Estetska hirurgija, da ili ne? Životni stil

Svrckala sam se po netu i naletela na ovo pitanje.

Bila mi je zanimljiva diskusija, pa me interesuje sta vi mislite o tome? Ja iskreno nemam nista protiv, mislim da svako treba da radi sa svojim telom sta hoce i da ako ce tako biti manje iskompeksiran, sto da ne.

Naravno ne treba preterivati u tome, sve ima svoje granice.

mislim da je na ovu temu bio jedan odlican clanak kod nas u Inter Magazinu, ali se bojim da je stradao u medjuvremenu tako da bi idealno bilo da nas malo isprovociras

da nam se ovde predoci sta je zapravo, sta podrazumeva i cime sve rezultira plasticna operacija kako bi na kraju krajeva mogli da se odredimo prema njoj.

ok, imam i muzicku zelju. :)

koliko znam, kada se spomene plasticna operacija obicno se misli na prepravku delova tela direktno vezanih za *eks, kao sto su grudi guza ili indirektno kao sto je gornja usna itd.

niti me tisti preterano to pitanje niti mislim da sam u pravu ali po meni je to mozda zloupotreba tehnologije i njeno koriscenje za niske strasti. jer je upotrebljava estradna zvezda ili prostitutka da na taj nacin poveca zaradu ili emancipovana zena ili muskarac da na taj nacin oplemeni svoju listu potencijalnih partnera za *eks.

priznajem da sam mozda malo i zaostao i da ne delim moderna shvatanja, ali to mi je dosta prizemno i animalno. verujem da je plasticna hirurgija nastala zapravo kao nacin da se ljudima stradalim u nesrecama ili koji imaju problem pomogne i ispravi nedostatak na telu.

ali verujem da je razvoj te tehnologije, ako se to sme tako zvati, mnogo vise pomogla ona klijentela koja je pomocu nje htela da zaradi jos para ili da povali ili bude povaljena, nego oni kojima je zapravo trebala.

recimo i internet je odlicna stvar, ali i on je vojna tehnologija. internet je zamisljen kao informacioni sistem koji se ne moze unistiti i prekinuti.

galeksic

Site Admin

ja se ne slazem sa tim nikako, bas zato sto svako na ovom svetu treba da bude zadovoljan svojim izgledom jer ga je Bog takvog stvorio i tacka.

svi smo mi posebni, svi mozemo da se trudimo da istaknemo ono najbolje kod sebe a ne da se zalimo kao iskompleksirani retardi. uostalom tu stoji i pitanje zasto se npr. jedna plavusica ne bi potrudila oko svog duhovnog razvoja umesto sto satima stoji pred ogledalom, stavlja tone sminke ili trosi pare na korekcije po telu.

mislim stvarno... :roll:

Zavodljivost o kojoj treba razmisliti - estetska hirurgija

Ko je sto posto zadovoljan svojim izgledom? Zdrava ishrana i mnogo fizičke aktivnosti pomažu da ostvarimo san o glatkoj zategnutoj koži,ali ne mogu poraviti baš sve. Napoon geni su ti koji određuju kakvu će mo imati bradu, hos ili dojke i hoćemo li na nekim mestima imati manje privlačne obline.

U Evropi na prvom mestu ženski prioriteti su uklanjanje bora: lifting lica, čela i očnih kapaka, na drugom mestu je nos, a na trećem operacija dojki. Redosled kod muškaraca je nešto drugačiji: preoblikovanje nosa, uklanjanje podočnjaka, liposukcija trbuha te lifting lica.

Ako vam nesavršenost vašeg tela toliko smeta, toliko da utiče na vaše psihičko zdravlje onda se prepustite rukama iskusnog hirurga.
Da pogledamo kako se izvode neki zahvati.

I: Lice - Sveže i bez bora

Face-liftingom se poboljšava izgled lica i vrata, značajno ublažavaju bore i opuštenost kože i mišića.

Zahvat se može sprovesti na celom licu (totalni lifting) ili na jednom delu (parcijalni lifting) npr. čelu, jagodicama.

Hirurg može i preoblikovati lice kod obrva (podižućiih), na čelu( zatežući ga), kod jagodica (popunjavajući ih), uz liniju vilice (ublažavajući je), na bradi (otklanjajući salo), na vratu (otklanjajući suvišnu kožu).

Konci se uklanjaju obično nakon sedam dana, a nakon 15 se povlače otoci. Najbolje je podvrgniti se liftingu između 40. i 50.godine, zahvat je tada lakši, a rezultat prirodniji.

II: Oci - Opušteni kapci i podočnjaci više nisu problem

Blefaro plastika je zahvat kojim se podmlađuje pogled: uklanjaju se vrećice ispod očiju i zatežu opušteni gornji kapci i obrve.

Hirurg uklanja nakupine masnog tkiva u lokalnoj anaesteziji. Rez se pravi tako što šav, odnosno kasniji ožiljak nestaje u normalnom očnom prgibu tj. bori koja nastaje pomicanjem obrve. Otoci nestaju nakon dve-tri nedelje.

III: Nos - Kraći, uži, ravan

Rinoplastika je zahvat preoblikovanja nosa, bez obzira smanjuje li mu se veličina ili uklanja izbočina. Služi otklanjanju poremećaja u disanju.

Uz pomoć novih tehnika danas se može modelirati i nosna kost i hrskavica. Korekcija veličine i oblika ima trajan učinak, a zahvat se izvodi pod potpunom anestezijom.

Nekoliko dana na nosu treba nositi specijalan "kalup" koji ga drži u željenom obliku, a desetak dana kapci, usne i obrazi mogu biti otečeni.

III: Usne - Punije i senzualnije

http://img93.imageshack.us/img93/5231/nurselipsbyladysivalivt7.jpg

Injekcije koje sadže materije kao što su hijaluronska kiselina, kolagen, ilimaterijal goretex, implantiraju se u usnu, a može se koristiti i vlastito mason tkivo.

Osim goretexa koji se postavlja kao traka, ostale materije s vremenom se resorbuju (upijaju) u okolna tkiva, pa je njihov učinak oko 6-8 meseci. Tada je neophodno ponoviti postupak.

Usnice su nekoliko dana plavičaste, a može se dogoditi i alergija na materiju koja se ubrizgava.

IV: Dojke - Čvrste i jedre

Zavodljivost o kojoj treba razmisliti. Plastična hirurgija može rešiti problem suviše malih, suviše velikih ili opuštenih dojki.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, dve nedelje nakon operacije se nesme raditi ništa, a dva meseca je preporučljivo ne baviti se sportom.

Povećanje dojki

Kada je reč o veštačkim dojkama, poslednja decenija je i za laike i za lekare bila obavijena velom kontraverzi. Najnoviji medicinski stavovi ukazuju da silikonski gel-implantati ne izazivaju negativne posledice, iako se još uvek raspravlja o tome da li su povezani sa pojavom čitavog niza simptoma (hronični bolovi u zglobovima, osip, pojava otoka po telu, zamor i alergija). No, studije ukazuju da žene sa veštačkim dojkama ne podležu većem riziku od nastanka bolesti vezivnog tkiva, ili abnormalnih zapaljenskih reakcija.

Praksa pak ukazuje da postoji incidenca učestalijeg javljanja infekcija, i nekih nespecifičnih simptoma,ipak treba naglasiti da uvođenje bilo kog stranog materijala u telo (na primer, ugradnja veštačkog kuka), može dovesti do pojave ovakvih simptoma.

Broj operacija, u svetu i kod nas je sa stalnom tendencijom porasta, sve je veći broj mlađih osoba, čaki onih koje nisu rađale koje se podvrgavaju ovom zahvatu. Najveći broj operacija se radi iz kozmetičkih razloga kod potpuno zdravih žena koje nisu zadovoljne svojim izgledom, ali kod izvesnog broja žena su u pitanju rekonstruktivne operacije nakon radikalnih operacija dojki.

Iako se slika lepog tela skupo prodaje, neophodno je da svaka se svaka žena prethodno dobro informiše.

U preko 80% slučajeva žene biraju implantate napunjene silikonskim gelom.
Izvesno vreme u svetu su bili popularni implantati napunjeni biljnim ili sojinim uljem njihov vek je bio oko 5 godina, no kako su dojkama davali manje prirodan izgled, a neke žene su se žalile da im dojke mirišu na ulje popularnost im je opala. Ipak ovi implantati imaju izvesnu prednost koja se ogleda u njihovoj radioprozirnosti: mogućnosti propuštanja rendgenskih zraka za vreme snimanja dojki, mamografije, što je omogućavalo rano otkrivanje karcinoma.

Određen broj žena ipak odabere implantate napunjene rastvorom kuhinjske soli. Njihova lošija strana je u tome što se mogu nabrati, može da ih prati ih redak nusefekat gljivična infekcija, a dojkama daju manje prirodan izgled od silikonskih.

Najnoviji na svetskom tržištu su hidrogenski implantati, koji sadrže rastvor kuhinjske soli kombinovan sa prirodnom celulozom. Oni daju veoma prirodan efekat i veliki broj žena je izuzetno zadovoljan.

Najčešća pitanja:

1. Koji se materijali koriste, osim silikona za veštačke grudi, njihove prednosti i mane?

Kod svih implantata kapsula je silikonska, ali je punjenje različito tj. može biti silikon ili fiziološki rastvor.

2. Da li silikoni imaju nusefekte?

Nijedan podatak iz literature ne ukazuje na takve tegobe. U svetu postoje advokatski procesi ali se oni ne baziraju na takvim podacima, nisu medicinski potkrepljeni.

3. Kada se najranjije posle uklanjanja dojke, kao posledice kancera mogu ugraditi implantati?

Ranija doktrina je zahtevala period od 1-2 godine, sadašnji tend je da se rekonstrukcija može uraditi istovremeno sa amputacijom jer se kvalitet života žene meri od prvog postoperativnog dana ili kada je žena na to psihički i fizički spremna.

4. Da li žena sa displazijom dojki može ugraditi implantate?

Implantati se mogu ugraditi uz redovno praćenje i stalne kontrole.

5. Koliko dugo traju proteze?

Njihov životni vek je oko 10 godina. Nakon toga se preporučuje zamena.

6. Koje žene ne mogu imati implantate?

Apsolutne kontraindikacije nema. Sumiranjem celokupnog zdravstvenog stanja, uključujući i psihičko, lekar odlučuje o daljim koracima.

7. Da li žene sa implantatima mogu dojiti i kolika je opasnost za odojče?

Žene mogu dojiti ako je prezervirana žlezda. Samo dojenje ne zavisi od implantata, već više od toga koliko je žlezde ostalo. Hiruško smanjenje grudi je mnogo nepovoljnije nego rekonstrukcija.

8. Kada je najbolje prekontrolisati grudi?

Grudi se kontrolišu nakon završetka menstrualnog krvarenja, odnosno osmog, devetog dana ciklusa. Lekar ga sprovodi manuelnim i UZ pregledom. UZ pregled nije merodavan kod žena preko pedeset godina i u stanjima tzv. masne dojke.

Žena koja razmišlja o ugrađivanju veštačkih dojki treba da razmisli i o samoj operaciji, o riziku anestezije i o tome da implantati ne traju večno.
U svakom slučaju lakomislena upotreba nije korisna!

Odluka mora biti lična, jer kada dodajemo nešto veštačko u svoje telo moramo znati zašto to činimo i šta od toga očekujemo. Silikonom se ne gradi licnost.

Zahvat smanjenja ili podizanja opuštenih dojki

Po pravilu su trajnog karaktera, spadaju u zahvate koji se rade jednom u životu, ako žena nema hormonski poremećaj koji bi izazvao bujanje žlezdanog tkiva.

V: Bedra, trbuh i glutealni deo - Zbogom masne naslage

Postoji više metoda liposukcije, ali osnovni princip je svima isti - isisavanje suvišnih masnih naslaga. Najviše se izvodi na bedrima,s tražnjici i trbuhu, ali i na drugim delovima tela. Zahvat se izvodi pod lokalnom ili opštom anestezijom, u zavisnosti od metode i količine masnih naslaga koje treba ukloniti.

Liposukcija, poznata i kao liposkulptura uklanja masne naslage na polno specifičnim i nasledno problematičnim zonama. Rezultat najčešće odgovara očekivanom. Nakon 24h pacijen se može normalno ponašati, ali četiri nedelje treba nositi specijalne elastične steznike, a preporučuje se limfna drenaža koja će ubrzati nestanak otoka.

Tada je dobro krenuti na plivanje, ali u prvih mesec dana treba izbegavati druge sportovei sunčamje.

Liposukcija je i jedini način da se rešite celulita. Ako se osoba ugoji u kratkom roku, i ti delovi će zadebljati, dakle, liposukcija ne garantuje da više ne trebate paziti na način ishrane i stil života.

Trbuh:

Zatezanje kože trbuha je korisno nakon trudnoće ili ekstremnih dijeta. Pacijent 6-8 nedelja mora nsiti steznik, rezultat je dobar, ali se lako gubi usled debljanja ili ponovne trudnoće.

VI: Koza - Baršunasta, glatka i napeta

http://img98.imageshack.us/img98/2681/christinaaquileraby6.jpg

U otklanjanju različitih nedostataka kože primenjuju se mnogobrojne fizikalne, mehaničke i hemijske metode. Abrazivne metode se upotrebljavaju uglavnom kada se žele ublažiti neke neravnine na koži ili smanjiti nejednakosti u pigmentaciji.
Indikacije za njihovu primenu su brojne,a koja će se metoda primeniti zavisi od konkretnog slučaja, kao i dubina abrazije koja može biti površinska, srednja ili duboka.

Abrazivne metode dele se na:

  • hemijske(duboke - fenolom, srednje - trihlorsurćetnom kiselinom i površinske - ezorcinpm, retinoičnom kiselinom, 13-cis-retinoičnom kiselinom ili alfa-hidroksi kiselinama)
  • fizikalne(dermoabrazija, kroterapija, ljušćenje brusnim papirom i laserom)
  • fizikalno - hemijske( saliabrazija)

majra 

Site Admin

Prepravljanje sopstvenog tela, pobogu kako to zvuci...

"Ko je sto posto zadovoljan svojim izgledom?"

Ja! Stvarno ne mogu da razumem zasto ljudi ne mogu da budu zadovoljni svojim izgledom,ma kakvi bili?! To su gluposti danasnjice, estetska hirurgija, takodje! Pogotovo zato sto se korekcije nizu jedna za drugom, a i sami postupci navodnog ulepsavanja su krajnje jezivi. Prepravljanje sopstvenog tela, pobogu kako to zvuci...

Nije sustina u operacijama, vec u psihickom stanju osobe koja se odluci na to: zasto bi mogla da pomisli da ce je to usreciti?

Najbolje je resenje da istakne ono najbolje na sebi garderobom, sminkom ili ponasanjem. Mane ne treba da nestanu, vec da se eventualno svedu na minimum ili pretvore u vrline, sto je sasvim moguce. :opsirno:

tracak nade

Mozda su neki zadovoljni svojim izgledom ali ima ljudi koji nisu imali srece da se rode savrseni kao sto neki misle da jesu i zar da tim ljudima se uskrati pravo da zive potpun i celovit zivot,ima mnogo primera kad se dete rodi sa "zecjim usnama"i zar da ne iskoristimo napredak medicine da to dete sutra postane covek koji ce uzivati u zivot bez kompleksa i stida od samog sebe,dese se toliko nesrece gde strada povrsinski a i dubinski deo koze i zar da ostavimo sve i vrastimo se nazad u srednji vek ne koristeci povoljnosti medicine,kad bi svet bio prepusten ljudima koji misle samo na same sebe ne ceka nas bas ruzicasta buducnost.

Lidija

Moderator

Potpuno je legitimno menjati izgled svog materijalnog tela.

Nova moda u estetskoj hirurgiji

Posle liposukcije, ugradjivanja silikona u grudi i liftinga lica, estetska hirurgija pridobija i nove pristalice zahvaljujući remodeliranju vagine. Američko udruženje plastične hirurgije objavilo je da se radi o najvećem trendu poslednjih godina i da više desetina klinika u Kanadi i SAD obavlja tu vrstu estetskih intervencija.

Neke kompanije nude te vrste operacija čak i u Aziji, i to nakon potpisivanja sporazuma s jednom kalifornijskom kompanijom pionirom u komercijalizaciji vaginalne estetske hirurgije, intervencija koje su ranije obavljane samo u težim slučajevima.

Prve pacijentkinje na kojima je izvršena ta vrsta operacija bile su žene s komplikacijama nakon prodjaja i drugim genitalnim problemima i one su izjavljivale nakon intervencija da su im se seksualni odnosi poboljšali.

Ti uspesi, a malo i reklame i porno časopisi, rezultirali su sve većim interesovanjem žena za razne vrste remodeliranja vagine kako bi poboljšale seksualne odnose ili p ak, zahvaljujući rekonstrukciji himena, ušle u brak kao "device" što je u nekim zemljama i dalje veoma važno.

Izvor: Fonet

majra 

Site Admin

dj-health: Npr. zrikavost. Ako se dobro secham, u 80% sluchajeva, zrikavost se moze otkloniti hirushkim putem. Pa zbog chega bi neko bio zrikav ako ne mora.

Ok,u ovom slucaju mislim da je estetska hirurgija opravdana. Npr. ako neko(ne daj Boze) zadobije gadne opekotine po licu ili bilo sta slicno,naravno da ce ici na operaciju i "srediti" svoju facu. Postoji dosta takvih slucajeva kada je estetska hirurgija zaista neophodna.

Ono sto sam prethodno napisala odnosilo se samo na ubrizgavanje kolagena u usta,liposukciju,botox,silikone u grudima i zadnjici..

Jer stvarno je glupo kad neko zbog velikog nosa ili malih grudi i ko zna jos cega, prepusti svoje telo hirurzima..katastrofa..

Re: komentar

Estetska hirurgija, je samo deo jedne velike i divne grane koja slovi kao: Plastično-rekonstruktivna hirurgija, za mnoge nazvana "kraljicom hirurgije".

Ovde smo napravili osvrt samo na zahvate čiji je broj u porastu, ali ujedno i deo jedne celine!

Estetska plastična hirurgija dojke, kod hipoplazije (nedovoljno razvijenih dojki) koja se vidi kod nekih devojaka nakon puberteta, ili pak atrofija dojki koja se može javiti nakon jednog ili više porođaja (kada dojke ostaju malene, pa postoji višak kože iznad same dojke, a da ne pominjem potpunu nerazvijenost dojki (aplazija dojki) koja može biti obostrana, a ređe jednostrana; ili kada postoji asimetrija i ptotične (spuštene) dojke, pa rekonstrukcija dojki nakon mastektomije je način na koji svim ovim ženama pruži mogućnost da imaju bolji kvalitet života, a samim tim nestanu mnoge prepreke koje bi ih zasigurno ako ne potpuno zaustavile, bar usporile u životu.

majra 

Site Admin

Samopouzdanje

Da, ali sve u granice normala.

Smatram da svako ima pravo da na sebe promeni ono sto mu se ne dopada, kako bi podobrio svoje samopouzdanje i bi dobio na kvalitet zivota, a plasticne operacije iz hira apsolutno ne poddzujem.

Znam za mnogo pozitivna primera od plasticnu hirurgiju koje mozete procitati na Internetu.