Konsultacije - efikasna pomoc u radu Feng šui

Posto nikako ne mogu da postavim tlocrt,ne znam iz kojih razloga,ja bih pitala,par stvari,ako nije problem. Naime,ja sam 5,moj sin 8,otac moj 6,a moja majka 5,kuca je 78 god izgradjena,dakle period 6,glavni ulaz je na S1 343 stepena. Znam da nam nikom ne odgovara ulaz tu,ali to je nemoguce promeniti,naime problem mi je kupatilo,u prizemlju,koje je na SI,i druga dva koja su na zapadnoj strani. Posto se planira renoviranje u ovoj,narednoj godini,zanima me koje bih boje mogla da koristim,kao lek,plocice, u kupatilima,mislim,da bih umanjila lose delovanje.Posto nikako ne mogu da promenim raspored,ako postoji bar neko altrernativno resenje,u smislu lekova,.Hvala unapred.

Konsultacije - efikasna pomoc u radu

Tabla srece

Zdravo!
Cula sam za tablu srece. Naime, rec je o obicnoj tabli od plute koja se "popunjava" pomocu Feng Shuia. Kazu da treba paziti sta mislis jer se mozda i ostvari. Ja sam resila da se vodim upravo time i da na tu tablu kacim sve ono sto bih volela da mi se desi, naravno, da bude realno i da se ostvari. Svrha ovoga jeste bila da mi omognete :) Da li znate nesto o toj tabli i kako je tacno treba praviti?

Takodje me interesuje sta je savet za novac, odnosno da u kucu udje vise novca?
Veliki pozdrav!

Karta vrednosti - mapiranje

Ko god da ste, gde god da ste, vi - da biste procitali ove reci - koristite najlepsi, najslozeniji, najkompleksniji i najsnazniji objekat poznatog univerzuma - ljudski mozak. Mozdana celija moze primiti impulse iz stotine spoljnih tacaka u svakoj sekundi i potom ih usmeriti na odgovarajuci put. Data poruka ili misao prolazi od jedne do druge mozdane celije kreirajuci biohemijsku elektromagnetni put ili neuronsku stazu poznatu kao "memorijski trag". Ovi memorijski tragovi ili mentalne mape predstavljaju jednu od najuzbudljivijih oblasti savremenog istrazivanja mozga. Granice ljudske inteligencije su na mnoge nacine u vezi sa sposobnoscu mozga da osmisli u upotrebi ovakve obrasce.

Karta vrednosti – to je stvarna, fizicka slika koja pokazuje i prikazuje zeljenu stvarnost. Ona ima veliku vrednost jer navodi autora da se fokusira na ciljeve. Izradom mape ili karte vrednosti uprezete kompletan splet kortikalnih sposobnosti - osecaj za reci, slike, brojeve, logiku, ritam, boju, prostorno poimanje jednostavnom ali snaznom tehnikom da bukvalno tendenciju mozga da funkcionise gestalt, odnosno celovito upotrebom elemenata pri izradi mape gradite asocijativnu mrezu zasnovanu na logici asocijacija a ne na logici vremena.

Povezanost kljucnih reci (afirmacija) sa slikama indukuje jasne svrsishodne asocijacije koje uz neminovnu vizuelnu dopadljivost i preglednost omogucava da ostanete jasno fokusirani na definisane ciljeve u svim aspektima zivota.

O samoj izradi mape mozete vise procitati u postu koji je ostavila clanica Romana u postu Feng Shui i tehnika vizuealizacije - karta vrednosti

majra 

Site Admin

Trigrami - demarkacija prostora

Talijas, se obratila u temi Feng sui prakticna primena i kurs za poboljsanje uspesnosti i izmedju ostaloga iznela dilemu, koja se vrlo često pojavljuje kao pitanje na forumu i stvara konfuziju u vezi sa različitim školama feng šui-a:

Talijas
Molim samo za pojasnjenje vezano za bague i strane sveta. Recimo pises da za SUN oblast, drvo, treba staviti lux zavese ljubicaste boje, a meni ta bagua pada na SEVER sto je odlika KAN br 1,voda ,boja crno,belo, metal.Tamo je recimo kod mene akvarijum i TV.
Tako i bagua DUI,metal ,deca,kod mene pada preko kupatila na JUGO ISTOKu sto je oblast SUN, br 4,drvo.
Zatim bagua CHEN drvo ,koja trazi vodu i fontanu,kod mene pada u spavacu sobu (znaci ne sme voda) na SEVERO ZAPADu sto je oblast CHIEN metal, br 6( mozda zato imam problem sa decom?)
Kako primeniti stvari o kojima pises, koje mi se cine vrlo izvodljive,a pri tome ne napraviti gresku vezano za strane sveta? Koja mreza ima prednost pri uredjenju kompasna ili bagva?
Pozdrav,

Feng šui entuzijasta lako može da nauči razliku izmedju zablude i činjenica šta jeste autentična škola feng šui-a. Klasični ili "tradicionalni" feng šui je drevna praksa zasnovana na revnosnom posmatranju nebeskih (vreme) i zemaljskih (unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora) sila. To je nastojanje uravnoteživanja ovih uticaja i stvaranjem pogodne klime za iskorištavanje mogućnosti koje se otvaraju. Iskorištavanje označava rad, angažovanje, ličnu inicijativu, zalaganje na onom polju života gde se te mogućnosti otvaraju . Feng šui prostora vam dakle daje podsticaj a na vama je sve ostalo. Nema čarobnog štapića, već rad i zdravo sagledavanje okolnosti, sada, takve kakve jesu i izvlačenja maksimuma iz datih situacija da uspete da realizujete željeno. Feng šui je podsticaj i nagon da uspete!

Osam trigrama

Iz dinamičke igre jina i janga je nastalo osam trigrama ili ono što je poznato kao bagua.

Kako tumačiti simbole trigrama, šta oni znače detaljno sam opisala u tekstu na lokva.com - Metod označavanja sektora unutar prostora, molim vas da pažljivo pročitate tekst, prosto je nemoguće bez ovih elementarnih znanja operisati dalje pojmovima u radu.

Dakle, talija

Molim samo za pojasnjenje vezano za bague i strane sveta. Recimo pises da za SUN oblast, drvo, treba staviti lux zavese ljubicaste boje, a meni ta bagua pada na SEVER sto je odlika KAN br 1,voda ,boja crno,belo, metal.Tamo je recimo kod mene akvarijum i TV.

Trigram Sun - njegov Hou Tjan pravac je uvek - jugoistok!

On je i kod vas jugoistok, i ne može nikako biti sever.

Trigram Kan - njegov Hou Tjan pravac je uvek - sever

Može da se desi da jedan trigram zahvati na primer deo dnevne i deo dečije sobe, ali je uvek kompasni pravac nepromenjiv.

Iz ovoga što ste napisali, se vidi mešanje druge škole koja za mapiranje prostora koristi tzv. magični kvadrat, gde je ulaz uvek sever. Razmislite da li može i da li je ulaz u sve prostore severne orjentacije?! Prosto je nemoguće, što verujem da i sami shvatate.

Dakle, kada očitate kompasnu direkciju na glavnim ulaznim vratima i postavite PaKUa na tlocrt, uvek će na:

Trigram Čien će imati Hou Tju pravac - severozapad
Trigram Dzen - Istok
Trigram Kan - Sever
Trigram Gen - Severoistok
Trigram Kun - Jugozapad
Trigram Sun - Jugoistok
Trigram Li - Jug
Trigram Duei Zapad.

Koji deo "prepokriva na tlocrtu zavisi samo od vrednosti kompasne direkcije očitane na glavnim ulaznim vratima.

Razlika se ogleda u modelu demarkacije prostora.

majra 

Site Admin

Pozdrav svima, imam jedno pitanje

Nedavno sam renovirala stan i unajmila sam feng-shui experta koji mi je sve izracunao i objasnio gde sta treba da stoji. Uradila sam sve kako mi je on rekao, kada je dosao da proveri stan bio je veoma zadovoljan. Ali skrenuo mi je paznju da GOSTI NE SMEJU NIKAKO DA DIRAJU FIGURICE, PRAVILO VAZI GLEDAJ ALI NE DIRAJ. Naravno kod mene je to pravilo prekrseno, jer kao za inat svi nesto diraju... Ne znam sta da radim, pokusavala sam da nadjem odg u knjigama i na internetu ali nista ne pise. Ako neko nesto zna o tome neka napise. Unapred zahvalna :)

Kompromis ili ne

Lepo je kada čoveka krasi visok prag tolerancije, ali od momenta kada to u Vama izaziva osećaj neugodnosti, vreme je da porazmislite o zadatoj temi.

Naime ako će osećaaj neugodnosti koji proizvode radnje - dodirivanje predmeta u domu biti manje vredan po vašoj skali, od osećaja dobrobiti za te osobe koje dodiruju predmet onda prosto pristanite na takav oblik ponašanja ljudi svesno, ili odaberite drugačiji pristup i jasno iskažite svoju želju da se ti predmeti ne dodiruju.

Ni jedno od mogućih rešenja ne mora biti neprijatno ako se iskaže toplim ljudskim rečnikom, "mislim da su te figure prilično osetljive i ne treba ih dodirivati". Ova jednostavna izjava je dovoljno informativna da je razume svako.

Čim ste jednom izrekli "ne", poslali ste prikladnu poruku u prikladnoj formi. Ukoliko neko i pored tako izrečene želje se ogluši, to nije Vaš problem već date osobe koja mora da poradi na momentu kontrole svojih želja i nametanja svoje volje, tj. manipulacije u ovom slučaju Vama da bi ste Vi dobili osećaj krivice ("...pa to su samo figurice...")-

Naučite reći "ne" - je jedno od mogućih rešenja vaše dileme, ili pak, pristanite na kompromis pa neka diraju figure, a vi nakon svake posete te iste figure nosite i perite pod mlazom tekuće vode bar 15 minuta i posušite na suncu.

majra 

Site Admin

Kako energezirati Li prostor?

Kalisa Kako energezirati Li prostor

Molim Vas za pomoć, moj Li prostor je u području kupatila i wc-a, kako da ga energeziram? Da li se prostor određuje po kompasu ili postavljanjem prvog prostora na mjesto ulaznih vrata u tlocrtu stana?

napomena:

Post postavljen kao komentar u temi: Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora, zbog nepotpunih podataka neophodnih za analizu prebačen je u ovu temu. Molim Vas helener da dostavite sve neophodne informacije ukoliko želite da se analiza uradi:

Šta je sve neophodno možete pročitati u temi Često postavljana pitanja - Feng Šui analiza

Nadam se da Vas ovo neće obeshrabriti, jer je jedini ispravan pristup datoj tematici.

(*post prebacila majra)

majra 

Site Admin

Trigram Li

Feng šui se pravcimo tj. sektorima koristi kako bi lakše manipulisao neopipljivim energijama ili Č’iem vašeg prostora, stoga molim vas služite se kompasom.

Trgram Li korespondira sa energetskomfazom Vatra, u porodičnim odnosima sredovečnom ženom ili srednjom kćerkom, cvenom, grimiznom, tamnonaranzastom i ružičastom bojom. Delovima tela: oči srce.

Da li treba snažiti energiju uovom sektoru zavisi od numeričkog sklopa koji se gleda sa natalne mape. Generalno princim koji poštuju sve škole je da se energizovanje, tj. simbolički objekti ne unose u predeo kupatila, jer ti otiču otpadne materije.

Sve ostale korekcije se vrše isključivo na osnovu natalne mape doma, koja se izradjuje na osnovu podataka o godini gradnje objekta i kompasne direkcije glavnog ulaza.

majra 

Site Admin

raspored nameštaja

Sanjica Dj

Da li feng shui ima veze sa rasporedom namestaja? Sutra uvece se selimo na sprat ja i moj verenik pa zelim pi feng shuiu da namestim. Pozdrav
Ned 16.12.2012 21:17

Jedan od kriterijuma prilikom razmatranja životnog prostora jeste i uvid u organizaciju namešataja unutar prostorija shodno njihovim namenama. Na primer, dnevna soba je prostorija namenjena zajedničkoj upotrebi i ujedno je i najčešće korišćena prostorija u domu. Trebalo bi da bude jang - vesela, topla, da odiše dobrodošlicom i udobnošću. Ona je namenjena da omogući uspešno medjusobno druženje vas i vaših gostiju i trebalo bi je opremiti sa vašim najomiljenijim estetskim predmetima. Može se organizovati oko jedne ili više ačaka tzv. tačaka snage i posebnih vrsta mesta kao što je kamin, neki interesantan urbani pogled ili pogled na vrt.

Ovo je samo jedan aspekt i organizacija nameštaja utiče na kretanje energije u prostoru.

majra 

Site Admin

Dilema oko natalne karte stana u višespratnici

Poštovana Majra,
obraćam se po prvi put, i to iz razloga da razjasnim jednu dilemu, a kasnije ću se uključiti i za druge konsultacije i pomoć ako mi bude bile potrebna. Možda jednog dana budem i ja pravi učesnik ovog Foruma.

Ujedno želim da izrazim samo pohvale, prvo Vama, a i ostalima koji su postavili ovu temu i trudu koji se ulaže da ona traje toliko dugo. Time se i meni ukazala mogućnost da naučim puno toga, pronadjem informacije koje su mi promakle.

Iako sam i ranije povremeno iščitavala napise o feng shuiu, tek odnedavno sam se ozbiljnije posvetila ovome.

Nisam puno knjiga pročitala. Kao i mnogima koji se zainteresuju, Lillian Too je izgleda bukvar, pa sam od toga i počela. Naravno u glavi je velika zbrka, puno informacija, a i nejasnoća.
Želela sam da sama uradim natalnu kartu i da pokušam da je izanaliziram, pa tek onda kao vredan djak, da se obratim učitelju koji će to proveriti. Tada sam naišla na probleme.

Ovo je prvi:
U knjizi "Feng shui leteća zvezda" Lillia Too kaže: "...Natalne karte za stanove izradjuju se na osnovu pravca gledanja cele zgrade, a ne na osnovu ulaza u stambenu jedinicu." (strana 133 navedene knjige)

Iščitavajući na ovom forumu primere analiza stanova u zgradama, zaključila sam da se Vi ipak bazirate na sam ulaz u stan (ako grešim, ispravićete me i objasniti).

Ako je to što sam u knjizi pročitala ispravno, onda nisam dobro shvatila kako da iz natalne karte zgrade (centralna palata zadržava glavnu zvezdu i vodenu i planinsku zvezdu na osnovu pravca gledanja i pružanja zgrade) izračunam vodenu i planinsku zvezdu u ostalim palatama stana.

A ovo je drugi:
Teško mi je da odredim pravac gledanja za zgradu (ako je on bitan za izradu natalne karte stana), jer je sam ulaz u zgradu iz dvorišta (izbočina na zgradi, kao svetlarnik), a do njega se dolazi kroz prolaz, koji je ujedno i kolski prolaz, u prizemlju zgrade ispod stanova jednog dela zgrade. Na prolazu je velika kapija za pešake i za automobile.

Šta je sad pravac gledanja zgrade? Kroz kapiju prolaze svi stanari zgrade i drugi koji koriste dvorište (za automobile i garaže koje se nalaze u dvorištu) ili sam ulaz u zgradu.

Nadam se da ste shvatili moja pitanja i unapred Vam se zahvaljujem.

Feng shui - zivljenje u skladu sa okruzenjem

U knjizi "Feng shui leteća zvezda" Lillia Too kaže: "...Natalne karte za stanove izradjuju se na osnovu pravca gledanja cele zgrade, a ne na osnovu ulaza u stambenu jedinicu." (strana 133 navedene knjige)
Iščitavajući na ovom forumu primere analiza stanova u zgradama, zaključila sam da se Vi ipak bazirate na sam ulaz u stan (ako grešim, ispravićete me i objasniti)

.

Da bi se izbegla konfuzija u vezi sa razlicitim skolama feng shuija i stekla jasnija predstava o razlici izmedju lazne i autenticne skole postoji nekoliko cinjenica koje ovu zabludu resavaju. Teorija Crne Sekte takodje poznata i kao sekta Crnog sesira tantricki budisticki feng shui, predstavljaju komercijaizovane skole koje koriste poziciju ulaznih vrata da odrede i podele kucu na delove tipa: karijera, znanje, bogatstvo, slava, brak, deca i korisne ljude. Poznacete ih po izjavama tipa: "Akvarijum postavljen na sever donece vam prosperitet" ili "Obeseni zvoncici na ulaznim vratima zvonice za radost i srecu", "Kako da aktiviram cosak za novac?"...

Zalosno je da su se ovakve pogresne tvrdnje nadvile nad pravom prirodom feng shuija, i u vremenu u kome zivimo gde je zahtev coveka "Odmah i sad!", gde je sve instant pocevsi od hrane do medjuljudskih odnosa, jasno je i zasto su ekscentrici iskoristili i ovu plemenitu vestinu za perfidno sticanje materije. U toj utakmici na trzistu imamo poplavu feng shui artikla, knjiga, magazine, kompletnih skola, seminara, veb sajtova na kojima u jurnjavi za novcem sami naprave mnogobrojne kontraverze – jednom aplikuju magicni kvadrat Lo shu, a onda brze-bolje rade mape letecih zvezda. Kriticki um je jedino sto staje na put ovakvim tendencijama jer i bez mnogo truda uocava nelogicnosti izmedju teorije i prakse.

Da postavimo stvari ispravno: feng shui vam ne pribavlja nikakve eliksire za vase problem, to nije magija, niti pronalazak novog doba, nece vam pomoci da dobijete na lutriji niti ima svemoguca resenja i "lekove".

Zasto Vam sve ovo pisem, da bi bilo jasno zasto previdimo naziv "feng shui" i njegovu sustinu – figurativno predstavlja umetnost i nauku zivljenja u skladu sa svojim okruzenjem.

Dakle, ako uzmemo u razmatranje zgradu primera radi od pet spratova sa po pet stanova na svakom spratu i jednim ulazom i vodimo se preporukama nekih ljudi koji se bave na svoj nacin feng shuijem, onda ce po difoltu svi stanovi, imati pre-fabrikovanu ili jednu mapu u celoj zgradi shodno kompasnoj direkciji ulaza u zgradu.

Ako na trenutak zamolim da zaboravite da pricamo sa aspekta feng shuija, i zamolim Vas da zamislite samo da se krecete od stana do stana u datoj zgradi, slozicete se da nijedna stambena jedinica ne pruza isti dozivljaj i ne budi ista osecanja u nama. Zato kada radim analize uzimam za relevantnu vrednost kompasnu direkciju ulaza u stambenu jedinicu, iako pri radu kao pomazucu informaciju koristim i kompasnu direkciju ulaza zbog sagledavanja onoga sto jeste stvarno blize okruzenje stambene jedinice u energetskom pogledu a potom na sirem planu okruzenje same zgrade. Logika je prosta, vasa privatnost istinski pocinje od vasih vrata, kao i intima svakog ukucana od vrata njegove sobe a vestina sagledavanja i sazimanja obe informacije stice se vremenom kroz praksu.

Vas stan se "radja" postavljanjem temelja, zidovi mu dodju kao izgradnja licnosti, a krov perspektiva razvoja – tako se radja predispozicija vaseg boravista, a feng shui je u sluzbi da se poboljsa/razvije ili koriguje "licnost" vaseg stanista tako da njegova energija neguje vas zdrav zivot i inspirise vas da maksimalno razvijete sopstvene potencijale. Drugim recima, kada radimo mapu i srafiramo tlocrte to cinimo samo iz didaktickih razloga sustinski ukazujuci na to da zidovi nisu stvarne linije podele, niti je ideja identicna onoj kako cini metodologija Crne sekte da se vas stan podeli na odvojene delove, vec da se proucava kako se energija krece kroz kompasne pravce i kako utice na celinu vaseg zivotnog prostora a samim tim i vas.

Brojevi su tu da nam pomognu da statisticki mozemo praviti uvid i donekle i predikcije na osnovu izvedenih zakljucaka u funkciji vremena, i da upravo na osnovu toga planiramo i preuredjujemo prostor kako bi potencijal koji nam je dat realizovali sto uspesnije. Iskluciv pristup da ne menjajuci sebe kao licnost i ne praveci i tu "preuredjenje" , feng shui enterijera ce u najboljem slucaju imati efekat na nas kao dobar godisnji odmor, ili letnja kisa – predah i kratkotrajno osvezenje.

Treba dakle pri radu imati oba podatka a mapu koju razmatrate u zivotnom prostoru proracunavate primarno na osnovu kompasne direkcije glavnih ulaznih vrata stana.

Teško mi je da odredim pravac gledanja za zgradu (ako je on bitan za izradu natalne karte stana), jer je sam ulaz u zgradu iz dvorišta (izbočina na zgradi, kao svetlarnik),

Pristupajte uvek jednostavno, ako bi ste pitali dete gde je ulaz u zgradu sigurno bi pokazalo na svetlarnik.

Hvala Vam za postavljena pitanja; cesto se vidi upravo obrnut pristup materiji od ovoga kako ste Vi krenuli, za pomoc sam uvek tu kroz dijalog cemo uvek iznaci neku mogucnost.

majra 

Site Admin

Feng shui - zivljenje u skladu sa okruzenjem

Hvala Majra na brzom odgovoru.

Ujedno bih Vas zamolila za preporuke, autore ili naslove koje bih mogla procitati vezano za ovu tematiku, mislim uopsteno na feng shui.

I jos nesto cu Vas zamoliti, (verovatno mi je promaklo) izracunavanje harmonicnih zvezda, tj. nasla sam objasnjenje kako se racunica izvodi iz tabele, ali tabele nisam pronasla.