Sa zadovoljstvom cu pokusati da predstavim svoju omiljenu grupu Parni Valjak, bend je osnovan davne 1975. godine i stvaro je citave tri decenije. Grupa su osnovali provereni muzicari koji su imali zavidno muzicko iskustvo iza sebe. Prva postava Parnog Valjka je bila:
* Aki Rahimovski - vokal, klavijature;
* Husein Hasaefendic - Hus - vokal, solo gitara i akusticne gitare;
* Jurica Padjen - akusticne gitare, solo gitara i vokal;
* Srecko Antonioli - bubnjevi, udaraljke i vokal;
* Zlatko Miksic - Fuma - bas gitara.
U tridesetogodisnjoj karijeri koja je okoncana 2005. godine izdali su: 16 studijskih albuma, 16 singlova, 5 Live albuma, 4 kompilacije i 2 DVD-a. Poslednja postavka clanova Parnog Valjka bila je: Aki Rahimovski - vokal, Husein Hasaefendic - Hus; solo gitara, akusticne gitare i vokal; Drazen Scholz- bubnjevi i vokal; Zvonimir Bucevic- Bas gitara; Marijan Brkic - solo gitara i vokal; Berislav Blazevic - klavijature
Izvor:croblues.com
Prvi singl
Svoj prvi singl izdali su 1976. godine u produkciji PGP RTB. Na singlu su bile pesme Sizofrenik i Parni Valjak.
Prvi studijski album "Dodjite na show" izdali su 1976. godine u produkciji PGP RTB. Na albumu se nalazilo 11 pesama u trajanju 50,38 minuta. Osim sto je prvi album obelezavaju pesme "Inge" (0.34) najkraca pesma u karijeri, i "Pesma o starosti" (7.14) najduza pesma na albumu. Album obelezavaju i dva instrumentala: "Inge" i "Svim slomljenim srcima". Vecinu pesama napisao je Hus, a neke i Aki. Albumom "Dodjite na show", zapocinje blistava karijera Parnog Valjka koja ce trajati narednih trideset godina svrstavajuci ih u sam vrh ex YU rok i pop scene.
Na ovom albumu su i pesme:
Dodjite na show
Slicice iz tramvaja
Pjesma o starosti
Inge
Mi smo rock and roll band
Prevela me mala zednog preko vode
Svim slomljenim srcima
Predstavi je kraj
Evo ja bas kao i Otilija volim Parni Valjak.
Parni Valjak drugi svoj album izdaje 1977. godine pod nazivom "Glavom kroz zid", na kojem su bile sledeće pesme:
Ubrzo izdaju i singl pod nazivom Oću da se zenim.
Po izlasku ovog singla Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić-Hus odlaze u vojsku i tada grupa prestaje sa radom. Jurica Padjen (solo gitara, akustična gitara) napušta grupu i na njegovo mesto, nakon dolaska iz vojske Akija i Husa, dolazi Branimir Dzoni Štilić.
On ubrzo, nakon dve nedelje, napušta grupu.
1979. godine, grupa Parni Valjak dobija nova dva člana, gitaristu Zorana Cvetković (bivši gitarista Prljavog kazalista) i bubnjara Ivana Stančić- Piko (bivši bubnjar Grupe 220 i Time). Tada izdaju novi album pod nazivom “Gradske priče”.
Na albumu se našlo 10 pesama:
Ovaj album je bio dosta uspešan da je bio izdat i na tržištu Zapadne Evrope pod nazivom "City Kids", na engleskom jeziku, za izdavačku kuću "Steam Roller".
Kao jedna od najslušanijih pesma sa ovog albuma bila je pesma "Stranica dnevnika", i "Jablan" koju je inače pisao Džoni Stulić, koji je ostao u odličnim odnosima sa Valjkom iako nije više svirao u njemu.
Na albumu "City Kids" nažle su se sledeće pesme:
Krajem 1980.godine Parni Valjak izdaje novi album "Vruće usne", na kom su se našle jedanaest pesama:
Ovim albumom su predstavili i nove članove benda - gitaristu i saksofonistu Rastka Miloševa, basistu Srećka Kukurića i bubnjara Paola Sfecija.
Parni Valjak izdaje 1981. godine novi album, pod nazivom "Vrijeme je na našoj strani", na kojem su se našle sledeće pesme:
Na ovom albumu pored Husa kao tekstopisca našao se i Srećko Kukurić koje je napisao teskt pesme - "Ako želim".
Sledeće godine (1982) Parni Valjak izdaje svoj prvi alubum uživo - "Koncert".
Na ovom LIVE albumu našle su se pesme:
1983 godina Parni Valjak izdaje album pod nazivom "Glavnom ulicom"
Ovaj album je ostao karakterističan ne samo po novim hitovima nego i po uvođenju novih instrumenata, tačnije duvačkih istrumenata. Kao autori, na ovom albumu, veliku ulogu daju Ratko Milošev i Srećko Kukurić.
Izlazi novi album pod nazivom „Uhvati ritam“ na kome se kao prateći vokali pojavljuju Momčilo Bajagić Bajaga, Dejan Cukić, Dražen Vrdoljak, a kao gost se pojavljuje kalvijaturista Zoran Kraš.
Na albumu su se našli razni hitovi. Pesme koje su se našle na albumu su:
Parni Valjak objavljuje kompilaciju “Parni valjak, Suzy”.
Te iste godine, izlazi i novi album “Pokreni se”, na kome su se našle:
Kao gosti na ovom albumu našli su se- Margita Stefanović(grupa Ekatarina Velika), Miroslav Sedak Benčić, Drago Mlinarec(Grupa 220) , a Hus je otpevao glavni vokal u pesmi „Stojim već satima“.
1986 godine izlazi album, “E=mc2, Live”
Na albumu su se našle pesme:
1987 godina
Parni Valjak izdaje album pod nazivom "Andjeli se dosadjuju", sa jednom od njihovih najpopularnijih pesma jesen u meni. Na tom albumu su se našle pesme:
Ujedno, moze se reći da je ovaj album bio jako uspešan jer su sve pesme postale veliki hitovi. ipak, moram izdojiti pesmu, meni posebnu, "Kada me dotakne".
<object width="425" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uJY13RPvJbE?version=3&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uJY13RPvJbE?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="349" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
Bitno je napomenuti da se Zoran Cvetković- Zok vraca u bend, i da je tada održana turneja Parnog Valjka pod nazivom "Jesen u meni". Na kojoj je pored Valjka svirao i Miroslav Barbir Mimo na klavijaturama.
Jugoton izdaje VHS snimak sa koncerta Valjka u Domu sportova u Zagrebu 23. decembra 1987. godine, pod nazivom "Koncert".
1988 godine Husein Hasanefendić- Hus objavljuje pauzu, ali se ubrzo vraća i Parni Valjak izdaje te iste godine album „Sjaj u očima“
Pesme sa albumna:
Parnom Valjku se pridržuju Zorislav Preksavec - Preksi kao basista, i bubnjar Dražen Scholz. Nakon objavljivanja ploče Zoran Cvetković - Zok odlazi u London, pa njegovo mesto u bendu zauzima saksofonista Bruno Kovačić. Parnom Valjku se zatim priključuje i klavijaturista Berislav Blažević - Bero. Što već ulazi u 1989.godinu, u kojoj Parni Valjak promoviše novi album, i smišlja pesme za naredni.
galeksic Reinkarnacija teme o Valjku
Kale, bravo što si se setila ove teme da je oživiš. Ovo ja isprobavam kako i da li nam radi komentarisanje.
ps: Obris'o sam ti smajlija i malo sam ti muv'o po tekstu, heheh.