Feng sui prakticna primena i kurs za poboljsanje uspesnosti Feng šui

Stvaranje onoga sto zelite

Mi pokusvamo da ostavimo utisak na druge ponasajuci se kao da je sve u redu. Maska ispunjenosti je veoma duboka i ukorenjena je u nasoj kulturi: „Kako ste?“; „Dobro“. To je zato sto verujemo da ako nismo potpuno zadovoljni svojim zivotom onda nesto nije u redu sa nama.

Svako zeli i svakome je nesto potrebno. Zato, zasto ne bismo to priznali? Ako niste msticar koji zivi u pecini zadovoljni udisanjem Č’i planinskog vazduha, onda su vase potrebe daleko dublje. Jos bolje trebalo bi ste da stojite na planiskom vrhu i izjavite: „Ja sam nezadovoljan i postoje stvari koje zelim u svom zivotu:“ Ako vec citate ovaj tekst mora postojati nesto sto zelite i cisto sumnjam da je to samo hrpa papirnih novcanica. Vas posao nije da otkrijete koliko je to nerazumno, bilo da je to „prava stvar“ ili ako se pretpostavlja da je imate. Ova pitaja su bitna za vas zivot. Vas zadatak je da zahtevate od zivota ono sto je on posejao u vase srce i da se potrudite da to otkrijete. Samo tada cete ispuniti svoju svrhu, naci svoj smisao.

Iskustbo zivljenja je energetsko i u stomaku. Za neke ljude je to intuicija, za druge „osecaj u kostima“. Bez obzirana to kako ga povezujete ili nazivate u svom zivotu, potrudite se da se uzivite u stvarne i duboke potrebe vaseg bica.

Sta zelim?

Ostavite bar tri strane u vasoj beleznici za stvari koje zelite. Jednu naslovite: „Imati“, drugu „Raditi“, i trecu „Biti“. Tokom ovonedeljnog plana zabelezite u sve ove oblasti ono sto zelite, nemojte sebe cenzurisati pri tome. Ovo je prilika u kojoj pravite sopstvenu listu zelja, nakon nekoga vremena cete praviti prioritete.

Na kraju nedelje nuzno je da odaverete sa svake liste deset stvari i dobro razmislite koje mozete ostvariti u narednih 180 dana. Bez obzira na to koliko ste uskraceni, ovo je vas fokus.

http://www.odlican.com/d/10142-1/013-1.jpg
Odlican.com, Olivera - Sad za cresi

Neophodno je da se pozabavite sa ovih deset tacaka sa svake liste i da nastojite povezati stvari koje mozete grupisati. Bukvalno dakle pokusajte spojiti sto vises stvari izmedju ove tri liste. Ovo radite da bi procenili koja su tri glavna cilja i akcije koje morate poduzeti. Zapamtite bilo sta sto budete uradili sa ove tri liste ce vas pribliziti vasem sredisnjem cilju. Mozda necete uspeti da realizujete sve tokom narednih sest meseci, ali cete se koncenrtisati na aspekte koji ce vama pruziti integritet. To je korak koji je najblizi vasoj prirodi i samo ga vi mozete uciniti. Svaki covek ima viziju zivota kojoj stremi koristeci svoje unutrasnje snage i sposobnosti.

Moc vizualizacije

Danas, neretko mnogi posezu za razlicitim tehnikama koje im pomazu da u obilju informacija kojima smo izlozeni svakodnevno ostanemo fokusirani na nasa htenja. Jedna od tehnika koja se preporucuje je vizualizacija. Vecina nas pokusava da prodje kroz zivot bez mapa, nadajuci se da cemo naici na nesto sto zelimo ako nastavimi da ubrzavamo i mnozimo akcije. Iako su nam zelje i potrebe u osnovi negde slicne, svako je na drugacijem putu i moramo praviti sostvene mape kako da stignemo do onoga cemu tezimo. Vas skup snova je ucvrstio viziju onoga sto zelite, ali vas rad nije gotov; on je tek poceo. Proces vizualizacije vam moze pomoci da dopunite detalje svojih htenja i organizujete uspesno akcije.

Dovoljno je da svakoga dana odvojite desetak minuta da vizualizujete svoja htenja. Pre nego odete na spavanje, ili kada imate delic mira, zatvorite oci i obratite paznju na disanje. Kada osetite da ste se opustili, zamislite ono sto zelite. Uzivajte u svojoj viziji, obratite paznju da sitnice i detalje, vidite sebe u aktivnom odnsosu , na primer kako se neki zeljeni predmet koristi i pokusajte osetiti zadovoljstvo sto ga imate u svom zivotu.

Potupak ponavljajte svakodnevno i postepeno ukljucujte sve vise elemenata koji su usko povezani sa vasim htenjem. Svaki put zamislite sceni sve bolje i jasnije. Kako je cilj ovih tekstova bogatsvo, trebalo bi da koristite vizualizaciju da biste zaradili jos vise novca. Svaki put kada radite vezbe vizualizacije ubacite pozitivnu sliku sebe kako rukovodite stvarnim novcem, vidite sebe kako ga koristite na vazne nacine.

Na kraju tih deset minuta, vazno je uraditi jos jedan korak u procesu. Zapitajte sebe: „Sta je potrebno da naucim i promenim u vezi sa sobom, tako da time omogucim ostvarenje zeljenoga?“ Svako od nas se ponasa na nacin koji moramo promenuti kako bi smo podrzali nov zeljeni stil ili nacin zivota. Mozda uz pomoc Feng Shui prilagodjavanja ili mozda samo prakticnim korakom u pravcu zeljenog. Bez obzira sta je u pitanju mentalno osvestite ono sto je nuzno preduzeti da bi ste isli ka realizaciji svojih zelja. Vaznost svakog dela slagalice cesto nije jasna sve dok se neki put ne zavrsi, tj. Dok se zelja ne ispuni.

majra 

Site Admin

Kako želim da mi novac pristiže – moć svrhe (VII nedelja)

Postoje samo dva načina da rešite svoje novčane probleme: trošite manje ili zaradite više. Obično put ka materijalnom blagostanju uključuje oba. Ozbiljno se zapitajte: "Kako želim da mi novac pristigne?"

Novac stiže kao razmena za naš doprinos svetu, dolazi u vidu transformisane energije onoga što smo mi delima izrazili. Energija je samo u formi novca – prirodan proces ja ti nešto dam ili uradim za tebe i zauzvrat ti meni nešto daš. Ako nemate dovoljno novca, verovatno ne pružate ono što možete i u stepenu koji možete.

Bez obzira na to kako uredite svoj dom pomoću Feng Šui-a dalje je potrebno da odlučite kako želite da zaradjujete novac. Ako kažete: "Ja sam niko i nemam šta da pružim", vi sebi utirete put u životu u oskudici. Ako sebe vidite kao nekoga kome je "potreban posao" , naravno da se nećete osećati vrednim. Ali ako uzmete u obzirvažnost onoga čime možete doprineti u društvenoj sredini, vaše finasijske mogućnosti počinju da se otvaraju.

Niko ne može da učini da se osećate vrednim bez vašeg pristanka. Ako izaberete da ignorišete svoj posao, možete proživeti život sa strane, radeći poslove koji vam ništa nisu značili. Na kraju ćete se možda osećati kao da vaši talenti odlaze u vetar.

Feng Šui okruženja – mentori, pomagači i kupatilo

Ove nedelje naše feng šui putovanje će nas odvesti u kupatilo i do sektora koji se naziva "Chyan". Kupatilo je simbol načina na koji brinemo o sebi, no, ono je i jedno od nekolicine mesta gde možete biti sami. Ako kupatilo ima različite probleme u funkcionisanju njegovih elemenata, lako svoj odraz mogu ostaviti na vaše finasijsko stanje. Ako ste pročitali bilo koju knjigu iz Feng Šui-a teško ćete se odupreti opisu loše sreće povezane sa lokalizacijom toaleta, u stepenu da postanete skoro paranoični da li uopšte i da imate kupatilo...

Knjige u vezi sa tradicionalnim Feng Šui-em ipak ne obraćaju pažnju da su moderna kupatila često najluksuznija mesta u kući. Imati luksuzno kupatilo u okviru granica svog doma je ne samo prihvatljivi, već može biti čak i Feng Šui prednost. Ključna stvar je kako je prostor organizovan i održavan i gde se nalazi na tlocrtu stana.

Dok lavabo i kada treba da donesu svež tok u vaš dom (pazite da slavine budu zatvorene), tok energije u toaletu ide niz odvod. Ako je vaše kupatilo smešteno u sektoru Hsun, problem u finasijama vašim je očigledan. Jedna od najednostavnijih stvari koju mžete da uradite je da držite poklopac wc-a spušten (izuzev naravno kada ga koristite). Ovo nije samo odgovarajuća floskula – ona označava da blagotvorni uplivi (ili životni dah) ne odlaze niz odvod.

Takodje držite sve vreme vrata od kupatila zatvorena. Elemenat povezan sa rastom finasijskog priliva je drvo, pa ukoliko se nalazi locirano u Hsun sektoru obavezno stavite biljke, One će simbolično upijati energetske uplive u svoje korenje nedozvoljavajući da prosto samo jurne niz odvod.

Pošto je kupatilo često luksuzan deo doma, trebalo bi da u vašu beležnicu upišete par prideva ili rečenica u vezi s tim, kako ćete u ovoj prostoriji izvršiti prilagodjavanje da dosegnete prideve koje vezujete uz poimsao na bogatstvo. Sektor koji se naziva "Chyan" energetski odgovara svim osobama koje u našem životu imaju uticaj na naš finasijski razvoj što je samo po sebi logično jer akumuliranje bogatstva zavisi od našig učitelja mentora upoznavanja i usvajanja novih znanja i veština. Izraz "čelična volja" najbolje opisuje kvalitet ove energetske faze i stoga nije slučajno da naša finasijska podrška dolazi u osnovi u vidu metalnih novčića na kojima su likovi koji sami po sebi jesu u pravom smislu reči institucije.

Sada uzmite u ruke vašu radnu beležnicu i idite u ovaj sektor. Napišite par reči koje opisuju stanje ili energiju datog segmenta životnog prostora. Uporedite ova stanja sa načinom na koji su vam ljudi pomogli u životu do sada. Razmislite malo i proanalizirajte nekoliko krucijalnih situacija i sled dogadjaja koji je doveo do promena vašeg novčanog priliva, bez obzira u kom smeru. Nadjite obrazac u prostoru i obrazac u realnosti. On postoji, na vama je da ga identifikujete, osvestite i poduzmete akciju ukoliko želite promene.

Primena Feng Šui-a za finasijski razvoj u Chyan-u

Kako je ovaj sektor povezan sa metalom, ovo je savršeno mesto za kuhinju, garažu, ili šupu gde možemo ponosno da izlažemo svoj blistavi alat, lonce ili luksuzno vozilo. U dnevnoj i spavaćoj sobi možete birati nameštaj sa hromiranim elementima, metalne lampe ili svoje blistave trofeje sa nekog takmičenja.

http://www.odlican.com/d/1919-7/dzezva.JPG

Boja povezana sa Chyan je siva, kao što je boja kalaja, a možete upotrebiti i crno bele kombinacije, takodje naročito ako ste poslom vezani za putovanja ovde možete plasirati i svoj prtljag, mape, kišobran i kišni kaput. Dekorisanje zidova fotografijama sa putovanja, susreta sa vaznim poslovnim ljudima iz branše uneće posebnan stimulus u ovaj deo prostora.

Razmislite o suštini novog postignuća koje želite u svom životu. Zatim napravite plan i unesite vizuelnu asocijaciju na ono ka čemu se usmeravate. Ako želite da razvijete ovaj aspekt u životu uvek počnite od sebe. Razmotrite način kako se odnosite prema samom sebi, tek tada ćete moći shvatiti zašto se prema drugima odnosite na odredjen način i zašto vam oni uzvraćaju na isti način.

Uvek možete naći nekoga da preslika vaše ponašanje. Jedino pitanje je: kako želite da ta slika izgleda?

majra 

Site Admin

Milioner za dan

U feng shui –u, novac je duhovno pitanje i svaki put kada damo ili primamo novac, mi stvaramo tok energije. Sledeci put kada nesto kupite obratite paznju na to kako se osecate dok placate za to, Da li dakete novac voljno, sa zadovoljstvom ili to radite smao zato sto ne mozete da je pribavite drugim putem? Isti princip se primenjuje na rad koji vi radite za druge. Ako znate da je to vredno imate duhovnu odgovornost da budete placeni na nivou koji je srazmeran onome sto radite. Ako ne naplatite adekvatno, ne smao da podrivate podrsku koju primate – vec umanjujete vrednost opazanja tog rada.

Svaki put kada prekinemo taj ciklus davanja i primanja – pokusavajuci da dajemo bez primanja ili da uzimamo bez davanja mi remetimo prirodan tok i stvaramo neravnotezu. Za pocetak razmotrite placanje samo sa gotovinom tokom poslednje tri edelje ovoga kursa. Placanje svake transakcije gotovim novcem ima dva efekta: podseca nas na vrednost koju razmenjujemo i sprecava nas da kupujemo na kredit. Kada izvadite novcanice iz novcanika prebrojite ih i fizicki ih predajete drugoj osobi, vrednost trasakcije je jasna i tera vas da razmislite.

Placanje gotovinom sa prakticne strane nije komforno, jer zahteva odlazak u banku, pokazivanje novca u javnosti, resavanje pitanja kusura, a na psiholoskom nivou cini nas da se sukobimo sa sopstvenim zeljama. Mnogo je lakse odreci se sopstvenog novca ako pritom ne morate i daga gledate. Placanje gotovinom primorava nas da "placamo dok imamo".

http://www.odlican.com/d/3201-2/IMG_0234.JPG
Odlican.com, Sandrina Martinetti, Davanje od srca

Davanjem desetine sebi mozete odmah poceti da manifestujete svoj idealan zivot. Da li ste ovo radili? Ako ne, zapitajte se zasto ne vodite racuna o svojim snovima bas sada kada su vam najvazniji. Put ka vecem bogatstvu ce se otvoriti samo onda kada nedeljno podrzavate ono sto zelite.

Milioner za dan

Bozic je samo jednom godisnje ali iskustvo bogatstva treba da bude deo vaseg zivota svake nedelje. Jednom nedeljno najmanje jedan sat provedite na svom "terenu" i zivite svoj san. Ovo ne mora da kosta mnogo ali zahteva nesto marljivosti i genijalnosti. Da bi ste doskocili sopstvenoj nesigurnosti zapitajte se: "Sta ce me uciniti zaista bogatim ove nedelje?" Potrudite se da dodjete do krajnje ideje, a onda razmislite o nacinima kako bi ste se sto vise priblizili cilju. Zapamtite 1 procenat vaseg sna je jedini nacin da dobijete 2 procenta, 3 procenta i vise... Nemojte zaboraviti potpun dozivljaj nije toliko vazan, koliko je vazna sustina i duh kojim uzivate u tome.

Na primer, ako je vas odgovor "ronjenje", a fondovi ogranicei i prakticno nema sanse da ronite ove nedelje ni u bazenu morate razmotriti druge opcije. Istrazite sta za vas znaci ronjenje, da li je to istrazivanje, pokazivanje kako ste divno pocrnei, slike sa tropskim ribama i sl... sta god da je obratite paznju na ovaj aspekat koji intrigira vaseg unutrasnjeg milionera u vasem srcu.

Ako je slika sa tropskim ribama ta koja vas inspirise mozda je resenje da odete do obliznje prodavnice i oformite akvarijum sa tropskim ribicama, ili ako je to besomucno izlezavanje na nekojtropskoj plazi, odvojite poslepodne i idite u saunu ili bar kupite sebi tropske mirise ili kupku koja ce vas podsetiti na tropske mirise i dok ste potopljeni u njoj citajte neku omiljenu literaturu.

http://www.odlican.com/d/452-22/7S0D1855.JPG

Ovi "sastanci" na sat ili vise vremena nedeljno trebalo bi da postanu dedovni dogadjaji. I jos jedan zahtev: ove "sastanke" morate obavljati sami. Tacno tako, samo vi sa samim sobom. Ovo pravilo nema za cilj da da podrsku slici po kojoj su bogati ljudi usamljenici; vec je to apel upucen samom sebi. Ako ove "sastanke" organizujete na osnovu dogovora sa drugom osobom mozete se naci u situaciji da reagujete uobicajenim sistemima odbrane kao sto su inhibicija, lazna obecanja i dvojako ponasanje. Bogata osoba mora da zna sta zeli.

Najcesci izgovori odraslih

Ono sto se ovde pokazalo kao ucestala pojava je sledece: odrasli su voljni i cesto zeljni da podvrgnu sebe beskrajnim testovima licnosti, treninzima, ali kada dobiju zadatak da ucine jednu zabavnu stvar tokom nedelje to je kao da ih podvragavate operaciji desni. Izgovori:

"Nisam se osecao dobro ove nedelje... Bio sam premoren... Ne mogu ja sebi priustiti da radim sta hocu imam porodicu, decu.." ili onaj "Nemam vremena!"

Ako vasi snovi postanu plen bilo kog od ovih jadnih izgovora, i ako ne mozete da odvojite jedan sat za sebe nedeljno, kako uopste mislite da promenite svoju sadasnjost u buducnost kakvu zelite za sebe? Jednom morate poceti, zato pocnite. I jos jedno pravilo: pre nego se vratite sa svog "sastanka" ponesite materijalni dokaz da bi svedocio iskustvu. Sve ove suvenire skupljajte na jedan pano i okacite ga u Hsun oblast svoga doma. Ovaj pano je podsetnik napretka koji cinite ka ostvarenju svojih snova.

majra 

Site Admin

Otpocinjanje poslova (8. nedelja)

Upravljanje novcem

Pravljenje zivota iz snova ne odnosi se samo na glamur i rekreaciju, vec i na nacin na koji cete ucestvovati u svetu. Postoji samo par bogatih ljudi na svetu koji nemaju profesiju, vazno je sad pitanje: koja ce biti vasa profesija?

Bilo da ste svesni toga ili ne vas zivot je vas posao i vase bogatstvo zavisi od toga koliko dobro upravljate tim poslom. Nemojte da napravite gresku misleci da radite za bilo koga drugog sem sebe. Mozda mislite da biti bogat znaci da ne morate da brinete o svojim finasijama, ali novac je kao i sve u zivotu: ako zelite da uzivate u njemu, morate o njemu i da vodite racuna. Donosenje odluke da zelite da budete bogati vi otpocinjete svoj posao i objavljujete svetu da ste otvoreni.

Postoje dve uobicajene karakteristike kod bogatih ljudi. Prvo: oni brinu o svakom trosku. Cak i najmanjem. Drugo je da oni uzivaju u upravljanju novcem. Da to nije slucaj ne bi trosili toliko vremena i energije na to. Ako volite da rukovodite novcem i zelite da ulozite svoje vreme i energiju radeci svakoga dana postacete bogati. Ali ako ne volite raditi vas finasijski zivot ce biti ogranicen. Novac se ne moze brinuti sam o sebi i na kraju, niko to ne moze da uradi osim vas. Naravno uvek se mogu zaposliti racunovodje, brokeri, bankari, finansijski planeri i oni mogu biti dobri pomagaci na odredjenom nivou, ali ako vi niste jedini autoritet u odnosu na svoj novac vi cete ga na kraju izgubiti. Potvrdite da ste ozbiljni u vezi sa novcem tako sto cete pronaci mesto u svom domu koje cete mu posvetiti. Alati koji su vam potrebni su: digitron, sveska za troskove, kalendar za belezenje dugovanja i dokumenta vezana za novac. Bilo bi dobro da imate i sto koji ce biti "komandni centar", ali kao nemate slobodan, stavite svoje alatke na policu i koristite sto kada budete pregledali racune.

http://www.odlican.com/d/8778-5/101_3490.jpg

Drugi alat koji vam je potreban je vreme. Koliko vremena ste dnevno spremni da posvetite rukovodjenju svojim novcem. Vasa finasijska situacija odrazava vreme i energiju koju ste ulozili. Zaista je neverovatno: ljudi proode sate svakoga dana u fitnes centrima, ali ne posvecuju ni trenutka svoga vremena finasijskoj energiji koja ispunjava njihov zivot. Imati lepo razvijeno telo je jedna stvar, ali zapamtite biti bogat je privlacno.

Ova uputstva su samo pocetak razvoja vaseg novog odnosa ka sopstvenim resursima i nijedna knjiga vas ne moze nauciti sve sto je potrebno znati u vezi sa stednjom, ulaganjem i finasijskim planiranjem. Naprosto ovo je dugorocan proces ucenja i izgradjivanja zivota koji zelite. Priznajte da ima nesto sto ne znate i onda preduzmite korake da bi popunili praznine.

Feng shui okruzenja – feng shui za kancelariju

U danasnjem nestalnom poslovnom okruzenju virtulanih sastanaka i komunikacije putem mobilnih telefona kancelarija sve vise postaje stvar proslosti. Granica izmedju "rada" i "zivota" vremenom se sve vise zamagljuje, bez tog sigurnog radnog okruzenja ili cak sigurnog posla moramo se potruditi da zadrzimo smireni Tai Ci svog poslovnog prostora.

Vasa kancelarija

Bez obzira da li se vas sto nalazi kod kuce, u kancelariji ili je to vas laptop koji nosite sa sobom, kako se osecate u vezi sa svojim profesionalnim zivotom ima dosta veze sa feng shui-em vaseg radnog prostora. Ovo nije samo sujeverje u vezi sa rasporedom namestaja; ono utice na vas svaki dan na poslu.

Mesto vaseg stola utice na vasa osecanja u vezi sa interakcijom sa svetom. Ako vas to gleda u zid a vasa ledja su okrenuta ka ulaznim ratima imacete osecaj da ste izvan poslovnog toka. Dok ovo citate ustanite na cas i idite do najblizeg praznog zida i okrenite se prema njemu, ostanite tako za trenutak i obratite paznju na to kako se osecate. Ja kad to uradim osecam se savladana zidom, uznemirena jer ne mogu da se krecem napred, onda se moje misli okrecu ka unutra, ali u osnovi se nalazi osecaj ogranicenja i zabrinutosti.

Sada se okrecite tako da mozete da vidite celu sobu, obratite paznju kako se osecate i kako ova nova pozicija utice na vas osecaj mogucnosti i vasu zelju da komunicirate sa svetom? Komandna pozicija je mesto sa kojeg mozete videti ulazna vrata i celu prostoriju,iz takve pozicije imate kontrolu nad prostorom. Neki ljudi rado postavljaju sto pored prozora tako da se mogu diviti pogledu. Ako slikate pejsaze ili ste profesionalni osmatrac ptica spoljasnjost moze inspirisati vas rad; inace ovaj polozaj ustvari odvlaci paznju. Mozete imati uzvisene misli inspirisane pogledom na okruzenje, ali vasa energija otice iz radnog prostora. I ako radite nocu zatamnjen prozor ce zaista iscrpeti vasu energiju. Jednom kada postavite sto u komandnu poziciju postarajte se da nista neblokira vas pristup stolu sa bilo koje strane. Ako se osecate saterani u cosak svaki put kada ste za stolom ovo ce se preneti i na vasa osecanja vezana za posao koji obavljate za stolom.

http://img30.imageshack.us/img30/8458/kineskinovcici.jpg

Kineski novcici i druge reprezentacije novca su idealni za kancelariju. Mozete okaciti devet kineskih novcica na crvenu uzicu iza vase stolice za dobar tok novca. Takodje razmislite da pricvrstite jedan do tri novcica za svoj rokonik, bitne beleske i cak svoj telefon.

Nered na radnom stolu

Nered na vasem stolu moze izazvati trenutni odliv vase energije. Primetite samo koliko vam je vremena potrebno i koliko stvari treba da pomerite da pronadjete stvari ili papir koji vam je potreban. Ako patite od neorganizovanosti na poslu odvojite jedan deo vremena svakoga dana kako bi ste prethodno postavili svaku stvar na svoje mesto.

Povrsina vaseg radnog stola mora biti mesto ispred kojeg je povucena zamisljena linija granica za nered koji cesto ljudi pravdaju floskulom - "kreativni haos", jer niko ne zeli sebe nazvati neurednim, lenjim i lose organizovanim. Nakon zavrsetka svakoga dana rascistite vas sto i ocistite njegovu povrsinu cistom vodom i za to namenjenom krpom.

Na kraju napravite sebi u beleznicu spisak promena koje mozete ovde napraviti i odaberite prioritetne koje cete uraditi ove nedelje.

majra 

Site Admin

Finansijski feng shui – odredjivanje svoga kursa

Svako od nas se odlikuje specificnim senzibilitetom i unutrasnjim darom za neke vestine, sto u osnovi jeste odredjen vid eneregije koju nosi svaki pojedinac, koja se sa gledista feng sui uredjenja prostora je povezana sa elemetom Voda tj. Kan sektorom. Kao sto u prirodi voda napajajuci omogucava rast i razvoj, energija ovoga sektora cini potencijal za izgradnju, kretanje i razvoj karijere koja predpostavlja finasijske vibracije koje podsticu Chyen (porodicu i domacinstvo) i Hsun (bogatstvo i luksuz). Sve dok se nasi darovi razvijaju i nadogradjuju slobodno oni ce priodno podsticati rast svega sto svakao ponaosob poima pod bogatstvom.

Za neke ljude sama ideja "karijere" se moze ciniti stranom, ako ne i uvreda; "Kako mislis moja karijera? Zar ne shvatas da moram da zaradim za zivot? U pogledu svakodnevnih izdataka i iscrpljujuceg prekomernog rada, ideja o deljenju vasih unutrsnjih darova moze zvucati kao fantazija, ali jednom kada odblokirate Kan energiju pocecete da napredujete sa novim potencijalom. Pazljivim zapazanjem onoga sto se trenutno nalazi locirano u Kan sektoru vaseg doma moze posluziti kao dijagnosticki test, i ako se osecate frustrirani u svojoj karijeri, bez sumnje postoji problem sa feng shui-em u ovom sektoru. Sledece sto treba da uradite je da razmislite i odlucite kakav zelite da bude ovaj segment vaseg zivota, jer ovo je cesto pitanje zelje i volje.

Zabelezite u vasu beleznicu cetiri prideva koja opisuju kulminaciju vasih darova i pokusajte ih uvrstiti u recenicu: "Ja (ime i prezime), imam karijeru koja je (pridev 1), (pridev 2), (pridev 3) i (pridev 4)." Obratite paznju na misli i osecanja koja imate dok izgovarate napisanu recenicu. Notirajte sve negativne reakcije tako da se mozete pozabaviti u procesu razvoja ovih vaznih aspekata svog zivota.

Primena feng shui-a na finansijski razvoj u Kan–u

Ogledala su veoma povoljna u Kan gui posto vam reflektuje sebe i pomaze da razmisljate i sagledavate sopstvene potencijale, ona takodje predstavljaju vodenu fazu kako bi podstakli tok prilika u karijeri. I stone fonatane takodje kao simbolcki objekat ispunjavaju ovu funkciju.

Ukoliko posegnete za plasmanom ogledala pobrinite da su dovoljno velika, da mogu obuhvatiti odraz bar glave i torza figure. Otkivanje puta razvoja karijere zahteva dosta kontemplacije i uvida. Ova gua je s pravom povezana sa crnom bojom koja odgovra tami noci pred svitanje, pa je i koriscenje tamnih boja u Kan sektoru savrseno za meditaciju o sopstvenoj buducnosti. Ako okacite kristal u Kan delu ili iznad vaseg stola to ce vam pomoci da rascistite svoje misli i steknete uvid u nadolazece mogucnosti. Ako se cak cini da ne postoje bilo kakave mogucnosti koje mozete razmotriti, kacenje zvoncica u ovom delu ce simbolicno "pozvoniti" za novim mogucnostima.

Uvodjenje zeljene sustine u Kan

Ponovo pogledajte beleznicu i listu prideva koje ste naveli kao adekvtne za Kan energiju u svom zivotu i odlucite kako cete uciniti ovo podrucje svoga doma da deluje tako. Takodje razmislite o prioriteima kako bi ste definisali sve sto je nuzno kao pretpostavka da dodjete do svog cilja.

U beleznicu mapirajte plan:

 1. U okviru sest meseci ja cu ostvariti ----
 2. Zapisite osecanje koje vas preplavljuje kada pomislite na ostavrenje profesionalnog cilja
 3. Odlucite kako cete sustinu Kan-a uneti u svoj dom odmah
 4. Otkrijte kako cete se uziveti u sustinu ovoga cilja u karijeri, na primer sakupite neke stvari koje smatrate da ce vam trebati u poslu i pre no stupite na njega. Na ovaj nacin mozete pre osetiti svoje mesto i pre nego sto vam je dodjeljeno. Odaberite sedam stvari koje mozete uraditi ove nedelje kako bi ste manifestovali sustinu svojih poslovnih aspiracija.

Lek tekuce vode

Lek vode koja tece u stvari ne koristi vodu uopste. Umesto toga ona se zasniva ne moci komunikacije – to je drevna forma umrezavanja. Da bi ste izveli ovaj poduhvat sve sto je potrebno je lista prijatelja i kontakata i najcesca sredstva komunikacije koja koristite u kontaktu sa njima: telefon, elektronska posta, redovna posta ili dobri stari kontakt licem u lice. Ako nemate kontakte i ako nemate prijatelja vi i dalje mozete da izvedete ovaj poduhvat veoma uspesno – i takodje izgadite potpuno novi drustveni sistem. Ovaj poduhvat je posebno efikasan ako se osecate zaglavljeno u svojoj karijeri, ako je potrebno da osnazite svoje samopostovanje ili samo zelite da stvorite nove prilike. Upotrebite vremenski okvir koji odgovara vasim potrebama.

http://www.odlican.com/d/9816-5/karaburma-pecenjara-potok.jpg

Poduhvat se ogleda u sledecem: u period od devet dana kontaktirajte bar jednu osobu sa kojom niste bili u kontaktu u proteklih sesta meseci. Ovi kontakti nemoraju podrazumevate bliske prijatelje, rodjake, ali bi trebalo da budu ljudi sa kojima zaista zelite da komunicirate. Nemojte da se ogranicite samo na ljude koji mogu "pogurati" vasu karijeru illi finasijske ciljeve. Potrudite se da vasi kontakti budu pozitivni. Od svih ovih nacina komunikacije nije vam dopusteno da zatrazite bilo sta od osobe koju ste kontaktirali. Samo odrzite pozitvnu komunikaciju.

Ako vam osoba ponudi nesto prihvatite. Ako vam ponestane ljudi iz svog adresara uvek mozete inicirati razgovor sa novim osobama na bilo kom mestu na koje idete. Ovaj poduhvat bi trebalo obnavljati devet dana i kontaktirati svaki dan drugu osobu. Ipak ako je vas zivot zaista trenutno oskudan u kontaktima postupak bi morao biti intenzivniji, pozeljno bi bilo da kontaktirate tri osobe dnevno ili cak devet osoba u period od devet dana, mozete takodje da obavite postupak u toku dvadeset i sedam dana i kontaktirajte jednu ili tri osobe svakog dana tokom tog perioda.

Ako bilo kog dana kontaktirate manje osoba od predvidjenog broja morate poceti sve ispocetka í ne mozete kontaktirati vec ranije kontaktirane osobe. Pretpostavljam da vam se ovoga casa ovo cini trivijalnim ali ako istrajete bespredmetnim ce biti svaki razgoor da li ovo ima svrhu.

Finansijski feng shui – odredjivanje svoga kursa

Ako ste nesrecni u vezi sa svojo platom, sledeci korak je neizbezan: dajte otkaz. To je toliko jednostavno. Ovo je deo kada cete signurno pomisliti : "Koja ludorija." Opsta nezaposlenot, a racuni, a porodica, mislim… nisam ovo sve iscitavao da bi mi se reklo – "daj otkaz!" Hoce neko od vas da plati moje racune?"

Pre no prestanete da citate da vam razjasnim: ja vam ne kazem da date otkaz danas ili cak sutra, samo kazem da morate da napustite "mentalitet radnika". Od sad pa nadalje, prekinite emocionalne veze sa poslodavcem i uradite posao za sebe. Shvatite da ste u poslu samo zbog sebe i vas sadasnji posao moze biti samo jedan korak u vasoj samostalnoj karijeri. Svaki posao je privremen, kompanija za koju radite nije vas sef, vec vas klijent. Samo vi sebi mozete biti sef. Ako ovako poimate celovitost vasi poslovni potencijali su neograniceni, ravnoteza moci se vratila na pravu perspektivu: unajmljeni ste od strane svoga klijenta ("sefa") da upotrebite neke od svojih posebnih vestina, i za to cete biti placeni. Sada mozda ne koristite vestine koje zaista zelite da koristite i to moze biti zato sto cilj nije toga vredan. Ako je to slucaj onda se niste dobro "plasirali" jer ste izabrali pogresnog klijenta. Ali, ovo je pitanje nacina na koji vi vodite svoj posao, a ne nacina kako vasi klijenti vode svoj.

Da li vase sadasnje obavljanja posla odslikava vrednost i interesovanja koja ste identifikovali za sebe? Ako ste nezadovoljni to nije dobar spoj, ali to nije greska vaseg klijenta (vaseg "posla"): ovo je greska nacina na koji ste sami sebe definisali i predstavili (plasirali vestine) na trzistu rada. Ako volite da pravite rodjendanske torte, ali ste spali na dobavljanje hrane za sahrane, cija je to greska? Mrtve osobe?

Ne mozete biti priznati za ono sto ne izrazavate, to je jednostavno zakon prirode.

majra 

Site Admin

Odredite svoju cenu

Da bi ste prosudili koliko mozete naplatiti vase usluge predlazem vam da probate - "pravilo palca": pozovite bar tri osobe koje rade istu stvar, uzmite prosek i udvostrucite ga. Onda razmislite zasto su usluge koje nudite dva puta bolje od onoga sto drugi ljudi rade. Sa ovako izracunatim ciljem imate standard kvaliteta ka kojem mozete teziti. Ako zaista mislite da vredite toliko sigurna sam da mozete u svakom momentu pronaci deset vidljivih razloga da to podrzite. Izaberite prva tri i oglasavajte ih na trzistu. Napredujte ka odredjenoj sumi tako da se sve vise osecate komforno i vrednim tokom razvoja.

Ili mozete jednostavno da se zapitate: "Sta bi me cinilo srecnim da naplatim?", onda odredite najnizu sumu koja ce vas zadovoljiti, kada osetite da taj iznos vise nije zadovoljavajuci pomerite ga na visi nivo. Na ovaj nacin mozete pomerati skalu kako je za vas odgovarajuce.

Potreba za drustvenom prihvacenoscu cesto utice i ogranicava nacin kojim tezimo ka bogatstvu. Mnogi ljudi se stalno suocavaju sa dilemom "Cega moram da se odreknem da bih bio clan ove grupe?", vremenom toliko postajemo naviknuti da neretko ovo vise se ne dozivljava ni kao dilema. Odricanje od svojih ciljeva se posmatra vise kao vrlina nego kao zamaskirani poraz koji nanosimo sebi.

Ovo ogranicavanje se javlja pocevsi od porodice do drustvenih krugova. Ako bi se usudili da se suprotstavite nepisanim pravilima – pazite! Izazivanje grupe izgleda kao da izazivamo svakog njenog pojedinacnog clana. Drustvene grupe se zasnivaju na postovanju nepisanih pravilaa ne na samoisticanju. Ovo utice na sve nivoe nasih zivota od nacina kako pricamo, do nacina kako se oblacimo i do nacina kako zaradjujemo i trosimo novac.

Svaki put kada izrazimo sopstveno misljenje, mi izazivamo clanove grupe da prihvate misljenje. Oni mogu biti spremni da to ucine, ali i ne moraju. Drustveno prihvatanje nije isto sto i slaganje. To sto oni mogu da prihvate nesto u vama ne znaci da im se to mora svideti. Bez tog prihvatanja misljenja tesko je, ako ne i nemoguce zaista se osecati pripadnikom grupe.

Svoje planove morate zastiti kao da vam zivot zavisi od njih. Zato sto zavisi. Ne moze se reci da je to uvek lako. Mozete dobiti podrugljiv pogled ako kazete na primer prijateljima da ste se upisali u skolu plesa. "U tvojim godinama?" – mogli bida vas zapitajukao da vas stite od nadolazece katastrofe, ili mozete naici na zabrinute poglede kada odlucite da promenite posao i zapocnete sopstveni biznis ("Zar nije tacno da vecina novih poduzetnika propada?").

http://www.odlican.com/d/9425-2/078a.jpg
Odlican.com, album Cesljarev - Raritet

Postoje prijatelji koji na razgovor o Feng Sui-u uvek odgovaraju na isti nacin: "Zar se jos uvek time bavis?", nakon svih ovih godina, jos uvek to ponavljaju kao da ocekuju da se "dozovem pameti" i nadjem, vec kada imam vremena "pravi posao". Iako i dalje mogu da ih drzim za prijatelje, verovatno se nikada necemo slagati.

Ne ukazujem na to da biste trebali da radite stvari "na svoju ruku" na stetu svoje drustvene grupe. Samo radite svoj posao i nepopustljivo ga predstavljajte drugima. Ljubav je zasnovana na samoizrazavanju i prihvatanju, ne na postovanju tudjih pravila. Svaki dan se moramo u svim aspektima boriti za ovaj tip ljubavi, u suprotnom lisicemo svet naseg naveceg blaga: sebe.

 • Otkrijte zasto je vase vreme vredno
 • Napravite plan za sledeci mesec
 • Odredite svoju cenu
 • Pokrenite se

majra 

Site Admin

Slavite duhovnost novca – nedelja 9

Bogatstvo je prirodni proizvod načina na koji zaista želite da živite. Radeći stvari koje volite i deleći ih sa drugima, vi se prirodno razvijate u svetu na način koji je svrhovit i vredan. To su vaše individualnost, a ne vaša mogućnosti za besmislen rad, ono što vas čini važnim u svetu. Svhovit rad je vaš dar samom sebi i drugima.

Ako ste krenuli da tražite posao koji će vas učiniti bogatim, možda ćete ga tražiti duži vremenski period. Ali ako ste krenuli sa otvorenom željom koju ste posejali u svoje srce, svaki dan će biti prilika za bogaćenje. Osećaj da ste finansijski zaglavljeni ukazuje da blokirate izražavanje darova koje posedujete. Ništa ne može stajati na putu vašeg izražavanja osim vas samih. Novac je samo način da budete u skladu sa ovim duhovnim ritmom.

Naravno biće i iscrpljujućih dana i sitacija koje će vas gurati do granica vaših sposobnosti, ali napredujući sa samopouzdanjem u pravcu vaših snova, vaš život će konačno postati vaš. To je suština bogatstva.

Gde god da odete, tamo ćete biti – prirodno obilje

Ako širite svoju misiju u svetu vaš put ka bogatstvu vas može odvesti do udaljenih krajeva sveta i nazad. Bez obzira da li putujete na odmor ili poslovno, putovanje može biti iscrpljujuće ako ne i da vas potpuno razbesni. Nijeslučajnost da reč „putovati“ (travel) dolazi od francuske reči (travail) koja označava rad. Uprkos metodama moderne "poslovne gostoprimljivosti", bezličan izgled većine hotela i smeštaja može kod vas izazvati osećaj da ste odseli u bolnici ili da će vam jedna biti potrebna?!

Najvažniji ključ za udobno putovanje je da poznajete svoje potrebe. Ako želite da se svaki vaš dan završi u toploj kupki,, potrudite se da kada bude uključena u aranžmanu. Ako želite da uživateu svežem vazduhu odaberite hotel u blizini neke šume ili parka... Nemojte zaboraviti da zahtevate ono što želite!

Razmislite šta vam je potrebno da ponesete ili imate uz sebe da bi se uvek osećali "kao kod kuće" – sigurno, zaštićeno, zadovoljno, svoj na svome.

Lek crvenog tepiha

Kada krenete na put, budite sigurni da "ustanete na pravu nogu". Ovo je drevno verovanje za davanje blagoslova vašem putu. Feng šui s obzirom da se između ostaloga bavi i uređenjem pruža dovitljivu soluciju na ovo drevno verovanje . Sve što vam je potrebno je dugačak komad crvene tkanine, 2 metra dugačak i oko 50 do 70 cm širok. Svila, vuna i pamuk su dobar izbor. Stavite tkaninu na pod pa obratite pažnju da bude dovoljno jaka kako bi se moglo hodati preko nje. Kada se spremate da napustite dom da bi ste otišli na primer na važan poslovni put, stavite tkaninu na pod kod ulaznih vrata ali tako da ke metar tkanine unutar a metar van doma.

http://farm7.staticflickr.com/6154/6140146998_1f29b0cd94.jpg
Pirot kilim, пиротски ћилим, pirotski ćilim by Tanjica Perovic, on Flickr

Prvo uradite sve stvari, proverite sve ono što se često desi (da li je isključena pegla, špret....) da se ne biste vraćali, stavite prtljag ispred vrata, raširite tkaninu na pod, nasmejte se i pređite razmišljajući o pozitivnom ishodu onoga gde i zbog čega ste se uputili. Učinite to na svoj način, neko vizualizuje, neko se samo nasmeši a neko "vidi" i "film"... Uradite to na svojstven način. Jednom kada izađete imate dva izbora. Možete tkaninu saviti i ubaciti unutra pre no što zatvorite vrata ili je možete saviti i dodati u svoj prtljag, pa postupak ponoviti na odredišnom mestu, dakle pre samog ulaska u apartman, na primer.

Crveni tepih nije bez razloga u svetu poznatih ličnosti na dodelama najvećih priznanja, razmislite o tome malo, on je tu isto kao i ovaj vaš – da učvrsti namere.

majra 

Site Admin

pohvala

Sjajan takst Majra!
Odlicna ideja za ovaj devetonedeljni "kurs":) Mada nisam nezadovoljna nasim finansijama, priznajem da nam sve curi niz prste, kao i mnogima. Cista petica za komentar o kreditima, zaduzivanju i karticama. Definitivno si u pravu da je lakse potrositi fiktivnu cifru ,nego izvuci novcanicu. Ideja sa teglom je provereno dobra, mi tu sicu ukrupnimo u prodavnici na kasi, njima uvek treba sitno ;) pa tako namirimo decu. Mada je tvoja ideja o polaganju iste svote u banku bolja.

Molim samo za pojasnjenje vezano za bague i strane sveta. Recimo pises da za SUN oblast, drvo, treba staviti lux zavese ljubicaste boje, a meni ta bagua pada na SEVER sto je odlika KAN br 1, voda,boja crno, belo, metal. Tamo je recimo kod mene akvarijum i TV.

Tako i bagua DUI, metal, deca, kod mene pada preko kupatila na jugoistoku sto je oblast SUN, br 4, drvo.

Zatim bagua CHEN drvo, koja trazi vodu i fontanu, kod mene pada u spavacu sobu (znaci ne sme voda) na severozapadu sto je oblast CHIEN metal, br 6( mozda zato imam problem sa decom?)

Kako primeniti stvari o kojima pises, koje mi se cine vrlo izvodljive,a pri tome ne napraviti gresku vezano za strane sveta? Koja mreza ima prednost pri uredjenju kompasna ili bagva?
Pozdrav,

   majra  Feng Shui radionica

Talija,
zbog preglednosti sadrzaja odgovor sam postavila u temu: Feng Shui radionica - dileme, razgovor i pomoc

23.03.2012 01:58

Ulaganje u svoj zivot

Poslednji deo bagve kojim ćemo se baviti je sektor Ken. Ovo je deo vezan za duhovnost, samospoznaju i obrazovanje. Elemenat koji se vezuje za njega je zemlja, kao ogromna planina koja "dodiruje" nebo. Iz perspektive planinara mogli bi reci da nas ova gua poziva da budemo tragaoci, da stupimo na nepoznato i prigrlimo izazove i nepoznanice u zivotu.

Ako imate problema da pronadjete pravu karijeru ili ne znate kakav zivot zelite da stvorite, ovaj sektor je vase utociste i inspiracija. Kako mozete izabrati stil zivota koji vas zadovoljava ako ne znate sta volite? U kulturi americkih Indijanaca su mladi ratnici izazivali halucinacije kako bi otkrili svoju unutrasnju prirodu. U moderno doba, ovo je zamenjeno odlaskom u trzne centre. Ali potreba ostaje: spoznati sebe duboko i izgraditi svoj zivozt na samospoznaji.
Sada prosetajte do Ken sektora u svom domu i pokusajte da ono sto dozivljavate i osecate prenesete sa par reci u svoju belezicu. Napisite nekoliko recenica u vezi sa izgledom i uslovima u ovom delu.

Sada izaberite cetiri prideva i stavite ih u sledecu afirmaciju: "Moja duhovnost, obrazovanje i samospoznaja (pridev 1), (pridev 2), (pridev 3), i (pridev 4)."

Feng shui primena na finasijski razvoj u Ken-u

Posto je ovaj deo doma povezan sa vasom duhovnoscu i samosvescu to je savrseno mesto za kucni oltar ili to posebno mesto posveceno vasoj duhovnoj ili religijskoj orjentaciji. Sve sto inspirise, slike, objekti, artifakti koji vas podsecaju na duhovne kvalitete zivota smestite tu. Elemenat povezan sa ovom guom je "velika zemlja" sto preneseno znaci da je ovo ujedno i deo doma idealan za poziciju teskih komada namestaja, statua, visokih biljaka. Ako osecate da "plutate" svojim zivotomi da nikako da "stanete" na zemlju postavite devet vecih kamenova, bilo u ili van doma u dvoristu. Boja povezana sa ovom guom je modro plava, zato mozete koristiti u dekoru ove tamne smirujuce tonove.

"Paljenje jedne svece je bolje nego da prokunete tamu" – kaze stara poslovica. Ako se osecate zaista dezorjentisano u zivotu pokusajte sa ceremonijalnim paljenjem cvece u ovom delu svoga doma. Od otvorenog plamena u domu a i van njega se nikada ne treba udaljiti a da ga niste zbrinuli, tj. hocu reci odvojite tih nekoliko minuta i u miru sedite dok sveca obasjava ono sto vam je u vidokrugu i opustite se - malo mira za sebe donece puno svemu sto budete nakon toga odlucili.

http://www.odlican.com/d/11032-2/085a.jpg
Odlican.com, album Cesljarev - Gorski kristal

Ukoliko ova gua nedostaje, mozete patiti od nedostatka fokusa ili svrhe. Pokusajte okaciti devet kristala sa unutrasnje strane zida ili upotrebite snazno osvetljenje usmereno ka spoljasnjem zidu kako biste osvetlili tamna udubljenja svoga doma.

Finansisjki feng shui – zivot je patnja... ili da li je?

Mi smo uhvaceni u beskrajan ciklus - mi zelimo nesto, dobijamo ga i onda zelimo nesto drugo. Ako mislite da ce vas luksuzna sporstak kola uciniti vrednijim i pozeljnijim, onda cete uciniti sve da bi ste ih kupili. Da li ovo takodje znaci da cete prestati tako da se osecate cim izadjete iz kola? Ako je tako, oonda najbolje da ne izlazite iz tih kola... Uvek ce postojati nove stvari koje se mogu kupiti, vise reklama koje ce privuci nasu paznju i nesto "novo" sto obecava da ce nase zivote uciniti celovitim. Da li ovaj ciklus potrosnje cini da se osecamo srecnije? Ne zadugo. Ono nas samo cini iscrpljenijim i praznijim pre nego smo poceli.

Jedini nacin da volimo sebe je da priznamo da takvi kakvi jesmo – jesmo vec celoviti i vredni. Da li mozete da zamislite da drzitedete u narucju i kazete: "Volim te, ali bih te jos vise voleo da si u novim modernim crvenim kolicima?" Dete bi verovatno pocelo da place. Ovo je tacno ono sto mi radimo sebi, prakticno svakog dana, dok guramo sebe da radimo, budemo i kupujemo vise. Mozda se sada pitate da l i ovo znaci da ne biste trebali da tezite ostvarenju bilo kog materijalnog cilja. Naravno da ne.

Materijalni uslovi za kojima tezimo su odraz kvaliteta maseg unutrasnjeg sveta. Oni su osecanja nase prirode. Prirodno je zeleti da vase okruzenje odrazava ono kakvi ste iznutra; na ovaj nacin mi ostvarujemo vezu izmedju svog unutrasnjeg i spoljasnjeg sveta. Problemi se javljaju kada stavimo teske ili nemoguce cene na sustinu koju zelimo da osetimo. Ako se vec ne osecamo zdravo, pozeljno ili vec po licnoj predstavi i zelji, to je verovatno zato sto robujemo cetrdeset do sezdeset sati nedeljno kako bi smo priustili "placebo" povezan sa ovim kvalitetom. Jurnjava za iluzijom hrani ekonomiju, ali pogledajte cenu. Zaposlenost kojoj nedostaje dostojanstva i svrhe smatra se normalnim, cak i neophodnim. I onda, kada postanu zaista lose, mi odemo u trzni centar da kupimo nesto kako bismo se osecali bolje. Jedini put da izadjemo iz kruga je da se dobro upoznamo sa svojom sustinom, samo tada ce "glad" biti zadovoljena.

Put ka finasijskoj nezavisnosti

U prvim tekstovima ove teme je od vas trazeno da napisete nesto tipa definicije bogatstva. Mozda je potrebno da ponovo pogledate odgovore, vase ideje su se mozda u toku ovog vremena koje ste posvetili citanju ovih redova promenile. Razmotrite vasu viziju bogatstva: "Bogatstvo je novac za koji ne treba da radite." Zvuci sokantno? Razmislite o ovome. Naime, sve dok radite da biste zaradili potreban novac, vi ste rob ljudima koji vam ga daju. Vi zivite u nevidljivom zatvoru kada zavisite od rada da biste platili racune. Sta ce se desiti ako budete tehnoloski visak? Ili se razbolite? Ako se vas klijent ili sef uvredi? Ovo nisu misli bogate osobe.

Pogledajte na police svoje kuhinje. Kako bi ste se osecali da svaki put kada zelite da jedete prvo morate otrcati do prodavnice da kupite sve sastojke da kuvate? To bi bilo prilicno iscrpljujuce i na kraju gubljenje vremena, zar ne mislite?

Jedini nacin da izadjete iz toga je da nikada vise ne radite. Tacno ste procitali.
Postoje dva nacina da postanete finasijski nezavisni bez rada. Jedan je da radite stvari koje volite, bilo da vam je novac potreba ili ne i da pronadjete nacin da budete dobro placeni za to. Ovo je bio fokus tekstova pisanih u okviru VIII nedelje. Dok i dalje budete „radili“ u tradicionalnom smislu, fokus nije na zaradjivanju novca, vec na ostvarivanju sopstvenih potencijala. Sa ove tacke gledista vi ste sluga samo Visoj sili, sto je ja verujem, nacin na koji treba da bude.

Naravno, jedino povlacenje je da morate i dalje zaradjivati novac kako biste placali troskove. Dok vasa licna misija moze da se povlaci i tece, potreba za prihodom ce ostati crvrsta. Mnogi umetnici i kreativni ljudi poznaju ovu napetost izmedju inspiracije i ocajanja i to moze biti tezak tunel za prokopavanje.
Alternativa stalnom ostvarivanju svrhe je da izgradite svoj posao tako da nije potrebno da radite, osim ako to ne zelite. Na ovaj nacin sticete finasijsku nezavisnost dok radite svoje stvari. Ako pravite rodjendanske torte, razmislite o prosirenju posla i zaposljavajuci druge kreativne kuvare, Vi zadrzavate reputaciju i novac dok oni rade svoj posao. Losa strana ovog pristupa je da i dalje morate stajati na celu. Ako iskrsnu problemi, sto ce se uvek desavati, vasa finasijska nezavisnost ce ponovo pasti u zavisnicki odnos – milost i nemilost potrosaca. Tocak ponovo dahce za vratom, izgleda...

http://www.odlican.com/d/6925-4/igra+bojama+i+oblicima.jpg
Odlican.com Hobi iz ljubavi Tifany tehnika

Vise od isplate

Niko ne moze biti bogat bez prihoda, ali niko nece ostati bogat ako bude trosio sve sto zaradi. Bogatsvo je odraz vasih dobara, ne ocena vaseg trosenja. Bogatstvo se svodi na dobra koja mozete prevesti u novac, i ako to nije ono gde trosite svoj novac, nikada necete biti bogati. Cilj uvecavanja svojih dobara nije samo da "izlezete jaja". Novac je cista energija mogucnosti u drustvu i ima moc da ucini da se stvari dese. Cak i kada spavate, novac koji je ispravno ulozen moze doprineti vecem poslu kojice doneti toliko zauzvrat. Uvecavanjem dobara i planiranjem, vas novac ce raditi za vas. Ulazite u svoj zivot.

majra 

Site Admin

Akcija u toku - ulaganje u svoj zivot!

Jedna od najvecih epidemija u modernoj kulturi je unistavanje ustedjevine i zavisnost od kredita. Ovo je "zarazilo" sve aspekte modernog zivota. Nervoza, depresija, nedostatak svrhe, problemi u odnosima i opsti nihilizam su svi povezani sa ovim finansijskim oticanjem. Razmislite o ovome sledeci put kada dobijete "prijateljsku" ponudu za novu kreditnu karticu od neke kompanije.

Jedini nacin da povratite sopstveni zivot je da povratite kontrolu na sopstvenim novcem. Iscrpljujuce je misliti da je sreca ili iskustvo bogatstva povezano sa povecanom kupovinom. Domovi mnogih koji odbijaju socijalnu pomoc su prepuni mnogih stvari koje vecina ljudi nikada i ne koristi. Ako mislite da je bogatstvo povezano samo sa kupovinom i "vise" rada, vi se pripremate za eskrajan maraton do kraja zivota.

http://www.odlican.com/d/11371-3/DSC01971.JPG
Odlican.com, Snezana Crnojevic - Drvena tacna u decoupage i shabi tehnici

Dnevna iskustva "bogatstva" ne moraju biti skupa. Bogatstvo je iskljucivo nacin na koji vodite racuna o sebi , ono ne odrazava iznos kojim raspolazete. Ostavljanjem deset odsto od svoje plate za predmete vasih zelja i dodatnih jedan posto na duhovnu hranu, trebalo bi da ste srecni iznutra. A to vas stavlja u poziciju da napravite plan kako cete upravljati i ulagati ostatak. Po filozofiji Indijanaca nemojte raditi nista pre nego razmotrite kako ce to uticati na slececih sedam generacija. Primenite ovaj princip: otkrijte koliko cete biti stariji za sedam godina i zapitajte se: "Da li cu imati pozitivnu korist od ove kupovine sedam godina od danas?". Ako je odgovor "da" onda bi to trebalo kupiti, u suprotnom ulozite novac u nesto sto ce vas zaista ispuniti.

Potrebno j da napravite dva tipa racuna. Najpre bice vam potreban stedni racun za slucaj potrebe, vaznost ovoga smo razmatrali u IV nedelji. Nadam se da ste dosledno pratili, jer to znaci da ovog trenutka raspolazete sa odredjenom sumom. Ako jos uvek nista niste poduzeli u vezi sa ovim, nije kasno: vratite kartice, smanjite rate pomocu coveka u banci koji ce uraditi reprogram duga i ratu svesti na za vas trenutno razumnu i prihvatljivu cifru otplate. Ove banke nece biti zaiteresovane za vasu nezgodnu situaciju ako vi izgubite posao, zato nemojte zrtvovati vas sestomesecni fond za hitne slucajeve da bi isplatili kartice. Sta bi se desilo ako bi si upravljali novcem na ovaj nacin? Umesto da zivite "od danas do sutra", mogli bi da osetite da je vasa zivotna energija bitna i da ceneci je razmislite koliko cete uloziti energije za svaku akciju. Nauceni smo da mislimo da sreca dolazi od kupovine, cak postoji opste prihvacen epitet "kupoholicarka"?! Sve dok verujemo u to, nikada necemo moci da ulozimo sopstvenu energiju, umeca i darove kojima raspolazemo - trosicemo svoj novac istog momenta kad ga dobijemo.

Da li ste ikada videli oglasnu tablu sa natpisom: "Bacite novcanik! Imate vec dovoljno novca!". Ili mozda TV reklamu koja nas poziva da ostanemo kod kuce sa prijateljima umesto da pozurimo dok je "Akcija u toku!"? Ono sto vidimo je uglavnom i ono sto radimo. Zurba pravi nered - zastanite ove nedelje i dobro razmislite o tome kako cete dalje rukovati sa svojim novcem. Imate vremena, jer nacin na kojim upravljamo vremenom pokazuje i nacin na kojim rukovodimo novcem. Sigurna sam da imate vremena – ne dozvolite da vam sve samo "prodje" kroz ruke.

majra 

Site Admin

Vreme je novac

Svako na planeti ima istu količinu vremena svakog dana: 1.440 minute. Šta ćete uraditi sa tim minutama, zavisi samo od vas. Ako vrednujete svoje vreme, uložićete ga mudro, ako budete loše investirali svoje vreme, počećete da prezirete vreme. Koliko puta ste se ujutru probudili i izjavili: "O Bože, da imam dodatnih šesnaest budnih sati da ih iskoristim kako ja želim."

Kao što smo ukazivali na potrebu učenja da ostavimo novac sa strane svake nedelje, potrebno je da napravimo novu raspodelu svoga vremena. Novac se prilagodjava posudi u kojoj se drži. Ako ga ne koristite koncentrisano, on će teći bez donošenja mnogo koristi. Isto važi i za vreme: ono se širi da se prilagodi vašim potrebama. Ako je pranje zuba jedina stvar koju treba da uradite za ceo dan, vaš dan će se okretati oko rituala pranja zuba!

Uzmite beležnicu i napravite popis aktivnosti svog dana, počevši od trenutka kada otvorite oči ujutru do trenutka kada ugasite svetlo da bi ste spavali. Trudite se da budete precizni, nastojte da ne generalizujete aktivnost na primer "9 – 15h – posao". Šta radite na poslu? Kakve će sve aktivnosti popuniti to vreme? Kada završite sa popisom napravite kolonu desno i ocenite vrednost svake aktivnosti, s tim kriterijumom koji koristite za vaše finasijske troškove:

 • jednom otkačite ako je potrebno da nešto uradite
 • dva puta ako je to nešto što volite da radite
 • tri puta ako niste potrošili vreme radeći to i to je bilo najbolje iskorišteno vreme

U poslednjoj koloni napišite aktivni korak za planiranje najbolje upotrebe svog vremena. Sve aktivnosti koje ste otkačili jednom ili dva puta treba da preispitate i razmislite kako trošite svoj dragoceni život.

Postoje dva načina da povećate vrednost svoga vremena: kažite "ne" nekim aktivnostima i zamenite ih sa nečim vredniji ili naučite da uradite sve stvari odjednom.

Iskoristite sliku bagve da bi ste planirali kako ćete iskoristiti vreme. Zamislite da u svakom sektoru imate po dvanaest časova, obojite broj časova koje ćete posvetiti svakoj ponaosob tj. svakoj oblasti vašeg života. Ako se osećate osiromašeno pri pogledu na bilo koju oblast, ovo vam može dati razlog zašto se tako osećate.

Ako bih imao više vremena, ja bih...

Potrudite se da u svakoj oblasti (iskoristite svaki od devet sektora) odgovorite na pitanje: "Ako bih imao bar malo više vremena, ja bih..."

 1. Kan (karijera)
 2. Ken (samospoznaja)
 3. Chen (porodica i domaćinstvo)
 4. Hsun (bogatsvo i luksuz)
 5. Li (slava i priznanje)
 6. Kun (odnosi)
 7. Dui (deca i kreativnost)
 8. Chyan (ljudi od pomoći i putovanja)
 9. Tai Chi (zdravlje)

http://img696.imageshack.us/img696/1038/bagvafengshui.jpg

Odredite jednostavan zadatak za bilo koji sektor koji je nerazvijen.

A sada dolazimo do komplikovanog dela: kako odrediti problem? Možete verovati da ne možete iskoristiti svoje vreme na bilo koji drugi način, ali to jednostavno nije tačno. Čak i ljudi u zatvoru imaju slobodnog vremena, srećom nećete morati biti utamničeni da biste promenuli fokus svog života.

Nakon blaženog sna, prosečno vam ostane još 960 minuta tokom dana, vaš zadatak ako odlučite da ga prihvatite je da preraspodelite 10 posto tog vremena prema onim oblastima svoga života koje su bile osiromašene. To je okvirno oko 90 minuta da bi ste razvili svoja interesovanja. Ovo nije igra i luksuz – to je investicija. Kako očekujete nova dešavanja u svom životu ako niste u mogućnosti da ih primite? Svaki dan posedujete, on je samo vaš.

Svugde oko sebe možete videti odraz svoje unutrašnosti, ono što iskusite već ste osetili i nosite u sebi. Preispitajte dobro kako trenutno trošite vreme i identifikujte kako "vreme ističe". Ako ste nezadovoljni jedini put je da poduzmete nešto kako bi stanje promenili. Samo vi to možete – to je vaš život. Bez obzira na ono šta se desi ili šta se dešava danas, Sunce će izaći sutra i vi ćete se opet suočiti sa novim praznim "platnom" spremnim za vaš potpis. Prihvatite izazov.

majra 

Site Admin

Posvećenost

Ko ste postali u procesu od ovih devet nedelja? Obratite pažnju kako se vaš pogled na novac i bogatstvo promenio i čak ste se i vi sami promenili. Otkačite svaki zadatak koji ispunite i uživajte u divnom osećaju postignuća.

 • Pričajte o svojim osećanjima u vezi sa životnom svrhom sa nekim ko vam je blizak. Recite kako ste došli do svojih zaključaka i kako je ovo uticalo na vaše finasije.
 • Ako putujete zbog posla i iz zadovoljstva, nadjite načina da primenite nekoliko Feng Šui saveta na svom narednom putovanju.
 • Ako zaista želite kraljevski tretman, pokušajte sa lekom Crvenog tepiha, sledeći put kada krenete na važno putovanje ili sastanak.
 • Pogledajte ciljeve koje ste postavili za Ken deo svoga doma i primenite bar dva tokom ove nedelje.
 • Uradite bar jedan korak svaki dan ka ostavrenju postavljenih ciljeva.
 • Vaša budućnost čeka, ali ne još zadugo. Ako niste dovoljno uradili, otvoriteračun i odlučite koji iznos ćete stavljati na njega svakog meseca.
 • Preispitajte kako trenutno trošite svoje vreme i identifikujte kako "vreme ističe".
 • Borite se za svojih dragocenih devedeset šest minuta kako biste proširili svoj život i sledite svoje snove.

http://www.odlican.com/d/11310-2/Uvek-okrenuti-suncu.jpg
Odlican.com, Kapitanovic Miloje - Uvek okrenuti suncu

Želim da svako od vas posmatra život kao student: vidite svaki dan kao ulaganje u sopstvenu budućnost, umesto da posmatrate sadašnje okolnosti kao ograničavajuće izjave onoga što možemo postati.

Bez obzira na to šta se desilo danas, Sunce će izaći sutra i vi ćete se suočiti sa novim praznim platnom koje treba ispuniti.

Prihavtite izazov, i ostavite trag na bilo koji način možete, pre nego Sunce zadje na drugu stranu vašeg života.

Budite blagosloveni svakim korakom na svom putu.

majra 

Site Admin