Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora Feng šui

Uskladjivanje prostora upotrebom boja

Odnos boja i geografskog pravca

Vatra - odgovara jugu

Pa u obzir dolaze sve nijanse crvene, žute i narandžaste. To su yang jasne, snažne nijanse boje. Loše su za kombinaciju sa belom bojom, a u kombinaciji sa zelenom su produktivne, drvo stvara vatru, zato nemojte da zaboravite da "ložite" vatru juga. Preporučljivo ih je koristiti pre u detaljima koje unosite, nego da ceo zid omalate, mada ako je u povoljnom odnosu sa vašim elementom može izazvati snažan preokret. Uvek budite pažljivi da velika želja ne oduzme razum i osećaj za meru. Plamena stihija kad zahvati ne štedi nikoga.

Voda - odgovara severu

Odgovaraju mu sve nijanse plave i crne. To su naglašeno yin mirna, nežna nijansa boje. Vodene nijanse su nepovoljne u kombinaciji sa crvenom bojom, jer voda gasi vatru, pa je treba izbegavati. Ponekada nije na odmet se odvažiti pa uneti i ovaj contrast ključala voda stvara čarobnu izmaglicu koju ništa drugo ne proizvodi, setite se duge na nebu nakon kiše, ali opet sa merom, uvek imajte na umu princip feng šuija "manje - bolje", ili ako hoćete - sigurnije. Bujica vode nosi sve pred sobom, otuda je upotrebite pažljivo.

Drvo - odgovara istoku, jugoistoku

To podrazumeva sve nijanse zelene i smeđe boje. To su takođe yang boje koje donose rast, prosperitet. Odlične su u kombinaciji s crvenom, uvećavaju njen uticaj nebrojeno puta. Manje su prikladne za zemljane boje. No ako u ovaj sector uvedete vodu biće blagotvorna, jer voda hrani drvo, kao i u prirodi.

Metal - odgovara zapadu, severozapadu

Boje obuhvataju sve nijanse zlatne, srebrne i bele. To su boje sa vrlo moćnom yang energijom. Izuzetno se dobro slažu sa vodenim bojama, naročito ljubičasta kao vodena boja i srebrna. Njihova energija je gusta i teče ka unutra, pa ako je pravilno upotrebite može doneti porodici izuzetan uticaj i moć. Metalne boje nikada ne treba kombinovati sa zemljanim. Ta kombinacija ubija rast i najbolje je izbegavati.

Zemlja - odgovara jugozapadu, centaru i severoistoku

Pripadaju joj sve nijanse oker, bež i smeđe boje. Zemljane boje su yin, pa stvaraju haos u kombinaciji s vodenim bojama, koje su također yin. Dvije vrste yin energije uzrokuju nevolje. Crnu boju, stoga, ne treba kombinovati sa zemljanim bojama. Uvek nastojte da bude ujednačeno zastupljen Yin (ženski princip) i Yang (muški princip). A kada vam je nužna podsticajna nota u određenom sektoru dajte blagu prevlast moćnoj, aktivnoj snazi Yanga.

Kombinacije boja

Povoljne kombinacije

 • zeleno / crveno - odlično za jug, dobro za istok i jugoistok tijekom zimskih mjeseci
 • crveno / žuto - odlično za jugozapad i sjeveroistok
 • žuto / metalno - odlično za zapad i sjeverozapad
 • metalno / plavo - odlično za sjever
 • plavo/ zeleno - odlično za istok i jugoistok

Nepovoljne kombinacije

 • crveno / plavo ili crveno / crno - veoma loše za južni ugao
 • crveno / metalno - vrlo loše za zapadni ili sjeverozapadni ugao
 • zeleno / žuto - naročito štetno za jugozapad i sjeveroistok
 • žuto / plavo - izuzetno loše za sjever
 • zeleno / metalno - izuzetno loše za istok i jugoistok

majra 

Site Admin

Medjusoban odnos elemenata i delova doma

Unoseći atribute pet elemenata u lično okruženje otvarate put za konačnu transformaciju vitalne energije. Kako je svaka osoba ličnost za sebe jedan elemenat uvek mora biti dominantniji. To pruža stvaranje suptilne veze između ličnog okruženja i segmenata života.

Voda

U domu odgovara realnim prostorijama koje su vezane za vodotokove: kupatilom, segmentom kuhinje, ateljeom i prostorom za meditaciju.

Dom sa neispravnim vodovodom, može ometati vaše poslovne poduhvate i dovesti do finansijskih poteškoća. Negativna mentalna stanja koja nastaju su strah, unutrašnji nemir, gubitak volje i pad ambicija. Ako je ovaj elemenat povezan sa periodom vašeg rođenja pobrinite se da u kući imate kutak za privatnost i samoću.

Drvo

U domu simbolično odgovara dnevnoj sobi, muzičkom studiju, biblioteci i kabinetu. Kuća u kojoj je oštećena i slaba drvenarija deluje inhibitorno na vašu na sposobnost organizacije, planiranja i donošenja odluke. Negativno stanje je bes, razdražljivost, strah da se ne upadne u klopku. Ako ste rođeni u sezoni drveta obezbedite posebno mesto u kome proučavate, stvarate i držite vaše knjige.

Vatra

Je povezana sa kuhinjom, dnevnom sobom, tremom, dvorištem i vrtom.

Dom sa pokvarenim grejanjem, štednjakom, klima uređajem će uticati na pad vaše radne sposobnosti, sam rad će biti impulsivan, brzoplet i posledično manje produktivan. Negativna mentalna stanja su nedostatak radosti, nesposobnost uživanja, frigidnost ili impotencija. Rođeni u sezoni vatre moraju imati topao dom u kome će moći zadržati svoju privatnost.

Zemlja

U domu odgovara temelju podu, zidovima, od prostorija kuhinji, ostavi, trpezariji i podrumu. Ako su napukli neravnih površina vlažni i na bilo koji drugi način narušeni mogu snažno kočiti uspeh svega što radite, sa tendencijom da izgubite produktivnost i uravnoteženost. Negativna mentalna stanja su nesigurnost, žudnja za nečijom pažnjom, pohlepa i usamljenost.

Da ne bi ste patili od stalne zabrinutosti obezbedite sebi dobro opremljenu kuhinju, udobnu trpezariju i poseban prostor za rad.

Metal

Korespondira sa radnom sobom ili bibliotekom, bilo kakav kvar na električnim ili telefonskim linijama, sigurnosnim alarmima, bravama će dominatno uticati na razvoj vaših poslovnih poteza neizostavno će biti poremećen planirani ritam realizacije. Negativna stanja su nefleksibilnost, melanholija, pohlepa.

Ako ste rođeni u sezoni metala dom mora bit ičist i uredan, sa zanimljivom bibliotekom i mirnom radnom sobom.

majra 

Site Admin

Efekti prenatrpanosti

Vaš dom diše kao živo biće, njegov dah, vitalna energija ulazi i izlazi kroz vrata i prozore i plovi kroz hodnike i sobe. Kada je strujanje ometeno prenatrpanošću gubite osećaj lakoće i udobnosti, elementi u vašem telu postaju neuravnoteženi, što se ogleda u poremećaju vašeg zdravlja i emotivnog života.

Prenatrpanost je vezana za instikte ograđivanja i samozaštite od drugih, a sa druge strane za osećaj nesigurnosti. Osoba koja pretrpava svoj proctor bi trebalo da se zapita šta joj je zaista potrebno da bi se osećala sigurno i srećno, i šta je sprečava da to ostvari.

Pretrpanost u blizini ulaznih vrata uvek ukazuje na otpor da se izađe napolje, to je težnja da se zabarikadirate od spoljnog sveta. Ukoliko imate gužvu oko ulaznih vrata, sigurno se sa mnogo čim borite na putu ka svojim ciljevima. Verovatno vam stalno lebdi pitanje u glavi ”Dokle više?”

Pretrpanost polica iznad glave ili pak stvari složene visoko do plafona oslikava vašu neprekidnu strepnju ”Šta ako se desi nešto neočekivano?”.

Pretrpanost ispod vašeg kreveta čak i ako su stvari uredno složene, će snažno opterećivati vaše telo dok spavate što će sigurno imati svoje reperkusije na vaše zdravlje.

Ukoliko je neki krupan komad nameštaja postavljen u određenom sektoru na način da vam se doima kao prepreka, to će indikovati neprilike u datoj oblasti života.

Prenatrpanost i pet elemenata

Ukoliko je središte, severo - istok, ili jugo - zapad vašeg doma opterećen nameštajem, ili je u neredu ugožen je elemenat Zemlje. To ukazuje da previše brinete o sebi i ukazuje na probleme sa zdravljem koji se tiču funkcije želuca, slezine i pankreasa.

Može se dogoditi da budete potpuno blokirani.

Ukoliko rasčistite gužvu na jugozapadu, pa tu postavite jedan intiman set za sedenje sa lakoćom ćete uspostaviti harmoniju u vašem braku ili će te delovanjem privući ljubav, romansu u vaš život. U porodici ova oblast posebno pogađa sreću žene u domaćinstvu.

Gužva na severoistoku indikuje da imate probleme u komunikaciji i pri negovanju dubokih prijateljstava,a i pomoć kad vam je potrebna sigurno ne stize blagovremeno. A i učenje, bilo koji vid sticanja znanja u porodici će biti dosta teško.

Ako se nered pojavi na zapadu ili na severozapadu ugrožen je elemenat Metal. Otuda ste u stalnom konfliktu zbog nekontrolisanosti. Vaša deca mogu imati teškoće da ostvare svoje ambicije. Zdravstveno ukazuje na probleme sa plućima i debelim crevom.

Nered na severu, ugrožava elemenat Vode. Ovo indikuje tendenciju da skrivate osećanja pred drugima, a ujedno imate snžno ograničenje vaših potencijala i izgleda da ih iskažete u vašoj poslovnoj orjentaciji, teško da dobijete unapređenje na poslu. Zdravstveno ukazuje na anksioznost i tegobe od strane bubrega i bešike.

Ako se nered pojavljuje na istoku i jugoistoku, ugrožen je elemenat Drveta. Generalno je pogođena sreća sektora koji se odnosi na prosperitet, rast,bogatstvo i prihode porodice. Istok se posebno odnosi na najstarijeg sina, a jugoistok na najstariju ćerku.

Postoji tendencija da se postane konfuzan i neodlučan sa duboko potisnutim besom. To svakako utiče na funkciju jetre i žučne kese.

Prenatrpanost i nered na jugu ugrožavaju elemenat Vatre, što nosi tendenciju da imate problematične ljubavne veze, ukazuje na nasilno ponašanje, a moglo bi se desiti da časno ime porodice bude omalovaženo ili da otac doživi sramotu. Za one koji se bave biznisom,j avnim poslovima ovo nosi gubitak poštovanja, počasti, priznanja i slave. Zdravstveno nosi poremećaj funkcije srca, tankog creva i imunog sistema.

Sada, prošetajte svojim domom i ispitajte efekte prenatrpanosti, koje se možete lako rešiti jednostavnim sortiranjem stvari, premeštanjem i odbacivanjem nepotrebnog.

majra 

Site Admin

Načela feng šui i skladne boje

Da apsolviramo kombinovanje elemenata, sklad boja i uzoraka sa odredjenim direkcijama u prostoru:

http://i.imgur.com/AdOi6VD.jpg

http://i.imgur.com/PJeocpM.jpg

http://i.imgur.com/X7fkmAd.jpg

majra 

Site Admin

Kratki saveti

Za one koje mrzi da se udubljuju, a voleli bi da znaju ponesto i okoriste se po mogucstvu

Majra vam je sve lepo napisala. Za one koje ce to zanimati. Pretpostavljam da ima i vas koji ste radoznali, ali vas nesto mrzi da se udubljujete. Probajmo da privucemo vasu paznju.

U spavacu sobu nikada ne stavljajte vodene elemente. Tu spadaju, recimo, akvarijum, slike koje prikazuju vodu i sl. Ni cvece ne dolazi u obzir. Ni saksijsko, ni u vazama. Imajuci u vidu kako se kod nas zivi i da nam cesto spavaca soba ima i neku drugu funkciju, ja cu vam reci kako sam ja resila problem cveca (posto bez istog bas nikako ne mogu). Bambuse mozete staviti slobodno, ove koji se mogu kupiti po nasim cvecarama. Cinice dobro.

A sad ono zanimljivije. Ide Valentinovo. Slavili ga ili ne, sve nas zanima kako da poboljsamo svoj ljubavni zivot. Evo jedne od mogucnosti. Stavite par crvenih lampi u jugozapadni sektor vase spavace sobe. To ce u vas ljubavni zivot uneti pozitivne novine i energiju, nove ljubavi, ucvrstiti stare. I sad, ako hocete da verujete, kazu da ne valja nikako poklanjati crvene ruze (trnje je, naravno, iskljuceno). Donose svadju. Ok, znam, mi smo druga kultura, kod nas su one simbol ljubavi. Kako hocete, ako ne primenjujete feng shui, mozda ce i vama doneti ljubav.

Bilo bi lepo da neko ko se ne bavi feng shui-jem proba nesto, pa da nam se javi.

Pozdrav svima

Pozdrav Lilia,

divno je sto si se pridruzila i konacno prekinula moj monolog:)
nadam se od srca da cemo zajedno dalje graditi ovaj kutak ("..ne, ne ostavljaj me nikad samu").
Da, Lilian Tu ( Lilian Too) je ime za koje sgurna sam znaju svi koji su se dotakli F.S.
Kako se u nasim knjizarama upravo mogu najcesce naci prevodi njenih knjiga ( neki dobri, neki manje dobri) ja sam se odlucila da ponudim delove knjiga koje kod nas nisu prevedene i koje nisu dostupne na netu:
- The fundamentals of feng shui – Lilian Too
- Feng Shui from scratch – Jonathan Dee
a ima tu i miksa Dzona Sendifera, Rafaela Sajmona, Sare Bartlet.

Vidici feng shija su izizetni, i nadam se da cemo podstaknuti drustvance sa foruma da se activno ukljuce.

Sad na posao devojko da razmenimo iskustveno, a daj i svezih prevoda 8)

majra 

Site Admin

   holly feng shui

Draga Majra, najlepse molim za predlog uredjenja doma ciji vam tlocrt saljem u prilogu. Naime, u domu zivimo ja i suprug, moj kua broj je 3 (06.09.1980.), suprugov 4 (15.11.1961.). Godina gradnje objekta je pretpostavljam oko 1936.godine.U stan smo se uselili za Novu Godinu 2012.Sto se tice orijentacije prostora, sever bi trebalo da se nalazi u pravcu kuhinje ali nisam sigurna....unapred hvala...srdacan pozdrav, holly

17.03.2012 21:44

Za svaki slucaj

Osetila sam potrebu da dodam nesto uz prethodni post Kratki saveti.

Sto se tice onih crvenih lampi, one treba da budu ukljucene najmanje 4 sata dnevno. Probajte i prijatno cete se iznenaditi.

Majra, moram te razocarati. Ja se feng shui-jem bavim iskljucivo za licne potrebe, te ti ne mogu parirati.

Pozdrav svima

Re: Za svaki slucaj

Lilia:

Majra, moram te razocarati. Ja se feng shui-jem bavim iskljucivo za licne potrebe, te ti ne mogu parirati.

Draga Lilia, pa ni ja se ne bavim profesionalno, gde ima ljubavi ka necem uvek ima i sta da se pruzi, zato molim te pisi :D dve osobe srodnog senzibiliteta uvek mogu da se dopunjuju ;) a znajuci da ovo ipak citaju radovace se svi 8)

majra 

Site Admin

Elektronska oprema

Najbolje mesto za vaše elektronske uređaje je zapadni sektor vase dnevne sobe, odnosno one u kojoj se okuplja porodica. Stereo uređaj u zapadnoj zoni donosi dodatnu dobru sreću u vaš dom.

U elektronsku opremu spadaju tv prijemnik, video rekorder ili plejer, cd plejer i sve drugi radio i hi-fi uređaji. Svi oni pripadaju metalnom elementu i odlični su za energizovanje zapadnog sektora. Mogu biti u beloj, sivoj ili crnoj boji. Zapadni sektor se vezuje za decu uopšte, posebno za najmlađu kćer, ali i za senzualnost, seksualnost, uzbudjenje.

Na ovaj način možete energizovati zapadni sektor bilo koje sobe sem spavaće. Treba zapamtiti da tv prijemnik nikako ne sme da se nalazi u ovoj sobi. Ukoliko to nije moguće izbeći, onda ga treba postaviti tako da njegove oštre ivice ne gledaju u nas (čak ni kad spavamo), a u vreme kad spavate ga treba pokrivati nečim.

Ukoliko na ovaj način pravilno energizujete zapad, pravilno ćete kanalisati energiju vaše sredine, što vam moze doneti obilje sreće. Ovako uneta pozitivna energija u prostor može da potraje sledećih 20 godina.

Kako privući novac

Polje novca se nalazi u oblasti na jugoistoku vašeg životnog prostora kao celine i kao delova. Ovaj pravac donosi rast, napredak i bogatstvo.

Ukoliko nedostaje, ravnotežu ćete povratiti tako što ćete zid obojiti u jasno zelenu boju ili postaviti veliku biljku. Možete i da okačite ogledalo tako da se biljka ogleda u njemu i stvara efekat bašte. Setite se da se biljke ne stavljaju u spavaću sobu.

Da biste privukli stalni priliv novca u kuću, poželjno je da u jugoistočni sektor stavite vodene simbole, koji sugerišu prisustvo vodene energije. U dnevnoj sobi možete koristiti slike i fotografije na kojima su prikazani vodeni pejzaži. Takođe, možete osmisliti dekoraciju ovog polja uz pomoć tamno plave i crne boje.

Smatra se da vodopadi prave milionere. Osim slika sa vodopadima, možete staviti akvarijum sa ribicama. Ali, poslužiće i posuda od keramike ili porculana u kojoj se nalazi samo voda. Mini fontane su, takođe, povoljno rešenje.

NIKADA NEMOJTE stavljati vodu u spavaću sobu. Možete izgubiti novac, možete imati probleme u ljubavnim odnosima.

NIKADA NEMOJTE postavljati vodene aranžmane s desne strane vrata (desna strana kad gledate napolje). To donosi prevaru , najčešće muškarca.

NIKADA NEMOJTE postavljati simbole vodene energije ispod stepeništa. Loše se odražava na finansijske prilike dece u porodici.

Osim ovih energetskih simbola možete koristiti i sledeće.

Tri novčića različitih oblika sa otvorom u sredini a povezani crvenom trakom se smatraju veoma srećnim simbolom. Najbolje je da ih nosite u novčaniku. Mogu se kupiti u kineskim prodavnicama u Beogradu.

Napravite svoj brod bogatstva. Kupite malu maketu broda i okačite nakit (može bižuterija). Ovakav brod se može postaviti pored ulaznih vrata tako da uplovljava u sobu.

Tronoge drvene žabe sa novčićem u ustima su najčešći simbol i mogu se naći u Indijan šopovima koji su prisutni u svim našim gradovima. Postavlja se u jugistočni ugao, odnosno oblast. Možete ih koristiti za dekoraciju i u kući i u kancelariji.

   Cica Mica

Kada kazete ne stavljati vodu sa desne strane vrata, da li se time misli na ulazna ili na bilo koja vrata u stanu? I da li to znaci ne stavljati sa desne strane odmah pored vrata ili na citavu desnu stranu prostorije? Hvala

26.12.2014 11:01

Feng Sui i kucni ljubimci

Osnovni princip kojim se treba voditi prilikom izbora kucnog ljubimca jeste intuitivna spoznaja da se pronadje srodna, lekovita energija kako za pojedinca takoi za ceo dom. Oni nisu ukras doma, vec clanovi. Sigurna sam da je mnogima dobro poznat osecaj toplote i dobrodoslice kada vam se kuce sa vrata zatrci i skoci pruzajuci sapice za zagrljaj.

Otvoreno pokazane namere, definitivno su ono to najpre od njih mozemo usvojiti.
Psi i macke, koliko god razliciti deluju umirujuce i time smanjuju osecaj napetosti i uznemirenosti. Lako se dresiraju, nisu previse aktivni po kuci, umiljati su, i jedva cekaju da ih stavite u krilo i pomazite, pa su odlican izbor kao tiho i toplo drustvo.

Psi su verni, a mace imaju “devet zivota” i njihova hitrost ce uticati da sami postanete snalazljiviji. Posebno se preporucuju osobama koje se osecaju usamljeno i kojima nedostaje lekoviti dodir drugog bica. Ukoliko se osecate u domu nesigurno iz bilokog razloga strepnju ce otkloniti u potpunosti psi koji pripadaju krupnijim vrstama.

Jedan od omiljenih ljubimaca dece je hrcak. Ova mala, tiha zivotinja danju spava, nocu je aktivna i vrlo skromna u pogledu prostornih zahteva. Preporucuje se porodicama sa decom koja ne umeju da kanalisu ljutnju, a zvuk tocka koji nocu bez prestanka okrecu, pruzice osecaj podrske studentima koji uce nocu.

Feng sui posebno preporucuje crvene ribice . Drzanje zdravih ribica u akvarijumu je mocan vodeni aranzman. Akvarijum treba da bude dovoljne velicine da se u njega mogu udobno smestiti devet zlatnih ribica, s tim sto jedna od njih treba da je crne boje, jer se smatra da ce ona simbolicki apsorbovati bil kakvu nesrecu koja je vama namenjena.

http://www.odlican.com/d/8240-3/Lola_001.jpg

Stalni poreti ribica, njihove boje i mehurici vazduha pojacace aktivnost unutar vaseg doma i doprinositi prosperitetu vasih aspiracija.

Ptice unose pokret i zvukove. Cvrkut kanarinaca ili cavrljanje papagaja je odlicna zastita od neprijatnih vibracija iz spoljasnjosti.

Mogu da budu neocekivano zabavne i da izvode prave bravure u svojim kavezima, mogu da budu nezne i zaljubljene.

Izbor uvek govori o tome sta vam je potrebno, pa eto i nacina da osvestite ono sto mozda sami od sebe krijete – pogledajte svog kucnog ljubimca!

Dakako, oni zahtevaju dosta paznje, ali za malo truda koji ulozimo oni sve to vrate duplo: oplemene atmosferu u kojoj boravimo, vezemo se za njih, sto nas cini otvorenijim za ljubav i brigu o drugima.

majra 

Site Admin

Koncentrisanje na ciljeve

Korak napred u upotrebi simbolicke dekoracije da bi ste e usredsredili na vase ciljeve obuhvata osim izgleda, boje, motiva i grupisanje objekata po sektorima.

Prvo odlucite koju oblast vaseg zivota zelite da podstaknete, a potom u odgovarajuci sektor postavite ono sto vas inspirise, i sto nosi simboliku zeljenoga.

U cilju efikasne upotrebe koristi se i znamenje brojnosti postavljenih objekata.
Ne retko se vide svakodnevno postvaljene slike u paru , jer se veruje da sreca dolazi u dvoje.

Kako brojevi imaju simbolicko znacenja, to mozete efikasno iskoristiti prilikom aranziranja kompozicija umetnickih predmeta, biljaka, i sl.

1
Jedan simbolizuje pocetak, manifestaciju Svevisnjeg, fundamentalno jedinstvo ego, individualitet, sigurnost, samopouzdanje, samosvojnost, vodjstvo, slavu. Oznacava jednostavnost i celovitost kao i uspeh i srecu. (kod kineza nije preterano omiljen)

2
Dva predstavlja plus i minus, Yang i Yin, musko i zensko, Sunce i Mesec, pocetak i kraj, nebo i zemlju.

Simbolizuje dualizam relativne egzistencije, odnose suprotnosti, kao i refleksiju, privlacnost, emocije, ljubav, sazaljenje i medjusobnu paznju.

Zbog toga sto sjedinjava suprotnost u samom sebi, takodje predstavlja kombinatoriku, kreaciju, produktivnost. Tradicionalno se tretira kao srecan broj.

3
Tri simbolizuje mnozinu, ekspanziju, izobilje, stvarnost i uspeh.
On predstavlja trijade, kao sto su:

 • nebo, zemlju i coveka;
 • sunce, mesec i zvezde;
 • vodu, vatru i vetar;
 • tri vrline – ljubaznost, jednostavnost i covecnost;
 • “tri prijatelja” – sljivovo drvo, bor i bambus (nazvanih tako jer ostaju zeleni i tokom zime).

On takodje predstavlja 3 ulazna stanja energije, poznate u kineskoj alhemiji kao Cing – generativna energija, Chi – vitalna energija i Shen – duh.

4
Cetiri predstavlja tocak zakona, kardinalne tacke – istok, zapad, sever i jug, materijalni univerzum; pozitivnu supstancu, realizaciju i stabilnost.

On simbolizuje:

 • cetiri godisnja doba i njima odgovarajuce cvece, bozur, lotos, hrizantemu i sljivovo drvo;
 • “cetiri lepote” – muziku, dobru hranu, poeziju i prijatnu konverzaciju;
 • cetiri biljke poznate kao cetiri dzentlmena – sljivu, orhideju, bambus i hrizantemu.
 • cetiri u kombinaciji sa 8 , 48 i 84 predstavlja prosperitet. (mada ga kinezi i ne ljube previse)

5
Pet kao centralni, sredisnji broj od jedan do devet, simbolizuje balansiranje, stozer, transformaciju.

On predstavlja:

 • pet elemenata zemlja, drvo, vatra, metal, voda
 • 5 simbolickih boja
 • 5 direkcija
 • 5 ukusa : slatko – zemlja, gorko – metal, slano – voda, kiselo – drvo, vruce (ljuto) – vatra.

Takodje predstavlja 5 tonova muzicke lestvice i zbog toga sto predstavlja celovitost i sveukupnost elemenata u prirodi.

6
Sest predstavlja sest povoljnih duhova – sunce, mesec, svetlost, vetar, planine i reke.

 • on obelezava 6 rodjaka – oca, majku, starijeg brata (sestru), mladjeg brata (sestru), zenu (muza) i decu.
 • simbolizuje brak, reciprocitet, uzajamno delovanje duhovne i materijalne dimenzije, sazaljenje, ljubav, mir, harmoniju, lepotu, seksualno jedinstvo, takodje i umetnost, muziku i igru.
 • takodje oznacava i sest emocija : radost, srdzbu, ljubav, mrznju, odusevljenje i tugu.

7
Sedam je misteriozan broj. On oznacava sedam godina, sedam planeta, sedam dana u nedelji. Oznacava kraj, trajanje, mudrost. On predstavlja obnavljanje zivota i besmrtnost.

8
Osam simbolizuje veliku srecu i moc.
Predstavlja 8 direkcija u prostoru i osam velikih solarnih dana, dana u toku godine kada je sunceva snaga svetlosti i zracenja najjaca za zemlju, a to su:

 • zimski solisticij 21. decembar
 • pocetak proleca 4. februar
 • prolecna ravnodnevnica 20. mart
 • pocetak leta 5. maj
 • letnji solisticij 21. jun
 • pocetak jeseni 7. avgust
 • jesenji ekvinocij 22. septembar
 • pocetak zime 7. novembar.

On predstavlja osam trigrama Ji Djinga i u njihove 64 kombinacije celovitost interakcije jina i jang-a; takodje predstavlja osam taoistickih besmrtnika, oznacava dug zivot i veliku mudrost. (posebno omiljen je 88 jer veruju da predstavlja dvostruku srecu i najpovoljniji je za vrata mladih bracnih parova)

9
Devet simbolizuje “devet nebesa” i kao takav predstavlja duhovnost, udaljene puteve, prorocke snage, ekstrasenzorno opazanje, dug zivot i ogromnu snagu.

10
Deset je broj ispunjenosti ili zavrsetaka. Simbolizuje veliko bogatstvo, dugovecnost i mnogo potomaka.

Medju vecim brojevima kojima se pripisuje posebna moc su:

 • 24 (inace broj podeoka u kineskom solarnom kalendaru);
 • 28 (broj konstelacija u kineskom lunarnom kalendaru);
 • 64 (8x8) (broj dijagrama u Ji Djingu);
 • 81 (9x9) (broj poglavlja u “Putu Vrline” – klasik Taoizma)
 • 100

majra 

Site Admin