Efekti projekcija, odabir dekora u duhu feng šui - MeteOrka Feng šui

Podovi u domu i izbor tepiha

Verovatno najociglednija nepovoljnost u domu koja se odnosi na podove su:

- podne daske koje se pruzaju pod pravim uglom u odnosu na kljucne leemente namestaja, narocito kreveta u spavacoj sobi. Ako imate spavacu sobu pravougaone forme, daske bi trebalo da se pruzaju njenom duzinom a ne sirinom, isto tako, vlakna na svim dsakama bi trebala da teku u istom pravcu, tako da se nigde ne seku, niti da je raspored takav da stvara sliku krstova i trouglova. Prave linije koje se prostiru od ulaznih vrata ka unutrasnjosti privlace energetski upliv u dom, medjutim ako ova linija (koju formniraju drvene plocice parketa) istice simbolicno van doma, kaze se da ce i energija napustati lako dom. Najbolje je kada parket ne stvara nikakve slike.

- iz istog razloga, lamelni parketi i oni sto se slazu u uzorak riblje kosti takodje nisu povoljan feng shui, jer predstavljaju sukobljenu energiju

Dizajn poda i tepiha treba da bude pravilnog oblika. Cesto vidjamo moderna zdanja pa idomove sa mermernim podovima pravljenim od nepravilnih komada mermera, to remeti red i unosi konfuziju, i ukoliko je zastupljen u domu feng sui savet je da se ako ne potpuno promeni, onda leci postavljanjem tj. prekrivanjem jednobojnim tepihom. Takodje glatke podne povrsine su povoljnije od grubih.

Ako spavaca soba trpi neku od ovih negativnosti, kaze se da njen c'i nije u harmoniji sa vasim polozajem dok spavate, i najbolji nacin za prevazilazenje date nepovoljnosti je jednostavno prekrivanje dela poda ispod kreveta jednostavnim jednobojnim tepihom, tako da ceo krevet stoji na tepihu, a ne na daskama.

Dakle, ako apsolviramo odluka o velicini prostirke zavisi od vrste podne osnove i od njenog dizajna, kao i od namene prostorije. Na primer, ako je podna osnova mermer, a prostor namenjen dnevnom boravku svakako da cemo posegnuti i za debljom i malo vecom prostirkom - tepihom kako bi smo obezbedinili bukvalno a i viszuelno osecaj topline. Kada imamo dobru osnovu, znaci bez upliva nepovoljnog dizajna podova, uvek se treba pridrzavati nekog estetskog odnosa dimenzija, i retko kada je zasita nuzna podloga od zida do zida.

Znaci, prvo se sagleda vrsta i dizajn poda, a potom se odluci o velicini. Gde je nuzno prevazici nepovoljnosti biramo tepih vecih dimenzija i obrnuto, uz naravno obavezno razmatranje kljucnih elemenata namestaja (krevet, radni sto, stolica) i njihovu zastitu obezbedjujemo upravo adekvatnom velicinom tepiha koji vizuelno kamuflira pdnu osnovu.

majra 

Site Admin

ako sam dobro shvatila ... povoljno je u dotične sektore stavljati elemente koji hrane taj sektor... ali zar onda ne dobivamo prejak dotični sektor?
kako se onda postupa?
evo primjer... ako je istok sektor drveta... farbanjem npr zidova u plavo bi bilo hranjenje drveta (produktivni ciklus), farbanjem u zeleno održavanje, a farbanjem u breskvu reduktivni ciklus, a u recimo srebrenu destruktivni?

kako ćemo znati u kojoj mjeri i što obojati?

odnosno ako nam je neka soba prvenstveno drveni sektor... a ne želimo da drvo bude prejako, uvodimo element vatre?

ova tri ciklusa su me jako zbunila u smislu što želim imati u domu. pogotovo što sam sad vidjela da mi je sjeveroistočna-istočna soba obojana u breskva crvenkastu ... vatrom obuzdavam drvo, ali ne smijem valjda imati previše vatre da ne izgori sve drvo? e sad... ako je mnogo tu vatre, šta da ubacim pa da popravim?
jao merkur je retrogradan i imam osjećaj da sam se nezgrapno izrazila.... ako me shvatiš ok, ako ne... čekamo dok krene direktno heheheh

osjećam da moram još pojasniti sebe

npr... metalni sektor bi u sebi od boja trebao imati najviše metalne? ako je nema onda može i zemljana (pošto stvara metal).... a treba li onda zastupiti i ostale elemente? i u kojoj količini.... to me najviše zbunjuje u ovom računanju šta gdje i kako i u kolikoj mjeri....
i sumnjičava sam oko ove lavande kojom je okrečena moja soba :?
p.s. koja je to boja purpurna? jel to slično lavandi?

ja bih da priložim nešto što je meni uvelike pomoglo u odabiru boja, jer su opisi boja elemenata prilično suhoparni :)

http://img222.imageshack.us/img222/7602/colorwheel.th.jpg

i ovo mi je ovako nekako zgodno sve na jednom mjestu :)

http://www.nationsonline.org/oneworld/Chinese_Customs/images/Bagua_Life.jpg

Gde postaviti korpu za ves i otpatke?

evo, osnovni su principi FS-a čistoća i urednost. no zanimalo me uvijek gdje staviti korpu za prljavi veš i kantu za smeće?

pošto smo ograničeni mjestom (tipa korpa za veš ide isključivo u kupatilo, dok kanta ima malo više slobode)...

pročitala sam da kantu za smeće ne valja držati na SZ... ali kad razmislim, gdje god u domu okreneš, svaki je sektor bitan.

zatim sam razmišljala o samoj kanti ( :lol: ) što ona može predstavljati... pa pošto su sadržaji iste većinom hrana... vjerojatno spada u zemljani predmet (?)

onda bi je zbog njezina lošeg chija trebalo pošto je zemlja staviti u sektor koji poništava zemlju. što vi mislite?

isto vrijedi i za kantu za veš...

neki lik na netu kaže "My suggestions for things like trash cans, kitty litter boxes, and other not-so-pleasant but necessary items is to place them in the part of the room (the gua) that is exceptionally strong for you and avoid the guas that you feel are not working so well in your life."

po ovome za mene (kua 2) jaki su pravci SI, Z, JZ ... i ne sjećam se još koji... znači li to da sam nesvjesno i odabrala dobru lokaciju kante/korpe?

kod mene je kanta za smeće na Sjever-Sjeveroistok, a korpa za veš na Sjeveru.... odavno su tamo, a to je područje karijere-obrazovanja-znanja ... fakultet sam završila relativno ok moglo je i brže ...ali je problem bio pronalazak dobrog posla. koji sam našla evo već tri godine. pokušavam se sjetiti koju sam promjenu tada uvela. sjećam se da sam kupatilo na sjeveru obojala u žuto s bijelim 2007. i da su okolo bile bijele prostirke i svi bijeli elementi. (prije toga bila je zelena kupaonica, a špajz na SI je bio isto zelen, pa sam ga prelijepila cetifiksom imitacije drveta).

sad ne znam bih li ostavila i dalje tu žutu u kupaonici, ili da pređem u plavo-bijelu kombinaciju (jer žuto plavo valjda ne ide na sjever, kažu tako)

kakva su vaša razmišljanja o ovome... svi imate kante i korpe :lol:

http://img189.imageshack.us/img189/4803/meteorkapakua.th.jpg

Ako sam dobro razumjela postoji produktivni, destruktivni i iscrpljujući ciklus. Ono što mi još nije jasno, a voljela bih da razjasnim jest sljedeće:

produktivni ciklus jača tj naglašava elemente, a postiže se tako što se u odgovarajući sektor stavlja vladajući element ili onaj koji ga hrani (točno???)

destruktivni ciklus uništava djelovanje nekog elementa, a postiže se stavljanjem elementa koji uništava taj element (točno???)

i kontrolirajući (iscrpljujući) ciklus je onaj u kojem se za nastanak nekog elementa troši ovaj prethodni (?)

ono što me zanima jest, ako je wc na sjeveru, onda žuta boja pošto je zemljana nije dobra jer zemlja uništava vodu?

i još nešto. produktivni ciklus koristimo za jačanje nekog sektora, kontrolirajući za ravnotežu... to razumijem, ali za što nam služi destruktivni? ako se uopće koristi?

Produktivni, destruktivni i ciklus kontrole

Pet elemenata su ustvari pet tipoa "cija" koji se menjaju u vremenu. Na primer, led, sneg, vodena para i magla predstavljaju tipove (faze) vode koja se preobrazava tokom vremena. Slicno tome pet faza pet fizickih elemenata u prirodi - vatra, zemlja, metal, voda i drvo - koje predstavljaju razlicito ispoljavanje "cija" pri cemu pokret, transformacija i interakcija svake faze jeste ono sto se proucava a ne odredjeni elemenat sam po sebi.

Svaka faza ima sopstveni "ci" karakter i zbog toga se na razlicite nacine odnosi prema drugim fazama. Vatreni "ci" zraci, zemljani "ci" zgusnjava, metalni "ci" steze, vodeni "ci" pada i drveni "ci" raste. Medjusobni odnos u nasem zivotnom/radnom prostoru odredjuje ravnozu cija.

Produktivni, destruktivni i ciklus kontrole

Produktivan ciklus odnosi se na ravnotezu i stvaranje, svaka faza stvara ili povecava sledecu fazu. Ovo postepeno stvaranje odnosa poznato je kao:

majka-sin odnos: svaka faza je "sin" faze koja je stvara i "majka" one koju stvara

http://img251.imageshack.us/img251/406/produktivniciklus.jpg

Cuklus kontrole je ciklus neravnoteze gde svaki elemenat (faza) kontrolise suprotnu tj. pokrece slabljenje i smanjivanje "cija" sto dovodi do zastoja. Ciklus kontrole objasnjava borbu izmedju suprotstavljenog "cija". Dobra strana je sto "ci" suprotne faze drzi drugu pod kontrolom i proverava je, negativna strana je u tome sto suprotni "ci" nagovestava neprekidan konflikt.
Zbog toga se ovaj ciklus upraznjava kao krajnja mera lecenja i zastite.

Cuklus slabljenja (redukcije) je odnos u kome se smanjuje snaga elementa kontrole i obnavlja ravnotezu delova (produktivan ciklus) faza koje su dovedene u pitanje. U feng shuiju se cesce rabi ciklus slabljenja da izleci "ci" koji je negativan ili kontrolise.

Mnogi greskom ciklus kontrole nazivaju i "ciklusom unistavanja", no ono sto stoji je da energija ne moze biti unistena, ona samo menja oblik.

Sto se tice pitanja oko leka za kupatilo, iako je u severnom sektoru samo na osnovu mape letecih zvezda se moze zaista dati sugestija o elementima za harmonizaciju. Ono sto meni iz postavljenog pitanja nije jasno da li ti vodeni elemenat u kupatilu zelis da podrzis? Ako je tako onda svakako jacanje zemljanog elementa moze poremetiti ravnotezu.

majra 

Site Admin

To i mene zanima, kako da odredim koji ću ciklus upotrijebiti. Radi se o nijansama. Sjever je karijera i pripada vodenom elementu, a vjerojatno svi žele jačati taj sektor time jačajući karijeru.

Kad sagledam trenutno svoj sektor karijere i karijeru u životu... radi se o tome da mnogo radim, a malo zarađujem. Priznanja su također rijetka, odnosno rijetko čujem za njih. Ali ja sam zadovoljna poslom koji imam, međutim teško se može smatrati karijerom.

Što se događa ako pojačam vodu na sjeveru? Je li to negativno? Ili je potrebno u tom sektoru kao i u ostalima ići logikom da stavimo element koji kontrolira u većoj mjeri i recimo element koji ga proizvodi u manjoj, te vodene elemente u detaljima?

Je li to ta ravnoteža?

p.s. S obzirom da je sjever moj pravac totalnog gubitka, dobro je što je tu WC, ali ne znam je li dobro da ga ojačavam ili samo izbalansiram?

Trigram doma i licni trigram

Ono sto u startu treba pojasniti je da kako svako ima svoj trigram (na osnovu Kua broja) tako i dom na osnovu pravca gledanja i pruzanja takodje ima svoj trigram koji pokazuje raspodelu cija u razlicitim sektorima svakog doma cineci ga tako dobrim ili manje povoljnim za svakog clana porodice u zavisnosti od njegovog Kua broja.

Upravo je Kua broj pokazatelj povoljnih i nepovoljnih pravaca. Sto se tice povoljnih i nepovoljnih lokacija kucni ci ima veci uticaj od njihovih licnih povoljnih pravaca, narocito kada je u pitanju posebno prostorija u kojoj spavaju ili rade.

Kua broj uvek moze da se iskoristi za „hvatanje“ licnih povoljnih pravaca.
Stoga je vazno praviti razliku izmedju pravaca i lokacija.

Situacija je najpovoljnija kada se ci raspodela prema formuli osam kuca istovremeno podrzava i nase (na osnovu Kua broja) licne najbolje pravce. To je slucaj kada je kuca na primer istocne grupe a i vi pripadate istocnoj grupi ljudi.

Karta osam sektora kod tebe s obzirom da je osa doma SZ/JI (dom pripada istocnoj grupi), pokazuje da se povoljne lokacije nalaze:

  • SZ – Seng ci (uspeh)
  • Z - Fu vej (licni rast)
  • JZ - Tijen li (zdravlje)
  • SI – Nijen jen (ljubav)

Nepovoljne lokacije:

  • S – Ho haj (losa sreca)
  • I – Cuhen ming (totalni gubitak)
  • JI Sest ubistava
  • J – Pet duhova

Znaci ako ovako sagledamo celinu, ja licno ne bih potencirala severnu lokaciju, vec bi je lecila i tretirala prema osnovnim preporukama o toaletima u feng shuiu.

S druge strane ako gledamo sever kao polje karijere, ono se ne odnosi primarno na nju vec na zivotni put, generalno na put kojim stremimo u zivotu. Ono sto si navela kao problematiku pre mozes da podrzis aktivirajuci polje ugleda, i polje medjusobnih odnosa, jer kroz kontakte sa vaznim ljudima mi treba da plasmanom nasega rada dozivimo uspeh i ugled a da za to budemo placeni (kroz polje istoka, osnovna sredstva za svakodnevni zivot) tj. extra nagradjeni aktiviranjem polja bogatstva.

Znaci uvek radimo istovremeno na tri polja da bi dobili rezultate. U tvom primeru ja bih na zid ulaznom hodniku postavila crno bele slike i grafike u crnom metalnom ramu koje pokazuju taj zeljeni zivotni put, u polje ugleda nekoga ko je po tvojim merilima dosegao ono cemu tezis, a u polje bogatstva shodno samoj simbolici neki simbolicki objekat tipa tronoge zabe.

Pri tome bih pobrinula da uvek zauzimam komandnu poziciju za radnim stolom, spavajuci i aktivirajuci svoj najbolji pravac na osnovu Kua broja.

majra 

Site Admin

Majra, hvala ti, sada mi je mnogo jasnije. Povoljne pravce jačam srodnim elementima, a nepovoljne liječim i kontroliram.

mama i ja ćemo se zamijeniti za tepihe, stavila sam u zapadni sektor zelenobež tepih, ali sam shvatila da će bolje ići u dnevnu koja je na SI. :)
Kod sebe ću na zapadu ipak uzeti nešto bež-smeđe-oker za tepih i postaviti neke srebrene detalje ukrase po sobi. Oko zavjesa se dvoumim... ne bih previše metala, pa možda da ih kontroliram zelenim zavjesama ili da idem opet na bež?

A što se tiče zida gdje ću okačiti crno-bijele grafike (htjela sam dvije, različitih motiva), je li to ovaj desni zid na tlocrtu u hodniku što pada u SZ?

Sad još trebam razmisliti šta bi moglo predstavljati moj put kojem težim

:lol:

hvala puno pusa :)

Kineski novcici

Pronašla sam jednu škrinjicu :) koju sam dobila na dar i koja se povlači po kući bez ikakve namjene :lol:
dobila sam je od dragih osoba, no ako nema stvarne funkcije, radije bih ju bacila.

no evo zašto se mislim, na njoj su nalijepljeni novčići, a mene zanima jesu li lažnjaci u smislu da samo imaju nešto bezveze našarano na sebi što podsjeća na kineske.

pa molim cijenjeno forumateljstvo da pogledaju.

http://img29.imageshack.us/img29/5273/fengshuikineskinovcici.jpg

http://img709.imageshack.us/img709/769/simbolibogatstava.jpg

Kineski novcici snazni simboli bogatstva

Stari kineski novac je izuzetno popularan i izuzetno mocno sredstvo u prizivanju srece kako neba tako i zemlje. Opisani kao "cetvrtasti iznutra i okrugli spolja", obicno napravljeni od bakra, korisceni su jos u vreme T’ai Kunga u jedanaestom veku pre nase ere. Kvadrat u sredini predstavlja energiju zemlje, dok krug predstavlja ci neba. Zajedno donose srecu u bogatstvu, potpomognuti crvenom trakom, koja pokrece njihovu energiju. Jang zemlja im udahnjuje dragoceni zivot, pretvarajuci ih u mocne simbole.

Moderno praktikovanje podrazumeva u najvecem broju slucajeva upotrebu odlicnih kopija koje izgledaju kao da su izradjeni od pravog zlata iz vremena vladavine dinastije Cing. U svakom slucaju imajte na umu da njihova moc dolazi od njihovog oblika i znacenja koje nose!

Strana na kojoj su ispisane cetiri reci na kineskom – jang strana bude okrenuta nagore; strana sa dva znaka je strana jin i obicno nosi takodje odredjenu simboliku, koju treba odgonetnuti jer uvek je to ili kaligrafski zapis neke dosetke ili igre reci.

Boja zlata povoljna je razume se jer simbolizuje novac, a istovremeno i metalni elemenat. Najcesce se nalaze u kombinaciji sa crvenom (lenta) jer crvena i zlatna su povoljni atributi i usistinu kombnovana s crvenom, zlatna poprima svoju moc. Oba kombinacija usitinu simbolizuje ogromno bogatstvo i prosperitet, uz to su i mocna kombinacija koja moze da unisti negativnost letece zvezde.

U praksi jedan od napovoljnijih poklona obicno u novoj godini su upravo zlatni novcici. Mogu se poklanjati u kombinaciji po tri jer je tri jang, produktivan broj za koji se smatra da primacu donosi bogatsvo.

No ako pogledamo ovaj tvoj poklon mislim da u potpunosti oslikava gore navedeno, naime novcici su svojom jang stranom plasirani na zlatnoj vrpci na drvenoj podlozi (bambus simbolizuje snagu, kao sto u prirodi znamo da je vrlo tporna biljka, drvo je i rast, a ujedno je i naglasena crvena boja istoga) Tako da ovo jeste idelan objekat koji simbolizuje bogatsvo i prosperitet. Ono jedino sto na drugoj sici zapazam je da je desni novcic okrenut jin stranom i mislim da bi ga trebala okrenuti na jang stranu na kojoj se nalaze ona cetiri znaka jang (cetiri kardinalna trigrama).

http://img200.imageshack.us/img200/769/simbolibogatstava.jpg

majra 

Site Admin