Dan zaljubljenih - Faun, St.Valentin i Sv.Trifun Ljubav

Nasuprot onome sto se danas misli, Dan zaljubljenih je zapravo prastari praznik - 14. februar stari Rimljani su slavili boga Fauna, zastitnika pastira.

Faun i Valentin

Pri tome bi kao blagoslov za srecnu i bogatu ljubav zaljubljeni par prskali krvlju zrtvenog jareta. U hriscanskoj epohi Valentin, mucenik iz III veka n.e. bio je svetitelj koga su postovale mlade devojke nesrecne u ljubavi. Kada je imperator Klaudijus II odlucio da su neozenjeni muskarci bolji vojnici od onih koji imaju zene i porodicu, zabranio je brak mladim muskarcima koji bi bili njegovi potencijalni vojnici.

Valentin je uvideo koliku nepravdu ovim svojim postupkom cini imperator, pa je resio da i pored svega nastavi da vencava mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su ove njegove aktivnosti bile otkrivene, Klaudijus je naredio da ga ubiju. Ubijen je 14. februara 269. godine nove ere. Legenda kaze da je Valentin pre smrti poslao oprostajnu poruku slepoj tamnicarovoj cerki – u pismu je bio zuti safran sa potpisom „od tvog Valentina u znak zahvalnosti za toplini koju je pokazala prema njemu“. Dogodilo se cudo i devojka je progledala. Od tada potice poznata tradicija da muskarci pisu zenama slatke poruke.

Sv. Trifun

Poreklo praznika je mozda ipak obavijeno velom tajni, ali to ne sprecava ljude da veruju da je Valentin bio heroj, jedna jako znacajna, i iznad svega, romanticna figura. U pravoslavnom kalendaru, ovaj dan pripada sv. Trifunu.

S pojavom zapadne mode kod nas je opste prihvaceno slavlje Dana zaljubljenih, dakako najpopularniji je medju mladim ljudima od 17-e do 25-e godine, izuzetnu vaznost mu pridaju i mladi parovi kojima ima gotovo isti status kao godisnjica, oni preko 35. godina ga smatraju neinteresantnom novatarijom. Najcesce se poklanja cvece, i to ruze, kazu da je prodaja i do tri puta veca ovaj dan, potom bobonjere, plisane igracke, kozmetika, neki se odlucuju da svoju voljenu zaprose bas na ovaj dan, ali ne retko se zbog muske zaboravnosti i zavrsi veza na ovaj dan.

I tako, i ljubav zvanicno ima svoj dan, iako bi trebalo da traje koliko i sam zivot. Mirisljava pisma su davno izasla iz mode, e-mail cestitke su odnele pobedu, pa i ako pripadate onoj drugoj starosnoj grupu ili ste gledista da je to pomodarstvo, zaboravite se na dan i neka vam znamenje 14. februara posluzi kao slagvort za obnovu kontakta sa srodnom dusom. Sadrzaj moze biti uobicajen samo dodajte ono p.s.

p.s.
http://img440.imageshack.us/img440/2393/ca0t6ncxbn9.jpg

majra 

Site Admin

Sveti Trifun

Jos jedan znacajan hristijanski praznik koji se slavi u isti dan kad i sveti Valentin. Oba praznika su lepa i na neki nacin povezana jer vino i ljubav su uvek isli zajedno. Da odvojimo deo, da vidimo i ko je bio sveti Trifun:

http://img57.imageshack.us/img57/9995/mozaikfa4.gif

Ovaj svetitelj je živeo u trećem veku posle Hrista kao siromašni mladić, koji je bogatima čuvao guske i "još od detinjstva na njemu je bila velika blagodat Božja, te je mogao isceljivati bolesti i na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove". Za ove njegove sposobnosti saznao je i tadašnji rimski imperator Gordijan čija je kćerka Gordijana toliko duševno poremetila, da joj niko od najboljih lekara nije mogao pomoći.

U takvom stanju, kaže hrišćanska legenda, jednom iz nje progovori zli duh, koji ju je bio poseo da njega niko iz nje ne može izagnati, osim Trifuna. Nije, medjutim, rekao o kom se Trifunu radi pa je car redom dovodio mnoge tog imena dok "po Božjem promislu", u maloazijskoj Frigiji ne pronadjoše skromnog guščara Trifuna. Doveden u Rim, on je uspešno izlečio devojku i car ga, naravno, bogato nagradio, ali je ovaj, u povratku kući, usput sve dragocene darove razdelio sirotinji.

U selu je nastavio da živi kao i ranije, čuvajući guske, ali i u sve zdušnijim molitvama i sve većoj pobožnosti. Znajući za njega i Božju milost kojom je zračio, novi car Dakije, veliki protivnik hrišćanstva, naredi da ga bace u tamnicu i na najveće muke. Ali, Trifunovu veru ništa nije pokolebalo pa je posečen mačem. I pred smrt, "Trifun se pomoli Bogu i predade dušu svoju Tvorcu svome, 250-e godine" napisao je Sveti vladika Nikolaj.

Prema drugoj verziji crkvenih predanja, Svetog Trifuna je proganjao i mučio jedan carski namesnik, naredjujući da ga konji bosog vuku preko trnja i kamenja, a Bog ga je uzeo pre samog čina pogubljenja.

Narodna verovanja

Sneg može još uveliko da iznenadi ali se to smatralo berićetnim pa se govorilo "Zatrpaj Tripo, zaspi Simo!" (reč je o Sv. Simeonu Mirotočivom, 26,II) iako je već sutradan, petnaestogog februara, Sretenje, po narodnom shvatanju dan "susreta" zime i proleća kad se medvedica na kratko probudi da vidi da li će usoro nastati lepši dani i onda se, ako oceni da će potrajati zima, vrati u pećinu da nastavi svoj zimski san.

Veruje se da Sv. Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi.

"Valja se" da se na Sv. Trifuna poreže barem jedan čokot vinove loze u vinogradu.

Ako na Sv. Trifuna pada kiša, rodiće šljiva.

Lidija

Moderator

Happy Valentine's day

Safe in your arms
by SmileyKai

I let you touch me
I let you hold me
I let you kiss me
I let you feel me
I close my eyes
I'm feeling you

Where do I go?
I'm falling into your soul
I'm falling into your soul
Where do I go?
I'm running so slow
I'm running so slow

Like a child my eyes are open wide
I listen to you
Your saying gently to me
Don't be afraid
Don't be afraid
Just believe in me

I let you touch me
You make me feel so happy

Where do I go?
I'm drowning in you
Where do I go?
You're making me feel so
Safe in your arms

Mikica

Site Admin

Slavimo Valentinovo - Dan zaljubljenih

http://img18.imageshack.us/img18/4485/poljubacgz4.jpg
mmm...

Sveti Trifun je u mom kraju poznat kao esnafska slava svih proizvodjača vina. Svaki vinogradar od Badnjeg dana čuva kod kuće najdeblje parče badnjaka i od njega pravi krstiće rano ujutru na Svetog Trifuna, onda ih zabada u vinograd, oreže čokot, zalije ga sa malo vina i stavi parče hleba. Ovim činom se inače i označava početak orezivanja vinograda. A onda sledi pir koji se započinje vinom.

Bez obzira šta mislili o Danu zaljubjenih, nećete se otrgnuti romantici koja prosto ljubi iz svakog izloga. Valentinovo je dan izražavanja ljubavi. Zaljubljenost je stvar snova drame i strepnje, kao i agonije i ekstaze. Po verovanju na ovaj dan se ptice počinju pariti, a budući da ptice simbolizuju poruke to se prenelo u život.

Valentinovo je dan slanja poruka od srca - srcu, i uvek u formi srca. Darovi jesu dragi, ali doživljaji su ono što trajno nosite. Darujte reči, dodire, vreme. Ljubite, jer ljubav je kao vazduh kada ga ima kakav god da je, dišemo, kada ga nema gušimo se. Ljubite! I nemojte reći da vas nisu darovali, upravo vam je u oko uplovio moj poljubac.

majra 

Site Admin

Lep provod za Valentinovo i srećna slava Sv. Trifun!

Moram odmah na pocetku da kazem da je moja krsna slava sveti Trifun. Mi smo jedini u mom mestu koji slavimo tu slavu. Trifun se najvise slavi u Dalmaciji i severnoj Bosni. U Kotoru se nalazi jedina pravoslavna crkva, katedralnog tipa posvecena svetom velikomuceniku Trifunu. U Rajcu u Timockoj krajni se takodje slavi Trifun, kod njih je obicaj da svi vinari i vinogradari izadju u svoje vinograde najstariji cokot preliju vinom od predhodne godine i izvrse obredno orezivanje. Zatim, vrate se u podrume gde donesu najbolje proslogodisnje vino koje ocenjuju priznati degustatori i enolozi, proglasava se najbolje vino i pobednik je domacin svih vaznijih skupova u toku cele godine.

Valentinov dan je kod nas bio poznatiji mnogo pre sv.Trifuna, mislim na mesto u kome zivim, tako da kad god sam rekla da mi je slava desavalo se da me po neko i upita zasto slavim Valentinovo kao krsnu slavu. Ipak je mnogo lepo: vino i ljubav, Trifun i Valentin. Mi napravimo slavu, upalimo svecu i prerezemo kolac i kada nam dodju prijatelji. Pije se vino i svi su nekako posebno romanticni na taj dan, naprosto zrace.

Tako je nekoliko godina unazad i nadam se da ce i od sad biti. Lepo je setiti se starih prijatelja na taj dan i onih koji su sa nama i koji su daleko od nas, uputiti im po koju lepu rec bilo mejlom ili pismom, poklonom.

Ja vam svima zelim lep provod za Valentinovo i sv.Trifuna.

virada

Moderator

Darujte srcem

Stize, kuca lagano na nasa vrata...

Dan zaljubljenih

Poseban dan za one koji su bili jesu ili zele da budu vecno zaljubljeni. Kazu da se danas poklanjaju, ruze, zlato, putovanja.

Iskreno mislim da sve to nije neophodno. Materijalne stvari naravno mogu ali i ne moraju uvek da oznacavaju ljubav koju osecamo prema nekom. Ponekad se bojimo da to iskazemo na drugi nacin te zato kupujemo neobicne skupe poklone.

Dodir, zagrljaj, nezne reci, stihovi, neobicne fotografije samo za nju/njega, mogu doneti mnogo vise srece voljenoj osobi. Pokusajte da ne kupujete naklonost i ljubav. Ucinite nesto sto ce zauvek ostati u srcu vasih voljenih, nece moci da se razbije, da uvene, da se izbrise sa harda. Ucinite nesvakidasnje stvari, izmastajte nemoguce.

http://img22.imageshack.us/img22/9254/sandracustombu9.jpg
Fotografija " Srce u pjesku" Sandrina

j@

Site Admin

Sretan Dan Zaljubljenih!

http://img21.imageshack.us/img21/9148/happyvdayql4.jpg
photo: deviantart.com

Ljubiti, ljubiti, ljubiti
Zubima srce izdubiti.

Ljubiti, ljubiti, ljubiti
Usnama život obrubiti.

Sretan Vam Dan Zaljubljenih! : )
Prenesite današnji osjećaj na svaki sljedeći dan,
ali ga još i umnožite, pa sve tako do sljedećeg Valentinova!
I naravno -
ljubite, ljubite, ljubite...

Mikica

Site Admin

Stize nam Kupidon

Zaljubljeni i jos ne zaljubljeni spremite se stize nam Kupidon. Zaljubljeni i oni manje zaljubljeni. Oni koji to negiraju i izbegavaju Kupidon nam ipak dolazi. Kada svojom strelom pogodi, uzalud je negirati i izbegavati, jer ce tada svi biti zaljubljeni.

Neka vas ta zaljubljenost prati jos vise dana no sto ih jedna godina ima!

virada

Moderator

Februar - mesec ljubavi

Februar se nametnuo sa praznikom koji se obelezava na danasnji dan u hriscanskom svetu kao mesec ljubavi, i ako cete iskreno pogledati sve sto ste do sada ucinili u zivotu, ucinili ste iz ljubavi: u poslu, u medjuljudskim odnosima, sebi.

Najlepse i najbolje stvari na svetu ne mogu se videti, niti se cak mogu dotaci, one se moraju osetiti srcem. Kada pijete vodu setite se njenog izvora, kaze stara kuneska poslovica, koja nas podseca da nam srca moraju biti cista a namere snazne kada osetimo ljubav.

Na kraju krajeva, mi dozivimo ljubav nasih bliznjih pre nego ljubav prijatelja, partnera ili drugara. Niko sebe ne moze da prisili da oseca ljubav, ali opet nema coveka koji nije voleo i kome ona nije pokretacka snaga u zivotu.

Ljubav nice iz semena dobrote, posvecenosti, postovanja i privrzenosti. Zato volite bez straha, srce je carobna kutija, nece se ljubav potrositi.

http://www.odlican.com/d/8778-5/101_3490.jpg
Odlican.com, Olivera - Celina

majra 

Site Admin

Dan ljubavi i vina

Dok ulicama sipi sneg vidim svuda užurbane prolaznike koji nose brižno uvijene poklončiće, kupuju čestitke i cveće jer, stiže nam Sv. Valentin dan zaljubljenih koji se slavi širom sveta, kao i Sv. Trifun koga proslavljaju pravoslavni vernici, vinarii i vinogradari. Dan ljubavi i vina je 14 februar.

Zato ma koliko godina imali ako ste zaljubljeni i ako će te se tek zaljubiti, znajte u ljubavi se uvek kreće ispočetka pa tako ovaj dan za mnoge predstavlja nove srećne početke. Za sve ljude ovaj dan je idealna prilika da se njemu ili njoj nešto od srca pokloni. Zato valja latiti se olovke i prijatno iznenaditi nekoga, jer će neko iznenaditi vas.

A ja vam želim puno ljubavi i sretno Valentinovo, a onima koji slave Sv. Trifuna srećnu slavu i puno berićeta.

Lete vam poljupci, hvatajte ih !

http://www.odlican.com/d/277-18/srculence+jeno+nestaaasno.jpg

virada

Moderator

Ljubiti ... Ljubiti i samo ljubiti !

Ljubav je uvek bila i uvek će biti neodoljivi deo nas, jer ništa što je postalo nikad ne može biti odvojeno od onoga od čega je postalo , nikada ne može biti odvojeno od svog izvora. Dakle, izvor je u nama. Što više ljubavi u sebi nedrimo i što više je delimo ona se uvećava. Ipak ovo je poseban dan za one koji se vole i one koji će se tek voleti,a tu su uvek naši dragi i bližnji sa kojima možemo podeliti ljubav uz čašu vina i lepe želje. Ljubiti, ljubiti, i samo ljubiti!

Srećno Valntinovo

s ljubavlju,

Virada

http://www.odlican.com/d/8977-2/Naklon+i+poljubac.jpg

virada

Moderator

Slavimo ljubav i vino

Nezavisno od toga da li proslavljate ili ignorišete Dan zaljubljenih , potrudite se da svoju voljenu osobu obradujete što češće. Iznenađenja ne moraju uvek biti u vidu poklona već i lepih gestova ili romantičnih sitnica. Oni koji slave SV. Trifuna , nek im je srećna slava uz obilje božijih blagosova , a oni koji slave Dan zaljubljenih nek im je srećno Valentinovo. U oba slučaja slavimo ljubav i vino.

"Kaži da ljubav važi
samo mi kaži
da može više
da može bolje
Kaži da ljubav važi"

[/img][/h3]

virada

Moderator