Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora Feng šui

Feng sui je kineska nauka, koja propisuje nacin zivljenja i tehniku uredjenja prostora. Zivot u ravnotezi sa licnim okruzenjem, prakticne tehnike itd.

Ima jako lepo ime, "feng sui", kao stari plekani poklopac kad padne i kotilja se, ali imam problem sa sobom i sa internetom. Naime, ne stizem da se informisem dovoljno o svim stvarima koje su mi interesantne.

Verujem da nisam jedini kome treba takva jedna precica i da nas ima jos koji bi smo voleli da nam neko na gotovo predoci vise informacija o ovome.

Zapravo, mozda nije toliki problem i naci definiciju i objasnjenje sta je Feng Shui, ali mnogo vise od toga vredi - topla ljudska rec. Zato sluzi forum i ova tema. Ko ima volje, nek nas prosvetli ovde novim saznanjima da zasijamo zajednicki.

galeksic

Site Admin

Pa kua - osmostrani simbol

Svaka od osam strana Pa Kua ima nekoliko asocijacija, uključujući trigram, pravac, element, člana porodice i organ.

Služi kao dijagnostičko sredstvo koje se koristi za analizranje feng šuija i protoka Č'I - vitalne energije kroz sve prostorije datog prostora.

http://i.imgur.com/Kd7J0Q2.jpg

majra 

Site Admin

   Dasha Dasha - Mala pomoc :)

Vec duze vreme citam o fengu, primenim po neku sitnicu na osnovu strana sveta i svog kua broja koliko smem ali nesto ozbiljnije i ne smem, da ne bi uradila kontraefekat.Uvek sam imala nedoumicu da li je greska da se prostor sredjuje samo po osnovnoj podeli fenga jer se desi da se to ne poklapa sa onim sto je po mom kua broju i onda ne znam kako da postavim odredjene simbole i boje. Uglavnom sam u malim stanovima jer sam podstanar i tu je teze i iz tog razloga uraditi feng.

21.03.2014 10:50

   Dasha Dasha - Mala pomoc :) - drugi deo

Za 15 dana se selim u drugi stan, jednosoban sa odvojenom spavacom sobom.Posto volim belu boju i stan ce biti pretezno u toj boji kao i bez , zelena i ostali prirodni tonovi.Imam plan stana i rado bi vam ga poslala ako je moguce jer imam jednu nedoumicu oko podele posto je jedan deo dnevne sobe kao cosak ali koji ide ka spoljnoj strani.Pa me buni da li mi u podeli fale neki coskovi ili samo taj deo treba da se nadomesti tj leci.Kua br. mi je 8 to znam.Poslacu vam ovu tabelu ako sam ja to dobro unela. Hvala

21.03.2014 10:58

   Cica Mica Dodatak

Izvinjavam se sto na slici nisam odredila sve strane sveta,(znam kako se to u praksi radi), ali nisam znala da to uradim u ovom programu.

03.12.2014 13:51

Feng Shui motherboard

Na internetu se, tokom jula meseca, pojavila novost vezana za sponu informacionih tehnoligoja i FS-a.

Navodno se radi o prvoj Feng Shui maticnoj ploci u svetu, koju je napravio FengTek.

Ploca je neobicna na prvi pogled: procesor, kao izvor zivotne energije (chi) racunara, smesten je u srediste ploce cime se omogucava ravnomerno rasporedjivanje energije po celom sistemu.

Pored ovoga, pravi uglovi i linije koje formiraju slotovi za memoriju su neprirodni i kao takvi truju dusu korisnika, te su strucnjaci iz FengTek-a i ovom problemu posvetili posebnu paznju. Slotovi za memoriju postavljeni su pod uglom, dok je jedan od PC slotova postavljen tako da odvodi tj. skrece negativnu energiju sa korisnika.

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/1990-feng-shui-maticna-ploca.jpg

majra 

Site Admin

   slavica72 lepeze i feng shui

zdravo svima , htela sa jedan savet , moji prijatelji su mi poklonili prelepu veliku lepezu ali neznam gde da je postavim po feng shui , dali bi neko mogao da me posavetuje ? hvala unapred !

08.01.2014 11:54

Feng Shui uredjenje - Medicina stanovanja

Vi ste jedinstveni, Vaš dom nije potpuno isti kao dom druge osobe. Plan Vašeg stana može biti identičan planu stan druge osobe, pa čak i nameštaj, ali vi u svoj dom unosite svoju ličnost. Način na koji ste izabrali i rasporedili nameštaj, dekorativne elemente, lične predmete... čini da se on razlikuje od svakog drugog.

Većina vas je u dobrom delu zadovoljna načinom na koji ste namestili vaš životni prostor, a verovatno postoji i nekoliko stvari koje bi ste želeli da promenite.

Primenom feng šui principa možete vrlo jednostavno izvršiti "fino podešavanje" i postanete uistinu još zadovoljniji svojim domom, a potom i određenim aspektima vašeg života. Naprosto ćete nositi sa sobom sklad i ravnotežu kud god išli.

Postoje dva ključna elementa u feng šui:

I. Energija elementa koja je zasnovana na godini rođenja

II. Sektori - koje predstavljaju energetske tokove u određenim područjima doma, a samim tim i našim odnosima. Mi ćemo je u ovom predstavljanji zvati sektorom ili poljem.

Osnovna šema

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/2190-feng-shui-sektori-polja.gif

Elementi i njihov interaktivni ciklus

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/2190-feng-shui-elementi.jpg

Iz priloženog se da zaključiti da između nih postoji povoljan, ili produktivan cilklus, označen crvenim strelicama, kao i napoželjan, destruktivni ciklus (označen sivim strelicama), i ciklus iscrpljivanja (označen tačkasto neposredno ispod crvenih strelica).

Sektori

 1. Sektor - Sever, kompasno određen, povezan sa vodenim elementom.
 2. Sektor - Jugozapad, povezan sa elementom zemlje.
 3. Sektor - Istok, povezan sa drvenim elementom.
 4. Sektor - Jugoistok, povezan sa elementom drveta.
 5. Sektor - Centar, povezan sa elementom zemlje.
 6. Sektor - Severoistok, povezan sa elementom zemlje.
 7. Sektor - Zapad, povezan sa elementom metala.
 8. Sektor - Severozapad, povezan sa elementom metala.
 9. Sektor - Jug, povezan sa elementom vatre.

Energija sektora

 1. Voda - Sloboda, tok, nove priče, počeci
 2. Zemlja- Prijemčivost, osećanja, intuicija
 3. Grom - Spoljašnji uticaji, porodica, prekidi
 4. Vetar - Harmonija, sreća, dogovori, napredak
 5. Središte - Životna energija; da li ste u kontaktu sa samim sobom?
 6. Nebo - Odvažnost, emotivna podrška, prijateljstvo
 7. Jezero - Stvaralačka ljubav, seksualnost, senzualnost, uzbuđenje
 8. Planina - Komunikativnost, svest o sebi i drugima
 9. Vatra - Jasnoća, ostvarenje: da li ste u skladu sa drugima?

Idealno je kada su svi segmenti u ravnoteži što se može postići najjednostavnijim preuređenjem, čišćenjem, uklanjanjem suvišnih stvari, no naravno ništa nije idealnno ali su aktivnosti usmerene u pravcu što većeg približavanja onom što mi tako nazivamo!

Analizirajte sopstvene utiske dok se krećete kroz određene oblasti, čine li vas nervoznim ili uzbuđuju, nadahnjuju?

A kako je ljubav esencija života, u nastavku ćemo prošetati zajedno kroz sve sektore jer na sve naše segmente njen uticaj je neizbežan.

majra 

Site Admin

Karijera, odnos, porodica, bogatstvo

Neizbežan je uticaj ljubavi na sve aspekte života, zato ćemo se uputiti u "šetnju" kroz sektore, jer svaki od svojom energetskom potkom ima interaktivan odnos sa nekim aspektom u životu i nosi nevidljivu enegriju koja se povezuje sa odgovarajućim atributima kao što su: kompasna diekcija, elemenat, boja, forma, broj, organ i emocija.

Sektor 1 - Sever

Voda predstavlja jednu od najmoćnijih energija, ima posebnu snagu. U ljubavnim vezama unosi fluidnost, donosi novu ljubav. Voda nosi mogućnost da se veza razvija, pa ukoliko vaša veza trenutno stagnira da bi podstakli partnera da se više potrudi, obratite pažnju na ovo polje! Šta sve vidite u njemu? :shock:

Voda je simbol nove orjentacije u vezi, povezana sa seksualnom energijom. Oblast možete ojačati unošenjem njene simbolike to može biti slika reke, vodopadi, male fontane, ali uvek vodite računa da uvodeći vodeni elemenat u dom kako bi poboljšali porodične prihode, on mora biti s leve strane ulaznih vrata, jer sa desne prouzrokuje bračne razmirice, a možda dovede i drugu ženu (drage moje!) pa shodno vašim aspiracijama birajte položaj.

Sektor 2 - Jugozapad

Ukoliko ste izgubili dodir sa vašom intuicijom, ako teško izražavate osećanja, ili teško ostvarujete emocionalne kontakte, zbog preosetljivosti, napetosti dobro pogledajte šta vam se nalazi u ovom polju. :(

Partner bi mogao da želi samo seks, zabavuali sa dobrom emotivnom distancom! Partnertstvo, komunikacija i saradnja sa drugima su važna, pa mi smo socijalna bića. Zato revitalizujte oblast predmetima koji simbolišu zajedništvo, par.

Sektor 3 - Istok

Simbolično se odnosi na naš ego, označava se kao grom, pa ga doživljavamo kao pretnju.

Što smo svesniji - to manje osećamo udar Groma, t.j. spoljašnjih uticaja koji remete našu ravnotežu što nas često dovodi do pitanja da li smo to mi, ili nešto što ne možemo kontrolisati.

To su naši preci, roditelji, svi koje poštujemo ili od kojih učimo.

Namere drugih mogu biti kao grom, ukoliko nas kontrolišu, i žele da gospodare našim životom, to može imati katastrofalan uticaj na naše veze ili brak.

Zato ojačajte ovo polje unošenjem energije drveta, ili držanjem porodične slike, a sve s jednim ciljem da najzad postanemo ono što zaista jesmo bez tuđih projekcija!

Sektor 4 - Jugoistok

Nosi energiju vetra. Pripadajući elemenat je Drvo.

On je pokretač našeg života, vetar koji prestaje najavljuje statičnu vezu, a kada je prejak nosi sukobe, eksplozije, pa čak i grubost. Povezuje se i sa novcem i radošću koju on pruža ili uskraćuje u vezi, neretko je upravo povod za nesporazume između partnera, posebno kada prođe želja i privlačnost. Ojačati ga možete slikama izobolja, ili nečim što prodire, kao ptica u letu.

majra 

Site Admin

   

01.01.1970 02:00

Zdravlje, pomoć, kreacija, znanje i ugled

Sektor 5 - Središte

Sjedinjuje sve segmente života.

To je centar ravnoteže u kome se sjedinjuje energija. Središte nam pomaže da otkrijemo ko smo, šta je ljubav? Ako ne poznajemo sebe, ako nam je energija blokrana nismo sposobni da uspostavimo dobar odnos s drugima. U životnom prostoru taj deo ne treba opterećivati teškim predmetima, i kada se unose promene u ovo polje treba razmisliti o motivaciji i o interakciji sa energijama ostalih područja.

Da li ste u kontaktu sa samim sobom?

Sektor 6 - Severozapad

Mesto gde počinjemo da se otvaramo ka drugima.

Označava se i kao nebo, ono utiče na to kao se izražavamo i usmeravamo ono što dobijemo od drugih. Šta smo i koliko možemo da ponudimo drugima.

Zato se na ovo područje posebno osvrćemo kada rezimiramo koliko imamo prijatelja istinskih, da li drugi imaju ili ne poverenja u nas i mi u njih?

Možda su osobe koje izaberemo za partnere zbog naših projekcija drugačije od onog što smo zamišljali - naročito ako su veze telesno motivisane, a nedostaje prijateljstvo.

Područje se ojačava slikama neba ili ikonama.

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/2201-feng-shui-pejzaz.jpg

Sektor 7 - Zapad

Predstavlja kreativnost, uživanje u dubokoj zaljubljenosti, stvaralačku ljubav, mladost, decu.

Označava se i kao jezero.

Odražava našu mogućnost da se bude kreativan u odnosu sa drugom osobom. Stoga ako imate tendenciju privlačenja pogrešnih osoba, dobro osmotrite šta vam se tu nalazi, i preduzmite nešto - ono najbrze reaguje na poboljšanja.

Naša sposobnost da uživamo u životu, naše ideje, planovi mogu biti podstaknuta promenama u ovom području.

Ojačava se nekim vama izuzetnim umetničkim delom, slikom jezera, i slicno.

Sektor 8 - Severoistok

Predstavlja energiju koja čini potku za naše znanje, mudrost, stabilnost.

Označava se i kao planina.

Pa po asocijaciji daje sliku starog mudraca, ali u izvesnom pogledu i prepreke sa kojima se suočavamo sa kolikom uspešnošću funkcionišete sa drugima, kako prihvatate njihove ograde, sopstvena ograničenja znate sami.

Spoznati sopstvene i tuđe vrednosti, ići direktno, ili zaobilazeći prepreke je baš kao planinarenje.

Da bi ste osvestili osećaj lične vrednosti, a ujedno i naučili sebe da prihvatite različitost drugih sa poštovanjem uskladite ovo područje.

Predmeti koji snaže ovo područje moraju biti pojedinačni, i ne u množini, npr. okačite ogledalo dovoljne veličine da se u njemu jasno vidite.

Sektor 9 - Jug

Energija koja daje osnovu za realizaciju naših težnji za sticanjem priznanja, časti i ugleda.

Moćan simbol vatra ukazuje da ne možemo ostvariti ravnotežu bez želju, bez vatrenog odnosa sa nekim. Područje koje nas aktivira ka budućnosti, izvor je naših nadahnuća, bilo da ste u vezi ili usamljeni, ako vas drugi smatraju krutim, osobom koja je stalno na oprezu iako intimno težite promenama ojačajte ovo područje da bi razvili samopouzdanje.

Pa sve što vašu dušu jano osvetljava sve što ima simboliku ostvarenja željenog unesite u ovo polje. To može simbolično biti jako svetlo, slika izlaska sunca, literarna dela.

Prošetajte malo po svom prostoru i analizirajte sopstvene utiske.

Promene uvodite lagano, krenite sa čišćenjem, uklanjanjem nepotrebnih, dugo nekorišćenih stvari.

I to preuređenjem onog područja koje vas najviše "davi", snađi te se sa onim što imate, budite opušteni i ne prizivajte u svoju glavu nikakva nezdrava i smešna očekivanja već sa jednom zdravom motivacijom i iskrenom željom pomozite da simbolikom promene krenu u željenom pravcu. Ne verujte :!: Uverite se.

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/2201-podrucje-ugleda.gif

majra 

Site Admin

Analiza pojedinačnih prostorija

Kada se upoznate sa nekim osnovnim gledištima feng šuija, videćete da je primena vrlo jednostavna. Ja obično pri pogledu na neke prostorije intuitivno uvidim gde čuči problem, a ono što je fascinatntno da mnogo ljudi bez prethodno ikakvog znanja o feng šuiju uspeva da uredi svoje stanove ispravno, pa im ovo posluži samo kao fino podešavanje.

Dve najznačajnije prostorije su kuhinja i glavna spavaća soba.

Kuhinja

Tradicionalno se tretira kao najznačajnija prostorija doma, razlog je što se tu nalazi štednjak, koji predstavlja središte porodičnog bogatstva. Zato je od vitalnog značaja njegov položaj. Važna je količina i kvalitet hrane koja se sprema, jer ima snažan uticaj na porodično zdravlje, ali i na obilje i bogatstvo cele porodice.

Štednjak, rerna, mikrotalasna pećnica treba da se nalazi na takvom mestu da onaj ko kuva može lako da ugleda svakog ko ulazi u prostoriju. Ne treba da je smešten tako da gleda na ulazna vrata, vrata kupatila i ulaza u glavnu spavaću sobu.

Štednjak treba da se održava u čistom stanju i da bude ispravan, zaštićen od loše energije koja dolazi od grede, ili pak toaletana postavljenog na gornjem spratu. Najbolje je da se nalazi dijagonalno u odnosu na kuhinjska vrata, a pri tome da se ne sučeljava sa frižiderom, ostavom ili sudoperom, nikada ne sme da se nalazi tik uz nju. Izbegavajte ogledala jer ona čine dvostruko veći uticaj vatre.

Sve što ne radi onako kako bi trebalo, izaziva ljutnju. Nepovoljan položaj može da prouzrokuje zbog svoje simbolike - središta porodičnog bogatstva, probleme na radnom mestu, pa čak i mogućnost da hranitelj porodice izgubi posao.

Prostorija treba da bude dobro osvetljena.

Sve ovo doprinosi da onaj ko sprema obede,bude dobro raspoložen u toku same pripreme obroka, i na taj način neopipljivim silama vas hrani podrškom i ljubavlju.

majra 

Site Admin

Trpezarija

Prostorija u kojoj se porodica okuplja da bi obedovala, određuje ukupnu porodičnu sreću i utiče na međusoban odnos članova, a istovremeno na sposobnost porodice da stvara i održava svoju sreću i bogatstvo. Zbog toga njabolji položaj je kada ona zauzima središte doma i tako biva - srce doma.

Trebalo bi da se nalazi u blizini kuhinje, ali što dalje od ulaznih vrata.

Mora da odaje utisak prostranstva, vrlo je važno da ososbe mogu da ustanu sa svakog mesta za stolom, a da im pri tome ne smetaju zidovi ili nameštaj.

Stolovi za ručavanje mogu biti bilo kojeg oblika, najinspirativniji su okrugli dovoljno velike površine, položeni na jednoj velikoj i čvrstoj nozi. Pravilan položaj je od izuzetne važnosti, vodite računa da se nikada ne nalazi između dvoja vrata na takozvanoj "vatrenoj liniji", potom da se ne nalazi ispod noseće grede što svojom simbolikom označava gušenje sreće svih koji sede za njim.

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/2236-feng-shui-trpezarija.jpg

Prostorija treba da bude dobro osvetljena, da bi protok vitalne energije bio nesmetan, tek pod tim uslovom večera obasjana svetlošću sveća će biti ono što očekujete.

Prostor treba da deluje prostrano i prijatno, pa, se u delu za obedovanje koriste ogledala koja pored toga što vizuelno stvara utisak prostranstva, isto tako simbolički udvostručuje količinu hrane koja se služi izazivajući osećanje obilja i blagostanja.

majra 

Site Admin

   misandra odusevljena sam

Dobar dan svima.Prvi put se javljam,sve pohvale za temu, a narocito za Majru!Uskoro se selim, javicu se,a Majri se divim na strpljenju i divnim objasnjenjima.Pozdrav.

28.02.2013 14:24

Dnevna soba, spavaca soba, toalet, kupatilo

Dnevna soba

Prostor u kome se okupljaju članovi porodice da bi se odmarali, takođe mesto na kome primamo goste. Shodno tome ona treba da odražava ličnost i interesovanje ukućana.

Kao i za ostale prostorije doma idealno bi bio da je pravilnog oblika.

Nameštaj bi trebao da odslikava sklonosti ukućana, da bude udoban i u skladu sa dimenzijama prostorije.

Na policama mogu da se izlože predmeti koje sakupljate, ili pak knjige o temama koje zanimaju ukućane, fotografije mogu biti okačene na zidove ili izložene na pomoćnom stolićima. Važno je imati meru, predmete držati grupisane i na adekvatan način osvetljene. Domaćin uvek treba da sedi u položaju iz koga ima pogled na glavni ulaz u sobu.

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/2236-feng-shui-dnevna-soba.jpg

Spavaća soba

Od posebne važnosti je feng šui spavaćih soba, jer ima izuzetan uticaj na kvalitet odnosa sa voljenom osobom, a tada se ta harmonija manifestuje na sve oblasti vašeg života. Uživaćete na poslu i u svim vezama sa drugim ljudima.

Dizajn, ravnoteža i harmonija su neprikosnovena pravila feng šuija, tako da kada isključite sve što je u suprotnosti s njima bićete na dobrom putu.

Poznato je da oko trećinu života provedemo u snu, tako da ona mora da bude prostorija u kojoj možemo sigurno i duboko da uživamo.

Po lokaciji najbolje da je najudaljenija od ulaznih vrata, ulaz ne bi trebao da bude u direktnoj liniji sa ulaznim vratima, jer to odnosi intimnost, isto tako ne bi smela da budu u direktnoj liniji sa kupatilom, ili kuhinjom.

Od izuzetnog je značaja položaj kreveta. On treba da se nalazi na takvom mestu da osoba koja leži može da vidi svakog ko ulazi na vrata. Obično je najbolji položaj dijagonalno u odnosu na vrata.

Možete da odaberete pravac koji želite, shodno vašim povoljnim pravcima definisanim vašim kua brojem, u zavisnosti od svojih ličnih težnji, ali nikada ne spavajte u krevetu koji je previše mali za vas, tako nešto vam ozbiljno ograničava napredovanje u karijeri i biznisu.

Najčešće se krevet postavlja na polje zdravlja ili dugovečnosti.

U svakom slučaju krevet ne bi trebalo da stoji na mestu koje deluje neskladno ili čudno bilo kome ko pogleda unutra. Ukoliko ne možete postaviti krevet na mesto koje želite, postavite bar uzglavlje usmereno u pravcu shodno aspiracijama vaših pozitivnih pravaca. Uzglavlje treba da bude u dodiru sa zidom što simbolikom stvara potporu vašim željama, i ne bi trebalo da se nalazi direktno ispod prozora jer vam to može doneti osećaj nesigurnosti. Ukoliko želite jedna strana kreveta može da dodiruje zid, u cilju dodatne potpore, uz napomenu da je takva postavka odgovarajuća samo ako želite da spavate sami.

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/2236-feng-shui-spavaca-soba.jpg

Dok ste u krevetu trebalo bi da kada se probudite ugledate neki prijatan prizor. To može biti privlačan pogled kroz prozor ili slika na zidu koja vam pruža svojom tematikom ono što želite prvo da vidite kad počne novi dan. Svako od vas ima spoznaju šta je to što mu pruža blagonaklonu suštinsku energiju.

Proučavanje vaše sobe, dakle svih premeta, slika i drugih ličnih stvari mora biti zasnovano na zdravom razumu, a ako pri tome imate osećaj da vas nešto uznemirava oslonite se na svoje osećaje i uklonite ga.

Boje treba da budu u skladu sa ličnim elementom osobe ili u kombinaciji sa gamom boje koja prethodi ličnom elementu u produktivnom ciklusu.

Ogledala u spavaćoj sobi mogu biti veoma inspirativna, a po feng suiju gotovo tabu,no ako je to nešto čega ne želite da se odreknete potrudite se da nakon što ispune misiju budu prekrivena, dajte svojoj kreativnosti nek se razmaše svilom, čipkom, bitno je da ostane sakriveno!

Lampe iznad uzglavlja takođe nisu povoljne, bolje je da se nalaze sa strane.

A sveće, mirise i ostale đakonije prepuštam vama na izbor nije ukusno da tu zalazim, ipak je to vaša spavaća soba. ;)

http://www.inter-caffe.com/images/feng-shui/2236-feng-shui-toalet-kupatilo.jpg

Toalet i kupatilo

Predstavljaju finansijski položaj stanara, jer su to mesta na kojima se koristi voda (novac). Shodno tome ne bi trebalo da su lokalizovana u području bogatstva, jer toalet "spira" sve povoljne prilike stanara, i nikako u sredini stana jer na ovoj lokaciji će slati negativnu energiju do svakog dela kuće. Treba da su neupadljivi, ne preveliki; stoga je bolje da kupatilo bude u posebnoj prostoriji.

Kako ovo u mnogim stanovima nije izvodljivo, odvojite ih bar poluzidom ili nekom pregradom, zavesom, kako bi ste obezbedili određen stepen privatnosti, i pri tome vodite računa da poklopac toaleta uvek bude spušten, a vrata prostorije zatvorena.

Prirodno je da budu besprekorno čisti.

Slavine i cevi koje cure ukazuju na novac koji se iskrada iz kuće, tako da čim se pojavi problem treba ga otkloniti.

Poslednjih godina veoma su postala in kupatila u nastavku spavaće sobe, nažalost prema principima feng šuija trebalo bi da postoji jasna pregrada, a ukoliko je to vaš slučaj vrata držite sve vreme zatvorena..

Divna stvar kod feng šuija je to što za skoro svaku situaciju postoji lek.

Vredno je truda da se životni prostor uredi i oplemeni tako da bude jedan od segmenata vlastite sreće koja nastaje kao plod naših postupaka i stavova.

majra 

Site Admin

   

01.01.1970 02:00

Ulaz u prostor

Ulazna vrata

Sva vrata u vašem domu imaju značajan efekatna energetski protok, s tim što su najvažnija vrata ona glavna, spoljna, ulazna.

To su ona vrata koja zaista svi ukućani najčešće koriste za ulazak i izlazak iz stana ili kuće. U svakom slučaju obratite malo pažnje svim vratima u domu, od glavnih do onih koja vode u druge prostorije.

Glavna vrata treba da budu čvrsta i napravljena od drveta, i da u poređenju sa ostalim uvek deluju velika, jaka i markantna. Smatraju se "ustima" doma kroz koja ulazi vitalna energija (Č’I).

Idealno bi bilo da se otvaraju u iz jednog "svetlog hola" u drugi. Recimo iz vrta s jedne strane u predsoblje s druge.

Vrata bi uvek trebalo da se otvaraju prema unutra, nikako prema spolja, jer sreća bi trebalo da ulazi - a ne da izlazi. Jedini izuzetak u ovom pogledu su zadnja vrata doma.

http://i.imgur.com/AkfVK9I.jpg

Treba izbegavati vrata koja se "gledaju" - naime osmotrite jednostavno u vašem prostoru vrata koja se direktno sučeljavaju, videćete da ukućani čiji je to prostor (osoba koja najviše koristi sobu iza datih vrata) se vrlo često suprotstavljaju jedni drugima, umesto da jedni drugima ugađaju.

Feng šui nas upućuje da je okruženje prepuno nevidljivih, ali moćnih energetskih linija, neke su povoljne, a druge pak opasne.

Osnovna linija za pravljenje podele na segmente po jednoj od formula feng suija je upravo linija na kojoj se nalaze ulazna vrata.

Podela na životne segmente može da se radi za svaku prostoriju posebno u vašem domu, recimo samo vašoj sobi. Svaka vrata stvaraju mogućnost za novu podelu, jer se isti segmenti pojavljuju u okviru jedne stambene celine.

Svakako najvažnija je podela prostorije u kojoj najviše boravite, bez obzira da li je to spavaća soba, dnevna.

Ukoliko delimo prilaz ili hodnik sa nekim (stanar, sustanar), podela vaša počinje od Vaših ulaznih vrata. Otuda teče cela priča u samo jednom smeru - da pametno aktiviramo povoljne energetske linije i svojim postupcima i stavom ostvarimo harmoniju u našem okruženju.

http://static.flickr.com/73/217017421_62b013c4b9_m.jpg http://static.flickr.com/87/248668325_7e21e0f016_m.jpg

majra 

Site Admin

Feng shui - stvari koje treba izbegavati

Ogledala

Ona su izuzetno moćna pa pa ih treba koristiti pažljivo. Nikad ne trebaju biti nasuprot ulaznim vratima i prozorima, jer tako izbacuju životnu energiju iz prostora, zbog čega se ljudi koji borave u tom prostoru stalno osjećaju iscrpljeno, nezadovoljno i u stalnom nedostatku vremena. Ogledala su još negativnija ako su postavljena nasuprot kupatila ili toaleta, jer tada udvostručuju životne probleme. Kada su postavljena jedno nasuprot drugog, blokiraju energiju pa se čovjek oseća kao "zaglavljen" u mestu. Moraju biti uokvirena. Ogledala sastavljena iz nekoliko delova je izuzetno nepovoljno jer razlama čovekovu sliku, što se očituje u vidu psihičke rastresenosti, posljedice su vidljive i na materijalnom planu kroz nemogućnost organizovanja sopstvenog života i jedne opšte konfuzije.

Ulepsavanje kupatila i toaleta

To je najveća greška koju ljudi rade, jer su ti prostori mesta odlazne energije, čišćenja i pražnjenja otpadnih elemenata, zbog čega moraju biti što neupadljivija, optimalno je da imaju prozor, a ako nemaju, dobro je postaviti biljku. Imati hidromasažnu kadu i sve ostale elemente potrebne za higijenu i kozmetiku je sasvim normalno, ali se proctor nikako ne treba ulepšavati dekorativnim pločicama ili raskošnim uređenjem ili cvećem.

Moderne daske, prozirne u kojima su unutra cvetići, školjke zrače vrlo loše. Daske sa školjkama i cvećem narušavaju zdravlje žene. Takođe je efekat držača četke u obliku slona krajnje nepovoljan - ta kraljevska životinja predstavlja bogatstvo te se na blagostanje porodice ne reflektuje pozitivno kad služi kao držač četke. To se odnosi i na držanje slika ili figurica, dakle bilo kakvih ukrasa. Dignuta daska donosi sukobe, oticanje novca, dobara iz doma, a na ličnom planu ometa koncentraciju i pamćenje.

Suvo cvece i mrtva priroda

Bilo da je osušeno pravo cveće ili naslikano, ono je mrtvo i narušava vitalnost. Ovakvi ukrasi onemogućavaju da se čovek oslobodi loših emotivnih iskustava iz prošlosti te donose nemir i depresiju.

Slike

One koje prikazuju agresiju i tugu, poput suncokreta spuštenih glava ili borbi s bikovima, slavnih bitki, dece koja plaču, smrti, starosti, divljih životinja, apstraktne slike sa oštrom formom, mogu biti umjetnički beskrajno vredne, ali u energetskom smislu u život ne unose nimalo dobra.

Takvim izborom se svesno priziva nevolja. Na slikama su poželjniji motivi mladih radosnih ljudi, pejzaži prirode koja se budi u proleća, cvetna polja, avion pri uzletanju, delfin u skoku, klasje žita, vodopadi naravno kada se postave u odgovarajuće sektore. Sve što svojom tematikom inspiriše i ukazuje na prosperitet. Pikasova slika "Žene koja plače" je za muzej blago, ali za dom - ne.

Jedan od najboljih načina da simbolikom podržite da porodica ostane na okupu je upravo porodični portret na kome svi članovi izgledaju srećno, sliku planine uvek postavite iza prostora u kome sedite jer predstavlja izuzetnu podršku, a sliku vode ispred sebe (da nebude “voda te odnela”). U svakom slučaju nekada nismo spremni da se oslobodimo nekih slika i predmeta koji po feng shuiju ne nose pozitivnu energiju, ali tada morate biti svesni i preuzeti odgovornost za svoj izbor!

Staro

Mnogo energije potroše stvari iz prošlosti koje čovek nadraste i više ih ne upotrebljava, ali ih čuva iz nekog razloga. Zapravo bi ih se trebao rešiti, osloboditi se svih predmeta koje ne koristi, kao i odeće koju nije odenuo duže od godine dana, jer ga ona, gomilajući se u ormaru, sprečava da nabavi nešto novo, i tako i u životu oslobodi mesto za novo, drugačije, za promenu. Sve lepo i ružno što je prošlo - čoveka koči.

Zato na psihu uništavajuće deluju i stare fotografije, pročitane knjige koje se više ne koriste, nagomilani časopisi i novine koji ljudima ne dopuštaju da stiču nova iskustva i razvijaju nove spoznaje.

Tudje

Svi darovi koje smo dobili, a ne sviđaju nam se ili smo ih zadržali iz kurtoazije prema personi koja nam ih je poklonila, uprkos što nam se baš i ne dopadaju, ili nam ni osoba nije u srcu draga, a iz pristojnosti ih ne želimo baciti, energetski silno iscrpljuju. Svaki put kad ih pogledamo, na njihovo prihvaćanje potrošimo česticu energije. Takve darove treba maknuti, jer se time svest oslobađa pritiska koji izaziva.

Neonsko svetlo i lampe

Neonsko svetlo muti auru, frekvencijama je nekad čak i kida te iritira psihu, dok takozvane "štedne" lampe onemogućavaju čoveku oslobađanje od starih, misli, osećanja i problema.

Feng Šui predstavlja samo jedan od alternativnih načina za posmatranje i razumevanje sebe i neposrednog okruženja. Prilikom tumačenja i stvaranja određene vrste energije koristi jezik simbola, što otvara nove puteve razumevanja duhovnosti prostora.

majra 

Site Admin

Harmonizacija ulaznih vrata

Počećemo sa praktičnom primenom.

Prvi korak - čišćenje prostora

Osim fizičkog uklanjanja nečistoće, prašine, u to predstavlja simboličnu vezu između delova vašeg stana i vašeg života. To je odraz koliko jasno vidite vaše okruženje, šanse, kako drugi vide vas.

Pri tome sve stvari koje ste rešili ukloniti nemojte odložiti u podrum (= podsvest), tavan (= nadsvest, budućnost), nemojte ih odneti roditeljima - tako hranite vašu nesamostalnost, i nemojte ih pokloniti nekome ko ih ne želi. Prodajte ih, darujte nekom ko želi, ili ih bacite!

Drugi korak

Osvetite prostor na način koji je u skladu sa vašim opredeljenjem.

Treci korak

Prateći prirodu, izaberite jedan dan u mesecu kada obavljate veliko spremanje, minimum je da to obavljate četiri puta godišnje. Uvek se prema svom prostoru odnosite sa poštovanjem, pa iako to nije trenutno ono što istinski želite, shvatite da je to samo segment vašeg životnog mozaika i da bez njega nikada slika nebi bila celina.

Harmonizacija ulaznih vrata sa vašim GUA brojem

http://i.imgur.com/SStQGPm.jpg

http://i.imgur.com/BeWx52t.jpg

Pri realizaciji morate voditi računa o osnovnoj vezi između boje koju primenjujete kao korektivno sredstvo i njene korelacije sa oblikom i ostalim atributima elementa.

Naime, u praksi retko ko od nas je spreman da ulazna vrata ofarba u crveno, upravo kroz simboliku neupadljivije postižemo željenu harmonizaciju.

Na primer, umesto da ofarbamo cela vrata u zeleno, u istočnim direkcijama možemo neposredno na zid do vrata postaviti sliku sa drvenim ramom, boje koja pripada elementu drveta, pravougaonog oblika, a ispred vrata staviti zeleni otirač, pravougaonog oblika i naravno izrađenog od prirodnog materijala i tako ostvariti harmoniju a ujedno pospešiti rast i uspeh porodice.

Za pogled u feng šui Vašeg doma može vam poslužiti i "The Feng Shui Test".

majra 

Site Admin

   holly pravac vrata

Draga Majra, da li pravac vrata podrazumeva na kojoj se strani sveta u stanu nalaze (kod mene su na istoku) ili ka kojoj strani gledaju ulazna vrata? Hvala...

18.03.2012 18:54