Knjige razlikujem po tome koju vrstu duhovne gladi mogu da zadovolje, verujem da knjige biraju nas a ne mi knjigu, i da se tu radi o jednoj vrsti alhemije, kao u ljubavi ili prijateljstvu. To se nikako ne desava slucajno.
Mnoge sa kojima sam se druzila su mi ponudile upravo ono sto sam trebala - izbruseno, kondenzovano i mojoj dusi razumljivo.
Podelite sa nama svoja iskustva i predlozite one koje su Vas oplemenile.
Džejms Paterson je nakon ovog romana postao najčitaniji pisac trilera u SAD.
Library Journal: Knjiga koja će vas obuzeti poput noćne more... brzog ritma i prepuna neizvesnosti. Najtoplije preporučujemo.
Oduvek je želeo da bude slavan. Kada je oteo dvoje poznate bogataške dece dospeo je na naslovne strane novina. Potom, jedno od njih je pronađeno mrtvo i čitava nacija je bila u šoku.
Za ovako složen slučaj potrebni su najbolji ljudi - Aleks Kros, detektiv koji je diplomirao psihologiju i Džizi Flanagan, ambiciozni agent Tajne službe - no čak ni oni nisu dorasli ubici. On ima obeshrabrujuću sposobnost da se u trenutku preobrazi iz stanja ubilačke mahnitosti u oštroumnu prisebnost.
Ali, da li je on bespomoćna žrtva poremećaja dvostruke ličnosti - ili briljantni hladnokrvni manipulator?
I dok zajedno sa ostatkom zemlje on prati kako Flanagan i Kros upadaju u svaku zamku koju im je postavio, siguran je da je uspeo - drži konce smrtonosne igre u rukama i sprema se da povuče svoj najrazorniji potez.
Daily Mail: Briljantno i zastrašujuće, knjiga je tako uzbudljiva da sam proveo čitavu noć u čitanju kako bih je završio, prepuna vrtoglavih obrta.
Premda se nalazimo na netu, predlazem da preporuchujemo i knjige koje se mogu downloadovati. Evo jedne:
U zbirci "Odlazak vodene vile" se nalaze price: Osmeh sfinge, Prodavnica snova, Trideseta godina, Medju ubicama i ludacima, Zavarivac, Sve, Korak ka gomori, Sudija, Odlazak vodene vile i Simultano.
Price zbog kojih pozelite - zauvek - prestati citati (a ne mozete) i proklinjete dan kada ste naucili, na momente samo, naravno.
Na net-u nadjoh jednu pricu, tek da vam zagolica mastu ;)
Odlazak vodene vile
Jedan izmedju 10 najznachajnijih pisaca 20. veka, Borislav Pekich, napisao je prilichan broj "knjizevnih jedinica". Zivotno delo, "Zlatno runo" nije zavrshio a sumnjam i da je vechina chitalaca zavrshila chitanje te sage u postojechih 7 tomova. Pekich je bio chudesan erudita i zahteva kultivisanog i pripremljenog chitaoca. Pekich je za zivota birao drushtvo pa i njegova pisanija zahtevaju takve sagovornike.
Za pochetak divnog druzenja sa Borislavom Pekichem, predlazem zbirku pripovedaka "Novi Jerusalim"
Volim knjige i rado i mnogo ih citam. Prelepe su,poucne i umeju na cudan nacin da podstaknu nas um i srce :)
Preporucila bih svakako knjige od Suzane Tamaro,Hermana Hese-a,Paulo Koelja,Toni Parsonsa..Trejsi Sevalije,Ricard Bah..
"Slika Dorjana Greja"-to su verovatno svi citali,ali moja je omiljena!
"Narcis i Zlatousti"-ostalo mi je par strana,a ono sto sam do sada procitala-divno je.
Srculence, lepe su knjige i autori koji si navela. I ja ih strasno volim. Posebno cu izdvojiti Devojka u Devicanski plavom(Trejsi Shevalije).
Iz bestselera aktuelni su u zadnje vreme bar kod nas 3 knjige Dzin Sanson-Princeza Sulatana i njezine kceri, Krug princeze Sultane ne mogu se setiti tacbnog naziva prve knige (mozda Princeza Sultana). Sve govore o zivotu arapskih zena u Saudiskoj arabiji.
Za one koji su malo skloni alternativi mada je svako moze citati mozda ce ih zanimati knjiga "Od koga smo postali"-Ernst Muldasev-na osnovu fotografija proucavali su ljudske oci i doshli do odregjenih klasifikacija i zajednickog pretka ljudi.
Na nekim mestima se autor ponavlja ali bitna je sustina price.
Mozda su je vec neki procitali. Meni je bila zanimljiva.
Podstaknuta tekstovima naše članice, a vodjena idejom da je i vas baš zaintrigirala evo sjajne knjige za koju sam izdavač kaže:
"Ova sjajna knjiga je zapravo frazeološki rečnik ili leksikon koji objašnjava značenje i poreklo više od stotinu najučestalijih fraza i ustaljenih izraza iz svakodnevnog ali i književnog jezika -- "krilatica", kako ih je još grčki pesnik Homer nazvao, jer na njihovim "krilima" misao leti od sabesednika do sabesednika, ali i od naroda do naroda, iz kulture u kulturu, iz epohe u epohu.
Učenici, i oni koji su davno izašli iz klupa, mogu ovde naći odgovore na pitanja koja su ih uvek mučila, oko kojih su padale opklade ali i teške svađe. Španska sela, Nadžak baba, Krokodilske suze, Glup do daske, Tespisova kola, Neverni Toma... Ovi izrazi samo su neki koji su našli mesto u Zašto se kaže?
"Autor Milan Šipka je o svakoj krilatici ispričao priču na način koji ga svrstava među kod nas malobrojne poslenike od pera i nauke što o jezičkim pitanjima pišu jasno i zanimljivo tako da čitaoci njihovo štivo doživljavaju kao pravu lingvističku beletristiku." -- iz recenzije dr. Radojice Jovićevića
"Zašto se kaže?" je knjiga koja vas neće samo podučiti i pružiti odgovore, već i na najbolji način zabaviti."
Kako je knjiga rasprodata najbolje da je potražite u biblioteci, ili pak ako ste te sreće pa je imate u svojoj prepustite se uživanju u ovim kišovitim danima koji idu u nizu.
Roman francuskog pisca i pilota Antoana de Sent-Egziperija vec sezdeset godina ne gubi na svojoj aktuelnosti. Verujem da ste ga svi citali u detinjstvu, no tajanstveni decak nas i u zrelim godinama moze pouciti o ljubavi, odgovornosti, zrtvi, radosti i zivotu.
Knjiga koja ne zasluzuje da bude
procitana dvaput, nije dostojna da
bude citana ni jedanput.
Knjiga Papa Jovana. Knjiga koja se cita u dahu. Napisana je jednostavnim recima lakim stilom puna opisa zivota tog perioda. U knjizi sa nalazi i jos dosta istorijskih cinjenica tako da je lako prihvatiti da u sebi nosi istinu istorije.Lepa knjiga za jedan lep vikend.
Mladi francuski trgovac svilenim bubama živi u srećnom braku. Kad tržište u Evropi bude ugroženo zbog bolesti koja napada larve, on kreće na put u Japan, zemlju koja se, pod pritiskom S.A.D., tek otvara prema svetu i koja je potpuna nepoznanica. Tamo će sresti devojku koja će ga opčiniti.
Ovo bi, u najkraćem, bila priča knjige za koju kažu da odiše nežnošću dodira svile. Avantura, senzualnost, seksualni zanos gotovo hipnotički deluju na čitaoca. Ko tu koga voli i šta je fantazija a šta realnost, prosudite sami.
Knjiga se čita u jednom dahu i za vrlo kratko vreme. Američka produkcija će na ovogodišnjem festivalu u Kanu promovisati film raskošne scenografije i fotografije, nastao prema ovoj knjizi.
S Galebom Jonthanom Livingstonom poleteti cete u (ne)poznate daljine. Nije rec samo o ceznji za nebom koja je americkog pisca i bivseg vojnog pilota povukla u vratolomne akrobacije. S ovim piscem - cija je cudesna prica o pravom galebu koji zivi u svima nama postigla nezapamcen uspeh u svetu- poci cete u potragu za samim sobom i za svojim granicama.
Da bi vas zaintrigirala evo link ka prvom delu knjige:
Galeb Jonathan Livingston
Knjiga koju sam pet puta kupovala, jer sam uvek ostajala bez svog primerka poklonivsi ga nekome kome je trebalo dati ono sto je u njoj.
U knjizi Vita brevis preko tople i tragicne ljubavne price iz IV veka pred citaoce se iznosi ozbiljna filozofska rasprava o coveku i Bogu, o grehu, krivici, odricanju, spasu duse i filozofskom nacelu uzdrzanosti.
Zivot je tako kratak (Vita brevis) da nemamo prava da izreknemo osudjujucu presudu ljubavi. Moramo prvo ziveti, Aurelije, onda mozemo filozofirati. (Primus esse, tum philosophari).