornoj funkciji i u redu, i ne dozvolite da se ovde bilo šta gomila.

U cilju harmonizovanja prostora bojom neophodno je uvesti :

  • u oblastima ka jugoistoku i istoku mornarsko plavo ili crno
  • u oblastim ka severu zeleno i/ili svetlo plavo
  • u oblasti ka jugu žuto

Praktično to bi značilo da levi zid u wc u koji se ulazi spolja(sa ruzičastim vratima), bi trebao da je obojen zelenim, ne znam sa čim raspolažete i da li su tu već pločice ako je tako sve što možete da uradite je da uneset zelenu čupavu prostirku.

U hodniku nemam nista jer je uzak i sluzi samo za prolaz. Na sredini hodnika, preko puta vrata zid mi stoji ogledalce ali kad se udje u stan gledate u zid ne u njega.

Ovde ako ste u mogućnosti uvedite niz slika manjeg formata duž hodnika na kojima treba da dominira plava ili pak da to budu crni diskretni ramovi sa motivima koji vas asociraju na akademska, umetnička i novčana dostignuća. Možete se poigradti sa postavkom tako da se lepezasto povećava broj slika (tipa na primer veličine manje sveske pa u nizu jedna, pa dve, pa sledeći red tri i tako ka vratima od dnevne. Takodje staza ovde može da ima talasasti uzorak ili vodoravne linije u predloženim bojama. Ogledalo ako se u njemu oslikavaju bilo koja vrata uklonite. Vrata od kupatila uvek držite zatvorena. Nije poželjno da držite u dnevnoj sobi u delu koji potpada pod jugoistočni sector, kao ni uz zid koji deli sa kupatilom nikakve kućne kolekcije alksoholnog pića, jer postoje indicije da bi se to moglo oteti kontroli.

U dnevnoj sobi je dobro što je kamin van funkcije, ovu sobu, više njen gornji desni deo bi trebalo koristiti za druženje, ako je moguće tako organizovati sedeću elemente stolić za kafu i prijatnu muziku. Takodje ovde možete postaviti i kristale na prozor. Nikada nemojte ovde da ulazite u rasprave, ako je nužno da se o nečem razgovara gde ste sigurni da će biti oprečnih mišljenja, bar nastojte da pri takvom razgovoru zauzimate svoj najbolji pravac.

Ako sam dobro shvatila duž zida zajedničkog sa spavaćom je plakar, potrudite se da u njemu stoji sve na svom mestu. Na kvaku od vrata možete pasirati novčiće povezane crvenim čiju ste sliku priložili. Što se tiče spavaće sobe, ako ikako možete bar promenite boje na zidovima i uvedite žutu. Ovako nosi jednu težinu koja kod supruga verovatno izaziva glavobolje zbog osećaja kontrole od strane drugih (pa i vas), i povećava tenziju. Sadašnji kolorit ukazuje na "betoniranu" situaciju. Prozor u spavaćoj sobi otvarajte bar izmedju 11h i 13h. Ogledalo u spavaćoj sobi u toku noći prekrite nekom većom ešarpom, maramom, tilom i sl.

http://img46.imageshack.us/img46/6959/wx7w.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Generalno življenje u ovakvom prostoru nosi odredjene izazove i ne dozvolite rušilačkim prilikama da zakače i vaš život, čuvajte se sabotera i ne započinjite prijateljstva sa destruktivnim ljudima. Budite strpljivi u smislu zabrana, i zaista nastojte da ne izazivate granice strpljenja kod drugih. Bolje je čekati na pozitivne znake, jer će pomoć doći od dubokoumnih osoba.

Ovo prvenstveno se odnosi na domaćina a vi treba da pazite da ne postanete preterano ambiciozni, budite svesni ostalih i izbećićete zamke o koje bi ste se mogli saplesti. Mnoge prilike za uspeh će se pojaviti na vašem putu i bićete potpomognuti od nekoga na poziciji. Da bi sreća cvetala i ćup bio pun samo budite umereni.

majra 

Site Admin

Pitanja i dileme

Prvenstveno zelim da Vam se zahvalim na analizi, obradovala me je i po prilicno potvrdila u nekim stvarima.

Sto se tice toaleta, izmene u smislu krecenja su moguce i uvodjena zelene peostirke koju ste napomenuli.

Istina je da je veliki izazov zivati u ovom stanu syto zbog nedotatka prostora u istom, sto zbog toga sto nemamo nikakvu ostavu, niti podrum gde bi se ono sto se mora sacuvati a nije svakodnevno potrebno moramo drzati u istom.

Kuhinja se za desetak dana renovira ( konacno dobili dozvolu da menjamo plocice - sreca, sreca, radost). Bice u beloj boji, pa me zanima postoje sve skuceno, i u polozaju je takvom kakvom jeste da li u smislu uvodjenja recimo neke prostirke u boji ili malene biljke bi se stanje iste poboljsalo i sta vi predlazete? Jedina stvar koja po meni ne b trebala da bude u istoj, je ves masina koja je po rasporedu ispod radnog dela?

Kupatilo je bez ventilacije pa je samim tim otvaranje vrata ponekad neophodno. Tu moze da se ubaci prostirka u odgovarajucoj boji, sta predlazete?

Sto se tice dnevne stvar je komplikovana. Do zida koji dele spavaca i dnevna stoji okrugli sto sa stolicama, a na strani preko puta je cuveni kamin i tak ormar od zida do zida oko istog. Ogledalo iznad kamina gleda na sto. Takodje postoje staklene police na ogledalu, pa to vise izgleda kao staklena vitrina gde sam poredjala ikone, suvenire i biljku Laky bamboo. Kakvo je vase misljenje o tome? Ormar je pun svega i svacega ali je sve uredno spakovano i sortirano. Do zida koji dele dnevna i kupatilo se nalazi frizider i komoda sa caffe aparatom, tosterom, i sudovima, grickalicama. S obzirom da je da je to sektor u kojem bi bilo dobro uvesti mornarsko plavu boju ili crnu (kod mene je sve u belom), okacila sam magnete u mornarskob boji na frizider. Da li predlazete jos nesto? Novcice sam okacila na unutrasnju stanu vrata dnevne, tako da kad se ista otvore budu u samom centru stana. Zaista je dnevna najprijatnija za druzenje i tu je mesto gde najvise ucim i zamislite bas pravac koji ste napomenuli meni najvise odgovara.

U spavacoj sobi je situacija takva da uvodjenje zute boje trenutno nije moguce no na proloece bice i toga. Razmisljala sam da kupim recimo zuti prekrivac za pocetak. Kakvo je vase misljenje o tome?

Za sada toliko, mada imam jos neka pitanja koja bih da posaljem privatno ako nemate nista protiv?

Veliko hvala jos jednom.

Nedoumice: dnevna soba, spavaća soba

Evo mene opet.
Sto se mene tice, ja bih vec pocela sa krecenjem toaleta. U vezi sa tim sam poslala mail sa fotografijama koje nisam zelela da postavim javno.

Vracam se na spavacu sobu. Nisam sigurna da sam napomenula da se u istoj nalaze tv kao i kompijuter. Negde sam procitala da nije dobro da isti budu u spavacoj sobi pa u skladu sa tim me zanima sta vas predlog sta bih mogla da ubacim od feng sui alata ovde jer opcia za premestanje ne postoji na zalost? U vezi sa tim, kompijuter sto je okrenut ka zidu, raspored mozete da vidite da na prvom prilozenom trocrtu (trocrt u pokusaju:) ) Kao sto mozete da vidite, postoji malen prostor, za sada ne iskoriscen, izmedju kamina i zida. Odlucila sam da napravim tri police. Imam toliko toga sta bih na njih mogla da stavim, zanima me sta ne , nikako :)

Deo kamina sa ogledalom mozete da vidite na fotografiji u mail-u, spada u jz sektor, tu sam stavila odu ljubavi, fotografije sa vencanja kao i svece u crvenoj, plavoj i beloj boji a ima i crvenih srculenca :) Inace suprug i ja planiramo da menjamo i krevet.

U dnevnoj sobi bi volela da okacim neku sliku, osecam da mi nekako fali jer je sve u beloj boji pa ne znam sta bi bilo adekvatno? Cak sam razmisljala i gde bih da je okacim, pa su se tu nametnule dve opcije ili na zidu koji delu dnevnu od spavace, iznad stola. Ili, na zidu iza frizidera koji deli kupatilo sa dnevnom. Posto sad imamo problem aparati ne bi trebalo da budu tu gde jesu, da li postoji mogucnost ubacivanja slike koje bi istovrelmeno neutralizovala energiju iste i ili poboljsala enrgiju postojece situacije?
Hvala

Dileme - kolaži

Dobar dan,
radovi u toku pa u vezi sa tim imam par dilema.
Ticu se fotografija koje ste predlozili za hodnik. Pretrazivala sam radnje, takodje i po netu odgovarajuce fotografije...... Par njih sam poslala i u mail-u. Inspiracija za iste je dosla onog trenutka kada ste rekli da mogu da se bavim i manipulacijom istih... Dodjoh na ideju da sama ucestvujem u kreiranju fotografija koje zelim.

S obzirom da moj muz nije neko ko voli da se slika i neko ko ima smisla za fotografiju, pokusala sam da odradim par fotomontaza, kao i par kolaza od fotografija koje su mi se svidele. S obzirom da nikada nisam radila u programima za manipulaciju fotografija, resila sam da spojim lepo i korisno , a to je nauciti novi program instaliran na francuskom sto dodatno otezava posao i odraditi fotografije po zelji.

Ponosna sam jer sam se za kratko vreme fino snasla ali fotomontaze nisu na nivou onoga sto zelim pa sam se preusmerila na kolaze. Ideja je da fotografije prikazuju i moju listu zelja. Za sada imam odradjena tri kolaza, fotografiju Trijumfalne kapije koje cu vam proslediti mail-om. Ideja je da se lepeza fotografija sastoji od sest slika.

Dilema:

http://i.imgur.com/n8TAber.jpg

- Koju sliku postaviti kao prvu u nizu? (mislila sam da ide kolaz sa znamenitostima Paris-a)

- Druga bi bila fotografija Trijumfalne kapije, ali sta bi bilo kompatibilno da ide uz nju? (Razmisljala sam da napravim klaz sa poznatim licnostima u smislu Nikola Tesla, Ajnstajn, Mocart, pa cak i nas Novak Djokovic, u smislu konpozicija fotografija poznatih licnosti koji su doprineli svetu bez obzira na profesiju. Mozda to?

http://i.imgur.com/zmCn6Ao.jpg

- Od sledeci tri, imam odradjene dve, a ticu se, na jednoj poslovnog uspeha i novcanog blagostanja a na drugoj ljubav, porodica. problem je sta odraditi na trecoj.(Razmisljala sam o stilu zivota npr °

http://i.imgur.com/gWJkr5y.jpg

Otvorena sam za sve ideje i sugestije. Fotografije koje imam saljem u mail-u, volela bih da mi kazete svoje misljenje o istim.

Dilema se javila i oko izbora zida na koji postaviti fotke. Logicno bi bilo po meni da to bude zid u koji gledas kad udjes s glavnog ulaza ali meni se tu nesto ne saze. Zasto ne znam, ne umem da objasnim. Ostaje zid koji je u istoj ravni sa ulaznim vratima i vratima koji vode u dnevnu. Mislim da ste na taj zid i mislili ali bih volela da me potvrdite ili demantujete :) Nisam sigurna. U tekstu ste rekli da pozicioniranje fotografija krece od vrata dnevne, znaci jedna , pa dve...ka izlazu ? Da li sam dobro razumela?

Inace, toalet je ceo prekrecen u zeleno.:)
U hodniku se menja parket, bice u plavoj boji. Kristali na predlozenom mestu a u dnevnoj sam na staklene police ubacila moju skromnu biblioteku :)

Par dilema se javilo, a ticu se fenjera koji posedujemo kao i dve cuture koje sluze za ukras a moj suprug zeli da ih zadrzi. Fotografije saljem u mail-u. Ne znam gde da ih postavim. Molim Vas za savet!

Hvala vam na strpjenju i vremenu.

Putovanje kroz feng shui

Zdravo Majra,

kao sto vam je poznato pocela sam da izcitavam o feng shui, i dolazim do zabuna.
Trenutno sam stigla do nekih zakljucaka, pa me zanima vase misljenje da li sam na dobrom putu ili i opet mesam dve skole. Izncecu neke svoje zakljucke do kojih sam dosla citajuci i gledajuci svoj trocrt, kao i vase savete.Npr, levi deo moje spavace sobe (od vrata levo spada pod j- sektor dok levi pod jz- sektor.to je ujedno i polje braka kao i dece i kreativnosti. Moram da napomenem a zelim i da pitam( verovatno ima i negde napisano ali nisam stigla dotle), neumem da razlikujem elemente. Znam da je ogledalo elemenat vode, i negde sam procitala da ne nikako u spavacu sobu sto ste mi i vi sugerisali. Ispod ide kamin koji ne radi i sad je dilema kamin je elemenat vatre ili drveta? Da krenem od ogledala, gledala sam razne vitraze i svidele su mi se sa motivom drveca i ptica na njima. zatim sam pronasla fotografiju na kojjoj se nalazi zaljubljeni par, ispod tornja i motiva Pariza sto mi se ukapa u pojam romanticno. Sad ta fotografija ne moze u potpunosti da prekrije ogledalo, dobrim delom da ali ne sve. Potpuno mi je jasno da je vazna ravnoteza elemenata. Plasim se da u nameri da nesto urdim dobro, neznanjem ne napravim katastrofu. Slike sam pomerila kao sto ste sugerisali, na kaminu je ostao radio, kutije sa nakitom i crvena srculenca.
Koliko mesam elemente videli ste kada sam napisala za tv i komp da su elemenat vatre.
Police koje postavljenje na udubljenu izmenju kamina i zida sam popunila kutijama, u jednoj su dokumenti, u drugo kablovi, vazno mi je da napomenem da se ne vidi sta je u kutijama. Jedna od kutija je u zutoj boji, druge dve u crnoj od pruca. Tu su nam i albumi sa porodicnim fotografijama. Tv je nocu pokriven sa naranzastom esarpom.
Ima jos jedna stvar, bitna. Posto se kamin ne koristi u udubljenju mi stoji drvena komoda sa licnim stvarima. Postoji varijanta da je prebacim do kreveta( izmedju kreveta i ormara).Svesna sam da se jos nisam povezala , i da je ovo jedan proces koji zahteva vreme i rad. Rekla bih treba da sazri. Sustina, posto je meni spavaca soba u sektoru za ljubav i brak, i vaze pravila z spavacu sobu, da mi je na primer tu dnevna, vazila bi druga pravila? Gresim ili?
Imam toliko pitanja i nedoumica i svakim iscitavanjem sve vise, pa se nadam da ne zameras sto ovako parcijalno pisem, pitam

Zelim da se izvinim da pitanje o fotografijama za hodnik sve si lepo napisala al nije imao ko da cita. Mislila sam da mi prva fotografija budu znamenitosti parisa- metafora tu smo, tu zivimo , zatim druge dve prolazak kroz kapiju uz pomoc ucenih ljudi,i dolazimo do cilja srecne, prosperitetne i uspesne porodice.Jedino pitanje da li se fotografije u obliku zelim to ti to uklapaju, bas na tom zidu.

Imam jos puno toga ali mislim da je red da stanem malo.
Pozdravljam te

Veliko hvala

Dileeme...

Doslo je do nekih izmena, pa u skladu sa tim eto mene opet.

U spavacoj sobi iznad kompijutera ugradili smo dve police. Na njima mi stoje knjige za skolu kao i materjal sa kojim radim. One izmedju kamina i zida su vec postavlnjenje i opisala sam u prethodnom postu sta se na njima nalazi. Citajuci o feng sui-u procitala sam da otvorene police nisu dobre za spavacu sobu. Da se zatvore meni se to ne svidja, pa pitam sta mogu da stavim kao feng sui lek?
Na ormaru su mi koferi kao i kutije sa lekovima i dokumentima.
Izmedju ormara i kreveta sam premestila nocni stocic sa licnim stvarima. On je visi od visine kreveta pa mi ugao kad spavam bude u ravni glave. Sta bi mogla da postavim na njega da bih neutralizovala ivicu?
Sto se tice kamina, promene su odradjene. Da se preslisam :) radio, drvena skrinja sa parfemima, kutija s satovima, kofer za nakit sa nakitom, crvena srculenca. Iznela sam ideje za sliku, muci me samo to sto sam slaba sa elementia pa da ne uzmem sliku sa elementom koji nikako ne odgovara. Ne ocekujem da mi se kaze stavi to i to ali ako imate neku preporuku? Ispred jemobilni mali drveni stocic sa metalnim nogarima.
Imam jos jedan problem. Molim vas da se ne smejete. Ja nemam pojma gde da stavim korpu za prljav ves. Do sada je bila u spavacoj. Trazila sam dzak koji bi mogla da okacim na vrata kupatila al kupatilo je jako malo, ako stavim tamo , ne mogu da udjem. Ako imate ideju, znacila bi.

Suprug je pozeleo lampu u spavacoj sobi. Ja ikreno nisam razmisljala kakva bi to lampa bila i gde bi je pozicionirala. Stim u vezi, molim za sugestiju.

U dnevnnoj, aparati su tu gde jesu.Stim sto kafemat i toster stoje na drvenoj komodi a mikrotalasna na frizideru.Sta tu mogu da iskoristim kao fen shui lek?
Na prozoru mi je bela zavesa i bordo koja ide nocu. Ako bi neka druga boja vise odgovarala , sa zadovoljstvom cu je promeniti.Dalje, ikone koje mi stoje iznad kamina na jednoj od polica volela bih da okacim,pa me zanima gde bi bilo najbolje?
Na tim policama sam prebacila zajednicke fotografije kao i svece. Ormar je u beloj boji ali je jako star i pozuteo je. Nemoze da se ocisti pa sam razmisljala da ga oblozim lepljivom folijom, pa me zanima sta vi predlazete po tom pitanju.

U hodniku je promenjen parket, plave je boje sa crnim didkretnim lajsnama, isti je i u kupatilu. U kupatilu sam postavila mornarskoplavu prostirku. O slikama i nedoumicama u vezi istih sam vec ^pisala.Takodje smo postavili drveni civiluk sa metalnim zubcima koji se po potrebi vade. Stavljen je iza vrata kupatila, jer tu ne smeta ili bar najmanje.

Kuhinja je renovirana i jako sam srecna. Sve mi je na dohvat ruke tako da je funkcionalnija nego dto je bila. Tu mi nedostaje samo prostirka pa me zanima koja bi boja bila adekvatna?

Toalet je kao sto znate okrecen u zeleno , promenjene su i podne plocice koje su u sivoj boji. Hlade su pa sad razmisljam o prostirci. Vi ste rekli zelena cupava ili zeleni zid. Posto je zid vec zelen, ako uzmzm i zelenu prostirku da ne bude mnogo? Pitam zbog balansa a ja sam ek na pocetku putovanja.

PS: Posedujem i figuricu sove, pa e zanima gde bi najbolje bilo da je pozicioniram?
Ako vam trebaju odredjene fotografije, recite pusticu na mail

Hvala

Feng šui - korak po korak

Kako smo na mnoga pitanja i dileme koje ste izneli u razgovoru našli prihvatljivo rešenje, na ovom mestu ću ostaviti samo u crticama neka rešenja u cilju preglednosti i uvida u ono što je u medjuvremenu uradjeno.

Kuhinja je renovirana i jako sam srecna. Sve mi je na dohvat ruke tako da je funkcionalnija nego dto je bila. Tu mi nedostaje samo prostirka pa me zanima koja bi boja bila adekvatna?

Kuhinja je renovirana što je veliki pomak, odabir bele boje je uvek sigurna opcija, tako da ukoliko nameravate uvesti neku boju u vidu prostirke, svetlo plava je u potpunosti prihvatljiva, a motiv može biti u formi zvezda.

Hodniku je izmenjen pod i plava boja u potpunosti odgovora jer em je ovo istok gde gledajući same elemente voda hrani drvo, a dodajući tome da su ovde i planinska i vodena zvezda 1 Voda, ovo je bila snažna podrška da se stvari pokrenu. Voda je moćan elemenat i sigurna sam da je doveo da se put kome teži porodica pokrenut iz situacije koja je dugo perzistirala, i činila da se porodica uprkos nastojanju nije mogla u svakodnevnici da primeti pomake kao rezultat.

Ono što je važno, s obzirom da je pravac ka kupatilu da vrata od kupatila budu zatvorena. Ako vam iz nekih tehničkih razloga to nije izvodljivo razmislite o bravi koja se zatvara na magnet. Lako se otvara, a isto tako po inerciji zatvara.

Toalet je kao sto znate okrecen u zeleno , promenjene su i podne plocice koje su u sivoj boji. Hlade su pa sad razmisljam o prostirci. Vi ste rekli zelena cupava ili zeleni zid. Posto je zid vec zelen, ako uzmzm i zelenu prostirku da ne bude mnogo? Pitam zbog balansa a ja sam ek na pocetku putovanja.

Kupatilo ste renovirali i svakako s obzirom na kompasnu direkciju slobodno i pored zelenih zidova uvedite i prostirku ali ona ne treba da je u istoj nijansi i može da ima talasati uzorak ili pak poprečne linije. Dakle, možete se poigrati sa nijansama zelena na prostorci, jer sami elementi koji čine enterijer su keramički tj. nose energiju zemlje tako da nećete doveti u neravnotežu.

Dok sam pretrazivala alat za farbanje pronasla sam zuti toner ( ostalo od spavace). Mislis da zuta moze na istok?

U dnevnoj sobi polje gde ćete postaviti ikone može biti diskretno akcentovano bojom zida ispod, gledajući leteće zvezde koje pokrivaju naznačeno područje, ne bi trebalo snžiti planisku zvezdu tj. elemenat zemlje, tako da bih ja žutu ipak zamenila nekom nebesko plavom, veoma svetlom jer ako gledamo sa jin/jang aspekta u jinu imamo seme janga u fazi radjanja.

Posto sad imamo problem aparati ne bi trebalo da budu tu gde jesu, da li postoji mogucnost ubacivanja slike koje bi istovrelmeno neutralizovala energiju iste i ili poboljsala enrgiju postojece situacije?

Jedino rešenje koje se nameće je da napravite policu/orman u koji biste smestili sve aparate i koji se kada isti nisu u funkciji zatvara punim vratima.

U dnevnnoj, aparati su tu gde jesu.Stim sto kafemat i toster stoje na drvenoj komodi a mikrotalasna na frizideru.Sta tu mogu da iskoristim kao fen shui lek?

Ako je situacija ovakva onda zbog balansa postavite ispod mikrotalasne drvenu zelenu podlogu, poput onih koje postoje za postavku tanjira na sto umesto posluzavnika ili salvete. Čak i platnena salveta u toj boji će biti adekvatna.

Na tim policama sam prebacila zajednicke fotografije kao i svece. Ormar je u beloj boji ali je jako star i pozuteo je. Nemoze da se ocisti pa sam razmisljala da ga oblozim lepljivom folijom, pa me zanima sta vi predlazete po tom pitanju.

Ako ne postoji mogućnost da uklonite boju pa da ga sredite i ponovo prefarbate, bolja opcija od samolepljivih tapeta je neka od tehnika tipa shabby. U osnovi je papir (drvo) pa ćete ostati u harmoniji sa osnovnim elementom. Verujem da ćete iskoristiti neku od ideja, kreativnosti imate.

U dnevnoj sobi bi volela da okacim neku sliku, osecam da mi nekako fali jer je sve u beloj boji pa ne znam sta bi bilo adekvatno? Cak sam razmisljala i gde bih da je okacim, pa su se tu nametnule dve opcije ili na zidu koji delu dnevnu od spavace, iznad stola. Ili, na zidu iza frizidera koji deli kupatilo sa dnevnom.

U dnevnoj sobi na zidu koji deli sa spavaćom sobom gde je pozicioniran i sto za ručavanje postavite sliku koja ukazuje na zrenje, plodnost zemlje, na berićet. Takodje na samom stolu koji treba da je uvek rasčišćen drzite lep stoljnjak i kristalnu činiju koja treba da je kvadratne forme sa naglašenim gornjim rubom i u njoj nastojte da bude uvek 5 žutih jabuka, ili mandarine (koje naravno jedete, ali i nadomeštate, bez nekog grča da uvek brojite) Naprosto, ona treba da bude potvrda obilja u domu.

Što se tiče same slike, oko motiva smo se dogovorile s tim da je uputnije da slika ima kvadratnu formu i da bude većeg formata koliko to sam prostor dozvoljava. Takodje da ne bude grafika ili akvarel, a ako ste u mogućnosti platno sa dobrim nanosom boja bi bio odličan izbor. Ram je poželjno da bude iz palete zemljanih boja.

Oko kolaža mislim da smo takodje prodiskutovale u razgovoru, ako je nešto ostalo nedorečeno ili nejasno, slobodno napiši pa ćemo zajedno razmotriti.

Npr, levi deo moje spavace sobe (od vrata levo spada pod j- sektor dok levi pod jz- sektor.to je ujedno i polje braka kao i dece i kreativnosti. Moram da napomenem a zelim i da pitam( verovatno ima i negde napisano ali nisam stigla dotle), neumem da razlikujem elemente.

Vrata u koja vode u vašu spavaću sobu samim korišćenjem aktiviraju i ovaj aspekt koji ste naznačili - iza tih vrata je vaša intima i tako treba i da ostane.

Što se tiče kreativnosti, dece uvek ćemo gledati u žargonu rečeno - jezero tj. zapadnu sektor, što pretpostavljam da ste nekako intuitivno u dnevnoj sobi i izabrali za područje u kome realizujete vašu kreativnost.

Na prozoru mi je bela zavesa i bordo koja ide nocu. Ako bi neka druga boja vise odgovarala, sa zadovoljstvom cu je promeniti

Ako sam dobro shvatila opis ovde se nalazi ta bordo zavesa i nju možete promeniti u neku vedriju tipa panel zavesa koje kroz detalj možete vizuelno kroz boju uzorka povezati na primer sa bojom podloge ispod ikona, meblom na stolicama (ne cvetnim) ili nekom podnom prostirkom.

http://i.imgur.com/YZbaQfQ.jpg

Police koje postavljenje na udubljenu izmenju kamina i zida sam popunila kutijama, u jednoj su dokumenti, u drugo kablovi, vazno mi je da napomenem da se ne vidi sta je u kutijama. Jedna od kutija je u zutoj boji, druge dve u crnoj od pruca. Tu su nam i albumi sa porodicnim fotografijama.

Koliko god na prvi pogled ovo izgledalo uredjeno, ako pročitate sa distancom verujem da ćete i vi uvideti da su ovde pomešane "babe i žabe". Važnost nečega u životu se ume sagledati i po odnosu ka povezanim elementima. Topla preporuka je da napravite revizije sadržaja i da komodu sa vašim ličnim stvarima izvadite iz "ognjišta". Kako mu je namena promenjena, sortirajte stvari koje se odlažu i tu smestite kutije a na sam otvor improvizujte neki zastor zavesu da to nestane iz vidnog polja. Lične stvari stavite na vašu komodu - ako su i u kutijama dodeljena im je dostojanstvena pozicija. Tamo su gde pripadaju.

Ovo Vam govorim iz iskustva, uvek kada udjem u neki dom i vidim forografije partnera ili zajedničke ili bilo šta drugo što počiva na "dnu", u donjim policama ako je i izloženo realnost je posvedočila kako ukazujemo na važnost ili obrnuto nečega u našem životu.

Sustina, posto je meni spavaca soba u sektoru za ljubav i brak, i vaze pravila z spavacu sobu, da mi je na primer tu dnevna, vazila bi druga pravila? Gresim ili?

Suština uredjenja enterijera se ogleda u poštovanju namene/funkcije odredjenog prostora a kroz izbor elemenata, dizajn, boje mi stavljamo akcenat. Bilo bi neobično da u spavaću stavite sto za ručavanje... verujem da razumete poentu.

Vaša spavaća soba delom potpada pod jugoistočnu a delom pod jugozapadnu kompasnu direkciju. Kada govorimo sa stavovišta škole koju praktikujemo onda nema polja braka, karijere, etc. - to pripada drugoj školi. Po tome uvek lako i prepoznate ko kako radi, tj. koju školu praktikuje.

Drugi momenat je da svaka vrata u domu otvaraju mogućnost za novu podelu, a samim tim i na rad u svakoj sobi - to je princip aktivacije malog Či-a kada nismo u mogućnosti da sprovedemo aktivaciju u ciljanom sektor jer on na primer poklapa kupatilo, gde nikada ne stavljamo simboličke elemente ili aktivatore ili pak ako neki od sektora usled nepravilnosti forme samog objekta u većem segmentu nedostaje.

Citajuci o feng sui-u procitala sam da otvorene police nisu dobre za spavacu sobu. Da se zatvore meni se to ne svidja, pa pitam sta mogu da stavim kao feng sui lek?

Ovo proizilazi iz sagledavnja kako se enrgija kreće u prostoru, tj. od činjenice da se ona odbija od same ivice prostora i lomi rasuipajući de delimično u svim pravcima ali pod uglom i pravolinijski i sve što se nalazi na putu prostiranja je upravo izloženo takvom dejstvu - direktnom. Zbog toga se često u tekstovima napominje da treba da su police zatvorene. No, ovo primarno važi za police koje bi bile na primer pozicionirane iza naših ledja (pa bi kičmeni stub bio prva prepreka na koju nailazi), ili u nivou vrata/glave - sa odredjenjim i posleedicama u vidu tegoba.

Dakle ukoliko police nisu u nivou tela kada ležite ovakav uticaj vas mimolilazi aiko ostaje činjenica koju sam navela. Najjednostavnije dok ne izoštrite osećaj za kretanje energije je da zamislite kako bi voda tekla u sobi da ulazi na vrata - to je test u kojim većina ljudi uspe da spozna svoj prostor.

Izmedju ormara i kreveta sam premestila nocni stocic sa licnim stvarima. On je visi od visine kreveta pa mi ugao kad spavam bude u ravni glave. Sta bi mogla da postavim na njega da bih neutralizovala ivicu?

Mislim da je najednostavnije rešenje da postavite dok spavate jastuče bočno koje bi "sakrivalo" ivice stočića.

Imam jos jedan problem. Molim vas da se ne smejete. Ja nemam pojma gde da stavim korpu za prljav ves. Do sada je bila u spavacoj.

http://i.imgur.com/Cqp4juY.jpg

Ovo zaista ne treba da bude u spavaćoj.
Uzmite neku kutiju za odlaganje, uvek uredno posložite (kao da je u ormanu) veš za pranje i probajte da ga plasirate u kupatilo. Postoje i one takozvane viseće police koje i sami možete izraditi od platna, frotira i sl., možda vam one pomognu da dodjete do rešenja.

PS: Posedujem i figuricu sove, pa e zanima gde bi najbolje bilo da je pozicioniram?

Na radni sto ili na policu sa literaturom koju izučavate.

majra 

Site Admin

Kucica ljubav

Postovana Majra,

promenila sam adresu stanovanja, pa vas u skladu sa tim molim za analizu novog zivotnog prostora.

Kada stanem na nasa ulazna vrata, na prag kompas pokazuje 49 SI; metar od vrata napolje 62 SI; metar unutra 191 J.

Nasa su vrata malo ukrivo, nemoj to da te buni.

Kada izlazim iz zgrade i stanem na prag pokazuje 228 JZ; metar ispred 209 JZ; metar unutra 24 SI .

Molim te ako ti nesto treba javi mi. Licno bih volela ako bi mogla da mi uradis analizu pre useljenja, mada u isto vreme ne bih ni da te pozurujem.

Veliko hvala u svakom slucaju.

http://i.imgur.com/bK9W5Y1l.jpg