Feng shui u garsonjeri Feng šui

Pozdrav :D ,
Fascinirao me je feng-shui i želim da ga primenjujem u svom prostoru! Ali!? Živim u garsonjeri, dakle u jednoj sobi jedem, spavam jednom rečju živim. Moje pitanje je sledeće:"Može li se feng-shui uspešno primenjivati u garsonjeri"? Ima li šanse da efektno primenim feng-shui u svom malom stanu?

Garsonjera

Ono sto ovako bez tlocrta i elementarnih podataka mogu reci je da ovakvi stanovi - garsonjere, mislim prvenastveno na prostor koji obuhvata: glavnu sobu a istovremeno i spavacu, sa cajnom kuhinjom i kupatilom (za koje se nadam da je vratima ipak odeljeno) da najcesce pate od prenatrpanosti namestajem sto sprecava nesmetan tok C’I enegije kroz stan.

Nered je takodje krupan problem (ne mislim pri tome da ste Vi neuredni, vec naprosto kada su 24 casa sve prostorije u stalnoj upotrebi neda se bas drzati sve na mestu )
Trebalo bi stvarno da ste izuzetno disciplinovani i uredni pa da ovo ne stoji kao stavka za resavanje.

Primenite Pa-kua ili licni trigram kako bi odredili pozitivne i negativne lokacije.
Ja bih primenila stremljenja mada bi usput virila i u trigrame.

Najvaznije mesto u ovakvom prostoru jeste ono na kome ce se nalaziti krevet. On treba da pruzi osecaj zasticenosti, treba da bude u dodiru sa zidom a podnozje da negleda na izlaz stana, pa mozda oko njega postavite neki paravan ili neki komad namestaja koji ce vizuelno deliti ovaj prostor od ostatka stana, no nikako ga ne treba postaviti izmedju tri zida (deo kao nisa, ako garsonjera oblikom podseca na L) jer ce to sigurno doneti uskracenost i ogranicenja iako je sam krevet dobrih dimenzija. Ukoliko taj krevet istovremeno sluzi i kao sedeci deo preko dana onda bi trebao sto vise da lici na kauc. Mozete staviti i prekrivace jakih boja i velike jastuke, trebao bi da stoji u delu koji stvara osecaj topline i udobnosti, i da pri tome sa njega uvek vidite ulazna vrata, tj.onoga ko ulazi bez da okrecete glavu.

Kuhinjski sto postavite tamo gde ima najvise svetla, pogotovo ako sluzi istovremeno i kao radni i trpezarijski. Potrudite se da oko stola ima dovoljno prostora. Mozete postaviti i one pokretne trakaste siroke zavese i na taj nacin ovaj deo zastititi kada je van funkcije. Pogotovo ako je to sa naglasenom funkcijom radnog dela, onda je blagotvorno da kad zavrsite posao (brinuci o karijeri) budete koncentrisani, a ne da gledate u udoban krevet i sl. sto bi odvlacilo paznju.
Naprosto kada se radi - da se radi, a posle nesmetano uziva u odmoru.

Ostatak namestaja mozete postaviti gde zelite, najcesce ga intuitivno nakon osnovnih pravila i postavimo povoljno.

Postoji neki nazovimo osnovni test za garsonjere tipa:
pitanje - odgovor = uvid u stanje ➽ nasa akcija.

  1. Da li stan izgleda neuredno? To ugrozava zdravlje i srecu jer remeti protok energije-pronadjite mesto za svaku stvar.
  2. Cak iako je stan mali da li odaje utisak prostranosti? Mogu da se postave ogledala koja ce simbolicno udvostruciti dimenzije.
  3. Da li postoji dovoljno svetlosti, posebno oko ulaza kako bi C’i nesmetano ulazio? Jer najveci deo energije ulazi na glavna vrata. Stoga dobro osvetljenje je kljuc da bi se podstakao protok i stvorio osecaj topline i prijatnosti.
  4. Da li postoje mracni i sumorni uglovi? Ustajala energija se u njima skuplja, zato pojacajte osvetljenje i obesite kristale kako bi blagotvoran C’I posetio ove delove.
  5. Da li se osecate opusteno kada udjete u stan? To je Vaš dom i trebalo bi da kada zatvorite vrata bude oaza vaseg zivota.
  6. Da li su boje u stanu privlacne? Trebalo bi da se odnose na vas licni elemenat.
  7. Da li ste izlozili neke licne predmete koji pokazuju vasa interesovanja?
    Na nase raspolozenje uticu osecanja,ca lepa uvek mozemo prizvati iz secanja sitnicama koje zivot znace.

  8. Da li mozete da vidite ulaz iz kreveta ili mesta gde sedite? Culi ste za "udarac s ledja", a simbolicki ste tako nezasticeni i bez podrske.
  9. Da li postoje sarovi (negativne strele npr. ostra ivica) upereni ka vratima i prozorima. Ukoliko postoje primenite lekove. Zvoncici i viseci kristali su delotvorni ,mada se preporucuje i ogledalo pa-kua, ali ja nekako tako snazan lek zaobilazim!
  10. Da li ste aktivirali polja u stanu koja zelite da poboljsate u zivotu.

Dakle u sustini prostor se tretira isto kao i veliki stan ili kuca.

Sama velicina stana nema nikakav uticaj na zdravlje, bogatstvo ili srecu, ako stavri rasporedite na ispravan nacin, uvek moze biti bezbedno utociste koje vam pruza osnovu da realizujete zeljeno. Ono sto je u nama i oko nas je manifestno u nasoj stvarnosti pre ili kasnije, to sigurno znate.

A svi mi koji smo zavirili u feng sui - prostor vise nikada ne posmatramo na nacin kao pre.

Hajte, Vi sada postavite tlocrt pa da zajedno prosetamo.

majra 

Site Admin

Feng Sui uredjenje garsonjere

Datula :

Zivim sama u garsonjeri,.Zidovi u stanu su bele boje, prazni bez slika. Pod u sobi je parketiran, (klasicna boja parketa), u hodniku su plocice svetlo braon boje, a u kupatilu zelenkasto-sive podne i slicne boje na zidovima kupatila. Cajna kuhinjica koja je u sklopu sobe ima bele plocice na zidu, a na podu su svetlo-braon boje. Radni deo i viseci deo je zelene boje. U sobi je vuneni tepih, bez boje (prirodna boja vune bez detalja ili nekih drugih boja) i prilicno je velik. Prozori su PVC, bele boje.Zavesu nemam. Vrata u celom stanu su drvena, boja tresnje. Krevet je napravljen od tvrdog sundjera, mebl je sarenkast (svetla oker boja sa nekim braonakstim detaljima).

Stan je na trećem spratu. Glavni ulaz u zgradu je orijentisan kao i moja ulazna vrata. Garsonjera se nalazi izmedju dva stana. Sa obe strane mojih ulaznih vrata se nalaze komsijska vrata, vrlo blizu. Iz svojih vrata ne vidim stepeniste, ali vidim vrata od lifta i vrata od stana preko puta hodnika. Zgrada nije bucna, sa susedima imam pristojan i povrsan odnos. Jedino sto pravi buku u mom stanu je kada cujem sustanje vode u komsijskoj kuhinji. Pogled s prozora pruza se na parking iza zgrade i kuce i stambene zgrade koje se nalaze iza parkinga. Nije bucno. Zgrada je locirana na prometnom bulevaru ali moj stan dakle gleda na drugu stranu, mirniju.

Uredjenje garsonjere korak po korak:

Inter CAFFE arhiva

Datula:

- Kua broj: 5 Zemlja – pripadnost zapadnoj grupi odredjuje kao povoljne direkcije u prostoru JZ; SZ; Z; SI

Pogledom na tlocrt se jasno zapaza pravilnost oblika (savrsen kvadratni oblik koji pripada Zemlji odrazava stabilnost ukorenjujuce energije koja je vrlo uravnotezena i vrlo povoljn za porodicnu harmoniju), potom dom lezi u pravcu SZ sto je odlican pocetak no, kako sama ulazna vrata leze prema JI koji bi prema stremljenju mogao da donese rasprave, svadje probleme u oblasti pravnih pitanja, smutljivce koji politiziraju protiv vas ili ne dobronamerne ljude,a ne retko i da imai negativne reperkusije na zdravlje, nuzno je izvrsiti harmonizaiju, i balansiranje bojama celokupnog prostora.

Sto u datom slucaju ukazuje na debalans u oblasti JZ, SI pa cemo harmonizaciju ostvariti.upotrebom crvene ili purpirne boje i crne, ili modro plave u Z, SZ.

Naravno u osnovi da bi se uvek osecala prijatno i opusteno u svom domu pri tome necemo izostaviti gamu boja Zemlje, kao ni boje koje definisu njen licni stil a dobijene na osnovu kombinacije Zvezde po rodjenju i mesecne zvezde, tj. na osnovu Srecnih zvezada 2, 6, 7, koje su oznacile skalu crne, bele i crvene boje u definisanju licnog stila.

majra 

Site Admin

Korak po korak krecemo

Ulaz :

1. Ulazna vrata drvena, pozeljno da bude vidljiva struktura drveta, ispred postaviti tamno zeleni otirac, forme pravougaonika ili kocke.

2. Na vrata postaviti ime i prezime, metal, boja zlata, bez plocice ispisana pisanim slovima

3. Iznad vrata postaviti plocicu pravougaonu sa lucno izvijenim ivicama i na njoj tamno zeleno upisan broj stana

4. Kod vrata postaviti zvoncice odmah pored vrata, kako bi umanjili los c’i koji stvara lift, nikada direktno iznad vrata i praga, 6 metalnih stpica boje zlata, birajte pazljivo tonalitet koji vam odgovara.

5. Hodnik boja zida svetlo zelena nezna cista boja, plocice svetlo braon, prostirka pravougaona, trava zelena, oivicena belim.

6. Osvetljenje centralno plafonsko okruglo, belo

7. Desno plakar, boje drveta, uredno sortiran sadrzaj, pozeljno je da ima kljuc i da se zakljucava uvek kada se napusta kuca.

8. Na zud desno pored vrata ulaznih u dn. boravak postaviti sliku na kojoj dominira nebo, a moze da bude i vasa diploma uramljena u crni ram ili pak vasa slika sa mentorom ili motiv koji odrazava ono cemu stremite u profesiji, ili je pak odraz vasih novih interesovanja.

9. U gornji levi ugao postaviti telefon brojevi okrenuti istoku.

Ulaz u kupatilo:

1. Vrata uvek drzati zatvorena!

2. Plocice zeleno – sive, prostirka sveze zelene boje, oblik kocke, a na zudne plocice ili na prostirku postaviti kruno ispisan broj 8, zute boje kukuruza.

3. Pozeljno je postaviti zastitnu zavesu oko kade koja lucno zhvata i wc solju, tako d aide sa tog kraja i vizuelno krije wc solju, daska uvek poklopljena!

4. Masina prekrivena zelenim frotirom.

Prelazimo u boravak:

1. U neposrednoj blizini vrata postaviti lagani okrugao manji tepih svileni, zelekaste boje.

2. Zid u celom prostoru molovati oker nijansom ili bojama iz palete zemljanih boja nezna boja terakote, morskog peska, boje koje simbolizuju ranu jesen)

3. Osvetljenje centralni, moze i plafonsko, kombinacija drvo – metal, forma cveta

4. Uz levi zid mali ka kuhinji postaviti bambus, ili bonsai drvo neka stoji na povrsini ako moze u visini ramena.

5. Namestaj rasporediti prema prilozenoj slici.

6. U kuhinji uneti detalje, cinije, milje tacne crvene tople boje.

7. Na frizider postaviti posudu ispunjenu novcicima, kristalima, nakitom I sl. vazno da bude puna i da nema usko grotlo

8. Reso zamenuti mini stednjakom, i uvek ga drzati poklopljenim kad aje van funkcije

9. Ispred kuhinjskih elemenata koji su zelene boje, postaviti svetlo zelenu prostirku, manju, laganu pamucnu

10. Na stolu drzati glinenu posudu sa smokvama ili kajsijama i breskvama isi motiv moze da se nadje na slici koju bi ste plasirali tu na zid, to moze biti i motiv vocnjaka u prolece kada cveta ruzicasto.

11. Nizmenicno menjajte stolice na kojim sedate, to ce vas s jedne strane ohrabriti da imate razlicit pogled na “stvari”, a ujedno biti i dobrodoslica nekom da vam se pridruzi.

12. Ispod manja prostirka, zelena, kocka oblik poput one u kuhinji.

13. Licno bih ovaj deo kada je van funkcije zaklonila rolo - trakastim zavesama boje zidova( one sto se mogu u stranu povuci) da zaklanja kuhinju i trpezarijski kutak

14. U krajnji levi ugao postaviti komodu drvenu, za TV, na nju drveni kovcezic za placene racune i sl. a oko nje postaviti sa obe strane lepe zdrave zelene biljke srcolikih mesnatih listova.

15. U taj deo moze gore na zid da se plasira i klima uredjaj

16. Tu mozete drzati i casovnik sa onim visecim klatnima i pticicom :), vazno je dakle da ima pokreta!

majra 

Site Admin

Garsonjera, feng shui u praksi

Dekoracija prozora:

1. Zavesa bez, zuta, lagana, moze imati detalje boje maline, ili koblt plave ivicni mozete postaviti drapere boje ovih detalja na zavesi, i uvece ih navlacite na prozor.

2. Na samom podestu drzati cvece, crveno, ili pak staklene flase , ili pehare boje vina, ili crvene cinije, prizmu i sl. to ce vas izmedju ostalog naoruzati magnetskim sarmom.

Desni deo garsonjere :

1. Krevet obavezno obezbediti uzglavljem, i adekvatnim madracom (da bi ste nesmetano napredovali, a i imali dovoljno energije za aktivnosti).

2. Krevet prekrite purpurno crvenim jastucima, razlicitog oblika, paran broj.

3. Prostirka neka bude manji persijski tepih.

4. Na zid do prozora mozete izloziti sliku ili kolaz razglednica sa onim sto kod vas izaziva asocijaciju na ljubav, zajednistvo i sl. ram forma kocka, boja zlata, paran broj.

5. Na stolicu (a pozeljno bi bilo da stavite jos jedan manji) drzite glinenu posudu ispunjenu skoljkama i mirisom geranijuma, i vasom bocicom parfema. Izlozite dve kristal crven case, i naravno pijte iz njih naizmenicno dok drugu neko ne prisvoji.

6. Kada ucite i pravite planove uvek sedate u levom krajnje delu kreveta, tu postavite i manji stalak na koji cete izloziti svoju novu kolekciju sveca, danas je veliki izbor, zato dozvolite sebi luksuz da ih sakupljate u najrazlicitijim oblicima i velicinama. Pretvorite ova kutak u sumu sveca (20 kom. minimum) nek budu dramaticnih boja maline, brusnice, boje crnog vina kobalt plave da bi ste uneli dah boemske aristokratije a one ce uzburkati vasu eroticnost.

7. Na zid desno od vrata postavite policu koja se zatvara i tu drzite knjige, i vas planer. Na tom mestu mozete da drzite i ikone izlozene, figurice andjela i sl. Iznad na zidu mogu biti slike istog motiva

8. Pored postavite lampu okruglu stojecu da osvetljava ovaj prostor.

Neka su Vam sa srecom promene!

majra 

Site Admin

Re: Datula

Majra opet ja ,
ima nesto u tlocrtu sto sam zaboravila da nacrtam, a to je izbocina koja se nalazi iza sobnih vrata . Dakle ne vidi, i vrata zbog toga ne mogu skroz da se otvore (ne dodiruju zid). Ona je nekog kvadratnog oblika ili vec ne znam kog jer je oblik nepravilan. Mislim da je u pitanju dimnjak jer se u zidu nalazi otvor zatvoren sivim ili srebrnim okruglim poklopcem. Ta izbocina je od poda do plafona.
I jos nesto,
svidja mi se raspored koji si napravila. Da li je dobro sto po novom rasporedu ja vidim krevet iz ulaznih vrata? Šta da uradim sa kuhinjicom, nema sanse da stavim neke predmete, jer radni deo koji je jako uzak zauzima reso sa dve rinle? Cak i kad budem stavila sporetic, necu imati mesta.
Pozdrav

1. Molim te zbog moje vizuelne percepcije skiciraj samo taj deo.

2. U kuhinji moze biti sva kuhinjska pozamanterija, krpe, asure, miljeji, case za secer, so, magneti na frizider i sl.

************************************************************

Odzak prefarbati u bordo, a na njega postavila bih slika devojke kako meditira na jezeru i ogledalaca na tackama mala, okrugla r = 5cm.

majra 

Site Admin

Re: Datula

opet ja Majra,
moram da te pitam i za krevet! Da li je to dobra lokacija s obzirom da vidim ulazna vrata kada ležim na njemu? I da li police iza vrata mogu da se pomere pored kreveta, jer ne mogu stati iza vrata?
do kuckanja pozzz

Krevet se nalazi u zoni pozitivne energije u odnosu natvoj pripadajuci elemenat i izbalansiran je bojom zbog kompasne direkcije ulaza, i nalaze se u dijagonalnom uglu tako da nisu upravljene noge u vrata, ako si na to mislila a sam zid ima tacku koja se mozes iskoristiti da se unese isceljujuca energija u prostoriju to je tacno sredina zida i tu mozes postaviti kristal ili neki spiritualni objekat, kao sto je Biblija, bilo bi korektno postaviti i ogledala, ali ja nisam za to jer si ti Zemlja i to bi te iscrpljivalo.

Tako da bez brige,sto se tice pozicije kreveta, u krajnjem (niko), ti ne sedis kada spavas i negledas :)

Police iza vrata mogu da se pomere cak i da se naslone na taj dimnjak, ali neka budu dakle ledjima okrenute - imitiraju stranicu od kreveta ali vodi racuna sta tu drzis i sta ce ti simbolikom pruzati potporu.

majra 

Site Admin

Re: Datula

ja sam mislila npr. da pored kreveta, stavim stocic sa svecama, a pored stocica policu ili ormaric (koji bi dosao do odzaka). Rekla si da na simsu prozora mogu staviti crvene predmete, da li bih mogla postaviti i staklenu piramidicu? I da li bih mogla telefon staviti na neko drugo mesto npr. pored televizora, jer na mestu gde si obelezila telefon ne moze da stoji. Usko je. Jos nesto, imam fotografiju zlatnog konja koji stoji na zadnjim nogama i na crvenoj je pozadini, mogu li je negde okaciti?
Namucih te ja, sorry

1. Krevet treba preko dana da prekrivas nekim prekrivacem u boji tih jastuka (dakle dok je u funkciji sedeceg dela), sto se tice apstraktnih sara one po simbolici pripadaju Vatri i to ce delovati samo stimulativno na tvoje jasnije izrazavanje kako emotivno tako i seksualno.

2. Zgrada je gradjena u perodu broja 8, tako da piramidu stavi slobodno na to mesto jer po polozaju letecih zvezda tu se nalazi srecan sector za blagostanje. Mada ni ona tacka na zidu koju sam pominjala ne bi bila los izbor. Piramida ima snagu, mozes malo istraziti po netu njenu simboliku.

3. Telefon kao el. aparat pripada elementu Metala, jos tako srebrne boje definitibno, ukoliko ti je kljucan za poslovne kontakte, moze kod TV, mada bih ga ja radije stavila negde kod plakara u ulaznom delu da bude lepih prijateljskih poziva. Vazno je kako sum u sumereni brojevi i preporuka je da to bude istok.

4. Figura konja stvara divnu jang energiju, no konj koji se propinje ima tendenciju da zavlada prostorom, stoga osloni se ipak na svoj instikt kada ulazis u stan kako ti se dojmi. U principu on pruza zastitu, i mozes ga postaviti tamo gde se spotices i “stucas” u zivotu.

majra 

Site Admin

Re: Datula

Pitanjce jedno,
mogu li negde smestiti sliku ili fotku reke u svojoj garsonjeri. Da li zvoncici treba da su hodniku ili ispred ulaznih vrata i moraju li biti zlatni i 6 sipkica...Drvena kutija kod TV-a moze da stoji ispod Tv-a?
hvala majra

Da zvoncici upravo takvi, u hodniku dakle sa strane kada se vrata otvore da zveckaju, a za ostalo moram da pogledam tlocrt, radim sada jedan novi i ne mogu se tako prebacivati, a ti malo jos opisi kako izgleda slika, i u kom pravcu jet tok reke pa cemo joj naci pozeljnu lokaciju.

Generalno na osnovu direkcija - podrucje SW je pogodno za postavljanje vodenog elementa akvarijuma, no vi tu i spavate i ja ne bih posegla za njim, a fotos reke ukoliko recni tok nije ka ulaznim vratima bi mogao da se izlozi ovde, ili pak tako da tok reke ima ovaj pravac, s tom opaskom da vodi nikada ne okrecete ledja.

majra 

Site Admin