Autorska prava na pesmu Happy Birthday Umetnost

Srecan ti rodjendan, ali - u strogom poverenju i nemoj nikom da kazes! Ne smem da ti pevam javno, jer autorska prava na tu pesmu poseduje Time Warner.

Zvuci glupo? Heheh. Istinito je i uopste se ne kosi mnogo sa nekom logikom.

Autorska prava na pesmu "Happy Birthday" zaista poseduje Time Warner. I zaista bi mogli da traze zastitu svojih autorskih prava gde god se ova melodija izvodi javno. Nisam strucan za pravo i prava, ali mislim da ne gresim - javnim se smatra i radio izvodjenje, a javno je takodje i na proslavi u restoranu ako je licno zapevate.

Sumnjam da bi advokati sa akten tasnama jurcali duz Ibarske magistrale da po restoranima vataju slavljenike koji neovlasteno koriste njihovu intelektualnu svojinu da njome malom Perici pozele srecan rodjus, ali poenta je tu tome da oni na to po zakonu - imaju pravo.

A vi - ne, nemate pravo da na ulici ili u restoranu zapevate "Happy Birthday"!

Zapravo, ili - naravno, ovo nije neki izuzetak. Na skoro svaku melodiju i pesmu neko ima autorska prava. Sve gorenavedeno vazi i za svaku pesmu od Lepe Brene, U2 ili bilo kog drugog izvodjaca, jer svaka naravno ima autora.

Ono o cemu se radi je da smo mi samo smeli s uma da ovo nije 'narodna' pesma i da autorska prava nisu u javnom vlasnistvu i stoga se ovo pitanje negde svrstava u urbane mitove. Tojest - vodi se kao "mit" koji je istina.

Ovo sam slucajno nasao dok sam jurio za slikama pre neki dan i nema nikakve veze sa povlacenjem jedne rodjendanske teme ovde. Heheh...

Linkovi posveceni ovoj temi:
http://www.unhappybirthday.com/
http://www.kuro5hin.org/story/2003/7/5/112441/6280
http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Birthday_to_You
http://www.snopes.com/music/songs/birthday.asp

galeksic

Site Admin