Sarajevo - Bosna i Hercegovina. Razglednica sa Miljacke. Posao

Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine. Grad koji nikog ne ostavlja ravnodusnim, grad koji putuje kroz vreme, grad sa najskuplje placenom istorijom.

Sarajevo se nalazi na 500 metara nadmorske visine. Trenutno ugošćava oko pola miliona sarajlija. Oko par hiljada na kvadratnom kilometru. Sarajevo ima sarajevski kanton, i obrnuto. Kanton Sarajevo je sastavljen od opština Centar, Ilidža, Novi Grad, Ilijaš, Novo Sarajevo, Stari Grad, Hadžići, Vogošća, Trnovo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sarajevo
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Sarajlijas
http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Sarajevo
http://wikitravel.org/en/Sarajevo
www.sarajevo.ba
www.sff.ba

galeksic

Site Admin

Sarajevo - ljubav i mir

Za Bosnu će mnogi reći da je vrlo čudna i lijepa zemlja. Čudna i lijepa, što po ljudima, što po običajima, što po gradovima. E, upravo u tim gradovima leži svaka tajna Bosne. Svaki je grad jedna priča za sebe, po jedna legenda, ili šta god vam volja. Ali, Sarajevo je nešto sasvim drugo i drugačije. Sarajevo je više priča u jednoj, više legendi koje se isprepliću, puno srca koje kucaju kao jedno.

Pričati o Sarajevu vrlo je nezahvalno, jer - Sarajevo se mora doživjeti, i samo onaj ko se ovdje vode napio znaće pravi smisao ovog grada, spoznaće njegovu dušu u svoj njenoj punini. Pričali su i pisali o Sarajevu mnogi, i oni koji su mu rodjenjem pripadali, ali ne samo oni, već i mnogi koji su jednom došli i nikad više nisu našli snagu da iz ovog grada odu. Od svih lijepih riječi, nekako se rado sjetim onih koje je napisao Ćamil Sijarić, a on o Sarajevu kaže ovako: „I svak ko je stigao vidio je grad kakvog do tada nije vidio: sa mahalama, sa ćepencima, sa adžama, sa aščijama, kujundžijama, gajtandžijama, sa esnafom drukčijim nego što je u drugim mjestima - sa drukčijom slikom cijelog grada, onog što su ga vijekovi ispisivali po potrebama i meraku običnih ljudi, onih koji su grad i gradili: ni mnogo velik, ni mnogo mali, prema sebi samima - pa zato s dušom, onom što je na licu ovoga grada.“

I sve što Ćamil reče stvarno 'stoji'. Sarajevo, ovakvo kakvo je sada, nastajalo je vijekovima, kalemilo se na stari grad sve što je trebalo olakšati život njegovim žiteljima, ali bogami kalemilo se na grad i mnogo toga po čemu je postao poznat, a poznat je po akšamlucima, po lijepim ženama, karizmatičnim muškarcima, po pitomim jatima golubova oko Sebilja, po naročitom jednom sevdahu i meraku, po onom istančanom osjećaju za uživanje u svakoj sekundi ovozemaljskoga života... Sve je u ovom gradu govorilo ljubavlju, onom istinskom, pravom, nepotrošenom i uvijek novom, i ta ljubav je bila ista prema svima, i prema domaćinima i prema putnicima. Svako je ovdje usadio djelić sebe, možda i nesvjesno, u kaldrmi staroga grada, na basamacima neke stare kule, u pogledu divljenja prema svemu napravljenom od strane naših kujundžija, gajtandžija... Neko drugi je ostavio dio sebe ašikujući sa sarajevskim ljepoticama, padajući u sevdah od čarobnog duha Baščaršije, treći neko bio je opijen slobodom koju je imao time što je mogao u svako doba dana i noći pomoliti se Bogu, kako želi i gdje želi.

Doći jednom u Sarajevo, a pri tom se napiti sarajevske vode, kažu naši stari, uvijek je značilo da će se taj neko vratiti ponovo u grad. I tako je uvijek i bivalo. Mnogi će reći da ljubav na prvi pogled ne postoji, ali Sarajevo je grad koji ruši sve predrasude, koji je dokaz da pravila postoje da bi u njemu bila drukčija.

Miris ćevapa, miris kolača iz „Egipta“, zvukovi iz starih zanatlijskih radnji prizivaju duhove nekog drugog vremena, i nekako žive sa nama kao da su samo nas čekali i nama se nadali... a onda vidimo nasmiješena lica sarajlija, čujemo u prolazu čuveno pitanje „Š'a ima?!“, osjetimo svu ljepotu starinskog i modernog u jednoj ulici, začujemo čudesne stihove sevdalinke iz neke magaze, pogledamo na sat, a ono se u isto vrijeme čuju ezan s minareta džamije i zvona sa crkava, dok u pozadini odzvanjaju užurbani koraci... ovaj grad je i istok i zapad, ovaj grad je i sjever i jug.

Svima i uvijek Sarajevo je pružalo sebe, u svoj svojoj ljepoti, od okolnih planina, koje stameno stoje kao njegovi čuvari, do avlija i avlijica u kojima se ispijala kafa, tražilo se u toj šoljici čudesnog napitka malo razgovora i šale.

Sarajevo je mjesto koje ni na jednoj mapi nije i ne može biti samo obična 'tačka', to je mjesto koje je sinomim za ljubav, mir, razumijevanje i toleranciju.

Mikica

Site Admin

Sarajevo Film Festival, 15-23 august 2008

Gale je već na početku teme ostavio link prema Sarajevo Film Festivalu, koji slovi za jedan od najatraktivnijih i najznačajnijih dogadjaja u BiH. Ove godine će to biti Četrnaesto izdanje, koje će se održati od 15. do 23. augusta.

http://img204.imageshack.us/img204/1076/sffze6.jpg

Sarajevo Film Festival međunarodni je filmski festival koji, evo 14 godina zaredom, predstavlja igrane i dokumentarne filmove iz cijelog svijeta. Akcenat SFF-a je naravno i na promociji domaćih filmskih ostvarenja i noviteta, kao i promocija filmova iz cijelog regiona. I to je sigurno jedan od njegovih prepoznatljivih kvaliteta.

Da bi jedan film ušao u užu selekciju SFF-a kao regionalni projekat treba imati i potencijal za kino distribuciju, i uz to biti djelo autora iz Albanije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Grčke, Turske i Bosne i Hercegovine. Dobrom dijelu publike koja posjećuje SFF je upravo ovo najzanimljivija kategorija. Ovdje se takodjer puno pažnje posvećuje mladim filmskim autorima, producentima i režiserima. Prilika za promociju je uvijek i prilika za novi posao.

Program Festivala je podijeljen na takmičarski i netakmičarski dio, dokumentarni, kratki i igrani film, dječiji program i teen program. Osim toga postoji i Talent Campus, kao poseban edukativni dio Festivala, koji je osmišljen tako da SFF bude i prilika za razmjenu iskustava, prilika da profesionalci iz svijeta filma pomognu i edukuju one koji su možda tu predstavili tek svoje prvijence. Sve to uz saradnju ljudi koji organizuju i druge velike medjunarodne filmske festivale kao sto je na primjer Berlinski.

Program Festivala se održava na više različitih lokacija, i to na svakoj od njih imate različitu šemu projekcija. (Lokacije su: Heineken Open Air Cinema, Open Air Vatrogasac, Kino Meeting Point, Narodno pozorište, Dvorana Općine Novi Grad, Open Air Novi Grad - Euroherc osiguranje, Pozorište mladih, Bosanski kulturni centar i za Dječiji program KSC Skenderija.)

Neki od filmova budu prikazani na jednom ili dva mjesta, drugi opet na više mjesta u više različitih termina. Što znači da jedan dan možete gledati odredjeni film na jednoj lokaciji, a desi se recimo da u istom tom terminu imate nešto drugo što vas takodjer zanima ali na drugoj lokaciji; no, nema razloga za paniku. Prosto se filmovi vrte, kruže na više mjesta, i ako negdje niste stigli danas, stići ćete sutra u nekom drugom terminu. Desi se da program bude jako „zgusnut“, ovisi od broja filmova koji su prošli selekciju, i koji će se prikazivati. No, ukoliko se odlučite biti redovan gost SFF-a, najbolje je odmah po objavljivanju Programa za cijeli SFF, dobro razmotriti „situaciju“ i napraviti makar okvirni plan šta biste to voljeli gledati i u kojim terminima.

Ulaznica za sva prikazivanja ima uglavnom dovoljno. Oni sretnici koji na vrijeme znaju koliko imaju vremena na raspolaganju rezervišu karte unaprijed. No, i ako u zadnji tren hoćete pogledati nešto, može se desiti da vam podje za rukom pronaći kartu. Problem oko karata nastane obično za Heineken Open Air Cinema, jer se radi o otvorenom kinu u centru grada, u kojem je ugodjaj zaista sjajan, pa je i gužva veća.

Što se tiče rezervacije karata treba napomenuti da su rezervacije putem SMS-a počele danas u 13:00 i trajaće do 22.augusta, do 11:00 časova. Medjutim, ovo vrijedi samo za pretplatnike HT-Eroneta, koji je generalni sponzor festivala.

Oficijelno prodaja ulaznica za sve programe počinje 10. augusta 2008. u 11:00 sati u Glavnom Box Office-u BKC-a. Cijene ulaznica ću ovdje prenijeti u eurima, one se kreću u rasponu od 50 centi za dječiji program do maksimalnih 3,5 Eura za redovne projekcije (cijena zavisi od mjesta projekcije). Samo je ulaznica za otvaranje Festivala prvu noć po cijeni od 5 Eura.
Odredjeni broj ulaznica će se sačuvati i za prodaju tokom samog Festivala, znači od 15. do 23. augusta.

Nagrade u takmičarskom dijelu programa za igrani film su: Srce Sarajeva za najbolji film, specijalna nagrada žirija, nagrada za najbolju glumicu, nagrada za najboljeg glumca.

Nagrade u takmičarskom dijelu za kratki film su: Srce Sarajeva za najbolji film i Specijalna plaketa žirija, dok u takmičarskom dijelu za dokumentarni film imamo nagradu Srce Sarajeva za najbolji film.

http://img146.imageshack.us/img146/9780/srcesarajevare7.jpg
Nagrada Srce Sarajeva za najbolji film

Svaki SFF, osim projekcija novih filmova raznih žanrova, ugosti i vrlo ugledne reditelje, scenariste, producente, režisere, glumce, zvučna imena iz filmskog miljea. Ove godine to su: oskarovac Charlie Kaufman, koji će publici predstaviti svoj rediteljski debi „Synecdoche“ i Kevina Spacey, dvostruki dobitnik Oscara. U njegovu čast, Festival će u okviru programa Haineken Open Air upriličiti i gala projekciju kultnog filma „The Usual Suspects“, reditelja Bryana Singera, koji je ovom izuzetnom glumcu donio prvog Oscara. Osim njih, medju gostima će biti i: Nuri Bilge Ceylan, reditelj iz Turske, Ari Folman, reditelj iz Izraela, Hugh Hudson, Terry George i Mike Leigh, reditelji iz Velike Britanije, Todd Haynes, takodjer reditelj, ali iz SAD-a, Branko Lustig, producent iz Hrvatske, Marija Škaričić, glumica iz Hrvatske, Jia Zhang-Ke, reditelj iz Kine i Slavoj Žižek, filozof iz Slovenije.

Kompletan program Sarajevo Film Festivala objavljen je danas na njihovoj web stranici.

Festival će biti otvoren dugometražnim igranim filmom „Snijeg“, prvijencem Aide Begić, koji je svjetsku premijeru imao na proteklom Cannes Film Festivalu u okviru programa „Semaine de la Critique“ gdje je dobio nagradu Grand Prix.

Ove godine ću pokušati doći na vrijeme do ulaznica za otvaranje SFF-a, pošto do sada nisam imala priliku prisustvovati samom otvaranju Festivala. Nadam se da će nam se posrećiti.

I da… da ne zaboravim, postoji još nešto što prati SFF, a to su koncerti koji se održavaju nakon što bude završena i posljednja projekcija filmova, što je često u vrlo sitne sate. Ove godine nastupat će: Boban Marković Orkestar, Kočani Orkestar iz Makedonije, Elemental, Jinx, Pips Chips & Videoclips, Bajaga i Instruktori, Magnifico & Turbulenza, Nina Badrić, Cafe Sevdah by Dragi Šestić & Ljiljana Butler, Laka, Letu štuke i Skroz.

Detaljan plan i lokacije za ove koncerte ja još uvijek ne znam. No, u svakom slučaju, ukoliko vas put nanese u Sarajevo u periodu od 15. do 23 augusta imaćete priliku za dobru zabavu i uživanje; od jutarnje kafice po sarajevskim baštama, ukusnih ručkova po restoranima, preko kvalitetnih filmova do muzike uživo duboko u noć. Dobrodošli! ;)

Mikica

Site Admin

Drazen Ricl Zijo - car pare i magle

Dražen Ričl - Zijo, rodjen 1962. Sarajevski gitarista, glumac i komičar, nadrealista, jedan od pokretača novog primitivizma, frontmen grupe Crvena jabuka.

Neke zvezde se ugase pre nego zasijaju punim sjajem. Zijo je bio zvezda u usponu od koje se tek očekivalo da zasja, ali se iznenada ugasila - stradao je u saobraćajnoj nesreći 18. septembra 1986 godine. Na putu ka Mostaru kod Jablanice, Fiat 500 u kome su bili Zijo, basista Aljoša Buha i ritam gitarista Zlatko Arslanagić je udario u kamion. Aljoša Buha je preminuo na licu mesta, a Dražen Ričl je prebačen u Beograd, na VMA. Bio je u komi do 1. oktobra 1986, kada je preminuo.

Iza njega, ostaje legenda koju je zajedno sa drugarima stvarao i stvorio. Zijo je "najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla - car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda".

Tako ga je na koncertima najavljivao Mirko Srdić, poznatiji pod umetničkim imenom "Elvis Dži Kurtović".

http://www.leksikon-yu-mitologije.net/files/Drazen%20Ricl%20Zijo.jpeg
Foto preuzet sa Leksikon-yu-mitologije.net

U toj Jugoslaviji, koje više nema, a koja je tih osamdesetih godina još uvek slovila kao "nova", se uvek nešto dešavalo što prati cela zemlja. I najčešće je pažnja javnosti kružila izmedju tri grada - Sarajevo, Zagreb, Beograd. Povremeno i sporadično su se "oglašavali" i Ljubljana, Split, Rijeka, Skoplje, Pula, Dubrovnik.

Sarajevo je u to doba prosto isijavalo nove stvari. Bregović je lansirao novi zvuk, pojavila se Top lista nadrealista - serijal koji je bio vrlo atraktivan i popularan, zatim pokret Novi primitivizam, kao i veliki broj vrlo značajnih grupa - Valentino, Kongres, SCH, Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje, Bombaj štampa i drugi. Isidora Bjelica je u svom stanu, u Sarajevu, napravila žurku i skandal o kome su pisale sve jugoslovenske novine.

Dražen Ričl se našao u centru dogadjanja i bio je vrlo produktivan - učestvovao je u Top listi nadrealista i u novonastalom pokretu Novi primitivizam, kao gitarista grupe Elvis Dži Kurtović i njegovi meteori, a nakon toga, 1985 godine osniva poprok grupu Crvena jabuka. Pravo je čudo koliko je Zijo života spakovao u tih par godina i onda je zablistao u Crvenoj jabuci. Album im je producirao Japa iz Splita, legenda iz grupe Metak i sve pesme su bili hitovi. Tako nešto se pre toga dogadjalo samo Bijelom dugmetu.

Bilo je to osveženje, Dražen je bio pitom, duhovit, lepuškast i kreativac. I pokazao je da se može biti duhovit bez da se bude neozbiljan, i da nije neophodno biti primitivan da bi se bilo nov, već da je to stvar ličnog opredeljenja ili raspoloženja.

Na stolu su prazne čaše, rakija se popila. Gdje li nam se jutros budiš, ko te snenog pokriva? Ovdje je baš sve po starom - znaš kad sića natjera da pazimo, razvlačimo sve do prvoga.

Sjetimo se onda tebe u toplim noćima kada stari svirč onu tvoju zasvira. I pjeva...

Dirli, dirli, dirlija - nemoj dizat graju. Para ima hadžija i za sitnu raju.

Tvoje lice gledamo samo na slikama, daj navrati bar na tren, popij jednu s nama. Sjetiš li se i ti nas u toplim noćima, kada stari svirač onu tvoju zasvira. I pjeva...

Dirli, dirli, dirlija - nemoj dizat graju. Para ima hadžija i za sitnu raju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Drazen_Ricl
http://en.wikipedia.org/wiki/Crvena_jabuka

galeksic

Site Admin

Dodijeljene nagrade na 14. Sarajevo Film Festivalu

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada 23.augusta u Narodnom pozorištu Sarajevo zatvoren je 14. Sarajevo Film Festival.

Nagrade

Ono što je uvijek najzanimljivije na festivalima jesu nagrade dodijeljene u takmičarskom dijelu programa.

Žiri takmičarskog programa ove godine je bio u sastavu: Nuri Bilge Ceylan, reditelj iz Turske, Hugh Hudson, reditelj iz Velike Britanije, Marija Škaričić, glumica iz Hrvatske, Michael Weber, direktor Match Factory iz Njemačke i Deborah Young, umjetnički direktor Taormina Film Festivala (SAD/Italija).

Srce Sarajeva za najbolji film je nagrada koju je dobio film pod nazivom „Buick Riviera“ u režiji Gorana Rušinovića. Film je radjen kao koprodukcija Hrvatske, BiH, Njemačke i SAD.

Specijalna nagrada žirija otišla je u ruke austrijanca Klausa Handla, režisera za film „Mart“.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu dodijeljeno je Ayci Damgaci za ulogu u turskom filmu „Moj Marlon i Brando“.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca je nagrada koju ovu godine dijele dva glumca Leon Lučev i Slavko Štimac za svoje uloge u filmu „Buick Riviera“.

Mimo takmičarskog dijela programa vrlo su značajne još dvije nagrade. To su Srce Sarajeva za najbolji film cjelokupnog festivala i Specijalna plaketa žirija.
Za ove nagrade žiri su sačinjavali: Michael J. Werner, kopredsjedavajući Fortissimo Films, SAD, Jay Jeon, selektor Pusan Film Festivala, Koreja i Šejla Kamerić, umjetnica iz Sarajeva.

Srce Sarajeva za najbolji film dobio je bosanskohercegovački režiser Ivan Ramadan za film „Tolerantia“.

Specijalne plakete žirija dodijeljene su filmovima „Bdijenje“ u režiji Timura Makarevića (BiH) i „Znam“ u režiji Jan Cvitkoviča (Slovenija, Madjarska).

Posebno priznanje Srce Sarajeva je priznanje koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti te za podršku Sarajevo Film Festivalu. Odbor SFF je ove godine odlučio to priznanje dati producentici Cat Villiers. Dobri poznavaoci filma iz regiona sjetiće se da je upravo ona bila producentica nagrađivanih filmova iz naše regije kao što su „Poslije kiše“ Milča Mančevskog i filma „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića, koji je 2002.godine osvojio Oscara za najbolji strani film.

Posjetioci su nakon svakog filma imali priliku da ocijene ono što su odgledali. Ti su se glasovi publike skupljali sve do samog kraja festivala. Konačna lista od deset filmova, koji su dobili visoke ocijene, izgleda ovako:
1. Privedite osumnjičene - 4,78
2. Tragač - 4,76
3. Posjetilac - 4,60
4. Put u Meku - putovanje Muhamadda Asada - 4,59
5. Traktor, ljubav i rock n' roll - 4,57
6. Estrellita - 4,57
7. Svijet je velik a spas je iza ugla - 4,53
8. Happy go lucky - 4,47
9. Jar city - 4,39
10. Snijeg - 4,32

„Sarajevo grad filma“

Četrnaesti SFF imao je i jedan poseban projekat pod nazivom „Sarajevo grad filma“. Nosioci projekta su SFF i Sarajevo Talent Campus. Formiran je poseban fond za realizaciju projekata mladih filmskih autora i profesionalaca, učesnika Sarajevo Talent Campusa. Inicijativa, pokroviteljstvo i pomoć je pristigla od izvjesnog broja zvaničnih institucija BiH te Ministarstva kulture i sporta R Hrvatske.

U ovaj projekat je odabrano pet kratkih filmova mladih talentiranih autora.
Stručni žiri se odlučio za: Alena's Journey, reditelj Karoly Ujj-Meszaros iz Madjarske; „The roof“, reditelj Matija Debeljuh iz Hrvatske; „Sarajevo spring“ (ili „Nekako s proljeća“), reditelj Nikolina Barić iz Hrvatske; „See you in Sarajevo“, reditelj Vanja Sviličić iz Hrvatske i „Shopping“, reditelj Alen Drljević iz BiH.

Premijera svih pet kratkih filmova održana je 17. augusta, a kasnije tokom Festivala ti su filmovi prikazivani neposredno prije projekcija igranih filmova.

Ja sam imala priliku pogledati jedan od njih, to je kratki film „Sarajevo Spring/Nekako s proljeća“ za koji sam kasnije čula od prijatelja koji su vidjeli i ostale, da je ipak najbolji u ovoj kategoriji kratkog filma. U svojih 15 minuta film je sažeo toliko sarajevskog duha da je to prosto nevjerovatno. Sama Nikolina Barić, kao reditelj filma je izjavila:

U Sarajevu, popiti kafu znači puno više nego samo se probuditi... Koliko je nekad teško opustiti se i uživati u onom što vidite oko sebe? Ovo je priča o duhu Sarajeva i njegovoj jednostavnosti života. Sve što vam treba su šoljica kafe i dobro društvo...

Upravo ovaj kratki film je prethodio projekciji turskog igranog filma „Tri majmuna“ reditelja Nuri Bilge Ceylan-a. Ova dva filma su jedino što sam uspjela odgledati. „Tri majmuna“ je prilično teška jedna priča o životu običnih ljudi iz predgradja, neimaštini, depresiji i vrlo čudnim psihičkim stanjima u koja zapadaju otac, majka i sin kao glavni likovi u filmu. Film ustvari vrlo jasno pokazuje da jedno zlo nikad ne dolazi samo, da neke stvari poput ubistava, zatvorske kazne na koju otac biva osudjen, dugova i sl. neminovno moraju ostaviti traga u odrastanju njegovog devetnaestogodišnjeg sina. Koliko će kobne posljedice proizvesti jedan nepromišljeni postupak majke, dok se otac nalazi u zatvoru - niko nije mogao ni naslutiti.

Film je oslikao tipičnu životnu dramu bez imalo došminkavanja. Ono što se može zamjeriti jeste možda dužina filma, radnja je u pojedinim scenama pomalo razvučena bespotrebno, ali se mora odati priznanje za odličnu fotografiju i jednu primjerenu dozu humora ubačenu povremeno tek da neke situacije postanu posve apsurdne. Prosječna ocjena bi bila četiri.

Jedna od karakteristika četrnaestog SFF je i to što je imao zvanično svoju simpatičnu muzičku podlogu. ;)

Sve u svemu, ako bi se komentarisao SFF u cjelini kao važan kulturni dogadjaj, onda bi se organizatorima ove godine mogla uputiti svaka pohvala za uradjeni posao. O kvalitetu prikazanih filmova ne bih se usudila govoriti, nisam ih sve vidjela, ali sudeći po broju posjetilaca, cjelokupnoj pozitivnoj atmosferi i komentarima ljudi koji su redovno sve propratili, bilo je više nego dovoljno da mnogima 14. SFF ostane lijepa uspomena na ljeto 2008.godine.

Mikica

Site Admin

Jazz Fest Sarajevo, od 5. do 9.novembra 2008

Jazz Fest Sarajevo je medjunarodni muzički festival, dvanaesti po redu; ove godine se održava od 5. do 9. novembra. Organizovan u pet programa, koji će obuhvatiti ukupno šesnaest koncerata.

Učesnici dvanaestog Jazz Festa Sarajevo

Dianne Reeves, ove godine otvara Sarajevo Jazz Fest nastupom na glavnoj sceni; radi se o umjetnici koja je četiri puta nagradjivana nagradom Grammy. Nakon nje, nastupa američki pijanist Brad Mehldau, sa svojim triom, francuski bubnjar Manu Katché sa svojim projektom Playground, Omar Sosa kubanski kompozitor i pijanista sa svojim kvartetom pod nazivom Afreecanos. Festival se zatvara takodjer na glavnoj sceni nastupom norveške umjetnice Susanne.

Solo Stage predstavit će britanskog umjetnika Djanga Batesa, genijalnog kompozitora koji osim pijanističkim umijećem na nastupima osvaja i neodoljivim humorom. U okviru Solo programa nastupaju još holandski umjetnici bubnjar Han Bennink i pijanista Misha Mengelberg, koji će takodjer nastupiti i na Strange Fruits Stageu u okviru Misha Mengelberg Quarteta. Dave Douglas, član ovog kvarteta je američki trubač, koji će nastupati u Pozorištu mladih još jednom ali tu sa svojim triom čiji su članovi Mark Feldman i Scott Colley.

Solo Stage će predstaviti i projekt holandskog trubača Erica Vloeimansa Gatecrash te švicarsko-austrijski trio Depart.

Groove Stage 12. Jazz Festa Sarajevo ove će godine biti organiziran u Domu mladih, a predstavit će dva DJ seta – Jazzanove i Nicole Contea.

Ono što je novina dvanaestog Jazz Festa je program pod nazivom Next Generation. Ovaj program je zamišljen predstavljanjem dvaju koncerata koji će se održati u Domu policije. Radi se o koncertu Damira Imamovića, koji otvara ovu scenu 5.novembra. Drugi koncert je koncert Amire Medunjanin 6.novembra. O Damiru Imamoviću mislim da nema potrebe išta govoriti, on je već si napravio mjesto u srcima muzičkih sladokusaca, a Amira Medunjanin je umjetnica sa perfektnim glasom, jedan specifičan ženski vokal koji će, nadam se, i kroz ovu promociju naći put do publike. Široj javnosti poznata je po saradnji sa bendom Mostar Sevdah Reunion. Svojim je vokalom obogatila nekoliko njihovih pjesama. A ove godine na Jazz Festu nastupa sa svojim bandom.

Ovaj medjunarodni festival je festival već prepoznatljive estetike i značajan toponim na karti jazz festivala. Svojom odličnom organizacijom, pažljivo biranim gostima i njihovim originalnim nastupima, festival svake godine biva sve bolji i bolji i u par novembarskih dana skupi na jednom mjestu puno publike iz cijelog regiona.

Najzvučnija imena

Možda od svih imena koja nastupaju na festivalu, ipak kao najzvučnija stoje imena: Dianna Reeves i Django Bates. Uvodni koncert koji je predvidjen za Diannu Reeves će biti sigurno jedan od najznačajnijih tokom festivala. “Čudesan glas, jedan od najljepših kojim se jazz može pohvaliti. Snažan, intiman, pun emocije, sa zapanjujućim opsegom.” (Boston Globe)


Dianna Reeves - The Man I love

Druga muzička veličina je Django Bates. Muzičar za kojeg se često kaže da je potpuni genijalac. Na solo koncertima osim fantastičnog muzičkog ugodjaja publici pruži i odličnu zabavu svojim humorom i nevjerovatnom kreativnošću. Svira sve i svašta, od klavira do saksofona napunjenog vodom.


Django Bates - Three Architects Called Gabrielle

Medijska pratnja festivala - plakat

Na kraju bih samo spomenula plakat koji će pratiti ovogodišnji Jazz Fest, jer zaista smatram da je kvalitetno uradjen i da “na duhovit i kreativan način vizuelno komunicira sa svojom publikom”. Djelo je kreativnog tima agencije Communis iz Sarajeva, na čijem su čelu dizajneri Ajna Zlatar i Goran Lizdek.

http://img185.imageshack.us/img185/3867/plakat12jazzfestsarajevrt6.jpg

Pored plakata juče je predstavljen i prateći štampani materijal za koji je ilustracije učesnika i ove godine uradio Dragan Rokvić. Ove ilustracije i kompletan program Jazz Festa Sarajevo dostupni su na zvaničnoj web stranici festivala, preko koje je takodjer omogućena i rezervacija ulaznica.

Mikica

Site Admin

Dani muzike, od 24. do 26. oktobra Sarajevo

Dani muzike, dvorana Zetra od 24. do 26. oktobra, Sarajevo - manifestacija je koja se ove godine sastoji od dodjele godišnje muzičke nagrade Indexi, solističkog koncerta Josipe Lisac i koncerta grupe Van Gogh, proglašenje „100 vječnih“ te brojnih promocija i sajamskih sadržaja.

Prvog dana manifestacije 24. oktobra biće upriličeno proglašenje „100 vječnih“ rock i pop pjesama i albuma u izboru publike, koja već dvije godine glasa za kandidate preko web stranice www.100vjecnih.ba a sluša ih u redovnoj istoimenoj emisiji na talasima BH radija 1. Nakon proglašenja, Josipa Lisac uz svoj bend će imati solistički koncert. Ovo bi bio njen prvi nastup u jednom velikom koncertnom prostoru u Sarajevu nakon puno godina, i za njega vlada izuzetno veliko zanimanje publike, jer su njeni fanovi godinama čekali jedan ovakav veliki koncert. Ulaznice su u prodaji po sljedećim cijenama: za parter 15 KM, za tribine 20 KM i za VIP lože 25 KM (znači, oko 7, 10 i 12 Eura).

Drugog dana, 25. oktobra, biće dodijeljena nagrada "Indexi", takodjer u Zetri, a u muzičkom će programu, između ostalih, nastupiti Hladno pivo, TBF, Van Gogh, Laka, No Rules i grupa Pro Arte. Ulaznice za ovaj program koštaju 10 KM (5 Eura).

Dani muzike završavaju se koncertom Van Gogha u nedjelju 26. oktobra. Ulaznice za ovu večer su 12 KM (6 Eura).

Za one koji planiraju prisustvovati manifestaciji sve tri večeri, organizator je obezbijedio i paket-ulaznice po cijeni do 25 KM (12 Eura). A za one van Sarajeva, rezervacije je moguće obaviti putem telefona na broj: ++ 387 33 555 495.

Pošto je preostalo nekoliko dana do proglašenja "100 vječnih", još uvijek, ukoliko to želite, imate priliku glasati za svoje omiljene pjesme ili albume i tako direktno uticati na konačne rezultate koji će biti objavljeni 24. oktobra.

http://img56.imageshack.us/img56/8940/indexixx0.jpg

Glasanje za godišnje nagrade Indexi 2008 (za produkciju iz 2007) još traje, a ove godine su, uz stručno glasačko tijelo, uključeni i fanovi koji svoj glas mogu upisati na portalu davorin.ba. Glasovi fanova će na kraju biti dodati ocjeni profesije, dakle zajednički će odlučiti o dobitnicima godišnjih nagrada. Ovdje samo treba da napomenem da se, prije nekoliko godina, ustanovljena nagrada „Davorin“ preimenovala ove godine u nagradu „Indexi“. Osim godišnjih nagrada biće dodijeljena i neka posebna priznanja. Ono što se do sada zna jeste da će Josipa Lisac biti proglašena za "rock ikonu" regije, dok će jedna od najslavnijih sarajevskih pop grupa, Pro arte, koju je 1967. osnovao Đorđe Novković, biti upisana u "Hall of Fame". Riječ je o projektu kojeg priprema Direkcija manifestacije u sklopu jednog od svojih primarnih zadataka, a to je – afirmacija najvećih muzičkih vrijednosti domaće scene.

Tisuću razloga za ljubav. Tisuću razloga za smijeh. Dok zatvaram oči, ja otkrivam novi svijet...

Sarajevo vas čeka otvorenih vrata kako bismo zajedno otkrili nove svijetove i kroz muziku spoznali nove dimenzije. ;)

Mikica

Site Admin

Jadranka Stojaković

Pričati o Sarajevu je nemoguće, a da se u tom razgovoru ne spomene kantautorica Jadranka Stojaković, žena zbog koje su mnogi došli u Sarajevo, žena koja iza sebe ima bogatu karijeru, neko ko nosi duh Sarajeva, bez obzira na mjesto na kojem obitava.

Rođena je 1950.godine u Sarajevu, tu i počinje njena muzička priča, pričana notama, taktovima, otkucajima srca, nemirom jedne tople duše, priča u koju su utkane emocije jedne posebne žene. Jadranka Stojaković bila je i ostala diva naše muzičke scene.

http://img171.imageshack.us/img171/5664/jadrankasqa9.jpg

Jadranka je završila Likovnu akademiju u Sarajevu, a pohadjala je i studije filozofije i psihologije. Muzičku karijeru započinje u grupi Kombo 6. Prvi put je samostalno nastupila 1968. godine na Festivalu “Mladi pjevaju proljeću”. Svirala je akustičnu gitaru i usnu harmoniku izvodeći pjesme koje su žanrovski najbliže bile zabavnoj muzici. Njen ujak, trombonista Vukašin Radulović, poveo ju je sa svojom grupom na koncerte po Njemačkoj i Norveškoj. Svirajući materijal zasnovan na blues, jazz i country muzici u inostranstvu je ostala pune tri godine, najčešće nastupajući po klubovima.

Nakon povratka u Sarajevo, počinje solo karijeru izvodeći pretežno svoje akustičarske kompozicije. Obzirom na njenu senzibilnost bilo je samo pitanje vremena kad će se publici obratiti i sevdalinkom. A kada se okušala u toj muzičkoj sferi velikom dijelu publike bilo je jasno šta ta žena nosi u sebi i kolika je njena unutarnja snaga. Pjevala je takodjer i stare gradske pjesme u novijem muzičkom aranžmanu, ali – u sve što je radila utkala bi raskošnu ljepotu svog glasa, a stare pjesme bojila svojim novim i bogatijim bojama.

Jadranka Stojaković je oduvijek bila više nego svestran umjetnik. Nisu samo pjesme: Što te nema, Sve smo mogli mi, Ruža, Čekala sam, Ja vidim sjaj i druge ono po čemu je ona prepoznatljiva. Autor je brojnih šansona i šlagera objavljenih tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Ona je takodjer pisala primjenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo), te i poznatu uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

A upravo su 14. Zimske olimpijske igre pridonijele njenom odlasku u Japan, prsti sudbine ili nešto treće, manje je važno, no, ona od 1988.godine živi i radi u Japanu. Ali, to ne smeta da često dolazi u Sarajevo, nedavno je imala koncerte u Podgorici i Beogradu, snimila spotove u Zagrebu i Puli, i na tim putovanjima srela stare prijatelje, oživjela neke drage uspomene.

http://img267.imageshack.us/img267/9876/jadrankastojakovicxk3.jpg

Jadranka Stojaković nije neko čija se karijera razvila munjevitom brzinom, ona je neko ko radi polako i pažljivo, ispitujući sopstvene granice, tražeći svoje najdublje emocije kako bi ih podijelila sa svojom publikom. Tako je to bilo tokom njene muzičke karijere u Sarajevu, tako je danas u Tokiju.
Njena karijera u Japanu nije imala lak i ujednačen uspon. Za dvije decenije njenog boravka tamo uspjela je izdati sedam albuma, često nastupa u jazz klubovima, dvoranama japanskih gradova i u inostranstvu, samostalno ili s tradicionalnim umjetnicima, nekad i sa videoartistima. Ne treba zaboraviti da se sve ove godine nije prestala baviti slikarstvom. Tako još uvijek u dvogodišnjim periodima pripremi seriju umjetničkih slika i napravi izložbu za japanski kulturni milje.

Ona je uspjela napraviti razne oblike saradnje izmedju umjetnika Japana i umjetnika sa područja Balkana. Na japansku muzičku scenu nije otvorila put samo sebi već i onima u kojima je i ona sama prepoznala kvalitet. Već sada postoji velika vjerovatnoća da će sljedeće godine Damir Imamović sa svojim trijom biti njen gost na koncertu u Tokiju.

Što se tiče njenih nastupa za 2009.godinu možemo je očekivati na koncertu povodom manifestacije “Sarajevska zima”, plan je da Jadranka nastupi sa svojim japanskim bendom "Space lab", osnovanim 2002.godine; a zatim slijede i koncerti u Zagrebu, Banjaluci i Beogradu.

Njen novi album “Baby Universe”, sniman je u Njemačkoj, i radeći taj CD ostvarila je saradnju sa Miroslavom Tadićem, koji trenutno živi u Los Angelesu, ali i sa brojnim drugim muzičarima. Promocija albuma je u toku. Ali, ja ću ipak ovdje ostaviti jednu stariju pjesmu "Nedovršeni valceri".

Mikica

Site Admin

Razglednica sa Miljacke

Slanje razglednica skoro da je postalo nešto ravno apstrakciji; no, ja ću iskoristiti ovu temu da vam pošaljem od srceta jednu razglednicu sa Miljacke.

I kao što priliči slanju razglednica, neću da pričam puno. Poslužiću se samo stihovima Keme Montena o Sarajevu, koje našarah na pozadini. ; )

Ima jedan planet - zemlja
i na njemu čudan grad,
rodjen prije 500 ljeta
poput teška zlatna cvijeta,
u večernji klonuo je hlad,
nadvio se nad njim mjesec mlad,
mjesec mlad.

Sarajevo, ti si česma
zaledjena na sred grudi.
mjesto vode teče pjesma
što napaja srca ljudi.
Rodjen prije 500 ljeta,
poput teška zlatna cvijeta,
u večernji klonuo je hlad,
nadvio se nad njim mjesec mlad,
mjesec mlad.

http://www.odlican.com/d/2367-2/Picnik+collage.jpg

Mikica

Site Admin

Sarajevo je glavni grad planete

Zagreb je prolupao definitivno, Beograd je truba, a Sarajevo je glavni grad planete.

To je fakat.

Da nije, ne bi se otimali o njega.

Crvena Jabuka - Ima nesto od srca do srca

Oči tvoje boje nade zaspati mi ne daju. Zadnji komad mira krade ta suza na jastuku. Ima riječi koje bole - skloni ih sa usana. Kada stvari krenu dole, samoća krug zatvara.

Ima nešto od srca do srca - neka tanka nit, koja čini naše snove, a ne da se dirati.

Ti si moja rijetka ptica. Kako da te ostavim? Bez tvog tijela, bez tvog lica kao da ne postojim. Ima stvari koje trebaju, a nikad se ne dese. Neke druge opet ne daju lako da se dokuče.

galeksic

Site Admin

Sarajevo „Sarajevska zima“, 7. - 28. februar 2009

Međunarodni festival Sarajevo „Sarajevska zima“ ove godine obilježava svojih 25 godina postojanja, što je ujedno svojevrsni jubilej, jako značajan za grad. Prije svega, jubilarni festival će se održati u znaku 25. godišnjice XIV Zimskih Olimpijskih igara; kroz programe Festivala biće obilježeni još neki značajni datumi u istoriji umjetnosti. Naime, 2009.godina je godina Haydna, dvadeseta godišnjica pada Berlinskog zida, 70. godišnjica Guernice i Umjetničke zajednice „Collegium Artisticum” iz Sarajeva. Umetnost sama po sebi jeste vrijedna da ju se slavi i veliča svaki dan, pa i ovako velikim festivalom međunarodnih razmjera, a pobrojani događaji samo su dio programske šeme ovogodišnjeg Festivala.

Koliku ulogu festival ima u kulturnom miljeu, ne samo regije, već Evrope i svijeta pokazuje i podatak da je „Sarajevska zima“ bila organizator X Bijenala mladih umjetnika Mediterana i Evrope 2001.godine i osnivač Asocijacije čije je sjedište u Briselu, a koja je okupila hiljade umjetnika iz 48 zemalja Evrope, Afrike i Azije.

Internacionalni festival Sarajevo „Sarajevska zima” dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja i najznačajnije nagrade grada Sarajeva a to je „Šestoaprilska nagrada Sarajeva”.

„Sarajevska zima“ je jedan od utemeljivača nove kulturne mreže jugoistočne Evrope pod nazivom SEF (South-eastern European festivals), utemeljivač je Asocijacije CCC „Kreacija kulturnog kapitala“ sa sjedištem u Strazburu, član je Evropske asocijacije festivala (Gent), Evropskog kulturnog foruma (Brisel), Međunarodnog društva ISPA (Nju Jork), Međunarodnog Instituta za teatar i umjetnost (Madrid).

Prva sezona Sarajevske zime realizovana je od 21. decembra 1984. do 6. aprila 1985. godine. U toku 1.113 dosadašnjih dana Sarajevske zime izvedeno je više od 3.080 različitih predstava i izložbi sa gotovo tri miliona posjetilaca i isto toliko učesnika. (kns.ba – Udruženje za kulturu Novo Sarajevo)

„Sarajevska zima“ svake je godine koncepcijski osmišljena. U osnovi zamišljena je kao tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta.

„Organic Art Life“

http://img147.imageshack.us/img147/9431/splash2009ti3.jpg
photo: sarajevskazima.ba

Organizacijski tim Sarajevske zime je tokom 2008.godine aktivno radio na pripremi dešavanja ovogodišnjeg festivala. Pozvani su brojni umjetnici i kulturne institucije da se prijave za učešće na jubilarnom, 25. izdanju festivala. Program Sarajevske zime obuhvata teatarsku, muzičku, filmsku, video art, vizuelnu umjetnost, kao i projekte koji prezentuju kulturno nasljeđe, panel diskusije, literarne i muzičko-poetske večeri, te dječiji program i Međunarodni konkurs za mlade na temu “Organic Art Life”, koji ima za cilj afirmaciju stvaralaštva mladih.

"Organic Art Life" tema je pod kojom će od 7. do 28. februara ove godine biti održano 25. izdanje Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima". Počasni gost Festivala bit će Češka Republika, predsjedavajuća zemlja Evropske unije. Organizator je Međunarodni centar za mir, član Evropske asocijacije festivala i internacionalnih organizacija za kulturu i umjetnost u Evropi i svijetu.

U okviru Sarajevske zime održat će se i drugi Međunarodni ekološki festival “Eko oko”, s tim da je datum održavanja predviđen za mart mjesec, i to od 1. do 9. marta. Također, dijelom festivala je i Međunarodni Vinski festival od 19. do 21.februara posvećen velikom kulturnom projektu Evrope „Vinski putevi“.

Programi festivala, kao i svake godine do sada, održavat će se u pozorištima, muzejima, svim slobodnim galerijama i koncertnim dvoranama u gradu, i naravno na olimpijskim planinama, ali i u drugim bh gradovima.

Osnovna ideja jubilarnog festivala je da pokaže, kroz raznovrsne programe, organsku vezu između umjetnosti i života. Iz te ideje izveden je i naziv festivala „Organic Art Life“. Festival „Sarajevska zima“ je, između ostalog, i posvećen promociji Evropske godine inovacija i kreativnosti 2009, pod motom “Imagine. Create. Innovate”. (info.bar.ba)

Festival se otvara svečanim koncertom Sarajevske filharmonije 7. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo, te svečanostima otvaranja na trgovima i olimpijskim planinama.

Jubilarna „Sarajevska Zima“ ove godine nam predstavlja umjetnike iz cijeloga svijeta, a na temelju selektovanih programa prispjelih direktno putem aplikacija ili na prijedlog kulturnih institucija, ambasada i ministarstava kulture u svim oblastima stvaralaštva.

Duh olimpijskog grada

Period je ovo kad Sarajevo živi jedan puno bogatiji život od onog svakodnevnog. Galerije su prepune posjetilaca, odlazimo s posla pravo na izložbu, nerijetko se to pretvori u dvije izložbe, nakon kojih slijedi predstava u nekom od pozorišta. Najnormalnija je stvar da se sva događanja tokom Sarajevske zime komentarišu na javnim mjestima, pa u tramvaju čujete kakav je koncert sinoć bio ovdje ili ondje...

Kako tokom avgusta Sarajlije žive za Sarajevo Film Festival, tako se tokom februara mjeseca sjedine sa Sarajevskom zimom. Ukoliko se slučajno ili namjerno budete obreli u Sarajevu, neka vas put odvede i do ponekog muzeja, galerije, pozorišta ili koncertne dvorane. Pustite da vas ponese duh olimpijskog grada.

Veza između umjetnosti i života je neraskidiva; to je nešto što je trajna kategorija - jer kako umjetnost izvire iz života, tako život ponire u umjetnost.

Mikica

Site Admin

Dani Sarajeva u Beogradu, 14-17maj 2009

Festival Dani Sarajeva u Beogradu, ove se godine održava po treći put, i to u periodu od 14. do 17. maja. Radi se o kulturno-umjetničkom festivalu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava Sarajevo i Gradske uprave Grada Beograda, odnosno Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju Beograd.

Festival traje četiri dana, a za to vrijeme beogradska publika moći će da se upozna s kulturnom scenom Sarajeva, u programu će se naći predstave u izvedbi sarajevskih pozorišta, filmovi predstavljeni na Sarajevo Film Festivalu, izložbe i performansi umjetnika iz ovoga grada. Sarajevski muzičari održaće više koncerata pred beograđanima; između ostalih, koncerte će održati Damir Imamović Trio (koji će imati i sevdah radionicu) te Dubioza kolektiv; a nastupiće i beogradski i sarajevski DJ-evi. U okviru festivala održaće se i javni paneli o aktuelnim zajedničkim temama koje povezuju Srbiju i Bosnu i Hercegovinu (sloboda kretanja i bezvizni režim, sloboda medija i izražavanja i sloboda udruživanja i opredjeljivanja).

„Festivalski program je osmišljen tako da sarajevski umjetnici pruže jasnu sliku različitih aspekata svoga grada i života u njemu“, izjavio je Nihad Penava iz Inicijative mladih za ljudska prava. U okviru Festivala nastupiće ukupno oko 300 umjetnika iz Sarajeva.

Za ljubitelje pozorišta, Festival je u program uvrstio predstavu “Zvijer na Mjesecu” Mostarskog teatra mladih (dvije izvedbe), "Mortal kombajn" predstavu Narodnog pozorišta iz Sarajeva, zatim predstavu Sarajevskog ratnog teatra SARTR “Budućnost je u jajima” i “Vremenski tunel” Pozorišta mladih. Od filmova bit će prikazani dokumentarci “Nebo visoko, zemlja tvrda”, “Esma 55 min“, “Vjernici”, “Antipropaganda“, “Demokracija u prijevodu“, “Dijagnoza SBH“, “Informativni razgovori“ i “Tri”.

Mlada sarajevska umjetnica Ajna Zatrić predstaviće svoj rad "Urbani kalendar", koji kroz 12 ideja i različitih poruka doprinosi savremenom umjetničkom identitetu Sarajeva.

Dani Sarajeva otvaraju se 14.maja izložbom “5 sarajevskih fotografa” – organizator je Tarik Samarah. Festival se zatvara u nedjelju, 17. maja performansom na Sebilj česmi na Skadarliji.

Festival „Dani Sarajeva“ odvijat će se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Centru za kulturnu dekontaminaciju i u Domu omladine.

Bogato osmišljen program pravo je zadovoljstvo kako za umjetnike i goste iz Sarajeva, tako i za beogradsku publiku. Iskustva iz prethodnih godina govore da se saradnja umjetnika iz dva grada nastavlja tokom cijele godine, da pripreme programa uvijek prate i teme koje su prepoznate kao važne; organizatori s obje strane nastoje kroz umjetnost govoriti o problemima s kojima se mladi susreću, nastoje ukazivati na rješenja, koja mogu dugoročno otvoriti put za napredak, posebno na polju kulturne saradnje, partnerskih projekata i zajedničkih nastupa. Obzirom da se radi o mladim umjetnicima, kreativnosti neće faliti, pa tako ni obostrano zadovoljstvo neće izostati. Mostovi su lijepi i stameni samo kad stoje na podjednako jakim stubovima.

Mikica

Site Admin