Efekti projekcija, odabir dekora u duhu feng šui - MeteOrka Feng šui

Nadam se da sam na pravom mjestu, da ne otvaram zaseban topic. Majra, zanima me šta misliš o projekciji (višku dijela stana)... smije li se u taj prostor staviti krevet na kojem spavam?

Soba u kojoj sam ima nekakav razmještaj da kad izbjegnem prozore i vrata, jedino mogu da se smjestim u projekciju da spavam.
Soba je u jugozapadnom dijelu stana, a projekcija kada stanem pred nju gleda prema zapadu-sjeverozapadu.

trenutno spavam na potezu između vrata i prozora i bez obzira što okrenem glavu dolje, da izbjegnem taj pravac, nikako mi ne paše... nikako da se odmorim u snu.

p.s.

sad se dvoumim je li to uopće projekcija

prema nekom izvoru Projekcija: deo prostora koji izlazi iz postojeće strukture (pravilnog oblika), a manji je od polovine dužine ili širine strane iz koje izlazi; ima pozitivno značenje ako nije prevelika; tako npr. projekcija (ili ekstenzija) iz jugoistoka može da deluje povoljno na finansije;

kod mene je dužina te strane 9,5 metara, od toga taj izlazeći dio (višak stana) iznosi oko 4 metra... to je prilično velika projekcija... ako je uopće projekcija ... a ako nije, onda znači da mi je nedostajući prostor ostatak dužine tog zida od 5,5 metara a on je na stubištu zgrade hmmm

molim malu pomoć :)

Prostor i projekcije

Mete_Orka,

hajde molim te postavi tlocrt, ovako nekako tesko mogu da procenim, probala sam da skiciram sebi na osnovu ovoga ali je nedovoljno podataka. Stavi i napisi kompasnu direkciju ulaza i godinu gradnje i tvoj Kua broj, pa cemo sagledati sve skupa.

majra 

Site Admin

Ok, evo imam neki nacrt iz 2005 što sam sama škrabala :lol:
možda nisam dobro razmjere ucrtala, balkon sam napravila prevelik, ali definitivno znam da je balkon projekcija, jer je manji tj iznosi oko trećine dužine strane.... a ovaj zid od moje sobe što ga dijelim sa susjedima je dug 4 metra, a cijela dužina te strane je 9,5 metara. zato nešto sumnjam da je ta moj zid projekcija, te da imam negativan prostor koji seže u stubište.
Strane svijeta su točno ravne, sjever i jug su ravna crta točno preko tlocrta, a u kutovima stana su međustrane (SZ, JZ itd)
ulazna vrata su SZ. zgrada je građena 1958. iako nisam nešto puzdana u majku... brka joj se

moj kua broj ... zapad 2

http://img407.imageshack.us/img407/4605/stan4fo.png http://img407.imageshack.us/img407/stan4fo.png/1/w548.png

o vidim nisam dobro ucrtala pravce
znači ovako vrata SZ, kuhinja gleda na SI, ćošak wc gleda na sjever... moja soba hvata zapad i jugozapad...
valjda sam dobro objasnila

p.s. draga majra... da se ne mučimo oko direkcija svijeta, uzet ću kompas ponovno pa ljepše izmjeriti stan... dotle možda samo da mi odgovoriš za ovaj dio moje sobe jel projekcija ili je onaj dio duž stana negativan prostor?

Tlocrt

Meteorka to sto si izela jeste kriterijum po kojem se procenjuje a li je posredi usek ili se radi o projekciji dela objekta.

Ako je ovako kao na tlocrtu onda je definitivno projekcija , onaj deo koji prelazi liniju vrata, ako si na granici u dilemi lepo premeri sve jos jednom. Mozda se zaista radi o kojem cenimetru pa nije zgoreg uzeti opet mere. Dogovorile se kada izmeris kopasnu direkciju uradicemo sve polako skupa :)

http://img4.imageshack.us/img4/4254/stan4focustom.png

majra 

Site Admin

Draga Majra,
hvala na odgovoru. Mjerila sam od unutarnjih do unutarnjih zidova tj od prozorskog stakla do prozorskog stakla i stvarno je iznos dužine 9,5 - a dužina zida u mojoj sobi od unutrašnosti do unutrašnjosti zida iznosi 406 cm.
hosnik 216 cm, banja 275 cm (nisam računala debljinu zidova između sobe i hodnika te hodnika i banje).

što se tiče balkona ... 349 cm je dužina moje sobe, na koju se nastavlja istom dužinom soba s balkonom koji je iste dužine kao i soba u kojoj se nalazi (tu sam se u prethodnom postu zeznula) znači isti je iznos do u centimetar 349 ... dužina spavaće i balkona... s tim da između moje sobe i spavaće ima debeli noseći zid širok oko 40 cm.

Znači dio moje sobe je projekcija, al što je sada balkon?

p.s. mjerenje strana svijeta će malko sačekati dok nađem kompas :?

Evo ga

ovo je moj stan u pizzi :)

svakako moguća su odstupanja u par stupnjeva nisam toliko precizna, ali to je to.

http://img189.imageshack.us/img189/4803/meteorkapakua.th.jpg

oept ja :D

ne požurujem te... nego mi samo reci jel uopće dobro stavljati krevet u projektirani prostor... stoji mi stan u neredu ne mogu niš premještati, a rado bih da raskrčim sve heheheh barem da stavim krevet i legnem ko čovjek, ovako sam ni tamo ni ovamo
pozzz i kisss

Polozaj kreveta

Meteorka,

ako krenemo od osnovnih podataka Kua broj 2, dakle mir i stabilnost postizes pozicioniranjem uzglavlja ka jugu, mislim da ces upravo bas ovom novom postavkom to postici.

Naime ako razmatramo do sada poziciju tvoga kreveta, mene ne cudi da ti nije bilo udobno kao prvo u liniji si vrata - prozor, potom na meti upliva sa od same ivice izbocine u sobi. mislim eto prosto zamisli sebe kako te sve tu direktno pogadja, i ta pravolinijska putanja toka energetskog nikada nije tiha i blaga, ni kada nosi pozitivan upliv.

Pozicioniranjem kreveta u krajnji desni ugao kao prvo smestas se u ono sto se naziva srecnim uglom svake sobe, potom uzglavlje postavljas ka jugu tvojoj cetvrtoj direkciji koja donosi mir i stabilnost, a to je ono sto svakako zelimo svi u periodu spavanja i odmora. Ovom pozicijom imas i pregled tj. komandnu poziciju u odnosu na vrata sto je jos jedna povoljnost a po nekim prakticnim iskustvima cak i prva stavka koju treba razmatrati kada se pozicioniraju ti primarni objekti, tipa kreveta, radnog stola isl.

Ja bih do izbocine stavila plakar da vizuelno "izravnam" zid, a krevet mirne duse polozila u ovaj ugao, i tokom odmora drzala spustene roletne.

majra 

Site Admin

Taman prije nego sam se logirala na forum, upravo sam to uradila :lol: intuitivno... nisam mogla čekati :lol:

znači, stavila sam krevet u kut do prozora, onaj desni donji... s tim da mi glava ne gleda na čisti jug nego blagi jugozapad... ali pošto su srodne direkcije mislim da će i to odgovarati. Također mogu krevet malo i da ukosim (no tad ostaje mala praznina u kutu iza) pa će onda glava biti prema čistom jugu. Šta ti misliš?

U dio ispod izbočine zida stavila sam dva plakara s robom, a plakar s tv-om i knjigama u S-SI direkciju sobe, do stepeništa... gdje mi već stoji kompjuter.

Imam više prostora sada, i već osjećam da je soba osvjetljenija.

Inače, zidovi su boje lavanda ljubičaste i želim staviti zelene zavjese, i imam sada u projekciji gol zid i stako bi lijepo išla neka slika tu... pošto projekcija pada na zapad-sjeverozapad, što bi ta slika trebala imati na sebi.

Hvala ti puno, nadam se da ćemo nastaviti u dogledno vrijeme i s balkonom...
imam ja još tu pitanja tipa gdje trebam držati kantu za smeće i kantu s prljavim rubljem... al o tom potom.

Tnx i kiss :)

pošto ću ubrzo kupovati tepih i zavjese, htjela sam te pitati koju boju da uzmem, s obzirom da je namještaj smeđ, krevet s foteljom tamno plav a zidovi obojeni u lavanda svijetlo ljubičastu.
razmišljala sam o zelenim nijansama na prozor obavezno, a tepih se dvoumim između ljubičaste i zelene... ili možda nekih kombinacija... šta ti misliš?

jel pravilo "manje je više" vrijedi i za tepihe?
je li bolje uzeti manji tepih, tako da okolo ima i gologa parketa ili uzeti veći pa da samo malo viri parketa okolo?

danima raspravljamo (majka i ja) da treba uzeti veći tepih.... ja smatram da je dovoljno da bude ispod stola i da ga okruži po pola metra sa svake strane ....ostatak pokriva okolni namještaj...
ona je starinski kov... navikla imati sve prostrto :D