Konsultacije - efikasna pomoc u radu Feng šui

...par pitanja

Pozdrav i od mene!

Imam jos par nedoumica:
Procitala sam pravilo postavljanja ba gua mape koje kaze da se brojevi 1, 8 i 6 poravnaju sa zidom gde se nalaze ulazna vrata. Medjutim, kako da postavim ba gua mapu u situaciji sa ovakvim stanom (na slici)?
Inter CAFFE arhiva

Jos jedno pitanjce:
Vezano za boje zidova i namestaja u stanu.
Svaka strana sveta ima svoj element i boju, kao i svako polje u sobi ili stanu po ba gua mapi treba osnaziti bojom tog polja. Kako da primenim sve to u jednoj prostoriji, koje pravilo je primarnije? Da li to znaci da npr. zidove bojim po stranama sveta (po svojim povoljnim pravcima), a detalje (namestaj i drugo) pridodajem po mapi ili je pak nesto skroz drugacije...
I'm a bit lost...

Hvala na Vasem trudu, Majra, ova tema je fenomenalna.

Uredjenje stana metodom feng šui - Bozana-Dijana

Draga Majra
*ja sam vec evo zapela kod odredjivanja kua broja. Ja sam 2, moj muz je 1, al za dete ako racunam peske je 6, ako ubacum u tabelu za automatsko izracunavanje dobijem 5, sto za decaka znaci da ga racunamo kao 2. On je rodjen 11.10.2004 (Novi Sad).

*Drugo pitanje od mnogih koje imam, je gde se po pravilu rasporedjuju masine za treniranje. Moj trenazer (izgleda kao orbitrek orpilike) koji moze i na struju, a ne mora, drzim u spavacoj sobi okrenut prema severoistoku, pored muzevljeve strane (to je meni pozitivan pravac), al mi to nikako ne pase, gledam u zid dok treniram. Druga opcija je da ga okrenem prema jugozapadu sto je meni pravac ljubavi i da stoji sa moje strane kreveta.
Da li moze u dnevnoj sobi da stoji?

O cemu treba voditi racuna kada je u pitanju staklo?. Naime imam lepu sliku na staklu naiva, zimska idila sa svitanjem (dominira, plava, mediteransko plava) i bas mi je draga, jos ne-okacena. gde bi to trebalo staviti?

Hvala unapred

Re: ...par pitanja

zanac20710: Pozdrav i od mene!

Imam jos par nedoumica:
Procitala sam pravilo postavljanja ba gua mape koje kaze da se brojevi 1, 8 i 6 poravnaju sa zidom gde se nalaze ulazna vrata. Medjutim, kako da postavim ba gua mapu u situaciji sa ovakvim stanom (na slici)?

Jos jedno pitanjce:

Vezano za boje zidova i namestaja u stanu.
Svaka strana sveta ima svoj element i boju, kao i svako polje u sobi ili stanu po ba gua mapi treba osnaziti bojom tog polja. Kako da primenim sve to u jednoj prostoriji, koje pravilo je primarnije? Da li to znaci da npr. zidove bojim po stranama sveta (po svojim povoljnim pravcima), a detalje (namestaj i drugo) pridodajem po mapi ili je pak nesto skroz drugacije...
I'm a bit lost...

Ukoliko zelite izvrsiti demarkaciju po sistemu koji koristi skola Black Hat Sect / Intuitive Feng Shui (BHS or BSTB), prostor markiratte u odnosu na liniju ulaznih vrata, kao sto je prikazano na slic. Na forumu se ne bavimo ucenjem ove skole tako da za neku dalju pomoc u ovom pravcu nisam najbolji sagovornik.

http://img853.imageshack.us/img853/324/mapa01final.jpg

Ukoliko markiranje vrsite po skoli kompasa, nuzno je kao sto sam na drugom tlocrtu prikazala da izvrsite translaciju ose sever-jug, odnosno istok-zapad, da bi tacka preseka se podudarala sa sredistem, tj. linijom preseka dijagonala. Nakon toga ucrtavate vektor od centra ka ulaznim vratima uz podatak o kompasnoj vrednosti pravca gledanja, i dalje prostom razmerom dobijate sektore u domu koji odgovaraju dakle stvarnoj orjentaciji odnosno glavnim i sporednim stranama sveta.

http://img98.imageshack.us/img98/9262/osaseverjug.jpg

Sledeci korak je racunanje tj. izrada numericke mape na osnovu godinje gradnje objekta i analiza dobijenih numerickih sklopova po sektorima sluzi za odabir boja i svih ostalih elemenata u pravcu harmonizacije prostora vestinom feng shui.

majra 

Site Admin

Molba za uredjenje spavace sobe

molila bih vas za pomoc oko uredjenja moje sobe, zivim u kuci sa 3 generacije pa sam uglvnom ogranicena na svoju sobu koju moga da mijenjam.. voljela bih da poboljsam odnose i privucem ljubav ako je to moguce, jer mi je to najveca vrijednost u zivotu a u stvari "mrtvo more". za pocetak sam sobu i kucu ocistila od svih nepotrebnih stvari, napuknutog posudja, stare garderobe i sl. pa sam onda ostavila sol preko noci i sledeci dan usisala i okadila. inace su nam i odosi u porodici prilicno losi-svako zivi svoj zivot. pokusala sam koliko sam mogla da malo rascistim ali ipak najvise svoje stvari u svojoj sobi-ostali se bune oko tog "mog bacanja".

saljem sliku svoje sobe, treba i da krecim ovih dana pa je svaka sugestija dobro dosla, inace moj Kua br je 7-mali metal (15.02.1983, odredila sam kompasom pravce svijeta, nekoliko sam puta mjerila pa valjda je dobro.

inace desilo mi se nesto vrlo neobicno: u mojoj kancelariji kompas kao da je poludio, vrtio se i vrtio. jedva nekako se uganjasmo. procitalasam da to znaci da je energija u tom prostoru "poremecena" kako da to malo sredim? da pokusam da ostavim sol preko noci u zdjeli ili da pokusam malo da okadim-mirisnim stapicem?

sjedim na juznoj strani, ulaz je sa sjevera-tj direkno sa svog solca gledam ko ulazi na vrata, iza mene je veliki prozor.

Re: Savet u vezi krečenja i renoviranja - Cavors

cavors: Molim za pomoć: u ovom stanu smo godinu dana, imam dve devojčice - Lea tri godine i Jana devet meseci.

Muž je rodjen 6.6.1981, ja 6.9.1982, Lea 26.7.2008 i Jana 17.11.2010.

Planiram krečenje i renoviranje stana, pa bi mi svaki savet koristio.

Zvezda po rodjenju:

Cavors: 6 zvezda Metal
Suprug: 1 zvezda Vode
Lea: 5 zvezda Zemlja
Jana: 7 zvezda Metal

Uzajamno harmonicne zvezde:

Vi/suprug:

 • 1 zvezda Vode
 • 6 zvezda Metal
 • 7 zvezda Metal

Ako pazljivo pogledamo tlocrt, vi ste na njemu oznacili osu sever/jug, shodno tome vas ulaz se nalazi u istocnoj kompasnoj direkciji (ocitavanje se prakticno vrsi tako sto budete licem okrenuti upolje, kao kada izlazite iz stana), na osnovu toga moze se reci da prostor generalno podrzava vasa stremljenja, i svi kreativni napori koje ucinite imaju veliku verovatnocu da budu plodonosni. S obzirom da iste navei godinu gradnje objekta, nemoguce je uraditi numericku mapu i sagledati uplive po sektorima, ali sam ja uradila demarkaciju da vam bude u osnovi jasno na koje oblasto se odnose predlozi za harmonizaciju prostora bojom. U cilju uspostavljanja ravnoteze u:

 • Oblasti zapada i secerozapada treba implementirati crnu ili mornarsko plavu
 • Oblasti jugozapada i severoistoka crveneu ili purpurnu

S obzirom da su predlozene boje vrlo zahtevne u prostoru, unosite ih postepeno kroz detalje dok ne dosegnete granicu kada osetite naprosto da je prostor zasicen datom bojom. Ovo napominjem da ne nacnite drasticne poteze jer se i predlozene boje u prirodi nalaze diskretno zastupljene. U pogledu izbora boja za prostor namenjen zajednickom visecasovnom boravku tipa dnevne sobe, mozete posegnuti za bojom iz palete vasih uzajamno harmonicnih zvezda time se postize da prostor jednako prija svim ukucanima. Vama na raspolaganju stoji dakle bela (ali sjano bela), slonova kost, svetlo plava, krem i ruzicasta.

Na primer, ulaz i trpezarija krem, dnevna soba kombinacija belo i svetlo plavo, spavaca jugozapadni i istocni zid belo a severozapadni i zapadni plavo. Natojte da elementi imaju zaobljenu meku formu, i radije birajte kruzne i ovalne oblike i talasate uzorke nego pravougaone (prostorki, stola, namestaja... detalja)

Ono sto se moze videti sa tlocrta je sukob tj. varnicenje u medjusobnim odnosima i u cilju uspostavljanja dobre komunikacije u kuhinju plasiraajte svetlo zelenu pamucnu prostirku. Takodje, bracni krevet ukazuje da se jedan od supruznika oseca uskracenim za slobodu, za kretanje i komunikacju sa okruzenjem, bez jasne vizure na koji nacin otvoriti put za svoju kreativnost i stvaralstvo, a drugi je u stalnoj strepnji od nepovoljnih iznenadjenja. Pokusajte da krevet da rotirate tako da uzglavlje ide na zid do dnevne sobe s tim sto bi ste vi spavali na desnoj (do balkona) strani, na taj nacin bi ste spavali u najpovoljnijem polozaju kako bi ste osecali mir i stabilnost u zajednici.

Inter CAFFE arhiva

Takodje radni sto treba pomeriti van linije vrata i proveriti kompasnu orjentaciju. Naime, sto treba da je tako orjentisan da onaj ko ga koristi sedi u jednomod svoja cetiri povoljna pravca, a to cete ocitati tako sto stanete u celo stola, postavite kompas na dlan i ocitate poziciju stolice.

Sto se tice dece, ona trebaju da uzivaju u dobrom feng shui-u doma, do dvanaste godine se ne praktikuje posebno podesavanje prostora, eventualno samo pri razmatranju pozicije kreveta i radnog stola kada dete podje u skolu.

Ako imate datum gradnje objekta (godinu i mesec kada je stavljen objekat pod krov) dostavite pa cemo uraditi i numericku mapu sto ce dati osnovu za iznosenje jos nekih predloga. Niste konkretno izneli sta nameravate renovirati pa vas molim da i to naznacite uz ovaj prethodni podatak.

majra 

Site Admin

Drage moje dame (i dase ako sam nekog previdjela),

Trebala bi mi pomoć znalaca jer sama, kao relativan početnik fang šveja (već godinama pratim određene elemente, ali sada smo renovirali kuću, pa mogu da ostvarim određene zamisli) ne mogu da se ispetljam.

Naime, kuća je tu gdje je, to nismo mogli da mijenjamo. Ista se nalazi na neravnom terenu te je napravljena na tri etaže. Prvu etažu čine podrum (jednom stranom ukopan u zemlju) i sa druge strane mali stan sa posebnim ulazom. Tu smo imali podstanare, a sada je jedan član moje šire porodice.

Stan na prvom spratu imao je ulazna vrata sa ulice (zbog te kosine terena) a na drugoj strani je terasa. Drugi stan na drugom spratu imao je poseban ulaz (bilo je potkrovlje). Mi smo odlučili napraviti zajednički dvoetažni prostor od ta dva stana koji su odvojeno imali 70-tak kvadrata.
Da bi se stanovi spojili morali smo vanjsko stepenište zatvoriti.
Potkrovlje je sada visoko potkrovlje. Prvi sprat je kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, hodnik sve povezano i plus toalet (iz dnevne i trpezarije izlazi se na veliki balkon). Gornji sprat su tri sobe i veliko kupatilo. Dvije sobe imaju izlaz na balkon.

Međutim, ulazna vrata su mogla biti jedino paralelno sa stepeništem, a pod pravim uglom u odnosu na kuću.
Stoga mi je potpuno nemoguća podjela u odnosu na ulazna vrata jer bi mi u tom slučaju kompletna kuća bila na desnoj strani (kada se gleda prema izlazu), a na lijevoj strani samo zid.

Šta činiti?
Da li da onda idem sa podjelom kompasom iz zamisljenog centra kuće ili da kao ulazna vrata posmatram vrata koja će voditi u hodnik dnevnog boravka (mjesto gdje su ranije bila ulazna vrata)?

Inače, ova opcija sa zatvorenim stepeništem je po našem unutrašnjem osjećaju bolja za nas, jer više nismo tako blizu ulice. Nekako stari ulaz je bio tek na par koraka od ulice, sada imamo više intime.

To je jedno. :D

Drugo što me zanima jeste tumačenje na temu vode u spavaćoj sobi. Naime, na mnogim mjestima nalazim da vodu ni slučajno ne treba stavljati u spavaću sobu.
U Majrinom postu sa prve strane ''Protok seksualne energije'' ja sam Metal kojem se za snagu preporučuju tamnoplava činija u istočnom uglu sobe napunjena vodom i svjetlucavim prahom. Da li onda opšte pravilo ne voda u spavaćoj sobi ovdje možemo zaobići u korist konkretnog pojedinca?

I posljednje za danas :D; po ovoj podjeli koju je Majra dala u već pominjanom postu ja sam Metal , a suprug Vatra.
Kua brojevi su nam pak 5 zvijezda zemlje (ja, 14.07.1981) i 6 zvijezda metala (on, 10.12.1976).
Možemo li koristiti elemente i jedne i druge podjele?
I kako uskladiti činjenicu da bih ja kao zemlja trebala da se okružim simbolima vatre i metala a ne prijaju mi simboli drveta i vode, dok njemu kao metalu prija upravo voda i zemlja, a treba da izbjegava pretjeranu simboliku metala?

Znam da je post kilometarski, ali osim o pretjeranom detaljisanju govori, nadam se, i o mojoj volji da nešto naučim :) .

Hvala unaprijed.

Re: Molba za uredjenje spavace sobe

ofelija: molila bih vas za pomoc oko uredjenja moje sobe, zivim u kuci sa 3 generacije pa sam uglvnom ogranicena na svoju sobu koju moga da mijenjam.. voljela bih da poboljsam odnose i privucem ljubav ako je to moguce, jer mi je to najveca vrijednost u zivotu a u stvari "mrtvo more" . za pocetak sam sobu i kucu ocistila od svih nepotrebnih stvari, napuknutog posudja, stare garderobe i sl. pa sam onda ostavila sol preko noci i sledeci dan usisala i okadila. inace su nam i odosi u porodici prilicno losi-svako zivi svoj zivot. pokusala sam koliko sam mogla da malo rascistim ali ipak najvise svoje stvari u svojoj sobi-ostali se bune oko tog "mog bacanja".

saljem sliku svoje sobe, treba i da krecim ovih dana pa je svaka sugestija dobro dosla, inace moj Kua br je 7-mali metal (15.02.1983, odredila sam kompasom pravce svijeta, nekoliko sam puta mjerila pa valjda je dobro.

inace desilo mi se nesto vrlo neobicno: u mojoj kancelariji kompas kao da je poludio, vrtio se i vrtio. jedva nekako se uganjasmo. procitalasam da to znaci da je energija u tom prostoru "poremecena" kako da to malo sredim?? da pokusam da ostavim sol preko noci u zdjeli ili da pokusam malo da okadim-mirisnim stapicem?
sjedim na juznoj strani, ulaz je sa sjevera-tj direkno sa svog solca gledam ko ulazi na vrata, iza mene je veliki prozor.

Ofelija,

bez ocitane kompasne vrednosti ne mozemo raditi analizu, takodje potrebno je ako zaista zelimo jedan studiozan pristup dostaviti tlocrt celokupnog zivotnog prostora da bi se na tom planu videla pozicija same sobe koju zelite da preuredite.

Na slici sam naznacila tacku na kojoj treba izvrsiti ocitavanje a to treba ponoviti i na ulaznim vratima doma i navesti kao podatak - brojcanu ocitanu vrednost i obeleziti na tlocrtu osu sever/jug.

http://img846.imageshack.us/img846/4281/15546571.jpg

Na kompasnu iglu uticu elektromagnetna polja koja stvaraju tela iz okruzenja neposrednog, osvrnite se po kancelariji, pogledajte sta vas okruzuje, kakvi su materijali u pitanju.

Godine 1821. Ersted je otkrio da magnetna igla (kompas) skrece sa pravca sever-jug, ako se u njenoj blizini nalazi provodnik kroz koji protice elektricna struja. Delovanje elektricne struje nije, dakle, lokalizovano samo u elektricnom kolu (zagrejavanje provodnika, hemijske reakcije u bateriji), vec se to delovanje oseca i van provodnika, elektricna struja u okolnom prostoru stvara magnetno polje. Eksperimenti ukazuju da ovo magnetno polje, stvoreno strujom (elektricitetom u pokretu), ima sve osobine magnetnog polja koje potice od permanentnog (stalnog) magneta.

Dakle osmotrite prostor odgovor zasto se kompasna igla ponasala kako ste napisali sigurno lezi tu.

majra 

Site Admin

uredjenje spavace sobe

Eoja: Drage moje dame (i dase ako sam nekog previdjela),

...Naime, kuća je tu gdje je, to nismo mogli da mijenjamo. Ista se nalazi na neravnom terenu te je napravljena na tri etaže. Prvu etažu čine podrum (jednom stranom ukopan u zemlju) i sa druge strane mali stan sa posebnim ulazom. Tu smo imali podstanare, a sada je jedan član moje šire porodice.

Stan na prvom spratu imao je ulazna vrata sa ulice (zbog te kosine terena) a na drugoj strani je terasa. Drugi stan na drugom spratu imao je poseban ulaz (bilo je potkrovlje). Mi smo odlučili napraviti zajednički dvoetažni prostor od ta dva stana koji su odvojeno imali 70-tak kvadrata....

To je jedno. :D

Drugo što me zanima jeste tumačenje na temu vode u spavaćoj sobi. Naime, na mnogim mjestima nalazim da vodu ni slučajno ne treba stavljati u spavaću sobu.
U Majrinom postu sa prve strane ''Protok seksualne energije'' ja sam Metal kojem se za snagu preporučuju tamnoplava činija u istočnom uglu sobe napunjena vodom i svjetlucavim prahom. Da li onda opšte pravilo ne voda u spavaćoj sobi ovdje možemo zaobići u korist konkretnog pojedinca?

I posljednje za danas :D; po ovoj podjeli koju je Majra dala u već pominjanom postu ja sam Metal , a suprug Vatra.
Kua brojevi su nam pak 5 zvijezda zemlje (ja, 14.07.1981) i 6 zvijezda metala (on, 10.12.1976).
Možemo li koristiti elemente i jedne i druge podjele?
I kako uskladiti činjenicu da bih ja kao zemlja trebala da se okružim simbolima vatre i metala a ne prijaju mi simboli drveta i vode, dok njemu kao metalu prija upravo voda i zemlja, a treba da izbjegava pretjeranu simboliku metala?

Znam da je post kilometarski, ali osim o pretjeranom detaljisanju govori, nadam se, i o mojoj volji da nešto naučim :) .

Hvala unaprijed.

Verujem da cete razumeti da bez tlocrta vrlo tesko moze da se zamisli sve ovo sto ste opisali, zato vas molim da postavte tlocrt prostora.

Druga dilema oko unosenja vodene enregigije u prostor, naime treba sacuvati zdraorazumski odnos, jedan bokal sa casom sigurno nije vodena energija koja moze da stihijski izazove promene u okruzenju, ali jedan akvariju sa 100 litara to zasigurno jeste. Sustina je u zapremini vodenog objekta u odnosu na zadati prostor u koji se plasira.

Sto se tice medjusobnog uskladjivanja zbog pripadnosti razlicitim elementima na osnovu Kua broja, s obzirom da se radi o zajednickom prostoru ne treba da dominira ni jedno od vas, dakle ovde ne cinite enterijer takvim da samo na jednog korisnika deluje podrzavajuce, vec izracunavate vase uzajamno harmonicne zvezde i na osnovu njih dobijate paletu i preporuke oko enterijera koji je pozeljan za spavacu sobu.

majra 

Site Admin

Nedoumica

Pozdrav svima.

U novom stanu,ulazna vrata su okrenuta ka severoistoku(bele su boje).
U zapadnom sektoru je trpezarija a u severozapadnom kuhinja.
Trebalo bi da su zbog postizanja ravnoteže u žutoj boji i to je sektor metala..
E sada-nikako ne volim staklene stolove u kombinaciji sa metalom a još manje metalne stolice(metal) a žutu boju zidova trpezarije bih promenila jer je dnevna u žutoj (boja žumanceta i super je) a ovde je to nekako višak.
U trpezariji je drveni ovalni sto i drvene stolice(braon),i ideja je da zidove obojim u dim-braon -ljubičastu?(svetao ton) i slične su zavese(paneli) koje bih plisirala horizontalnao (sama šijem pa su moguće varijacije) a stolice i stolove predjem lakom(orah) sa nekim sedefom u sebi.
Ali onda od žute ostaje-recimo ovalna činija na stolu ili možda nešto drugo.
U kuhinji su zidovi u bež boji a sama kuhinja svetlo drvo sa vidljivom teksturo,
radna ploča -kao sitni oštri kamenčići.
Da li grešim u ideji i gde?

"Metal - odgovara zapadu, severozapadu
Boje obuhvataju sve nijanse zlatne, srebrne i bele. To su boje sa vrlo moćnom yang energijom. Izuzetno se dobro slažu sa vodenim bojama, naročito ljubičasta kao vodena boja i srebrna. Njihova energija je gusta i teče ka unutra, pa ako je pravilno upotrebite može doneti porodici izuzetan uticaj i moć. Metalne boje nikada ne treba kombinovati sa zemljanim. Ta kombinacija ubija rast i najbolje je izbegavati.

Nepovoljne kombinacije
• crveno / metalno - vrlo loše za zapadni ili sjeverozapadni ugao

Povoljne kombinacije
• žuto / metalno - odlično za zapad i sjeverozapad "

Iz prvog sledi da ni braon do žute nisu dobre za zapad i severozapad (tj drvo)
a onda da je žuta-metal kombinacija povoljna.
Malo me sve to zbunjuje.

Feng Šui mi je zanimljiv, potrebna pomoć - stella1

Draga Majra,
Potrebna mi je pomoc oko uredjenja stana. Feng shui mi je jako zanimljiv ali sama nisam dovoljno strucna. U stanu zivimo moj muz i ja sa malim psom.
Goran 06.06.1979.
Ljubica 21.06.1981.
Stan je 37 kvm plus galerija koja sluzi trenutno kao spavaca soba.Stan je okrenut severozapadno, tako da su ulazna vrata na jugu, kupatilo na JI, kuhinja istok i SI. Soba koju upravo sredjujemo da bude spavaca je okrenuta severno. To je nekada bila moja devojacka soba, nazalost majka mi se razbolela i umrla pre 6 meseci i to bas u toj sobici. Promenili smo ulaz u sobicu (ranije se ulazilo kroz kuhinju)da bude iz dnevne sobe tj hodnika.
Sta je potrebno uraditi?koje boje su najbolje za zidove. Veliki krevet smo stavili vec medjutim soba je mala i krevet dodje tacno ispod prozora sa uzglavljem i na taj nacin je tacno izmedju vrata u sobu i prozora. Sta od feng shui lekova mogu da koristim jer prostora za okretanje i nema bas puno.
Hvala unapred
p.s. poslacu tlocrt celog stana cim stignem

Šta je potrebno za feng šui analizu moga doma?

Da bi se analiza mogla izvršiti korektno potrebno je priložiti:

 • Generalije - datumi rodjenja korisnika prostora
 • Godina gradnje objeka, godina useljenja i kompasna direkcija pravca gledanja objekta
 • Tlocrt u dva primerka
 • Fotografije prostora (opciono)
 • Opis enterijera i eksterijera
 • Siže - šta želite da postignete praktikovanjem feng šui-a?

Cesto postavljana pitanja - Lokva.com - nasa feng shui riznica

majra 

Site Admin