Slanje velikih fajlova - eMule i p2p Računari

Veliki fajlovi i deljenje, slanje putem pir tu pir tj - p2p protokola. Ovo je nacin kako poslati, tojest dostaviti veliki fajl nekome putem interneta.

Pravimo jedan mali eksperiment. Kad god me je neko pitao, ja sam uvek rekao da se to ovako radi. U praksi sam radio nešto drugo, podigao sam svoj dc plus plus hub pa sam tako delio fajlove, ali putem emule mislim da nisam ovako "namenski".

Da vratimo priču na početak. Ja želim da dobijem jedan fajl. On ima oko 700 megabajta. Nećemo da ga šaljemo poštom, na CD, naravno. Želimo da ga preuzmem putem interneta. Fajl se nalazi kod j@ i obzirom da ona ima autorska prava na njega, odlučili smo se da probamo preko Emule i e2k mreže.

Zašto je za preuzimanje ovog fajla emule najbolje rešenje?

Emule je program koji omogućuje deljenje fajlova izmedju umreženih korisnika. On nije namenjen za ovakve situacije, ali mi želimo da ga iskoristimo sada iz razloga:

- što je u pitanju veliki fajl
- i obzirom da je legalan
- i obzirom da nam ne smeta to što će bilo ko moći takodje da ga preuzme
- takodje nam odgovara što j@ ne mora da podiže taj fajl nigde (ali mora da bude online dok ga ja skidam, ako samo ona ima taj fajl)
- ja putem emule preuzimam taj fajl sa njenog računara i sa računara onih korisnika koji su eventualno preuzeli delove koji meni nedostaju
- ako prekinem preuzimanje, ne moram da krenem od početka već - nastaviću tamo gde sam stao. ali pod uslovom da je na mrežu priključena - ili j@ ili neko od korisnika koji imaju one delove fajla koji mi nedostaju
- emula vodi računa o svemu - ona i deli fajl na nekoliko delova i preuzima delove koji nedostaju od korisnika koji su najbliži i najmanje zauzeti

Ja mogu da pošaljem instrukcije da mi j@ pogigne fajl na neki od FTP Specihost servera, ali tu to podrazumeva da će njoj konekcija verovatno ili možda pucati prilikom transfera kada ga podiže, a takodje i meni će verovatno ili možda pucati prilikom preuzimanja. Šta god da bude od ta dva, kome se to desi, moraće sve ispočetka i najverovatnije će završiti time da će j@ doći kod mene i doneti mi CD ili ću ja otići kod nje za CD.

Emula ne zahteva da j@ podigne taj fajl negde da bih ga ja preuzeo. Ona omogućava da ga ja i svi drugi koji su priključeni na e2k mrežu preuzmu direktno sa računara svih priključenih korisnika koji imaju taj fajl.

I ako se neko od onih koji preuzimaju fajl isključi za vreme preuzimanja, sledeći put kada se uključi on ne počinje od početka nego nastavlja gde je stao. Ali, pod uslovom da je na mrežu uključen neko ko ima taj fajl.

Putem P2P protokola možete skidati muziku, filmove, programe, to je istina. Ali, ti protokoli nisu "piratski" i nisu namenjeni kršenju autorskih prava. Velike kompanije, kao Novell, MGM, Yahoo, IBM i ostali koriste ovaj način za distribuciju velikih fajlova nekada kad procene da im je pogodan, ali uglavnom koriste tortent protokol.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/EMule_mascot.svg/424px-EMule_mascot.svg.png
emula maskota

J@ i ja nećemo komunicirati privatno tokom ovog eksperimenta, sve što kažemo jedno drugom biće ovde u ovoj temi, kako bi smo svi, kao tokom direktnog prenosa, videli kako se to radi, koliko je komplikovano i - da li je to uopšte moguće.

Eksperiment kreće

Ono što sada treba da uradimo, je to da se ja priključi na emule i da mi javi e2k link, ili kako se to već zove.

Idemo redom, za početak j@ treba da instalira program emula sa adrese
http://www.emule-project.net/home/perl/general.cgi?l=1&rm=download

Molim one koje zanima ova tema da primete da postoje i drugi sajtovi na kojima se moze preuzeti program emule, ali da se radi o tome da to nisu originalni programi već su nastali na osnovu ovoga o kome govorimo. Stoga, možda nema razloga da eksperimetišete, već emula program skidajte odande gde se zapravo i nalazi a to je www.emule-project.net

Kada j@ bude završila instalaciju, javljam dalje instrukcije i nastavićemo ovde gde smo stali - radi probe ćemo omogućiti meni da preuzmem jedan manji fajl, a potom ovaj od 700MB koji smo pomenuli.

galeksic

Site Admin

Nedostatak eMule-ta

Nije mi namera da obeshrabrim korisnike koji ce da pokusaju da koriste eMule program, ali, treba imati u vidu i takozvan low id koji cesto ume da otezava stvari, a na to najcesce utice brzina konekcije i ukoliko radite u nekoj lokalnoj mrezi, imate veci broj racunara i na net ste povezani preko kablovskog modema i delite istu IP adresu, i to moze da bude razlog ako budete imali low id, resenje je da uradite tzv port forwarding preko rutera ukoliko posedujete takav uredjaj u toj mrezi, i ukoliko imate administratorski pristup podesavanjima rutera, ali je to kad se radi o Dynamic IP-u tezi slucaj za otklanjanje kod nekih provajdera... da ne kazem nemoguce...

Takodje, veliki firewall-a potpomaze otezani rad i low id...

...samo moja mala zapazanja. :)

Lord[MX]

Moderator

eMule i p2p, nedostaci i prednosti

Lorde, ponovo plašiš ljude. Ono što sam ja rekao im je dovoljno nejasno, a ovo što ti dodaješ - ja cenim i poštujem, sve si ti u pravu, ali kao što se vidi započeli smo na brzinu jednu malu igru pred svima u kojoj ćemo koristiti ovaj program i odgovara nam svaka konstruktivna poruka, koja se nadovezuje.

Ako iko sada poželi da se uključi, on može da se nadoveže ili na tvoju poruku, ili na moju - to su dva različita pravca koja govore o dve različite stvari.

Ne treba ja da se slažem sa tobom, jasno je da svaki program, pa i eMule, ima svoje nedostatke, ali mislim da ih nisi nabrojao. Ove stvari koje si pomenuo nisu nedostaci, već se radi o tome da je čitav ovaj svet nesavršen.

Kada kupiš veš mašinu, automobil - sprovodiš neki inicijalni postupak razradjivanja, zar ne? Kasnije vodiš računa da u mašinu ne ubacuješ luster da ga centrifugiraš, kao i da u Yugo 45 ne tovariš tonu i po džakova. Slično je i sa eMule.

Za svoju namenu, ona je skoro savršen program koji radi upravo ono što se očekuje, ali podrazumeva da korisnik ume da je preuzme, instalira, podesi i vodi računa prilikom korišćenja da putem nje ne skine neki viralni sadržaj i tako "povredi" samog sebe, ili skine neki film, daleko bilo, i time povredi nečija autorska prava.

Tokom instalacije eMule, prolazite u nekoliko koraka kroz jedan postupak i na osnovu odgovora koje date i na osnovu onoga što primeti u računaru - program samog sebe podešava. Na kraju te "ceremonije" - eMula je spremna za rad, a ako Vam se ne dopadaju performanse - možete pokušati da je podesite ručno.

http://www.emezeta.com/weblog/lowid.png
Slika se prikazuje sa www.emezeta.com. Hotlinked from www.emezeta.com.

Neke činjenice naravno ne možete promeniti. Ako ste na dial upu, dakle ako se konektujete "preko običnog telefona" narodski rečeno, ne možete ni očekivati da će eMule pomoći da skidate fajlove kao korisnici koji imaju kablovski ili ADSL "internet". Ali i tada će eMule pomoći da fajlove skidate na najbrži i najbolji mogući način.

Ako provajder dodeljuje jednu IP adresu svim korisnicima, ili je često menja, ili zatvara port na kome radi eMule, to mogu biti okolnosti koje otežavaju, ali to svakako nisu nedostaci programa eMule. Naprotiv, radi se o tome i da te probleme eMule pokušava da reši.

Ako je vaš sistem podešen tako da možete da udjete u Kad mrežu, a ta mreža nema "direktan kontakt" sa vama, dobijate LOWID, što mu dodje kao da imate "manji prioritet". Od korisnika koji imaju HIGHID je moguće direktno preuzimati fajlove, a od korisnika koji imaju LOWID preuzimanje se odvija uz posredovanje servera. Stoga su korisnici sa HIGHID "nagradjeni", jer je i njihov "ulog" očigledno veći.

Firewall definitivno ne "potpomaže otežani rad i lowid". eMula je program koji omogućuje razmenu sadržaja putem interneta, Firewall je program koji računar štiti od upada sa interneta i dobro je što je tako. Ta dva naravno treba uskladiti i to je sve.

Kad j@ bude instalirala eMule, nastavljamo direktan prenos... : )

galeksic

Site Admin

Nije mi bila namera da plasim ljude vec samo da im predocim realne cinjenice i probleme na koje sam i ja nailazio prilikom koriscenja datog programa.
Ali nevazno, vazno je da sam voljan da se ukljucim u projekat ;)
Mene najvise zanima koliko ce nam vremena biti potrebno za kompletno preuzimanje, naravno sve to zavisi kao sto si naveo i od broja ljudi koji ce da preuzimaju i od brzine kojom j@ moze da salje :)
Kad ovaj eksperiment bude zavrsen mogli bi da probamo isto slanje nekog fajla iste velicine i da vidimo kako ce da funkcionise, pa da napravimo poredjenje, ali o tom potom ;)

Lord[MX]

Moderator

Nadam se da mi necete zameriti sto "malo" kasnim:))

Izvrsila sam instalaciju eMule i p2p
Moram priznati da se isprva nisam bas snasla ali... tu je pomoc prijatelja ( imam jos dve pomoci do kraja ovog naseg ekperimenta, nadam se da mi nece biti neophodno potrebne)

Naravno odmah imam jedno pitanje.

Ono što sada treba da uradimo, je to da se ja priključi na emule i da mi javi e2k link, ili kako se to već zove.

Sta je e2k?

Iskoristila bih priliku i da Lordu resim dilemu.

zavisi od brzine kojom j@ moze da salje

Brzina dolaznog saobraćaja je 1536 Kb/s.
Brzina odlaznog saobraćaja je 192 Kb/s.

Sada mi preostaje samo da cekam dalje instrukcije. Gale izvoli:))

j@

Site Admin

Nalaženje bez traženja

Ja sam očekivao da ćemo se duže zadržati na instalaciji i podešavanju, ali ako veliš da je eMule instaliran, hajde da je probamo.

Ono što želimo za početak je da ti preuzmeš fajl od mene. Nećemo da ga tražiš, jer nisam siguran da ćeš po imenu moći da ga nadješ, već ti dajem link na koji treba da klikneš i - nakon toga preuzimaš fajl sa mog računara.

Odabrao sam jednu kucu malu koja ima oko 50kB. Treba da iskopiraš sledeći link ceo, od početka do kraja, ali bez ovog Kod: naravno. : ) Kopiraš ed2k://|file|free-cute... pa sve do kraja.

ed2k://|file|free-cute-dog-screensaver.jpg|24921|0925D494DE9EEAC78503F7BB1F2CFCE3|h=5L2IY4AFVKB4J5L7PBYWQ4HWU5LC2FIR|/

To kada iskopiraš, predji u eMule i udji u Transfers, tu negde na belu praznu površinu klikni desnim klikom i potom odaberi opciju Paste e2k links. Nakon toga bi trebalo sve samo da se radi dalje. Download kreće : )

Ako ti to uspe, možeš malo da se vežbaš, evo ti još dva. Prvi je ogromna slika pariza noću od tri megabajta, a drugi je Papa dont preach video Plesne grupe flaj u FLV formatu.

ed2k://|file|Paris_Night.jpg|3464983|938BE2346A83755C9B91E0524DE58186|h=FH4WB66CQPITOIRX4AKRKMMIMNKRPXBE|/
ed2k://|file|papa-dont-preach-2.flv|16567759|D66A80CAEE6156998B085D23AE85C344|h=3MGLLAQNIB273ZOFFU2F5SJ3IJZROXPG|/

Važna napomena
Da bi mogla da preuzmeš neki fajl od mene, ja moram da budem online i moram da podignem svoju eMulu. Ovo što sam naveo možemo da probamo kad se vidimo na čatu : )

galeksic

Site Admin

Treba mi neki servis za razmjenu većih fajlova i datoteka... A da je jeftin i da nudi mjesečni zakup jer mi ne treba to za godinu dana i onda je to bacanje para... našao sam neki filejoker pa me zanima jel ga netko koristio i jel' bi ga preporučili?

Nisam koristio ni istraživao kakav je, ali ja bih naprimer na Google ukucao ime servisa i "evaluirao" rezultate - nije svaki jednako validan, ali svaki treba uzeti u obzir.

Mislim da se za deljenje fajlova obično koristi Dropbox, što je verovatno najbezbedniji izbor, mada možda nije ujedno i najpovoljniji - zavisno od trenutne ponude na "tržištu".

Takodje treba proveriti da li već imaš na raspolaganju takvu funkcionalnost u sklopu nekog od postojećih servisa - koliko znam, uz svaki Google i Microsoft nalog u paketu dolazi i nekoliko gigabajta na Google Drive i Microsoft OneDrive.

galeksic

Site Admin