Uređenje životnog prostora po feng šui - MayaKS57 Feng šui

MNOGO HVALA, MAJRA

Malopre sam skoknula na Inter caffe i zaista ste me prijatno iznenadili postavljanjem Vase analize naseg prostora :) . Zaista smo Vam zahvalni svo troje na trudu ulozenom u nasih sezdesetak kvadrata.
Nisam se jos stigla malo vise udubiti u samu sustinu (to cu nocas), samo sam jednu stvar odmah zapazila: ne znam da li to olovka hoce pravo ili je slucajnost, naime kod samog tlocrta, mreza i boje su uradjene kao da je u pitanju jug. Npr spoj severa i severoistoka (plavo-zuta linija) je ustvari cisti sever, tj simetrala severnog segmenta naseg stana. Sve je za 15 stepeni pomereno u smeru suprotnom od kazaljeke na satu, pa nisam sigurna da li je to zato sto odredjeni segment treba da se "hrani" prethodnim elementom i da ga zato uvodite ili je slucajnost.
Da li ste kao mesto za fotografije dece mislili na zid izmedju kuhinje i dnevne sobe?
Sto se tice trpezarije, zaista je najbolje da ostane u dnevnoj sobi, ona nikako ne bi smela da bude skucena. Imala sam dilemu da li da je stavimo u centar stana, gde je trenutno, ili u severozapadni deo sobe, sto bi omogucilo tacno definisanje dnevnog boravka sa garniturom za sedenje/spavanje i komode sa TV-om i knjigama, i same trpezarije, koja bi u tom slucaju bila komotnija. Dilema je bila vezana za momenat "vidljivosti" trpezarijskog stola sa ulaznih vrata, sto bi bilo veoma nepovoljno. Da li postoji jos neka negativnost vezana za takav polozaj trpezarije (SZ dnevne sobe, do prozora i zapadnog zida)?
Kao sto sam napomenula ranije, mislim da nije dobro da decji kutak obogatimo i krevetom, posto bi isti bio bukvalno "nogama" u samim vratima, a to je jako, jako lose. To je razlog sto decji krevet mora da bude u jednoj od dve postojece sobe (a mladom gospodinu nimalo ne smeta, zasada, da deli sobu sa majkom :D ). Neverovatno je kako zauzima polozaj ka severozapadu, sto je njegov Tijen Ji pravac, tj pravac zdravlja :D ). Predlog plutane podloge je otmah prihvacen, sto je sigurno, sigurno je. Takodje, smo odmah usvojili predlog smanjenja visine gornjih kuhinjskih elemenata (nadogradjeni su onda kada smo imali ideju da tu uglavimo i trpezariju) i brze bolje smo javili majstoru da ce biti prosirenje kuhinjskih elemenata i na suprotnoj strani (nije se bas odusevio, ali...).
Posto ce decji kutak biti samo za igranje i ucenje, da li onda mozemo da uvedemo i biljke ili neki vodeni elemenat (fontana, akvarijum? sada vidim da ste naveli jin, a ne jang vodu ;) ) i da li bi balansiranje mogli izvesti pomocu cveca u zardinjerama sa obe otvorene strane terase, npr crvene boje (muskatle, petnnije, ili nesto drugo)? Da li zuta plasticna garnitura moze da opstane jos neko vreme na navedenoj terasi?
Nije mi bas jasno energizovanje zapada zarad finansijskog blagostanja, prosli put je fontana isla u jugoistocni deo (spajz, a ne spavaca soba), ovo me malo zbunjuje :???: , na cega ste konkretno mislili.
Sto se tice samog stana i desavanja, zaista ne mogu da se pozalim. Pruzale su nam se ogromne sanse u ovih osamnaest, devetnaest godina. Sad, sto mi nismo pokusali da ih "uhvatimo", nije problem stana, vec nas samih. Ono sto smo se potrudili, to smo i uspeli. Zaista, do jednog januara krajem devedesetih, smatrala sam nas sretnim, a onda je, nekako sve izgubilo smisao, barem za mene. I ono sto se posle toga desavalo, ne mogu reci da je bilo lose, samo sto je trebalo uciniti napor i pruziti ruku da se uzbere, a ja ocigledno za to nisam imala zelje. Uspeli smo u mnogim stvarima, za koje se mislilo da nece imati takav ishod, ne mogu, hvala dragom Bogu, da se pozalim. Prostirale su se sanse kao tepih ispred nas, pa sad, ko je sta uzeo. E, da li je to uticaj bisernog niza, karme ili neceg drugog, ne znam, ali sto se tice neostvarenosti, to je uglavnom cisto subjektivni izbor.
Ne, ne, ne. Necu gnjaviti. Ako budem imala pitanja, javicu se.
Ah, da. Jos dva: da li zid dnevne sobe prema kuhinji moze da bude tamnije okrecen od ostala tri i koje boje zidova biste nam preporucili za prostorije? Pretpostavljam da zuta boja kuhinjskih elemenata ne dolazi u obzir?
Jos jednom (pa puta tri) mnogo hvala na ogromnom trudu, Majra. Stvarno imate neverovatno strpljenje :D .

Dileme

ne znam da li to olovka hoce pravo ili je slucajnost, naime kod samog tlocrta, mreza i boje su uradjene kao da je u pitanju jug. Npr spoj severa i severoistoka (plavo-zuta linija) je ustvari cisti sever, tj simetrala severnog segmenta naseg stana. Sve je za 15 stepeni pomereno u smeru suprotnom od kazaljeke na satu, pa nisam sigurna da li je to zato sto odredjeni segment treba da se "hrani" prethodnim elementom i da ga zato uvodite ili je slucajnos

Da upravo tako primer koji navodite ua zutoplavu liniju je cist sever, a boje koje sam upotrebila su one koje je pridruzena kao osnovna iz spectra za pripadajuci elemenat datog sektora. Uvek se na taj nacin pravi kompozicija prethodnik i sledbenik, a akcenti onoga koji treba da da inicijaciju koji u ciklusu stoji kao opponent. Prosto slikovito receno metal razara drvo, ali da bi se izradio unikatan namestaj itekako je nuzan vrstan alat.

Da li ste kao mesto za fotografije dece mislili na zid izmedju kuhinje i dnevne sobe?

Portret decaka na zid do prozora zajednicki sa decijim kutkom, a kcerkin na taj koji ste naveli.

Sto se tice trpezarije, zaista je najbolje da ostane u dnevnoj sobi, ona nikako ne bi smela da bude skucena. Imala sam dilemu da li da je stavimo u centar stana, gde je trenutno, ili u severozapadni deo sobe, sto bi omogucilo tacno definisanje dnevnog boravka sa garniturom za sedenje/spavanje i komode sa TV-om i knjigama, i same trpezarije, koja bi u tom slucaju bila komotnija. Dilema je bila vezana za momenat "vidljivosti" trpezarijskog stola sa ulaznih vrata, sto bi bilo veoma nepovoljno. Da li postoji jos neka negativnost vezana za takav polozaj trpezarije (SZ dnevne sobe, do prozora i zapadnog zida)?

Trpezarija treba da bude u samom centru doma, ili bar u sredisnjem delu blizu centra, idealno je kada se nalazi izmedju dnevne sobe I kuhinje, jer ova centralna pozicija u skladu je sa cinjenicom da centar predstavljasrce doma i da ima ulogu da stvara srecu za porodicu. Na ovaj nacin se otvaraju mogucnosti za harmonicniji odnos izmedju roditelja i dece. Manifestacije ovakvog odabira su vrlo brze izuzetno stetu moze naneti jedino negativna postavka nekih elemenata u stanu iznad vas tipa toaleta, ves masine sporeta, pa eto nije zgorek upoznati se sa porodicom iznad i uociti sta je u datoj poziciji.

Posto ce decji kutak biti samo za igranje i ucenje, da li onda mozemo da uvedemo i biljke ili neki vodeni elemenat (fontana, akvarijum? sada vidim da ste naveli jin, a ne jang vodu ) i da li bi balansiranje mogli izvesti pomocu cveca u zardinjerama sa obe otvorene strane terase, npr crvene boje (muskatle, petnnije, ili nesto drugo)? Da li zuta plasticna garnitura moze da opstane jos neko vreme na navedenoj terasi?

Da prostor mozete slobodno oplemeniti biljkama, no imajte meru neko nepisano pravilo je jedna biljka srednje velicine na 10 kvadrata povrsine, biljke generalno zbog kombinacije letecih u ovoj godini treba da su bele ili lila plave, (petunije simbolikom ukazuju na ‘gorcinu’, i ja ih nerado unosim u taj sector, a vi opet prema vasoj intuiciji ako smatrate da malo gorkog doprinosi intenzivnijem osecaju slatkog nakon, slobodno posegnite za nahodjenjem); voda yin moze biti izlozena u dubljoj menzuri pa blago obojena tako da ujedno predtavlja prijatan objekat za gledanje.

Nije mi bas jasno energizovanje zapada zarad finansijskog blagostanja, prosli put je fontana isla u jugoistocni deo (spajz, a ne spavaca soba), ovo me malo zbunjuje, na cega ste konkretno mislili.

Na energizovanje vodene zvezde na osnovu natalne karte , sto cinimo unosenjem simbolicnih objekata, prikaza ili drugih elemenata a s obzirom da je ovo i prostor za spavanje nije moguce upotrebiti yang tekucu vodu.

Ako pazljivo sagledate gde ste u prethodnim godinama najvise pravili pretrpanost eto i odgovora zasto niste uocavalai blagovremeno mogucnosti i sta je to sto vas je cinilo manje poletnim. Sve je u nama ili tik oko nas.

majra 

Site Admin

Prepiska

Da se javim - Pet 16.05.2008

Usput moze dopuna: koje boje i kojeg materijala da budu trpezarijski sto u slucaju da je u centru i u slucaju da je na sz dnevne sobe. Inace mi je dnevna soba malko problematicna sto se tice boja (ne govorim istinu, malko vise ). Upravo se pravi plakar (ili sta je vec: orman sa komodicom i ostalim) za predsoblje. Koju boju da primenim za njega i zidove. Imali smo nameru da prepravimo stari orman (onu grdosiju), medjutim, delovalo je kao sretnije resenje da napravimo novi, prilagodjen funkcionalno bas predsoblju. Stajace do kupatila, imam dilemu da li da stavim ogledalo ili sliku iznad komode. Prekoputa cu staviti slike sa konjima, mozda samo jednu posto je druga velika mnogo i opteretice prostor. I stvarno mi nije jasno kako biste vi ziveli bez ovakvih dosada kao ja .

Pozdravljam Vas i do kuckanja.

-

PS: Neverovatno, ne mogu bez njega (verovatno krecana radi punom parom), ne znam da li sam do sada pitala da li mogu jedan zid u dnevnoj sobi da omolujem nekom drugom bojom, i da li isto to mogu da primenim u predsoblju (npr zeleno ili ljubicasto oko vrata, ovo mislim da sam pitala, eh). A boje za kuhinju su zaista lepe, samo kako da ih iskombinujem, volela bih da zid bude zelen kao na slici, a elementi kombinacija, ali ne znam da li bi u slucaju da su plavi gornji, to delovalo kao da je voda iznad drveca (zelenog)? Sta mislite o tome?

Re: da se javim, jos sam tu :)

Sto se tice boja mislim da sam tamo napisala oko predloga za harmonizaciju bojom pa u okviru toga idite kroz nijanse s tim da imate u vidu da su prednji segmenti doma yang, a zadnji yin u pogledu intenziteta i nijansi kada birate. a za detalje koje ste pitali moram da pogledam natalnu; onako po secanju znam samo da sigurno ne treba da se ogleda slika konja na jug;

Upit - 02.07.2008

Necu Vas puno daviti, samo da pitam da li ste pogledali i razresili nase dileme.
Znate, ne bi ovo bilo toliko problematicno da nije menjano, tj velika je razlika kada su u pitanju dva razlicita perioda, pa sada ne znam sta iz prvobitno uradjenog vazi, a sta ni slucajno ne treba raditi, malko se k'okanda izmesalo . Eto, za sada toliko.
Pozdravlja Vas
Maya

Ukratko - Ned 06.07.2008 14:54

Majra, stvarno sam se mnoooogo upetljala sa onim tumbanjima perioda i direkcija. Sada skoro da manje znam nego sto sam znala. Zbunilo me je i pomeranje "unazad" na karti koju ste nacrtali, kao da treba da iscrpljujem prethodna polja. Mislila sam da, eventualno, treba da pomerim sve unapred, tj da prihranjujem sledece polje.
Bila bih Vam zaista beskrajno zahvalna kada biste mi tacno definisali sta gde konacno ide. U smislu ove boje ovde i sl...

Re: ukratko

Maya,
ja kako sam ucrtala trouglove tako smatram da je ispravno a u svaki samo upisite brojeve iz one tabele gore desno po pripadajucoj kompasnoj direkciji.

I onda vas molim uzmite taj jedan da ga nazovemo trugao i samo njega obradite i sve lepo uredite po preporuci, znaci fokusirajte se u radi samo na jedan, tako cete najbrze videti efekat i rasplesti sve nedomumice. Posle ce se prica razmotati sama kada krenete tako po segmentima.

Samo polako verujte ovo je naefektniji pristup u radu.

Ok. Samo mi, molim Vas, objasnite zasto je ceo krug, tj svi trouglovi iliti sektori pomereni za - 15 stepeni? Jer, sever se nalazi 15 stepeni udesno. Volim da znam zasto nesto bas tako radim.
Maya

Re: ukratko

Ne znam sta izaziva zabunu, prosto kada spojite dijagonale i nadjete centar (terasa je izvan, a stepeniste unutar forme u kojoj ucrtavate dijagonale) i kada povucete vektor na simetralu tj. sredisnju tacku na vrata i tu postavite ocitanu vrednost kompasa za ji3 i dalje radite obelezavanje dobijate takvu podelu. Cela podela se radi na osnovu toga.

evo priloga - Pon 07.07.2008

Dobar dan Majra,
Evo, ja sam jos u dilemi. Saljem Vam oba tlocrta sa naznacenim severom. Da li je moguce da nisam dobro radila? Sve sam uradila na osnovu ulaznih vrata: i za varijantu l56, tj ji3 i za 160, tj j1. Nasla sam sredinu vrata i povukla simetralu. Ona treba da mi prikazuje tih 156, tj na drugom 160 stepeni. Znaci, ako je to u kojem pravcu gledam taj odredjeni stepen, nadjem sever na 0 i povucem iz sredine (ne vidi se posto sam odmah nastavila). Paralela povucena iz centra stana treba da mi pokazuje pravi sever, zar ne. 15 stepeni sa obe strane ogranicavaju mi podrucje severnog sektora. Recite mi, molim Vas, da li je ovo pogresno.
Pozdravljam Vas.
Maya
Prvo ide JI3

Za J1 ne mogu da ucitam tlocrt (ne znam zasto), ali je skoro isti, osim, naravno, natalne karte, koju vi mozete pogledati.

http://img152.imageshack.us/img152/9114/copyofstanji3scansever2oi4.th.jpg

*******
Pravilna razmera

Zaista ne umem da odgonetnem gde vi gresite, ali mislim da cu slikom koja ukazuje na nacin identifikovanja direkcije a samim tim i ulaza pokazati kako ja radim.

Sa tlocrta se vidi da je ulaz u kompasnoj direkciji JI-3 ~ 156*. Znaci da pripada u sistemu 24 planine- planini koja se naziva Ce i koja obuhvata 15 stepeni jugoistosnog pravca. Znaci pripada joj treci ili zadnji da ga nazovemo "trougao" jugoistocne palate.

http://img56.imageshack.us/img56/3762/spa1222di1.th.jpg

Ako podjete od ovoga da JI obuhcata 112,5 - 157,5 stepeni

JI ~1 : 112,5 - 127,5
JI ~ 2 : 127,5 - 142,5
JI ~ 3 : 142,5 - 157,5

onda je ocigledno da 1,5 stepeni nikako ne moze da pokriva pola kupatila na tlocrtu; niti ako povicete pravu na drugi kraj zamisljenog kompasnog kruga i nadjete na 180 stepeni komplementarnu direkciju SZ ~3 : 336 tj. planinu Haj jos jednom cete uvideti da severna kompasna direkcija pocinje na 337,5 stpeni i da se ni u kom slucaju tada sever 0 (360) ne moze naci u tako velikom otklonu kako ga vi ucrtavate.

http://img231.imageshack.us/img231/30/spa1224yv3.th.jpg

majra 

Site Admin

Jos uvek u dilemi

Odlicno je da razresimo i moju dilemu, a i, eventualno, dileme nekih drugih clanova koje ova tema zanima, a nisu bas strucni (kao sto nisam ni ja).
U prilogu ce biti dva tlocrta mog stana i stana do nas, cija su ulazna vrata na istom zidu kao i nasa i kod kojeg je ocitavanje takodje 156 stepeni, kao i kod nas.

Varijanta broj 1

http://img53.imageshack.us/img53/8581/zamajru190stepenimodelwa2.jpg

Ovako sam ja radila do sada. Nasla sam polovinu vrata, oznacila normalu na njih i ona mi predstavlja sto i kazaljka kompasa, tj 156 stepeni. Znaci, moja vrata gledaju tacno u tom pravcu, a to je 156 stepeni. Iz iste tacke sam povukla sever, tj 0 stepeni, koji je, naravno 156 stepeni suprotno od kazaljke na satu.
Povukla sam dijagonale u kvadratu koji pokriva nas stan. Iz centra stana, tj preseka dinagonala sam povukla polupravu paralelnu severu na vratima i ona predstavlja sever naseg stana. 22,5 stepeni levo i 22,5 stepeni desno od naznacenog severa su poluprave koje ogranicavaju severni sektor. Dalje se nizu po 45 stepeni ostale glavne i sporedne strane sveta.
Isti princip je i za stan pored naseg, koji gleda na istu stranu i ocitavanja u njihovim vratima su, takodje, 156 stepeni. Sever se nalazi u istom pravcu kao i u nasem stanu (primenjeno na celu zgradu, sever bi se nalazio na toj strani).

Varijanta broj 2

http://img53.imageshack.us/img53/3579/zamajru290stepenimodeleu1.jpg

Nacrtala sam na nacin kako Vas shvatila, Majra (moguce da sam pogresila). Nasla sam sredinu vrata i spojila je sa centrom stana. Polupravu sam zamislila kao 156 stepeni i na osnovu toga dosla do severa, tj 0 stepeni.
Kada sam taj nacin primenila na susedni stan, ispostavilo se da je sever u njihovom stanu na sasvim drugoj strani, a i oni i mi gledamo na istu stranu sveta.

Molim Vas da mi razresite ovu dilemu.
http://img80.imageshack.us/img80/3810/zamajrule9.th.jpg

Maya,

nema govora o uznemiravanju, tu smo da se pitamo medjusobno to i jeste smisao ovakvog mesta :)

http://img225.imageshack.us/img225/1056/zamajrule9nv8.th.jpg

Ovaj tlocrt je pravilno ucrtan vektor na ulaz i oznacena pozicija severa 0 (ukoliko je precizno uradjena proporcija, jer na onome sto ste meni poslali a ja samo odstampala, kada se meri bude malo vise ka desnom ivicnom delu prozora. No, to cete lako utvrditi.

A dalje radite znaci od ulaza ili ako je vama lakse od 0 stepena severa definisete sektore (nulti je simetrala za ugao od 45 stepeni) i samo na kruznici dalje prenosite dobijenu duz ili prosto na kruznici nadjite tacke koristeci kruzni uglomer.

majra 

Site Admin

Hvala

Hvala na odgovoru. Doduse, mislila sam na princip rada, tj da li je pravilna varijanta 1 ili varijanta 2. To su konkretni primeri dva "ogledalo" stana, sa istim ocitavanjima na vratima. No, dobro.
Hvala u svakom slucaju.

Novo uredjenje sobe za skolsko dete

MayaKS57:

Prelistavala sam veceras i analize vezane za nas stan (jos nismo zavrsili), kao i jos neke natpise, ali nisam nasla odgovor.

Radi se o tome da cemo nasu spavacu sobu prepustiti unuku (ipak je on decak i treba da ima svoj prostor, ali veci nego sto je do sada bio). Cerka se izjasnila da je njoj potreban samo krevet i komp Vrlo radostan, pa, rekoh, sto da ne. Eh, ali sada se nadovezuje kako okreciti. Gospodin voli belo (sve Šokiran... ), sto nije usvojeno, naravno. Mislim da to bas nije najzdravije. Da li bih mogla da okrecim dva zida (ili barem jedan, onaj nasuprot prozora) u lepu zelenu?
Problem stoji sa orijentacijom stana, pa balansiram izmedju ji3 i j1. Po prvom soba zahvata j 2 (pl. 3, v. 1) i jz 4 (pl. 5, v. 3), a po drugom j 2 (pl. 2, v. 2) i jz 4 (pl. 9, v. 5). Kod prozora i cela terasa su u prvom slucaju z 9 (pl. 1, v. Cool, a u drugom z 9 (pl. 5, v. 9)

dopuna br. 1

Eto, jos komplikujem zivot svojom neodlucnoscu. Pravili smo i tabelu za ji3 i j1 (neka znacenja), ali opet je bilo nereseno: koliko jednih toliko i drugih ZA. Tako da je meni ostalo da balansiram izmedju i izbegavam i jedne i druge negativnosti. A u ovoj sobi je bas nezgodno jer po jednom je losa vodena zvezda, a po drugoj planinska.
Znam da bas nije idealno resenje sedeti na dve stolice, ali...

dopuna br. 2

I kako ove petice da pobedimo. Bilo da je JI3, bilo da je J1, petice su tu, ili kao vodene ili kao planinske, a ja ih zelim ubiti bez obzira koja je orijentacija.

dopuna br. 3

Dobar dan, Majra,
Evo, opet ja. Samo da pitam da li ste bacili pogled na nasu sobicu i sta mislite kako da krecimo. Mislila sam da bismo mogli na jedno dva mesta ubaciti po jednu ili dve "strafte" tapeta tek toliko da razbijemo monotoniju. Ili mozda neko parce ili cak ceo jedan zid u fototapeti? Hmmm... ovde vec napismeno razmisljam.

dopuna br. 4

Dilema nam je koje boje koristiti. Inace voli moderan namestaj, trenutno se opredeljuje za belu boju mislim da je potreba za cistim i urednim okruzenjem.

dopuna br. 5

Pa, recite mi, molim Vas, da li ste stogod iznasli za naseg skolarca?
Tu mislim na neku varijantu da bude odgovarajuca i u slucaju da je S1 i da je SE3, tj da ne pogorsavam ni jednu zvezdu i ako je moguce da ponesto i popravimo. U oba slucaja (i S1 i SE3) ova soba nije bas savrsena. Ali, kazu da ne postoji negativnost koju feng shui ne moze izleciti Vrlo radostan .
Eto, sada je ovaj deo na redu (sa promenjenim korisnikom Vrlo radostan ) pa bih volela da bude sve ok. Ostalo cemo morati pretumbati prema istom, a i to cemo morati smisliti, posto moja cera kaze da joj treba samo krevet i kompjuter. Naravno, tu se mora ubaciti i garderober, pa nije bas tako prosto Ha ha ha .
Pozdravljam Vas i usput saljem stan a) varijanta S1 i b) varijanta SI3.

Maya

P.S Podsecanja radi, stan nam je iz perioda sedmice.

http://img822.imageshack.us/img822/8268/stanbeznamestajas1ise3c.jpg

http://img830.imageshack.us/img830/7785/stanbeznamestajas1ise32.jpg

majra 

Site Admin

Uredjenje decije sobe

Iz prilozenih tlocrta mozete sagledati disproporcije u pogledu ucrtane pozicije severa i kompasne direkcije vrata i za 160° i za 156°.

http://img697.imageshack.us/img697/3525/59830029.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/4624/56967290.jpg

Na nize postavljenom tlocrtu mozete uociti da spavaca soba koja treba da se transformise u deciju sobu poklapa:

- jugozapadni sektor: 5P 3V 4V
- zapadni: 1P 8V 9V

Unuk je 8 zvezda Zemlje tako da generalno jugozapadni sektor i zapadni njemu odgovaraju po fazi koja dominira a to je zemlja i metal. Najbolji pravac za rad je jugozapadni i ujedno najbolji za poziciju radnog stola (znaci da licem gleda ka tom pravcu, ocitavate ga tako sto stanete ispred radnog stola i gledate u stolicu za sedenje), a za spavanje severoistocna orjetacija.(stanete u dno kreveta i ocitavate ga u pravcu pozicije uzglavlja).

Zemlja je generalno dobro prilagodljiva, i gledano kroz faze ovaj deo stana sigurno prija, prisustvo metalne energije ukazuje na zamjac u produktivnom smeru, prosto ovde neko ko je zemlja mora da ima teznje za realizacijom. S obzirom da je on skolsko dete, mozda zbog upliva letecih zvezda bude vise reci oko njegovog ucenje (da ne kazem natezanja, rasprava i sl.) ali generalno to je tesko izbeci u tako ranom skolskom periodu a i u adolescenciji. To jesu energije koje korisnik unosi u dati prostor i na vama je samo da to sebi osvestite i da takticnim pristupom pokrenete iz lenjosti inertnu zemlju cim primetite da se opusta. Mozda ce vam ovo zvucati grubo, ali zemlja sama po sebi jeste inertna ali kada se usmeri i inspirise ta inercija dobija karakter stabilnosti, temeljnog pristupa i postojanosti. Zemlja je jedini elemenat koji se uvek uspe prilagoditi prosto to je priroda koja ce naci nacin da sebi olaksa postojanje, sto ukazuje i na veoma vispren duh koji verujem da vi bez obzira na uzrast zasigurno ste spoznali. Ono sto je na vama je da tu zemlju „rastresete“ da vi budete elemenat u vaspitanju koji nece dozvoliti da neki oblici ponasanja prerastu u nacin da se dodje do cilja, a to je ivica koja lako iz hedonizma prelazi u lenjost i dosadu.

http://img251.imageshack.us/img251/8263/skladprostora.jpg

Sa tlocrta vidite da upliv 5/3/4 zahvata deo sobe koji ujedno poseduje zajednicki zid sa kuptilom, pa sve i da je drugacija kombinacija ovde ne bi bila preporuka da se pozicionira ni krevet ni radni sto, tako da taj deo iskoristite za postavku plakara, krevet pozicionirajte u krajnji gornji levi ugao kada gledate sa vrata sobe da se pruza put prozora i radni sto ste vec pozicionirali. Nastojte da vrat budu zatvorena kada uci. Ispod stola postavite okruglu prostirku, a ispred kreveta manju kvadratnu i meku )neka bude cupava) na zid direktno naspram ulaznih vrat tj. levo od prozora postavite veci format plutane table n koji ce kciti svoje crteze, ali i raspored casova, kao i raspored dnevnih aktivnosti. Naucite ga da pravi plan za sutra po vremenski definisanim stavkama i da ga tu plasira a da uvece sumira sta je uradjeno i tako iz dana u dan. Vazno je da mu pomognete da usvoji vremensku odredjenost trajanja i izvrsenja obaveza.

Sto se tice krecenja, ako se decaku dopada belo slobodno to ispostujet sa belom se nikada ne moze preterati, ona sadrzi sve boje, ali unesite akcente (zbog harmonizacije) recimo crveno jedno jastuce na krevet.

Znaci za sve koristite njegove primarne boje na osnovu kua broja u kombinaciji sa bojama koje proisticu iz njegovih srecnih zvezda (pri odabirulicnih predmeta) a sobu ako zelite da necim malo akcentujete neka to budu pre ramovi od recimo slike globusa, ili sam globus na stolu ce takodje biti dobar izbor. Znaci boje unesite kroz takve akcente, a eventualno mozete da improvizujete „pano“ tako sto cete deo zida na kome ce biti izlozen planer obloziti ili ofarbati kukuruzno zutom bojom ili tapetom ili zad zelenom.

majra 

Site Admin

Prilozi dilemi

Draga Majra,
Iskreno Vam se zahvaljujem na Vasem trudu oko nasih pretumbacija. Vasa pomoc nam je zaista dragocena.
Sto se tice pitanjaca, vec sam Vam ih postavila na chatu i pp.
Ovde bih samo dodala satelitski snimak nase zgrade (u centru snimka). To je ustvari zgrada koju cine tri celine. Postoje tri ulaza, i svaki se nalazi pod zasebnim krovom, ali su spojene zajednickim zidovima, pa ne znam da li ih treba posmatrati kao jednu ili tri celine kada je u pitanju fs.
U prilogu Vam dostavljam i sematski prikaz iste/ih. Nije precizno uradjen, vise kao vodic. Npr put i ulaz nisu pod uglom od 90 stepeni, tj put i zgrada u stvarnosti nisu paralelni.
Molila bih Vas da pogledate pa da mi kazete sta mislite.
Hvala unapred.
Maya

Satelitski snimak:

http://img697.imageshack.us/img697/7921/zgradaw.jpg

I sematski prikaz:

http://img831.imageshack.us/img831/3578/shema.jpg

zgrada sa naznacenim stranama sveta

http://img192.imageshack.us/img192/4888/23925668.jpg

Izazov vatrenog elementa

Da li postoji neki deo stana, tj kuce gde bi bilo dobro da ga imamo, odnosno, neki deo gde ga ni pod razno ne smemo postavljati (verovatno SZ). U kakvoj je vezi sa planinskim i vodenim zvezdama. Sa kojima DA, a sa kojima je sretnije NE reci kaminu. Ovde ne mislim samo na klasicne kamine, vec i na kamine na gas, tj struju.
Hvala Vam unapred na odgovoru.
Mnogo pozdrava
Maya.

Kako kamin stvara vatru, on takodje izbacuje Ci iz prostorije. Vodeci se ovom karakteristikom lociranje kamina primarno se vrsi na osnovu kompasne direkcije prostorije u koju se smesat. Ako je kamin u delu prostorije koja se pozitivno odnosi na direkciju glavnih vrata, iznad mreze na kaminu se postavlja ogledalo, sto vrlo cesto imamo priliku i da uocimo u praksi. Suprotno tome, ako se kamin nalazi u delu prostorije koja je u negativnoj poziciji sa glavnim vratima, ogledalo ne bi trebalo postaviti iznad mrezice.

Lociranje kompasne direkcije u prostoriji ako su vrata okrenuta severu, potisnute oblasti su one okrenute istoku, jugoistoku i jugu, a negativne oblasti su okrenute severoistoku, jugozapadu, zapadu i severozapadu.

Ako su vrata okrenuta severoistoku, pozitivne oblasti su one okrenute jugozapadu, zapadu i severozapadu, a negativne one ka istoku, jugoistoku, jugu i severu.

Ako su vrata okrenta istoku, pozitivne oblasti su one okrenute severu, jugoistoku i jugu, a negativne oblasti su one okrenute jugozapadu, zapadu, severozapadu i severoistoku.

Ako su vrata okrenuta jugoistoku, pozitivne oblasti su one orenute severu, istoku i jugu, a negativne su okrenute jugozapadu, zapadu, severozapadu i severoistiku.

Ako su vrata okrenuta jugu, pozitivne oblasti su one koje su okrenute severoistoku, jugoistoku, a negativne one koje su okrenute jugozapadu, zapadu, severozapadu i severoistoku.

Ako su vrata okrenuta jugozapadu, pozitivne oblasti su okrenute ka zapadu, severozapadu i severoistoku, a negativne oblasti su one koje su okrenute severu, istoku, jugozapadu i jugu.

Ako su vrata okrenuta zapadu, pozitivne oblasti su one okrenute ka zapadu, severozapadu, i severoistoku, a negativne one koje su okrenute severu, istoku, jugoistoku i jugu.

Ako su vrata okrenuta severozapadu, pozitivne oblasti su one okrenute jugozapadu, zapadu i severoistoku, a negativne one ka severu, istoku, jugoistoku i jugu.

http://img220.imageshack.us/img220/8040/stylishrectangularfirep.jpg

Energija vatre se smatra dvoseklim macem

S obzirom da prostor ne postoji dok nema korisnika ono sto je kljucan elemenat u aktiviranju je upravo ta interakcija izmedju energije prostora i stanovnika. Vatrena energija je odlican pojacivac energije Ci-a znanja i mudrosti, samim tim jednostavnim pojacavanjem elementa severoistoka vaseg doma, dnevnog boravka donosi odlicnu srecu ukucanim kojima predstoji polaganje ispita u skoli ili na fakultetu, pomaze i onima koji obavljaju istrazivacke aktivnosti ili se mozda ozbiljno bave meditacijom. Ovo je i razlog sto se na primer pali sveca, ili tamjan u ritualima mnogih kultura, jer je odlicno za angazovanje energije prostora i jacanje njene potentnosti. Da bi se aktivirala sreca koja pomaze licni razvoj ako iz Kua broja ne proisticu severoistok ili jugozpad kao povoljni pravci, ti pripadnici ne treba da koriste energiju vatre.

U feng shui-u energija vatre se smatra dvoseklim macem, jer je posredi snazan, strastven elemenat koji donosi burno priznanje i uspeh. Medjutim, ima i potencijal da povredjuje kada dostigne svoj zenit i otme se kontroli. U najboljem slucaju donosi priznanje i postovanje vase izuzetnosti, a u najtezem vatrena stihija opustosi sve.

velika tajna njene primene je medjutim u tome da vatri nikada ne smete da dozvolite da je van kontrole, zato uvek imajte na umu da je vatra vrlo mocna i da je glavni jang elemenat. Previse vatre donosi prekomernu jang energiju, koja je stetna koliko i njen nedostatak. Kada u sebi nema jina, jang prestaje da postoji.

Vatra mora da bude stvorena, ne postoji sama od sebe i za razliku od ostalih elemenata ne moze se skladistiti. Zato svaki put kada aktivirate vatreni elemenat budite pazljivi u tempiranju kolicine, i uvek pr tome vodite racuna o korisnicima prostora i njihovim elementima jer, jednoj Zemlji ce vatra sigurno prijati vise nego Drvetu. Uvek pratite ciklus elemenata kada donosite odluke. Ako pri tome razmatrate i letece zvezde, svakako da cete voditi racuna da ovom energijom ne snazite neblagonaklone uplive na godisnjem nivou narocito.

majra 

Site Admin

Još ponešto o kuhinji

Dobro veče :) ,
Imam pitanjce u vezi FS. Naime, nikako ovih dana da rastumačim sebi: da li frižider pripada vodi ili vatri pošto u sebi ima i jedno i drugo (led i struja). Pitanje je nastalo kao dilema: da li mogu da stoje jedno naspram drugog frižider i sudoper, ili mašina za sudove. Mogla bih isto da pitam i za mašinu za sudove, tj da li je vodeni ili vatreni elemenat kuhinje i da li između nje i štednjaka treba da se nađe neki elemenat ili mogu da stoje jedno do drugog. Usput 2: da li rerna ili štednjak smeju da gledaju u vrata kroz koja se ulazi u kuhinju?
Hvala unapred na odgovoru Majra.

pripadnost elementima, frizider, masina, pecnica

Maya frizider radi na principu odvodjenja toplote, jer je unutra je gas freon, kompresor sabija gas i pretvara ga u tecnost, koja cirkulise kroz sistem cevi koje se nalaze pozadi frizidera on se hladi na taj nacin, Tako da dominantna faza energetska je tecno stanje freona sto kvalitativno odgovara elementu Voda.

Masina za posudje na isti nacin pripada elementu Voda, i izmedju nje i stednjaka treba da se nadje drveni elemenat, bilo da odlucite da masina bude u drvenom ugradnom okviru, ili da izmedju stavite tanku plutanu plocu ili pak ispred zelenu prostirku a na nju biljku u drvenoj saksiji koja bi se malo granala i ka delu gde je sporet.

Svakako u svakom predmetu imamo sve elemente ali uvek razmatramo energiju koja omogucava osnovni proces koji je nosilac funkciju predmeta.

Rerna treba ako je moguce da gleda u najpovoljnijem pravcu onoga ko radi sa njom, a u pogledu vrata nije pozeljno sa tacke gledista da onaj ko radi (pece) tako dovodi sebe u poziciju da je ledjima okrenut ulazu i da mora biti na oprezu, tj. da moze da strepi od iznenadjenja na nekom sirem planu. Da bude u stanju prolongirane strepnje.

majra 

Site Admin

   MayaKS57

Znači da mogu da stavim frižider naspram sudopera i mašine za sudove i da to ne dovede do pojave bilo kakve negativnosti?

11.12.2011 03:59