Kua broj - izračunajte vaš lični trigram Feng šui

Kada se odrede povoljni i nepovoljni pravci?

Kao prvo zelim svima da cestitam Novu godinu i predstojece praznike i pozelim sve najlepse.

A kao drugo, dok cekam da mi odgovorite na prethodna pitanja oko analize stana, pokusala bih nesto i sama da uradim, pa bih zelela nesto da pitam:

Kada se odrede povoljni i nepovoljni pravci na osnovu kua broja, onda bi trebalo da pojacamo povoljne pravce, a sta radimo sa nepovoljnim?

Meni i mojim ukucanima su nepovoljni sever, jug, istok i jugoistok. Da li to znaci da biljke ne treba da drzim u istocnom i jugoistocnom delu. Ako je tako, gde onda mogu da stoje?

Pretpostavljam da se sva ona uopstena pravila za ove sektore i kako ih pojacati (JI polje novca<, S karijera...) u ovom slucaju ne koriste ili gresim.

Povoljni pravci u feng shui i praktična primena

Kada identifikujete vas ming gua spoznate kom trigramu pripadate, dobrobit se ogleda u tome što aktivacijom vaših povoljnih pravaca koji odgovaraju vašem licnom trigramu dobijate spektar mogućnosti da uspešno realizujete svoj plan.

A da ne pominjem situaciju u kojoj se iznenadite (a verujem da imate tako nešto iskustveno) kada lako rešite situaciju za koju ste bili suštnski sa manje validnih argumenata koji bi išli vama u prilog. Budite sigurni da je tada vaš sagovornik bio okrenut u nekom od svojih nepovoljnih pravaca.

Kada se odrede povoljni i nepovoljni pravci na osnovu kua broja, onda bi trebalo da pojacamo povoljne pravce, a sta radimo sa nepovoljnim?
Meni i mojim ukucanima su nepovoljni sever, jug, istok i jugoistok.

Ljudi zapadne grupe imaju Kua brojeve 2, 5, 6, 7 i 8 a povoljni pravci za tu grupu su zapad, jugozapad, severozapad i severoistok uz naravno specifičnu konotaciju za svaki Kua broj. Od trenutka kada upoznate svoje pravce i steknete svest o njima učinivši ih delom svojih svakodnevnih navika, otkrićete čitavu paletu mogućnosti za njihovu eksploataciju.

Postoji i određena hijerarhija u vezi sa četiri dobra pravca, i pri odabiru pravca koji ćete aktivirati se uvek vodite svojim prioritetom. Iz Kua broja možete da izvedete svoj lični elemenat i svoj lični trigram.

I. Četiri povoljna pravci su:

Šeng Chi - Bogatstvo

 • najbolji pravac čija aktivacija ukoliko su drugi aspekti sinhroni pruža prosperitetnu i blagotvornu energetsku bazu za sve aspiracije i lakoću u realizaciji
 • ovo je mesto za ulazna vrata i što više glavnih soba
 • takođe i za uzglavlje kreveta

Tijen Ji - Zdravlje

 • pravac koji snažno podrzava zdravlje i dugovečnost
 • mesto za lokaciju spavaće sobe
 • polozaj uzglavlja u periodu rekonvalescencije

Nijen Jen - Ljubav

 • ljubavna, bračna i porodična sreća
 • dobra lokacija za obiteljske sobe
 • dobra orjentacija za uzglavlje ako zelite inicirati romansu ili pak podržati emotivne aspiracije

Fu Vei - Rast

 • pozicija koja pomaže percepciji i ličnom razvoju
 • povoljno mesto za radni kabinet
 • povoljna lokacija radnog stola

Nakon što ste odredili svoje povoljne pravce možete da pristupite praktičnoj primeni u životnom prostoru: orjentaciji kreveta, radnog stola, šporeta.

http://i.imgur.com/oShIX7il.jpg

Vas trigram odražava i odnose sa drugim ljudima i nastojite u početku svesnim zauzimanjem pozicije da uvek aktivirate željeni (jedan od četiri) pravac shodno situaciji. Recimo, odlazite na razgovor kod pretpostavljenog za koji znate da neće biti baš prijatan mudrim zauzimanjem pozicije možete biti u istoj ravni a priznat ćete složeno je ostvariti zaista komunikaciju tj. da vas taj neko sluša i razume. Prosto da nije zatvoren za ono što govorite iako se nalazite po nekom pitanju u dimajetralnom stanovištu.

II. Četiri nepovoljna pravca:

Ho Haj - Nesrećni slučajevi

 • umereno loša sreća, nezgode, manji gubici
 • na ovoj poziciji stvari se ne odvijaju očekivanim tokom
 • ovde je nepoželjna lokacija radnog stola

Vu Kvej - Pet duhova

 • svađe u domu i na poslu
 • nepovoljno za lokaciju obiteljske sobe

Luj Šar - Šest ubistava

 • šest tipova loše sreće koja nekada može biti veoma ozbiljna
 • problemi sa zakonom
 • ugrozeno zdravlje

Čue Ming - Totalni gubitak

 • izrazito nepovoljan pravac koji često nagoveštava drastične gubitke
 • povoljno mesto za lokaciju spremišta i nužnika

Ono što je ovde još važno znati da ne utiču svi pravci jednako.

Intenzitet nepovoljnih pravaca se izražava brojčano: -90; -80; -70; -60.
Najdestruktiviji pravac se označava sa -90 i ne bi trebalo da se bira za poziciju glavnog ulaza u životni prostor, uzglavlja kreveta, šporeta (orjentacija rerne) i radnog stola.

Da biste bolje spoznali unutrašnju prirodu i sagledali koji od kvaliteta (elemenata) vam je potreban da bi ste iznedrili svoje darove i realizovali ono što želite uz isti trud kao i do sada ali uz manje prepreka, uradite Četiri stiba sudbine, i skrinig uz pomoć 9 Ki zvezda i na ovo vas upućujem poučena ličnim iskustvom jer sam ja recimo ming gua 9 Vatra, ali kada sam uradila Četiri stuba sudbine onda se jasno uočilo da dominira zemljana faza što je meni pojasnilo mnogo toga. To je metod izračunavanja i tumačenja pet faza kao komponenata Čija (faze energija)koji ste udahnuli na rodjenju.

Da li to znaci da biljke ne treba da drzim u istocnom i jugoistocnom delu. Ako je tako, gde onda mogu da stoje? Pretpostavljam da se sva ona uopstena pravila za ove sektore i kako ih pojacati (JI polje novca<, S karijera...) u ovom slucaju ne koriste ili gresim.

Iz vašeg pitanja se vidi da mešate dve škole, u tradicionalnom feng šui-u nema životnih aspiracija (karijera, brak...), postoji numerička mapa doma na osnivu koje se procenjuju pojedini sektori u domu, njihova energija (princip Pet elemenata) i interakcija sa korisnikom prostora (tj. opet primenjujete isti proncip s tim što sada u obzir uzimate Vaš Kua broj, i elemenat).

Jednostavno proverite da li planinska ili vodena zvezda osposobljavaju i proizvode vaš Kua broj. Na primer ako je vaš Kua broj 2 pripadajući elemenat zemlja. Ukoliko soba u kojoj boravite na primer, ima numerički sklop planinske i vodene zvezde 7/7, odmah se može uvideti da ovo nije blagonaklona kombinacija jer elemenat metala koji je atribut ovde i planinske i vodene zvezde iscrpljuje energiju broja 2(zemlju); stalno bi ste se ovde osećali umorno i napeto. Ako sad uzmemo za primer numeričku kombinaciju 5/9 koju svi odmah apriori okarakterišu kao neprijateljsku, harmonija izmedju elemenata 5 i 2 (oba su zemlja) kao i izmedju 2 i 9 (vatra u produktivnom ciklusu elemenata "radja" zemlju (broj 2), to čini odličnim ovu prostoriju za nosioca ovog Kua broja.

Ukoliko elemenat vodene zvezda proizvodi elemenat vašeg Kua broja, onda vam se smeši sreća na finasijskom planu, i obrnuto ukoliko elemenat vodene zvezde iscrpljuje ili kontroliše elemenat Vašeg Kua broja, onda će spavanje u toj sobi izazvati novčane gubitke.

Takodje, ako elemenat planinske zvezde proizvodi elemenat Vašeg Kua broja, onda su veliki izgedi da ćete imati stabilno dobro zdravlje, i uspešan drušveni život.

Dakle, mudar način primene ove male ali važne odrednice je uvidjanje načina na koji se Kua broj slaže sa odgovarajućim elementom vodene i planinske zvezde.

Isti princip Pet elemenata koristite i uredjenju enterijera, ako posmatrate jugoistok osnovna energija ove kompasne direkcije je Drvo, i svakako da će se biljke dobro "osećati" medju "braćom", no, ako na primer imate ovde planinsku 5, pa još upliv Žute petice na godišnjem nivou svakako nećete snažiti takav uticaj da raste u visinu i širi se i "cveta". Biljka je živa i ona ne donosi vašu odluku, naprosto shodno svojoj prirodi ona nastoji da svojim rastom podiže na najviši nivo svoje okruženje (energetski upliv), da li u pravcu koji je za nas blagotvoran ili ne - to sami biramo upravo njihovom pozicijom shodno numeričkoj mapi doma.

Što se tiče energizovanja sektora uvek funkcioniše sagledavanje faza tj. elemenata u datom sektoru na osnovu natalne mape doma (Letećih zvezda) i njihov odnos prema vašem (tj. ličnom trigramu svakog ponaosob člana). To je temelj za dobru postavku, odabir i namenu odredjenih prostorija. Više informacija sistemu osam palata i personalizovanju pravca imate u našoj riznici.

majra 

Site Admin