Papagaji - nimfe i tigrice, kanarinci, pernati ljubimci Životni stil

Pernati kucni ljubimci - papagaji, papige, nimfe, tigrice, kanarinci. Uputstva za upotrebu, nedoumice, saveti, pitanja, kao i nedoumice ili - zablude.

Mislim da se moj Ćira uvek zbuni kad ga neko nazove ljubimcem. A i to što je u nas običaj da se za vlasnika kaže "gazda" takodje mu nije jasno - kako neko može da bude "gazda", a čisti za mnom, menja mi vodu svako jutro, služi me?! To veli on, Ćira.

I to za ljubimca mu nije jasno što ga gnjavim, i što se bečim i kreveljim u kavez ako ga smatram ljubimcem. Ali nema neke bitne zamerke, samo mu nije jasno.

Papagaj - gajenje ili ne?

Ono što ja znam je da nije lako biti papagaj. To su divne ptice, ali nekad su osudjene da se o njima brine neko nemaran. Ono što bih vas ja molio je - nemojte kupovati papagaja. Samo ako ste sigurni u sebe i zaista znate da ste uračunljivi i savesni, dajte sebi za pravo da, eto time što izvadite nešto para iz novčanika, postanete vlasnik nečijeg života.

I onda kad uradite to, znajte da to nije kraj, već početak. Tada treba da dokažete sve ono što je pomenuto.

Nemojte precenjivati sebe. Pustite nek ptice gaje oni koji mogu da se posvete tome. To je jedan život u pitanju. Ništa manji život od onog koga Vi živite i nema veze što je ovaj život spakovan u jedan manji organizam. Život je život.

A papagaji su divna stvorenja. Mogu to da ponovim nebrojano puta. Mogu do ujutru da pričam o njima. A - nisam poznavalac.

Papagaj je drušveno biće

Znam da papagaj ima izraženu ličnost. Nisam to primetio kod drugih ptica. Mislim da je prilično i inteligentan. Jako je nalik čoveku, ako ga poredimo sa drugim pticama. Papagaj je jedno društveno stvorenje. Naime, ako imate dva papagaja, oni će jedan u drugome da vide društvo.

Ali, imate na raspolaganju jednu podlost koju možete da primenite - ako imate samo jednog papagaja, posle odredjenog vremena on će se vezati za Vas i obasuće Vas ljubavlju kakvom Vas ni jedan čovek, ni žena, ne može počastiti. Jer, u tom slučaju, kad je sam, on nema drugi izbor - osim Vas.

Papagaj traži društvo. On može da ugine, ako ga ne volite. Verujte mi na reč. Ako ne oseća da ima druga, ako se oseti sam, on je izgubljen i besan i počinje da histeriše i u stanju je u tom besu samog sebe da uništi, da pokida sebi svo perje. I da ne nabrajam dalje.

Možda, kada govorim o ljubavi, mislim na pažnju. Ali, svejedno, ta dva se prepliću zapravo i verujem da vam je jasno na šta se misli. Ako je sve u redu, posle odredjenog vremena primetićete da je Vaš papagaj punopravan član Vaše porodice. To je potvrda da je sve u redu, da ste, za sada, zaslužili da imate papagaja.

Na svom blogu držim članak o papagajima, koji sam pisao daleke 1997. Ako Vas zanima, adresa te strane je
www.inter.rs/aleksic/zdravo/about-my-papagay

A ovo je Ćira. To je specijalna vrsta kokoši. On je tigrica i mnogo voli AC/DC i Angus Janga. Na slici se vidi kako reaguje kad čuje omiljenu Rouzi. : )

http://farm1.static.flickr.com/102/312276603_cae77fa9f7.jpg
Angus Youngus fan

galeksic

Site Admin

Da, za tako malo para dobijes neciji zivot u ruke. A cesto dopadne u pogresne.

Ne mogu reci da sam bila odusevljena kada je moja cerka pre puuuno godina donela kuci jednog lepog zelenog papagaja. Dobio je ime Bilbo. Dok smo bili na poslu, tj u skoli, on je bio tako sam. Za pocetak smo mu stavljali sliku sa hrane za papagaje, pa smo od krpica napravili, kao, neku roza pticu, a onda smo kupili Sneska, lepog, belog sa plavim, ali malo mnooogo manje bistrog, za razliku od Bilba.

Nisu se uopste dobro slagali. I jednog dana, posle visegodisnjeg druzenja sa nama, Bilbo je odleteo u svet. Rekla sam dosta mi je ptica i svih ostalih zivotinja. Pa smo kupili zutu Mazu. Da ste samo mogli videti tu ljubav na prvi pogled. Za neverovati. Spavali su tako sto su jedno drugom stavljali glavicu pod krilo.

I onda je Snesko uradio strasnu stvar: uvukao se u onu glupu staklenu hranilicu i tu se ugusio, posto nikoga nije bilo u kuci da mu pomogne. Otplakali smo i njega. Sto mi, ali Maza... Posle dva ili tri dana jednostavno je uginula. Zaista, da se covek zapita.

Njihovo malo srce je u stanju da voli jace, cistije i iskrenije nego mnogi ljudi.

PS: Sada imamo Feniksa i nemamo staklene hranilice.

Čupava sreća - zec

Ni jedno živo biće na planeti osim čoveka, nije u stanju da se smeje i da ima kućnog ljubimca. Kad je već tako, ja donela odluku da nekom pružim dom. No, u startu sam bila uskraćena u slobodi izbora, nije isto birati ljubimca kada živite u kući sa okućnicom i u stanu. Razlozi za držanje ljubimca u stanu zaista mogu biti različiti, čudni ili fascinantni, a opet svi imaju jedan zajednički sadržitelj - osećaj da ste nekom neophodni da bi živeo srećan!

Volim da mi prostor u kome živim bude čist i uredan, da mirišeee kao da sam u voćnjaku i sama pomisao na dlake od kuce me je užasavala. Znala sam da ja to ne mogu. No, kompromisno rešenje sam našla, naravno lutajući netom : ) Tako je jednog jutra ušetao u moj život zeka. Malen, kobaltno plav, nežna grudvica, oke kao dva dugmeta, stao na ruku, a srce mu udara u moj dlan. Gotova - ljubav na prvi otkucaj!

U proteklih dva meseca moj životni stil je trpeo promene, a i njegov. Uvođenje "novog reda" je zahtevalo obostrano strpljenje. Svakodnevno sam ritulno ponavljala vraćanje i zatvaranje u kavez kada bih načinio nepoželjnu radnju. Znam da je moglo i jednostavnije, ali ja nisam želela zeku u kavezu, već u mojoj blizini - kud ja tu i on.

Naravno da sam igrala nepošteno, dobijao je slatki kolačić samo na mom krilu ; ), svaki put kada bi me dodirnuo dobio je porciju maženja. U takvom odnosu ljubimac neminovno gubi, jer vlasnik odlučuje kada i da li njegov ljubimac u nečem uživa ali, znam ja i da gube samo oni koji ne igraju. Žrtvovala sam i ja moje noćne sate čekajući da od razdragane igre klone u san, pa sam oprostila korice mog omiljen atlasa koje je pogrickao, mašnicu sa nanula, kabl od frižidera... kada voliš možeš i da oprostis.

Vredi, vredi svaki sekund posvećen, blagoslov je svakoga dana držati kilogram sreće na dlanu.

majra 

Site Admin

Mala nimfa - papagaj, na prvi pogled sasvim obican

Na prvi pogled, to je sasvim običan papagaj. Medjutim, mala nimfa ima jako izraženu ličnost i svakim svojim gestom i pokretom je pokazuje. Bilo da su mladi vetropiri, bilo da su graciozne dame, bilo da su otresiti muškarčići ili obična spadala, možda zamišljene vodolije ili raspevani Tamburiksi, oni to zajedno sa svojim lepim izgledom emituju u svoju okolinu.

Mala nimfa je papagaj koji ne pravi kompromis, ona ultimativno postaje član porodice.

Recimo na ovom badži koji se licka u ovom videu je primetno da čezne za kupanjem. Ovo što on radi je zapravo uobičajena radnja kod nimfi, medjutim po tome na čemu se najviše zadržava i po tome koliko on to temeljno radi, čini mi se da bi mu godilo jedno tuširanje.

Ali to nije strašno, jer nekad je bolje ne kupati papagaja, nego ga kupati na pogrešan način. Na kraju krajeva, oni su spretni i umeju i sami da improvizuju neku vrstu kupanja - kljunićem kap po kap vode iz pojilice.

Medjutim, ova mlada dama već ima malo veći problem. Meni se čini da je u pitanju mlada dama, ali nemojte me držati za reč. Bez obzira šta je, ponašanje je malo čudno ako je ovo snimao "vlasnik" ptice. Ova ptica uopšte nije "uspostavila vezu" sa osobom koja je ovo snimala.

Naime, svaka mala nimfa u sebi ima dozu agresivnosti koju drži na gotovs i to joj lepo stoji. Ali, ako ova ptica iznad, ima ovakav stav prema osobi koja se brine o njoj, to ukazuje da njih dvoje imaju nekih problema.

Problem može biti bezazlen - možda su se upoznali pre nekoliko dana naprimer. A može biti i jako velik - recimo ukoliko ova osoba radi po ceo dan i papagaj većinu vremena provodi sam. Za ovakvu pticu je to užas i pakao.

Ne treba kupovati papagaja samo zato što vam možda dopada kako izgleda ili vam se čini da je lepo imati papagaja. Ako volite da ih posmatrate, budite samo posmatrač, na Youtube možete naći pregršt video klipova (kucajte u Jutjub pretragu reči kao: cockatiel, budgies, parrott, papagaj, parakeet, parrotlet, cockatoo, macaw i slično). Tek ako čvrsto verujete da ste dovoljno odgovorni da se brinete o jednom, onda bi možda mogli da probate, ali ipak - prvo razmislite.

Mala nimfa ne preza od primene sile ni prema svom "ljudskom" drugaru. Ali, ona to radi na poseban način - taj akt sile je vidno ublažen i uloga mu je vaspitna, u pitanju je demonstracija sile, a ne prava sila (dok ovo na videu gore nije demonstracija sile).

Pritom, nimfa, ako je društveno ispoštovana i ako je zauzela stabilnu poziciju u porodici, ume da oceni kada se "vlasnik" šali sa njom i nije se približio da bi povredio njenu teritoriju nego želi da se igra. Tada je posebno blaga, mada i oprezna, medjutim ako je kojim slučajem bunovna - najradije će samo da reži kroz brčiće i najgora stvar koju tada čovek može da uradi je da pretera sa šalom. Ona onda smatra da je ukazala poverenje i da je ono prokockano.

Ima puno papagaja koji imaju mnogo razvijeniju i stabilniju ličnost od dosta ljudi. Ne samo da papagaj ispoljava svoju volju, on tačno zna šta želi i šta dolazi u obzir, a šta ne. I on to sa takvom doslednošću sprovodi, da je to divan prizor. On je dosledan i vrlo tvrdoglav, ali ima tačno zacrtanu granicu strpljenja koja kad se predje onda ništa više nije kao pre, već mora da prodje vreme u kome ćete dokazati da ste mu drug i nekako povratiti poverenje. Jako je principijelan, ali sa druge strane nije zadrt, u stanju je čak da shvati pojam više sile, pojam slučajnosti. Ono što vam neće oprostiti je ako ste neodgovorni, ako ga ignorišete ili ako se ponašate nelogično.

galeksic

Site Admin

Pernati clan Inter CAFFE foruma

Ćira je naš član i kao što možete da vidite i da čujete ovde na snimku, šalje vam poljupce.

A kao što ne možete da vidite i čujete, za razliku od mene on ume da ćuti i stoga sam morao da isečem delove u kojima sam lupetao, jer gledajući original snimak stiče se utisak da sam papagaj ja, a ne on. A to nije istina.

Ćira je papagaj marke tigrica. I šalje vam poljupce.

galeksic

Site Admin

Lola vragolan

Ovo je Lola, dzaba ja davala ime Bony, na njega reaguje samo ako je u steti, jer zna da "Bony leti u kavez" :)

Uveseljava me mesecima unazad, a i vi me cinite nasmejanom, pa zelim da podelim sa vama "pola uzine" ;)

majra 

Site Admin

Novi član Inter CAFFE-a, još nemam ime

Dan sa plus 39°, a na betonu ima se osećaj da se topi djon od sandala. Svi pobegli ali, neko uvek nekoga čeka. I tako sve odjednom preokrene, udje u vaš život i za milisekundu zaboravite sve što vas je do tog trena okupiralo.

Nije bilo pitanja ili dilema već spašavaj život, i eto udomila sam jednu pricu, Lola joj je pozajmio kavez i malo hrane, ja pepeljaru od kristala da ne može da prevrne na sebe dok pije vodu. Snašli se sa onim sa čim u datom momentu raspolažemo, jer hitnost ne pita za ukus.

Sad je dobro, evo i igra dok pevam sve cupka, kao da bi iz rešetke kod mene sva se užurbala/o u koraku, ali ja ne znam ništa o njoj. Ne znam ni kojoj vrsti pripada, ni koji je pol, malo peva sada, ni šta je pripada od mene.

http://i.imgur.com/6JJQ5kLl.jpg

http://i.imgur.com/uUsrE3jl.jpg

http://i.imgur.com/ZBZkJi7l.jpg

Molim vas sve da pomognete da znam ko mi je u život došao i kako da ga negujem.

Hitno je baš.

majra 

Site Admin

Ako me sokolovo oko ne vara, u pitanju je tigrica.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Tigrica

Problem u tome što nije baš "tigrasta" - ne mogu da se setim da sam vidjao jednobojne tigrice, ali nemam previše iskustva.

Ono što je najbitnije je upravo ovo što je pomenuto - sačuvati taj mali život, kao prvo. To znači obezbediti je da ne izleti ponovo napolje, i snabdeti je hranom koju može i treba da jede.

Koliko ja znam, sa papagajima je (uslovno rečeno) problem to što oni nisu baš sposobni da procene da li je hrana koja im je dostupna dobra za njih ili ne.

Zato, ne važi princip "ako jede to što mu je dostupno, to znači da mu to odgovara". Ne.

Papagaj će pojesti čak i hleb. A to ga može koštati života. Hleb i čokoladu nikada ne treba davati.

Treba ga hraniti mešavinama koja su prpipremljene za tu vrstu - ako postoje takve. Za tigrice i nimfe postoje. Ako ne postoje, treba konsultovati prodavca. (Nije zgoreg uvek proveriti utisnuti rok trajanja na kutiji.)

Uz to, bilo bi dobro imati vitamine, minerale i sipinu kost.

Vitamine mislim da bi trebalo držati u frižideru, i povremeno kapati po malo u pojilicu, u vodu. (Ne treba nikada i ni sa čim preterivati.)

Minerali se ponekad, i pomalo dodaju u hranu, u proso i smesu, malopre pomenutu smesu.

A sipinu kost treba okačiti negde o "zid" kaveza.

Četvrti sastojak je - uvažavanje. Papagaj smatra da je član porodice, i tako ga treba tretirati. Treba pričati sa njim, treba pratiti kada vam se obraća. Ne voli da ostane sam osam, deset, dvadeset četiri ili četrdeset osam sati.

Kada jedemo - jedemo zajedno. Papagaj će biti razoračaran ako mi sednemo da jedemo, zveckamo tanjirima, a nismmo ništa dodali u hranilicu.

I taj četvrti sastojak je vrlo bitan.

galeksic

Site Admin

Kanarinac

Meni ovo stvorenjce deluje kao kanarinac. Nisam 100 % sigurna, valjda ce se javiti jos neko da potvrdi. Kako god treba mu kavez hrana za ptice i voda. Nista vise od toga.

Nekada sam imala tigrice, nekoliko njih i jedini savet je da ispod kaveza postavis neku novinu siru od donje osnove kaveza zbog hrane i kake koje razbaca po kavezu dok skakuce i dok se krece.
Ima da se kupi i ona kao kost da ostri kljun :) A ima i raznih zanimalica, kao sto je ljuljaska npr :)

Srecno prijateljstvo :)

Radosna mrva

Mogu zamisliti kakva je to radost.

Svaki kućni ljubimac brzo zamjeni uloge, vi postanete njegov ljubimac. Nije važno da li je to pas, ptica ili mačka, niko vas ne voli kao oni, niko se ne zna tako radovati kada dolazite kući i tugovati kada odlazite. To je bezgranična ljubav i vi je uzvraćate. Moje je mišljenje da su bolji od mnogih ljudi, kako god ko ovo shvatio. Postanete porodica i to srećna porodica.

Ne znam kojoj vrsti pripada ova pjevajuća srećica i valjalo bi ga odneti stručnjaku koji će to znati i da bi se prilagodila ishrana njegovim potrebama. Ili uhvatiti tog stručnjaka za ruku i dovesti ga kući da ga vidi. Ja bih bila u stanju to učiniti, takva sam, nema pomoći.

O, što će to biti radost za tebe i za Lolu (kada ga prođe ljubomora).

Mislim da će ime samo doći, obično kada im pričamo to ime počinje da se javlja, nehotice ga najviše koristimo.

Jako se radujem zbog vas.

Wind 

Moderator