Feng sui za zdravo detinjstvo Feng šui

Draga Majra,
Izuzetno mi je zanimljiva tema o uređenju stana po feng sui metodi, te sam pročitala nekoliko knjiga od Lilijan Tu, počela nešto sama da premeštam, ali mi treba stručna pomoć u vezi sređivanja sobe za ćerku. Nacrtala sam plan stana, ali nisam sigurna da ću uspeti da pošaljem sliku. Pokušaću.

Stan se nalazi na mezaninu, dnevna soba je iznad prolaza, kao i delovi trpezarije i dečjih soba, zgrada je betonska, orjentisana jugozapadno. Ceo stan gleda na tu stranu, umesto prozora su francuski balkoni, tako da ima dosta svetlosti. Naspram ulaznih vrata su vrata lifta. Obzirom da su deca različitog pola, suprug i ja koristimo dnevnu sobu kao spavaću.

Planiram da preuredim ćerkinu sobu, pa mi trebaju saveti u pogledu izbora tepiha, zavesa, boje na zidovima. Krevet je drveni crvene boje kao i police za knjige. Desno od ulaznih vrata u sobu je plakar od poda do plafona i to ne mogu da pomeram, a ostali nameštaj je mobilan. Ćerka ima 12 godina, malo problema sa zdravljem (alergije) i malo sa školom (nezainteresovanost), pa bi se na to mogla obratiti pažnja. Podaci o kua brojevima: ja 6, suprug 4, ćerka 1, sin 3. Njihov smer je istok, a moj zapad. Unapred se zahvaljujem!

Feng sui za ćerku

Sad će možda i skica stana da se prikaže

http://i.imgur.com/J2CcRRN.jpg

http://i.imgur.com/J2CcRRNs.jpg

Feng sui za ćerku

Greškom sam poslala skicu stana na drugu temu :? ali evo sad se ispravljam

Inter CAFFE arhiva

Feng shui i zdravo detinjstvo

ovo je kratak osvrt na Vas prostor i predlozi.

Zvezde po rodjenju:

  • Loka - 6 Zvezda Metala
  • Suprug – 4 zvezda Drvo
  • Cerka – 1 zvezda Vode
  • Sin – 3 Zvezda drvo

Uzajamno harmonicne zvezde:

  • Loka – suprug = 1 Zvezda Vode
  • Loka – devojcica = 1 Zvezda Vode, 6 Zvezda Metal, 7 Zvezda Metal
  • Loka – decak = 1 Zvezda Vode
  • Suprug – devojcica =1 Zvezda Vode, 3 Zvezda Drvo, 4 Zvezda drvo, 9 Zvezda Vatre
  • Suprug – decak = 1 Zvezda Vode, 3 Zvezda Drvo, 4 Zvezda drvo, 9 Zvezda Vatre
  • Devojcica – decak = 4 Zvezda Drvo

Srecne zvezde – Kljuc licnog stila:

  • Loka – 1, 2, 5, 8 = bela, crna, zuta, bela
  • Suprug – 9 = purpurna
  • Devojcica – 3, 4, 6, 7 = boja zelenog zada, zelena, bela, crvena
  • Decak – 4 = zelena

Sumirajuci ove podatke dom generalno treba da je uredjen osnovnim oblicima Vode, dakle neravnim, talasastim, zavojitim, stilske teme za unutarasnji dekor se sastoje od oblih i mekih formi i predmeta (a ujedno cete podrzati i vladajuci elemenat vaseg doma) kombinujte boje elementa Vode sa belom ( tj. bojama pripadajucim Metalu jer metal proizvodi vodu) uz detalje u paleti boja vasih ostalih uzajamno harmonicnih zvezda i tek po koji pojedinacni detalj u boji Vatre (neki milje, jastucic i sl.), s obzirom da se dom nalazi iznad mezanina ( najveci deo) neophodno je obezbediti ukorenjujucu energiju domu, i otuda izrazena potreba da se u ovim delovima doma nalaze lepe, zdrave krosnjaste biljke - one su jedine koje poseduju zivot i urodjenu sposobnost da se razvijaju, njihova sustina se stoga razlikuje od ostalih elemenata.

Nastojte da to budu zaista lepi, krupniji primerci, krosnjasti, pre neko veci broj sitnijeg saksijskog bilja. Takodje, mozete da unesete slike sa motivom sljive u cvetu ili tri zimska prijatelja : bor – sljivin cvet- bambus (dugovecnost, snaga, fleksibilnost), orhideja, zutih hrizantema, bele magnolije. Dakle njihovom postavkom cete ujedno i aktivirati JI i I sektor. Na trpezarijskom stolu drzite lepu cvetnicu u ukrasnoj drvenoj korpi forma kocke, a na radnom stolu u kuhinji lepu kristalnu ciniju sa mandarinama, ili zutim jabukama.

Zbog polozaja ulaznh vrata u odnosu na lift postavite ispred lifta (ako je ikako moguce) drvene zvoncice od 6 supljih stapova one kao merdevine u nizu, sa « Vu lo» na vrhu - on se ponasa kao zastitni simbol zdravlja koji moze da odrzi bolest na rastojanju, a iznad svojih vrata jako svetlo. Ili pak pored svojih vrata okacite zvoncice ali ovi neka budu metalni. S obzirom da Vi pripadate zapadnoj grupi mozete u cilju kontrole energije iz severnog pravca nositi sa sobom kristal (bilo kao nakit ili pak u tasni; vama pripadajuci po datumu rodjenja jaspis, zad, citrin, safir karnelian, sardoniks, mada mozete rubin, ahat, granat, lapis lazuli. No, tradicionalo se kada je rec o ulaznim vratima i aranziranju doma drzi muzevljev najbolji pravac, e sad mislim da ovo ipak podleze donekle modalitetu i da se ipak mora uskladiti i sa zenskom personom, narocito ukoliko je ona finansijski gazda, tj. ona koja obezbedjuje najveci deo energije kroz novac za dom. Generalno je ipak pravac pruzanja doma za Vas pozitivan.

Poseban osvrt ste napravili na cerku, pa evo nekoliko predloga.
Generalno treba aktivirati trigram koji se odnosi na vasu decu tj. pojacati severistocni - portretom sina (Ken) i jugoistocni – portretom cerke (Sun) ugao doma; to ucinite u dnevnoj sobi ili ih postavite tako da “ gledaju” u ovim pravcima.

Zatim podstaknite da energija blago krivuda duz hodnika tako sto cete postaviti ukrasne predmete, ali nastojte da ga ne pretrpate (stavite recimo slike na zid do vrata soba) i pobrinite se da bude dobro osvetljen.

Generalno stan treba da se harmonizuje bojom i to tako sto cete za balans upotrebiti:

  • u SI i JZ oblasti (gledano iz centra stana to je predsoblje i deo koji pripada trpezariji) belom bojom
  • Z i SZ oblast upotrebom zelene ili svetlo plave

Sazimajuci ove podatke sa paletom srecnih boja za devojcicu njena soba treba da je dekorisana u zeleno ili svetlo plavo, sa roza i belim (paleta bele boje)u detaljima; u principu sve boje treba da su svetlijeg tona. Zeleno predstavlja rast, a roza (iz palete crvenog) se povezuje sa zavrsavanjem jedne zivotne faze. Zelena dakle cini crvenu jakom i ovakva kombinacija bi trebala da donese srecu i bezbriznost.

Ako posmatramo stan kao celinu, ovaj sektor doma za nju nije povoljan, tako da sam sigurna da ona radije uci a mozda i spava u dn. boravku, ako vas to posebno ne deranzira, dozvolite joj da radi za onim radnim stolom u dn. boravku.

No shvatam da ipak zelite da ima svoj kutak, i mislim da cete to promenom kolorita sobe ipak postici, da ona radije boravi u tom prostoru. Takodje obratite paznju na boju posteljine, jer i sami mozete zakljuciti da u sobi sa tako naglasenim vatrenim elementom kroz boju namestaja jedna Voda mora biti u stalnom nemiru i oscilacijama u ekspresiji emocija.

Drugo licno bih zamenula pozicije kreveta i radnog stola. Gledano ovako organizovan razmestaj, stice se utisak da se u sobi uglavnom sedi i odmara, a da je rad za stolom krajnja “ destinacija” jos u polozaju pored prozora – dakle sa puno nesigurnosti – premestajem pozicija menja se redosled radnji simbolicno a orjentacijom uzglavlja i radnog stola aktiviraju pozitivni pravci; na taj nacin spava licem u pravcu severa, tj. licnog rasta i napredovanja, a radni sto postavite licem ka JI ali pomeren od linije vrata nekih 40 –ak cm. Iza ledja postavite sliku planine (pazite da na njoj nema vode). I naravno, sve treba da je sortirano, odnosno da se na radom stolu nalaze samo predmeti koji su trenuto u upotrebi, u neposrednoj okolini stola ne treba da se nalaze atraktivni ukrasi, posteri i sl. sto je karakteristicno za sobu tinejdzera. To neka bude van ovog radnog kutka. U SI deo sobe postavite globus, a na plakar tako da je to na vidiku iz kreveta) postavite raspored casova, tablu – planer aktivnosti koji ce dnevno azurirati (pod Vasim budnim okom!)

Najbolja podrska ovakvom detetu jeste moralno vodjstvo i sigurnost. Roditelji treba da im pokazu kako mogu postati prilagodljivi i otvoreni za razgovor; Kritika samo moze dovesti do svojeglavosti i izolovanosti jer ona u sebi nosi izuzetno osetljivu prirodu i duboko sakrivenu vrlo ostru samokriticnost zbog nedostatka sigurnosti, tako da nastojte biti otvoreni za njene potrebe i nikada se nemojte sarkasticno saliti to moze dovesti do gubitka poverenja i zatvaranja. Naprosto nastojte humorom doskociti nekim situacijama, kojima cete se pozabaviti malo kasnije kada svi budu spremni za otvoren miran razgovor.

majra 

Site Admin

Feng sui za ćerku

Draga Majra hvala na brzom odgovoru! Za ćerkin karakter ste potpuno pogodili, ja još moram da vežbam da joj se prilagodim. :D

Što se tiče predloga za razmeštaj u njenoj sobi i boje, probaću tako da uredim. U toj sobi je bilo i veliko ogledalo koje je stajalo naspram ulaznih vrata, ali nakon čitanja knjige o uređenju prostora sam ga brže-bolje skinula. Da li bi u novoj postavci ono moglo da stoji zakačeno na ulazna vrata od sobe (sa unutrašnje strane naravno)? Još nešto: pošto treba da promenim luster u ćerkinoj sobi, da li preporučujete kristalni luster ili je to nebitno. Možda mogu ispred prozora da postavim viseće kristale (videla sam da ih ima u Merkatoru).

Imam pitanjce u vezi zvončića koje mi preporučujete ispred ulaznih vrata u stan (zbog lifta preko puta) - gde mogu da kupim metalne zvončiće? Da li treba da budu šuplji i koliko treba da ih bude? Išla sam kod Kineza u blok 70, ali ih nisam pronašla. Takođe me zanima gde mogu da kupim žad ili citrin.

Puno pozdrava!

Pitanja i dogovori, Loka

Moj predlog je da ogledalo postavite u dugackom hodniku na vrata od plakara ali tako da stoje van linije vrata sobe. Misim da biste takvom postavkom «dopunili prostor (jer vam nedostaje taj deo, ako docrtate tlocrt do pravilne forme pravougaonika, a ujedno biste malo ublazili prebrzo strujanje energije u hodniku. Sto se tice izbora osvetljenja, dakle neka bude centralno i metalno; srebro, bronza, bakar, neradjajuci celik (jer je ovo kompasan direkcija Z, i SZ) okruglo, ili kupolasto blistavo, a na radni sto lampa.

Sto se tice zvoncica, cudi me da niste nasli u bloku bilo je na II spratu bas lepih i to ne samo zvoncica vec i drugih tradicionalnih kineskih simbola; no onda potrazite u India shopu. Zvoncici treba da su metalni, cevcice suplje i u nizu tako da podsecaju na vodopad, nemojte zuriti pri kupovini, ostavite sebi dovoljno vremena da ih par puta pogledate i oslusnete zvuk, pa one koji su vam najmilozvucniji te ponesite doma.Stapica - cevcica neka bude sest.

Inter CAFFE arhiva

Zad je kamen koji poznat dugi niz godina, ime zad su mu dali spanski konkistadori koji su ga zvali piedra de hijada (kamen krsta) i piedra de los rinones (kamen bubrega), a pre sto pedest godina je utvrdjeno da se ovim imenom nazivaju dva razlicita minerala – zadeit i nefrit ( od grcke reci nephros = bubreg). Pod zajednickim imenom se podrazumeva zilav, neproziran zeleni kamen uljastog odsjaja

Kada kinezi kazu zad – pod tim podrazumevaju nefrit jer se kod njih inace nalazi i najvece nalaziste), oni ga zovu - yu sto u prevodu oznacava nesto plemenito i vredno, a ideogram simbolizuje nebo, zemlju i coveka; verovanje kaze da zad sadrzi pet velikih vrlina – postenje, hrabrost, cednost, iskrenost i mudrost.

Najskupoceniji nakit izradjen od zadeita je narukvica izradjena iz jednog komada, no kod nas se najcesce sreceu formi priveska u obliku diska na gajtanu od koze ili svile, ili kao ukrasen srebrni nakit. Javlja se u zelenoj, beloj, ruzicastoj, crvenoj, ljubicastoj, plavoj, braon, žutoj, narandžastoj i crnoj boji. Najtrazeniji je – smaragdno zeleni zadeit.

Ako ste iz Beograda mozete ih kupiti u galerijici koju sam vec pominjala - MM preko puta RTS-a, ugao Takovske i Majke Jevrosime, a i u Domu zdravlja "Savski venac" (Pasterova br. 2) je bila jedna devojka koja je prodavala minerale i nakit. Ima ih i u Galeriji prirodnjackog muzeja na Kalemegdanu, pogledajte i u Indija shopu nekada i oni imaju zanosan izbor ili kao nakit u zlatarama Andrejevic .

Inter CAFFE arhiva

majra 

Site Admin

Loka,

mozete naci lepe zvoncice i u prodavnica "Fortuna", 27. marta 43 lokal 3 To je na onom prosirenju imedju Beogradske ulice i ulice Kraljice Marije ( tako se sada zove ulica), tu je nekada bio Jugoexport, sada je prodavnica namestaja "Dalas". Postanska stedionica (glavna) je prekoputa, kada se predje ulica Kraljice Marije.

majra 

Site Admin