Kuca sa verandom - demarkacija Feng šui

Pozdrav postovana Majra,

Po vasem uputstvu saljem Vam tlocrt moje kuce sa verandom i oznakama kompasne direkcije. Kuca je zidana od cigle oko 1965.god. kao prizemni objekat na visokom temelju, i bila je u obliku "L" profila, bez kuhinje i trpezarije sa tlocrta. 2002-2003.god. kucu sam kompletno renovirao (bili su ostali samo zidovi), prosirio do oblika kvadrata i nadzidao sprat i potkrovlje. Ugradjena je nova instalacija za struju i vodu, novi podovi, nova spoljna i unutrasnja stolarija.

Spoljno stepeniste sa platoom je zatvoreno verandom 2008.god. Kontrukcija je metalna, krov je limeni, vrata su aluminijumska a stranice su od leksana.

Na tlocrtu je prikazano samo prizemlje sa verandom, sprat ima isti raspored prostorija i unutrasnje stepeniste kao i prizemlje, a iznad verande se nalazi terasa koja je upola manja od nje. Potkrovlje ima drugaciji raspored prostorija i ne koristi se kao stambena povrsina.

Molim Vas da me date savet kako da posmatram verandu prema prizemlju u kontekstu ukupnog prostora za podelu na 9 FS sektora. Da li verandu ne treba ukljuciti u ukupan stambeni prostor pa ona predstavlja izbocinu na sektoru 1, ili je treba ukljuciti pa sektori 8 i 6 imaju nedostajuce uglove? Kako biste me Vi preporucili da posmatram navedeni prostor?

Slicno prizemlju, kako bi trebalo da posmatram prostor na spratu sa terasom u kontekstu ukupnog prostora za podelu na 9 FS sektora? Ulazna vrata na sprat su u sredini spratnog prostora i okrenuta su prema istoku, sto se vidi sa unutrasnjeg stepenista na tlocrtu prizemlja.

Citao sam vise knjiga o FS od razlicitih autora i video sam da ima razlicitih pristupa tj. skola. U sustini, mislim da su osnovni principi i postavke FS iste, samo su razliciti nacini za njihovu implementaciju. Mozda i nije lose ili je ponekad i funkcionalnije koristiti razlicite pristupe za resavanje pojedinih situacija.

Srdacan pozdrav i sve cestitke na vasem radu i savetima u vezi FS.

[img]www.sd-softdesign.com/fs/tlocrt_kuce.png[/img]

Kuca sa verandom

Postovana Majra,

Hvala na pomoci. U prethodnoj poruci sliku sam ubacio prema BBCode vodicu koji se dobije klikom na "BBCode" sa leve strane polja za unos teksta. Nadam se da ce sa servisom imgur.com biti u redu.

http://i.imgur.com/Sw8tzJJ.png

Molim Vas, gde treba da se klikne da se udje u grupu tema "Cekaonica", jer ne vidim link?

Srdacan pozdrav.

Mapiranje prostora - aplikacija Lo Shu kvadrata

Slavkod,

s obzirom da terasa svojom povrsinom prelazi vise od 1/3 osnove ili glavne oblasti objekta ona se posmatra kao projekcija ili istaknuta oblast. Kako nemam tacnu kompasnu vrednost ukoliko se zaista radi o cistom severnom sektoru (337,5 – 22,5), mozemo reci da je elemenat Vode van balansa i prejak. Obicno se to odrazi i na zdravlje ukucana jer je voda mocna energija pa i kod njih u metabolizmu vode i elektrolita postoji disbalans, a ko od ukucana biva "pogodjen" zavisi i od njegove karte. Uglavnom zivot u ovakvom prostoru donosi pojacanje takvih simptoma, cesto se mose patiti i od osecanja straha, ili biti preplavljeni problemima. Na emotivnom planu se stvaraju blokade. Uopsteno simptomi stresa daju odraz na funkciju kostano-zglobnog sistema, urogenitalnog sistema i nervnog sistema. U vezi sa vasim aktivnostima, istaknuti sever ce doneti teskoce u putovanjima i na poslu. Praksa kaze da privlaci i lopove.

Da bi sanirali istaknutu oblast upotrebite zeleni i/ili svetlo plavi ton posebno bas severnog zida bilo za molovanje ili za uredjenje i izbor dekoracija. Primera radi neka plava staklena vaza sa trskom unutra.

Sto se tice samog objekta on je definitivno obimom i vrstom radova preveden u period vladavine broja 7 i shodno tome nosi energetsku matricu jednoga od tri podsektora za dati vremenski period. Kojega tacno mozete identifikovati samo ukoliko bas na vratima izvrsite precizno ocitavanje kompasa.

Ovako posmatrano samo na tlocrtu ako uzmemo da ulazite na desna vrata na verandu, kada dolazite kuci ulaz po proceni slobodnoj na osnovu crteza najverovatnije ima severozapadnu orjentaciju, no ovo uzmite sa rezervom jer ne pociva na cinjenici. Znaci ako ocitavate kompas ocitavate ga na toj tacki/tim vratima licem gledano kao kada izlazite van.

Na tlocrtu za demarkaciju po bilo kojoj od dve skole koje smo pomenuli treba da se osnovna forma objekta docrta do pravilne geometrijske figure i tako nadje prvo centar povlacenjem dijagonala. U odnosu na centar provlacimo pravu koja predstavlja osu sever/jug i onda dalje vrsimo razmeravanje.

Osnovni Lo Shu kvadrat nikada ne aplikujete, vec ga shodno godini izgradnje objekta kod vas prilagodjavate. Prakticno to znaci da ako hocete da izvrsite demarkaciju aplikujete vasu kartu.

Opet naglasavam da nemam podatak tacne direkcije, i prilazem vam shodno tome tri karte za tri podsektora u kojima je moguce da se nalaze vasa ulazna vrata u dom.

S1 – karta ako je kompasna direkcija na ulazu u intervalu od: 338-352 stepena

http://i.imgur.com/fNzKVPn.jpg

S2 – karta ako je kompasna direkcija na ulazu u intervalu od 353–7 stepeni

http://i.imgur.com/qyaZqEY.jpg

S3 – karta ako je kompasna direkcija na ulazu u intervalu od 8-22 stepena

http://i.imgur.com/UkGZsvb.jpg

Upravo u ovome izboru tj. identifikaciji energetske matrice i pociva sva dalja analiza i rad.

O nacinu demarkacije odlucite sami ali numericki sklopovi u pojedinim oblastima odgovaraju ovima iz karte, nikako tipu 6/1/8 – jer bi ovakvom primenom prosto usli u paradoks da anulirate vremensku dimenziju.

Plan:

http://i.imgur.com/G17EdbA.jpg

Primer aplikacije mape za S1:

http://i.imgur.com/ng8pbfH.jpg

Sto se tice demarkacije sprata, nju radite na isti nacin: docrtate do pravilne forme, nadjete dijagonale, obelezite osu sever/jug, identifikujete kompasnu vrednost na podestu iznad stepenica, kao kada biste krenuli da silazite i tu ocitate vrednost i identifikujete onda kompasne direkcije.

Moja preporuka da prvo sprat zaista uredite, u pogledu sadrzaja, naime iako trenutno nema funkciju stambenog prostora imajte na umu da on predstavlja vasu perspektivu svojom simbolikom, zato obratite paznju u kakvom je stanju i sta sve drzite gore. Ako je i odlozeno nesto mora biti u besprekornom redu. I dakako nastojte da ukoliko su posredi tezi predmeti, alat na primer da ne "leze" na uzglavlju, sporetu, trpezarijskom stolu. Prosto brinite sta vam je "iznad glave" (ili "na glavi"...). Mislim da ce vam samo ovaj uvid dati neke odgovore za situaciju. Nadam se da sam donekle pomogla.

majra 

Site Admin

Simbol zelenog zmaja

Pozdrav Majra,

Molio bih Vas za savet u vezi postavljanja simbola zelenog zmaja. Po FS on bi trebalo da se postavi sa leve strane ulaznih vrata gledajuci prema spolja. Posto je leva strana mog doma zapadna po kompasu a ne istocna, da li on moze da se tamo postavi? Da li mora da se postavi blizu ulaznih vrata ili moze bilo gde unutar doma sa leve strane ulaznih vrata? Ja bih ga radije postavio negde unutar doma a ne porez ulaznih vrata.

Simbol koji bih postavio je keramicki zeleni tanjir na kome je prikazano vise zmajeva. Da li je u redu postaviti ovaj tanjir ili je simbol sa vise zmajeva previse jak?

Posto sam na severnoj strani doma odmah pored ulaznih vrata postavio keramicku figuru kornjace, da li bi bilo previse da postavim i simbol zmaja?

Simbolicki feng shui

Molio bih Vas za savet u vezi postavljanja simbola zelenog zmaja. Po FS on bi trebalo da se postavi sa leve strane ulaznih vrata gledajuci prema spolja. Posto je leva strana mog doma zapadna po kompasu a ne istocna, da li on moze da se tamo postavi? Da li mora da se postavi blizu ulaznih vrata ili moze bilo gde unutar doma sa leve strane ulaznih vrata? Ja bih ga radije postavio negde unutar doma a ne porez ulaznih vrata.

Simbol Zelenog zmaja postavite iskljucivo na istok i gledano na vasem tlocrtu najbolji izbor je radna soba. On treba da je postavljen na lepu drvenu podlogu i dostojanstveno izlozen.

Ne treba ga postavljati kod ulaznih vrata.

Devet zmajeva predstavlja punoću zemlje i neba, i podrazumeva osam osnovnih kompasnih direkcija. Najmocniji od svih zmajeva su nebeski zmajevi za koje se kaze da donose veliku srecu glavi porodice. Njih treba razlikovati od zmajeva zemlje koji se vezuju za feng shui. Slika zmaja donosi srecu prostoru u koji se postavi, a lunarna Nova godina je posebno pogodan period za pojacavanje energije simbola zmaja.

http://i.imgur.com/4IXsgf6.jpg

Od vaznosti je i spoznaja u kom zodijackom znaku ste rodjeni po Kineskom zodijaku. Ako ste u znaku Zmaja rodjeni plasirajte ga sa na crnu podlogu i ako je moguce drvenu (imate ne od bambusa presovane manje asurice), ako ne onda neka bude od prirodnih materijala (pamuk).

Iskoristite dobrobiti danasnjeg dana i plasirajte figuru Zmaja ili oslikani tanjir i istovremeno pripremite na istoku raznobojne svecice i upalite ih veceras u periodu od 19:38 - 21:38h i ostavite ih da neprekidno rade dve nedelje (do 5.janura). Ako nemate ukrasne lampice, mozete se posluziti i nekom zgodnom lampom koju cete na isti nacin aktivirati.

Ukoliko niste rodjeni u tom zodijackom znaku, dobro je proveriti da li je neko u porodici i ako jeste to je u redu.

Ako zelite na jug nesto da plasirate, kako ulazimo u godinu u znaku Konja, nabavite drvenu figuru sa malo prednjim nogama poduignutim da energizujete godinu koja je pred nama.

Sto se tice kornjace, ona uvek treba da nam je iza ledja ili u zadnjem delu doma (da nam cuva "ledja"), a neposredno pored vrata ako imate zelju mozete postaviti dva veca slona u plavom koloritu, koji ce na ledjima u Vas dom (postavite "tovar" - korpe sa necim sto ukazuje na vrednost, cak i figurativno predstavljeno), nagovestavati/unositi imetak. Treba da stoje tako da gledaju ka domu, blago ih zakrenite.

majra 

Site Admin

Feng Shui dileme

Postovana Majra,

Molio bih Vas za savete u vezi nekoliko sledecih stvari.

Kakvo je glediste FS u pogledu vodovodnih instalacija na zid u kupatilu i kuhinji?

Kakvo znacenje u FS ima slika na kojoj je prikazana crkva ili manastir i u kom sektoru doma ili sobe bi se mogla postaviti?

Ako luster na plafonu ima u donjem delu siljke usmerene na dole, da li oni emituju sar pa bih ih trebalo kamuflirati, ili se oni mogu posmatrati kao vatreni element koji npr. u spavacoj sobi moze biti povoljan?

Ako u spavacoj sobi nije moguce postaviti krevet tako da istovremeno bude u poziciji pozitivnog cija (pregledan polozaj dijagonalno od vrata na punom zidu iza koga nije kupatilo ili kuhinja) i da uzglavlje bude u jednom od pozitivnih pravaca prema kua broju, kojem od ova dva treba dati preimucstvo? Da li je u spavacoj sobi nepovoljno ako je postavljena zastakljena slika na zidu?

Da li predmeti i simblocke figurice koje se postavljaju u nekom sektoru doma ili sobe radi njegovog energizovanja moraju biti na otvorenom ili mogu biti i u zastakljenom ormanu na istaknutom mestu?

Hvala unapred na odgovorima.

Srdacan pozdrav.