Novi Sad, vesti - najave, aktuelnosti, reportaze Posao

Nagrade Cetvrtog medjunarodnog festivala za decu i omladinu

Nagrade Cetvrtog medjunarodnog festivala za decu i omladinu "Dusko Trifunovic", oobednici festivala Radomir Mitric iz Banjaluke, za poezijui Dragan Babic za kratku pricu iz Novog Sada.

Cetvrti međunarodni festival za decu, i srednjoškolsku,studentsku i omladinu do 30 godina "Duško Trifunović", po ideji Stojana Simica Krpice, uz podrsku mr Jovana Mihajila i mr Nere Legac odrzace se u ponedeljak 13. septembra (Duskov rodjendan) u biblioteci Stevan Sremac kod Glavne postegrada Novog Sada u 19 sati sa odgovarajucim programom. Ziri u sastavu mr Jovan Mihajilo(predsednik), mr Nera Legac i Stojan Simic Krpica saopstio je da je na Konkurs stiglo vise hiljada radova od nekoliko hiljada autora u decjoj, srednjoskolskoj i konkurenciji do 30 godina. U konkurenciji do 30 godina pobednici festivala Radomir D. Mitric iz Banjaluke, za poezijui Dragan Babic za kratku pricu iz Novog Sada.

http://www.odlican.com/d/5157-2/novi-sad.jpg
Goran Aleksić - Novi Sad, centar grada

Radomir D. Mitric je rodjen u Jajcu u proljece, 29. aprila 1981.godine. Gimnaziju i osnovnu skolu zavrsio u Sipovu a zatim diplomirao na Filozofskom fakultetu u Banja Luci - smjer srpski jezik i knjizevnost. Na ovoj visokoskolskoj ustanovi je zaposlen kao asistent . Njegovi poceci u poeziji datiraju od njegove 14. godine. Dela su mu objavljivana u antologijama, casopisima i zbornicima na nekoliko svetskih jezika. Objavio je knjige poezije :Nostalgija sa punocom (2004) Osvescenje (2007) Summer querttete and story about Mediterranean (2008) Unutrasnji vavilon (2008). Dobitnik je slijedecih priznanja :nagrada na Tridesetpetom Festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu, 2003. godine od strane Ministarsva prosvijete i kulture Republike Srpske nagradjen za prvu knjigu poezije, 2004. godine; dobio Brankovu nagradu, 2005.godine - Nagrada Milosa Crnjanskog, 2005. godine - Nagrada Slovo Podgrmeca, 2007 Medjunarodna nagrada za poeziju Castello di Duino, na istoimenom festivalu, Trst, Italija, 2008 nagrada grada Banja Luke. Medalja nosside, priznanje Unesco World Poetry Directoryja, Ређо Калабрија, Италија (2009). Drugu nagradu za poeziju je dobila dobila je Ivana Saric studentica iz Beograda, trecu nagradu Glavas Marijo iz Splita.

Nagrade za kratku pricu

Prvu nagradu za pricu dobio je Dragan Babic,diplomirani student engleske knjizevnosti iz Sombora, inace zitelj Novog Sada, drugu nagradu za pricu dobila je Vedrana Jukicic studentica iz Zagreba i trecu nagradu dobio je Aleksander Gregorec iz Ljubljane.

U konkurenciji za srednjoskolsku omladinu: prvo mesto dele Jana Nikoletic i Marko Ranisavljev, ucenici Karlovacke gimnazije koji su i zajedno objavile knjigu, drugu nagradu za pesme dobio je Petar Jovic iz Beograda i trecu Todora Naumovska iz Skopja. Prvu nagradu za pricu dobio je Petar Kekovic iz Novog Sada, drugu nagradu dobio je Mirko Stevanic iz Podgorice, trecu nagradu Jeftimija Kocic iz Nisa

U decjoj konkurenciji: Prvu nagradu za pesme dobila je Milana Vranic iz Sremske Kamenice, drugu nagradu za poeziju dobo je Uros Hornjak iz Gajdobre i trecu nagradu za pesmu dobila je Anastazija Rajkovic iz Svrljiga. Prvu nagradu za pricu dobila je Danica Kostadinovic iz Nisa, drugu nagradu za pricu dobio je Andrija Pejcic iz Crne Trave i trecu nagradu za pricu dobila je Milena Pejic iz Beograda.

Dodela diploma je u ponedeljak 13. septembra u biblioteci "Stevan Sremac" kod glavne poste grada Novog Sada u 19 sati sa odgovarajucim programom i ovim putem upucujem svim postovaocima lepih stihova, poezije i pisane reci da nam se pridruze. Dobro dosli prijatelji!

Četvrti medjunarodni festival za decu i omladinu oštećenog sluha

Po ideji i inicijativi književnika Stojana Simića Krpice, u organizaciji Scene svih kreativnih u saradnji i uz podršku Saveza za gluve i nagluve Novog Sada raspisan je bio konkurs za Cetvrtii medjunarodni memorijalni festival kreativnosti za gluvu i nagluvu decu i omladinu "Ruzica Mihajilo" Ziri je radio u sastavu Stojan Simic Krpica (predsednik), Mirko Knezevic (clan) i mr. Nera Legac Rikic (clan).

Prvu nagradu dobila je Jovana Pavlovic iz Banjaluke, drugu Zvonko Ivan iz Vrbasa, trecu Aleksandra Saska Rakic iz Novog Sada. U konkurenciji za crteze Prvu nagradu za crtez dobila je grupa autora MNRO Novi Sad, drugu grupa autora MNRO Odzaci, trecu Stevan Pavlica os Jovan Popovic iz Novog Sada. Radovi su stigli iz zemlje i iz rasejanja i okolnih zemalja.

http://img208.imageshack.us/img208/5926/novisadnocnafotografija.jpg

Dodela plaketa i diploma je u subotu 11. septembra u 18 sati u etnografskom muzeju "Dve ruze" u Petrovaradinu, Bukovacki put 93b. uz odgovarajuci kulturno-zabavni program u kom ucestvuju dobitnici nagrada, uvazene zvanice i svi koji pozele da svojim prisustvom uvelicaju ovaj skup. Dobro dosli!

Drugi medjunarodni festival Magda Simin

Dodela nagrada Drugog medjunaropdnog festiva za decu i omladinu do 30 godina "Magda Simin"

Prvu nagradu festivala "Magda Simin" u konkurenciji do 30 godinaza poeziju dobile su Slavica Urumova iz Skopja i Andjelka Orlovic iz Kosovske Mitrovice,

Prvu nagradu festivala "Magda Simin" u konkurenciji do 30 godinaza kratke price dobio je Damjan Stevkic iz Gornjeg Milanovca

Ziri festivala radio je u sastavu mr Jovan Mihajilo (predsednik), mr Nera Legac (clan) i Stojan Simic Krpica (clan).

Na konkurs je stiglo nekoliko hiljada radova od vise stotina autoraiz zemlje i inostranstva (mahom iz zemalja bivse SFRJ).

Prvu nagradu festivala "Magda Simin"u konkurenciji do 30 godinaza poeziju dibile su Slavica Urumova iz Skopja i Andjelka Orlovic iz Kosovske Mitrovice,

Prvu nagradu festivala "Magda Simin"u konkurenciji do 30 godinaza kratke price dobio je Damjan Stevkic iz Gornjeg Milanovca

Ostali dobitnici nagrada

Osnovci

Poezija

prva nagrada Mirko Trivunic Trivuncic iz Sipova,
druga nagrada Ljubica Milosavljevic Smederevska Palanka,
treca nagrada Nikola Kuresevic, 6. razred, OŠ „J.J.Zmaj“ Sremska Kamenica

Proza

prva nagrada Milica Bozovic, 8. razed OŠ "Vasa Pelagic" Leskovac,
druga nagrada Anastasija Kocic iz Nisa,
treca nagrada Anja Markovic iz Smederevske Palanke

Srednjoškolci

Poezija

prva nagrada Natalija Kocic i i Djurdjija Perunicic iz Pozege,
druga nagradaTeodora Petrović, II razred srednje ekonomske u Bojniku,
treca nagrada Jelena Petkobic iz Vlasotinaca

Proza

prva nagrada Renata Beoković, Gimnazija „Isidora Sekulić“, Novi Sad,
druga nagrada Jefimija Kocic iz Nisa ,
treca nagrada Natasa Heleta iz Visegrada

U konkurenciji do 30 godina

Poezija

prva nagrada Slavica Urumova iz Skopja i Andjelka Orlovic iz Kosovske Mitrovice,
druga nagrada Maja Rucevic iz Zagreba,
treca nagrada Ivana Djakovic iz Podgorice

Proza

prva nagrada Damjan Strevkic iz Donjeg Milanovca,
druga nagradausan Pirkovic Iz Beograda,
treca nagrada Urska Gacnik iz Ljubljana

Dodela nagrada je 11. novembra u OŠ JJ ZMAJ U SREMSKOJ KAMENICI u 17.30.Uz to će biti i prmocija knjige Nevene Simin i Magde Simin o žrtvama drugegeneracije holokausta. „Zašto su ćutale majka i ćerka o istom ratu“.

Kao gosti nastupaju mr Pavel Domonji, Goran Babic, mr Jovan Mihajilo, Nemanja Arsovic, Nikola Novakovic, Pera Zuban, Marina Zinic Ilic, Rajica Dragicevic, Vucina Popovic, Sanja Petrovic, Jelena Tomic, mr Nera Legac, Slavica Lalosevic, Divna Bijelic, Stevan Milivojevic, Dusko Jokic, Sasa Nisavic, Dobrila Obrovski, Zmaj Vranjski, Verica Turoman, Stevan Vukajlovic, Jasna Djukic, Darko Kozlovacki, Miljan Sunjevic, Olga Gracko, , Ljubica Vukov Davcik, Jelena Stojsavljevic, Gordana Sarcevic, Darko Burumdzija, Borka Zivanovic, mr Branisa Djukic, Jasmina Prodanov, Borka Dragoljevic, Branislav Zubanov, Vladimir Kuljaca, Ivan Kostic, Jela Komazec, Istvan Farkas, Jovan Bogdanovic, Cedomir Sunjevic, Svetozar Savkovic, Tanja Draskovic, Vladimir Drzak, Marija Lola Grujicic, Gojko Curcic, Zoran Vukovic, Petar Kekovic, Milenko Milosevic, Ratko Bjelovic, Petar Kekovic, Zoran Grahovac, Emilija Jelic, Nemanja Trbojevic, Neda Dusanov, Aleksandar Savanovic, Dragoljub Baretic, Paulina Juric, Nikola Oravec, Jagoda Zdjik, Marija Skornicki, `Nenad Zoric, Mica Jagodinski, Marija Prgomelja, Nemanja Trbojevic, Biljana Dikovic Stevan Kis.

Konkurs za Prvi festival poezije i proze Vojislav Despotov

Da bi se negovalo knjizevno stvaralastvo dece i omladine i da bi se sacuvala uspomena na jednog od najvecih srpskih neoavangardnih i postmodernih pesnika u Vojvodini i Srbiji Vojislava Despotova, prema ideji i inicijativi i Stojana Simica Krpice,uz podrsku mr Jovana Mihajila i mr Nere Legac, u organizaciji Scene svih kreativnih, Prvi međunarodni festival za decu, srednjoškolsku, studentsku i omlainu do trideset godina.

Vojislav Despotov objavljuje konkurs za literalne radove u kategoriji pesme i priče i pozivaju se sva zainteresovana deca, srednjoškolska, studentska i omladina do trideset godina da svoje radove šalju na email adresu

stojan.simic.krpica at gmail dot com

odnosno postom (obicnom, preporucenom posiljkom)

Prvi međunarodni festival poezije "Janos Siveri"
(za konkurs)
Stojan Simic Krpica
Marka Miljanova 18/39
Novi Sad
Republika Srbija

Pravo ucešća imaju sva deca, srednjoškolska, studentska i omladina do 30 godina iz zemlje i sveta. Radove (tri pesme, odnosno tri price) slati do 05.02.2010. u tri primerka (koji salju postom), (a u jedan primerak koji salju emailom) punim imenom i prezimenom učesnika telefonom, emailom... Za studentsku i omladinu do 30 godina ime i prezime, adresa, telefon ili email, i kratku biografiju.

Dodela nagrada bice tokom februara 2011. godine u Novom Sadu uz odgovarajuci program s nastupom prisutnih pesnikinja i pesnika.

http://img94.imageshack.us/img94/6363/novisad.jpg

Vojislav Despotov - bibliografija

Vojislav Despotov (1950-2000) čitavo svoje veličanstveno jezičko delo ispisao je kao nezaustavljivi esej o postojanju svega vidljivog i nevidljivog. Taj esejizam bio je snažno iskazan već u njegovoj prvoj knjizi (Prvo tj. Pesmina slika reči, 1972) a i pre toga, u legendarnoj zrenjaninskoj publikaciji Pamfleti, 1968, obajvio je nekoliko magistralnih eseja.

Vojislav Despotov je imao izvesnu ideju o zaboravljenosti čoveka na Zemlji, o čoveku kao biću zaboravljenom u dubinama vremena, čije dve trećine mozga nisu iskorišćene i koje se samoreprodukuje poput kiborga, očujući iz kosmosa šifru, poruku koja će otvoriti davno zaključana vrata svrhe postojanja.

On je bio pesnik metajezika, metapoezije, koji je pisao "usred pesme", postavljajući scene jezika snažno vezane za njegovo sopstveno fizičko telo (za iluzije fizičkog tela, kako se kasnije pokazalo). U osnovi dela Vojislava Despotova je i daleka ideja o virtuelnosti sveta svega što smo u stanju da pojmimo. Materijalnost se pokazala kao jezička opsena, mozak je bio prevaren čulnim senzacijama.Avangarda je pokazala da je telo ipak samo slika u jeziku, ako ne za onog ko se suoči sa nestankom, ništavilom, a onda za one koji o tom nestanku, ništavilu, svedoče. Život na koncu biva samo odjek u mozgu.

Pripadao je umetničkom krugu jugoslovenske Avangarde sedamdesetih godina (Nova umetnička praksa), koja je svet osećala kao materijalan, dodirljiv, stvaran.

Objavio je više od dvadeset radio drama. Objavio je i dvadesetak knjiga prevoda sa engleskog, nemačkog i slovenačkog jezika (Keruak, Barouz, Ferlingeti, Deblin, Hese, Breht, Krec, Kermanuer, Zagoričnik, Hanžek, Ogorevc)

Bio je vlasnik i urednik prvog jugoslovenskog privatnog časopisa za književnost HEY JOE. Snimljen je i dokumentarno-igrani film "Petrovgradska prašin"“, 2002. godine, režija Dušan Torbica, produkcija TV Novi Sad.

Objavljene knjige:

* PRVO TJ. PESMINA SLIKA REČI, poezija, 1972, Ulaznica, Zrenjanin; * DNjIŽEPTA BIBIL ZIZRA UHUNT, strip, 1976, Škuc, Ljubljana;
* TRENING POEZIJE, poezija, 1977, Stražilovo, Novi Sad;
* PERAČ SAPUNA, poezija, 1979, Matica srpska, Novi Sad;
* VRUĆ PAS, eseji, 1985, Matica srpska, Novi Sad;
* PADA DUBOK SNEG, poezija, 1986, Nolit, Beograd;
* MRTVO MIŠLjENjE, roman, 1988, Književna zajednica Novog Sada, Novi Sad;
* PRLjAVI SNOVI, poezija, 1989, Matica srpska, Novi Sad;
* PETROVGRADSKA PRAŠINA, roman za decu, 1990, Dnevnik, Novi Sad;
* VESELI PAKAO EVROPOEZIJE, poezija, 1990, UKCG, Titograd (Podgorica);
* NEOČEKIVAN ČOVEK, eseji u stihovima, 1991, Stražilovo, Novi Sad;
* DESPOTOV-VOLARIČ, izbor iz poezije, na slovenačkom, 1992, Lumi, Ljubljana;
* DESET DEKA DUŠE, poezija, 1994, Svetovi, Novi Sad;
* VESELI PAKAO POEZIJE, izabrane pesme, 1996, Kulturni entar Novog Sada, Novi Sad;
* JESEN SVAKOG DRVETA, roman, 1997, Stubovi kulture, Beograd;
* EVROPA BROJ 2, 1998. roman, Stubovi kulture, Beograd;
* DRVODELjA IZ NABISALA, Stubovi kulture, Beograd

http://img529.imageshack.us/img529/7579/despotovic.jpg

Plakaću danas

Gledam u kalendar,
tiho treba da plačem
tek 15. avgusta.

Kvarcni mi sat
nikada neće fino izračunati
samar buducnosti,
plakaću danas
i samo danas.

Sve što pocne, nema kraja
Tek kada te uhvati glavobolja
Vidiš
Da neko drugi upravlja
Tobom
Aspirin je samo
Davidova praćka u prazno
A bol, bol je tvoj brod.

Treci medjunarodni festival "Janos Siveri"

Ziri festivala radio je u sastavu mr. Jovan Mihajilo (predsednik), mr. Nera Legac (clan) i Stojan Simic Krpica (clan). Na konkurs je stiglo nekoliko hiljada radova od vise stotina autoraiz zemlje i inostranstva (mahom iz zemalja bivse Jugoslavije).

Dobitnici nagrada za poeziju i kratku pricu

Prvu nagradu festivala "Janos Siveri"u konkurenciji do trideset godina za poeziju dobili su: Sanja Zadro iz Mostara, studentkinja u Zagrebu i Srdjan Orsic iz Novog Sada.

Sanja Zadro je rodjena je u Mostaru, 1988. godine. Nakon zavrsene osnovne skole i gimnazije, upisala sam studij Povijesti umjetnosti i Komparativne knjizevnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sad je na cetvrtoj godini. Tri puta (2006., 2007. i 2009. godine ) radovi su joj nagrađeni prvim mestom na natjecaju za mlade pesnike u sklopu manifestacije Šimićevi susreti u Drinovcima(Bosna i Hercegovina).

Srđan Orsić, rođen u Vukovaru 1987, diplomirao na Odseku za srpsku književnost i jezik u Novom Sadu, objavio zbirku poezije ,,Mesečar'' (SKD Prosvjeta, Zagreb, 2008.), dobitnik druge nagrade 2009. i prve nagrade 2010. na Festivalu poezije mladih u Vrbasu. Poeziju i radove iz struke objavljivao u periodici i na internet portalima.

Prvu nagradu festivala "Janos Siveri"u konkurenciji do 30 godinaza kratke price dobio je Mirjana Kolarski iz Novog Sada.

Kategorija osmoskolaca i srednjoskolaca

Dobitnici nagrada za poeziju i krtaku prici iz kategorije osmoskolaca i srednjoskolaca su:

Za poeziju prva nagrada Aleksa Rackovic OS "Arcibald Rajs", Beograd; Nikola Kuresesevic iz Novog Sada; treca nagrada Marta Jovanovic iz OS "Stanislav Sremcevic".

http://img511.imageshack.us/img511/6905/trgmladenac.jpg
Photo: Panoramio, Dragan Djordjevic

Za kratke price prva nagrada je pripala Bobanu Zivanovicu OS "Arcibald Rajs", Beograd; druga nagrada Nemanja Kovacevic iz Gajdobre; treca nagrada Andrija Mitrovic iz Smederevske Palanke.

U grupi srednjoskolaza za poeziju prva nagrada je pripala Milanu Zlatanovicu, Filoloska gimnazija Beograd; druga nagrada Sanja Brkic, Gimnazija "Svetozar Markovic" Novi Sad; treca nagrada Jelena Brkić iz Zemuna i Ivana Rakovic iz Prijedora.

Za kratku pricu prva nagrada je pripala Dajani Sucic iz Travnika; druga nagrada Stefan Aleksic, Karlovacka gimnazija III-3; treca nagrada Andreja Novak iz Ljubljane.

U konkurenciji do trideset godina za poeziju prva nagrada je pripala Sanji Zadro iz Mostara, studentkinja u Zagrebu i Srdjanu Orsicu iz Novog Sada; druga nagrada Milošu Pasuljeviću Kragujevac; treca nagrada Marija Ivković Leskovac.

U kategoriji kratka prica prvu nagradu festivala "Janos Siveri" u konkurenciji do trideset godina za kratke price dobila je Mirjana Kolarski iz Novog Sada; drugu nagradu dobila je Borka Dakic iz Beograda i Ivana Tadic iz Podgorice,a treca nagrada je pripala Mariji Nikolovskoj iz Skopja.

Dodela nagrada ce se izvesti u odeljenju Gradske biblioteke "Stevan Sremac" u petak 29.1.2011 u 19 sati uz odgovarajuci umetnicki program u kojem ucestvuju brojne ugledne zvanice.

Dobro dosli svi ljubitelji lepe reci!

Konkurs za Peti medjunarodni festival Minimaks

raspisuje se konkurs za Peti medjunarodni festival za humor i satiru "Milovan Ilic Minimaks" koji ce biti odrzan na Svetski dan sale, 1. aprila 2011. godine, pod geslom "Tup-tup tacno u podne". Znajuci da je smeh najbolji lek, iz humanitarnih razloga, a bi se njegovala satira i uspomena na jednog od najvecih srpskih satiricara Milovana Ilica Minimaksa, prema ideji i inicijativi i Stojana Simica Krpice, uz podrsku Mr Jovana Mihajila mr Nere Legac Rikic a u organizaciji Scene Svih kreativnih.

Konkurs je raspisan za aforizam, koje bi trebalo slati na do dve kucane strane (novinarski prored), a pravo ucesca imaju i domaci i strani drzavljani. Radove (na slobodne teme) bi trebalo slati do 2o. marta 2011. godine na email stojan.simic.krpica @ gmail.com ili u tri primerka obicnom postom. Navesti sa punim imenom i prezimenom autora, kracom biografijom i adresom.

Bice dodeljene diplome knjige 1. aprila u 12 sati u prostorijama Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik, uz odgovarajuci kulturno umetnicki program dece iz Doma i nastup pesnika ucesnika kolonije "Paunovo pero 20011". godine.

Mole se autori da niposto ne salju radove na adresu Doma u Veterniku niti da ih zovu telefonom.

http://img832.imageshack.us/img832/255/maticasrpska.jpg

Radove treba slati iskljucivo na adresu:

stojan.simic.krpica @ gmail.com

obicnom postom:

Stojan Simic Krpica
(za konkurs medjunarodnog festivala humora i satire "Milovan Ilic Minimaks")
Marka Miljanova 18
21000 Novi Sad

Konkurs za Treci medjunarodni festival za decu i omladinu"Mihal Babinka"

Da bi se njegovalo knjizevno stvaralastvo dece i omladine i da bi se negovala uspomena na jednog od najvecih slovackih knjizevnika Mihala Babinke prema ideji i inicijativi i Stojana Simica Krpice,uz podrsku Mr Jovana Mihajila mr Nere Legac Rikic a u organizaciji Scene Svih kreativnih.

http://img834.imageshack.us/img834/8359/novisad004.jpg

Prvi međunarodni festival za decu, i srednjoškolsku,studentsku i omladinu do 30 godina“Mihal Babinka” objavljuje konkurs za literalne radove u kategoriji pesme i priče i pozivaju se sva zainteresovana deca,srednjoškolska, studentska i omladina do 30 godina da svoje radove šalju na

Međunarodni festival poezije "Mahal Babinka"
(za konkurs)
Stojan Simic Krpica
Marka Miljanova 18/39
Novi Sad
Republika Srbija

ili na email:

stojan.simic.krpica @ gmail.com

Rok slanja radova do 5.3. 2011.godine.
U drugoj polovini marta 2011.godine bice dodela nagrada u Novom Sadu

Festival poezije i kratke price "Vojislav Despotov"

Na konkurs je stiglo nekoliko hiljada radova od vise stotina autora iz zemlje i inostranstva (mahom iz zemalja bivse Jugoslavije). Ziri festivala radio je u sastavu mr. Jovan Mihajilo (predsednik), mr. Nera Legac (clan) i Stojan Simic Krpica (clan).

Dobitnik prve nagradu festivala "Vojislav Despotov"u konkurenciji do trideset godina za poeziju dobili su: Radomir. D. Mitric iz Banjaluke. Radomir D. Mitric je rodjen u Jajcu u proljece, 29. aprila 1981. godine. Gimnaziju i osnovnu skolu zavrsio u Sipovu a zatim diplomirao na Filozofskom fakultetu u Banja Luci - smjer srpski jezik i knjizevnost. Na ovoj visokoskolskoj ustanovi je zaposlen kao asistent. Njegovi poceci u poeziji datiraju od njegove 14. godine. Dela su mu objavljivana u antologijama, casopisima i zbornicima na
nekoliko svetskih jezika. Objavio je knjige poezije :Nostalgija sa punocom (2004.); Osvescenje (2007 ); Summer querttete and story about Mediterranean (2008.); Unutrasnji vavilon (2008.)

Dobitnik je brojnih priznanja : nagrada na Tridesetpetom Festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu, 2003. godine; od strane Ministarsva prosvijete i kulture Republike Srpske nagradjen za prvu knjigu poezije, 2004. godine; dobio Brankovu nagradu 2005. godine; Nagrada Milosa Crnjanskog, 2005.godine- Nagrada Slovo Podgrmeca , 2007; Medjunarodna nagrada za poeziju Castello di Duino, na istoimenom festivalu, Trst, Italija, 2008; Nagrada grada Banja Luke; Medalja nosside, priznanje Unesco World Poetry Directoryja, Ређо Калабрија, Италија (2009). Prva nagrada Cetvrtog medjunarodnog festivala poezije kratke price Dusko Trifunovic (2010).

Prvu nagradu festivala "Vojislav Despotov"u konkurenciji do 30 godina za kratke price dobio je Slaviša Pavlović iz Beograda i Admir Dzanko iz Sarajeva. Slaviša Pavlović rodjen: 5.2.1982. godine u Ljuboviji zivi u Beogradu. Objavljivao priče i pesme u književnim časopisima. Objavio roman ZAVET (dobitnik Povelje Književne omladine Srbije za najbolji roman 2010. godine).

http://farm3.static.flickr.com/2780/4499639218_78a483d3fb.jpg
Winter in Novi Sad 4 by S_tem, on Flickr

Admir Džanko rođen je 01.07.1986. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost naroda BiH. Trenutno radi postdiplomsku tezu na Postdiplomskom studiju iz lingvističkih disciplina Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Objavio je zbirku molskih zapisa „Mreža“, a učestvovao je i na manifestaciji Artfest 2008, Sarajevo. Molske zapise objavljivao je u časopisu „Ornament“. Trenutno u pripremi druga zbirka molskih zapisa. Osim pisanja poetskih i proznih radova, piše književne prikaze, te lektorišem različite vrste radova.

Dobitnici nagrada za poeziju i kratku pricu - osnovci

Prva nagrada Vasilije Kadic, OS Stanislav Sremcevic iz Kragujevca, ucitelj Predrag Nikolic; druga Ana Cickovic iz Gajdobre, prof. Aleksandar Pavic, treca nagrada Sladjana Vasic iz Varvarina, prof. Sladjana Pavlovic.

Za kratke price prva nagrada je pripala Danijel Corovic iz Uzica,OS "Sveti Sava", uciteljica Jelena Stamenic; drugu nagradu dobila je Una Ranisavljevic, OS dr Djordje Natosevic, Novi Slankamen; trecu nagradu dobio je Stefan Cuic, OS 'Dusan Jerkovic, Indjija.

U grupi srednjoskola za poeziju i kratku pricu prva nagrada je pripala Božani Radenkovic iz Pirota, četvrti razred gimnazije društveno-jezičkog smera i Sanji Pavlović, maturant je lozničke gimnazije „Vuk Karadžić“ društveno-jezičkog smera; druga nagrada Stanislava Bako, druga godina gimnazije „Branko Radičević“ u Staroj Pazovi; treca nagrada Sara Rudovic iz Bukovca,srednja skola"Borislav Mihajlovic Mihiz"Irig;

http://farm5.static.flickr.com/4062/4289842431_1902393751.jpg
Winter in Novi Sad by S_tem, on Flickr

Za kratku pricu srednjoskolci - prva nagrada Senad Milanovic, rođen u Gornjem Vakufu, Bosna i Hercegovina, učenik Gimnazije Bugojno; druga nagrada je pripala Natasi Helati iz Višegrada, četvrti razred srednje ekonomske škole "Ivo Andrić"; treca nagrada Stefan Tanasijević rođen u Smederevskoj Palanci, skola: Gimnazija Velika Plana;

U konkurenciji do trideset godina za poeziju prva nagrada je pripala Radomiru D.Mitricu iz Banjaluke; dugu nagradu dobila je Masa Prihotko iz Panceva i Damir Nedic iz Kragujevca; trecu Jelena Galijasevic iz Zagreba.

U kategoriji kratka prica u konkurenciji do 30 godina drugu nagradu festivala "Vojislav Despotov" u konkurenciji do trideset godina za kratke price dobio je Aljosa Ljubojevic iz Bijeljine,student zurnalistike u Novom Sadu; treca nagrada je pripala je Aleksandru Solomunu iz Zrenjanina.

Dodela nagrada ce se izvesti u odeljenju Gradske biblioteke "Stevan Sremac" u ponedeljak 28.2.2011 u 19 sati uz odgovarajuci umetnicki program u kojem ucestvuju brojne ugledne zvanice.

Antićevi dani

Tradicionalno u martu danas su počeli "Antićevi dani" posvećeni pesniku, slikaru, filmskom stvaraocu i novinaru Miroslavu Miki Antić. Trodnevna manifestacja se obeležava na više punktova u gradu u formi susreta učenika, pesnika i drugih stvaraoca kao i postovalaca dela i lika Mike Antića.

Ukoliko vas put nanese u Novi Sad mozete se prikljuciti bar na jednom punktnom mestu u ova tri dana.

http://img69.imageshack.us/img69/2480/anticevidani.jpg

Program manifestacije "Anticevi dani"

Četvrtak, 10. mart

• Polaganje cveća na grob Miroslava Antića, 10 sati – Cveće polaže delegacija Grada Novog Sada

• Susret pesnika sa učenicima osnovnih škola ”Miroslav Antić” u Futogu (11 sati) i Novom Sadu (15 sati) Učestvuju: Milutin Ž. Pavlov, Nikola Vujčić i Dejan Aleksić

• Galerija ”Gradić” Petrovaradin, Beogradska 11, 18 sati. Otvaranje izložbe radova sa Umetničke kolinije ”MA 2010”. Izložbu otvara Danilo Vuksanović, slikar. Kompoziciju ”Blizanci” (po pesmi Miroslava Antića) autora Nikole Vetnića Paceka izvode: Miroslav Majstorović, violina; Georg Šefer, viola; Milan Milanov, kontrabas; Bojan Krtinić, klarinet; Gabrijela Koso, fagot; Sandra Dropo, saksofon i Nemanja Zlatarov, trombon

• Galerija ”Gradić” Petrovaradin, Beogradska 11, 19 sati

Promocija knjige pesma Stevana Tontića ”Anđeo mi banu kroz rešetke” (KCNS, Novi Sad, 2010, dobitnika nagrade ”Miroslav Antić” za 2009. godinu). Učestvuju: Mileta Aćimović Ivkov i Stevan Tontić

Petak, 11. mart

• Gradska kuća, svečana sala, 12 sati

Svečano uručenje nagrade ”Miroslav Antić” za 2010. godinu Nikoli Vujičiću za knjigu pesama ”Dokle pogled dopire” (SKD ”Prosvjeta”, Zagreb, 2010)
O pesniku govori Alen Bešić, poeziju Miroslava Antića ”Ekspres za sever” izvodi grupa ”Tundri” i glumci Ljubivoje Tadić i Anđelka Tadić

• Pozorište mladih, mala sala, 19 sati

Pozorište ”Ogledalo” – Muzičko-poetski recital: ”Svitac” (Od Zaharija Orfelina do Miroslava Antića). zvode: Ljubivoje Tadić i Anđelka Milivojević Tadić, glumci; Verica Pejić, mecosopranistkinja; Muzička grupa ”Tundri” (Marjan Babić, klavir; Ognjen Daković, udaraljke; Marko Maslak, bas gitara; Igor Martinko, violina; Ivan Letvenčuk, tambura; Nenad Karišić, gitara; Toni Bodonji, bubanj i Predrag Nedić, klarinet

Subota, 12. mart

• SPC ”Vojvodina”, hol, 18 sati

- Izložba fotografija iz filmova Miroslava Antića
- Projekcija filma ”Široko je lišće”
(scenario: Miroslav Antić, Petar Latinović i Milenko Nikolić; režija: Petar Latinović)

• Petrovardinska tvrđava, Galerija I.T.D. ”Radošević”, 20 sati

Završno veče Manifestacije ”Antićevi dani”, učestvuju: Pesnici – Nikola Vujčić, Milutin Ž. Pavlov, Branislav Živanović; Reditelji – Bogdan Janković i Maja Grgić;
Grupa ”Detelinarizacija Centralnog Satelita” (Milena Stefanović i Bojan Samson, pesnici i Nenad Patković, gitara); Kompozitor: Dorotea Vejnović; Operski pevači: Milica Kovačić, sopran i Branislav Cvijić, tenor; Ansambl ”Zorule” (Milan Vučetin, koncertni solista, basprim; Dragan Vukosavljević, basprim; Enriko Horvat, E-basprim; Milan Svirčev, bas; Saša Radaković, kontra; Bojan Trenkić, čelo i Zoran Bugarski Brica, koncertmajstor, prim); Slikari-učesnici Kolonije ”MA 2011”

- Biće emitovan dokumentarni film o Manifestaciji ”Antićevi dani 2010” (režija Filip Markovinović) i održana izložba digitalnih printova Mine i Ade Mandić.

majra 

Site Admin

Konkurs za Prvi medjunarodni festival Mihajlo Kovac

Da bi se negovalo knjizevno stvaralastvo dece i omladine i da bi se
negovala uspomena na jednog od najvecih rusinskih knjizevnika Mihajla
Kovaca, prema ideji i inicijativi i Stojana Simica Krpice,uz podrsku Mr Jovana
Mihajila mr Nere Legac Rikic a u organizaciji Scene Svih kreativnih, Prvi međunarodni festival za decu, i srednjoškolsku, studentsku i
omladinu do 30 godina"Mihajlo Kovac" objavljuje konkurs za literalne
radove u kategoriji pesme i kratke priče i pozivaju se sva zainteresovana deca, srednjoškolska, studentska i omladina do 30 godina da svoje radove na slobodne teme (do 3 pesme i (li) 3 price) šalju na:

Međunarodni festival poezije

"Mihajlo Kovac"

(za konkurs)
Stojan Simic Krpica

Marka Miljanova 18/39

Novi Sad

Republika Srbija

Rok slanja radova do 15.4.2011.godine

U drugoj polovini aprila 2011.godine bice dodela nagrada u Novom Sadu

Mihajlo Kovac ( 1909-2005) je rodjen 27. 10. 1909. u Sidu. PisAO pesme, price, romane, drame, kako za odrasle tako i za decu. Objavio je knjige pesama "Moj svet", "Vecernje svetlosti", "Hrast sam crvotocan", "Pesme dede Bastovana", knjige pripovedaka "Tihe vode", "Duboki koreni", "Kaplju po kaplju zivot otice",
"Ciglana", "Na periferiji", roman "Hric Bandurik" (sa Stefanom Hudakom), "Prve radosti", "Janko Obojanko", desetak drama, brojne eseje, prevode itd. Zastupljen je u mnogim antologijama i izborima u Jugoslaviji i Ukrajini.

Dodela nagrada Treceg medjunarodnog festivala Mihal Babinka

Dodela nagrada Treceg medjunarodnog festivala poezije i kratke price "Mihal Babinka"

Ziri festivala radio je u sastavu mr. Jovan Mihajilo (predsednik), mr. Nera Legac (clan) i Stojan Simic Krpica (clan). Na konkurs je stiglo nekoliko hiljada radova od vise stotina autora iz zemlje i inostranstva (mahom iz zemalja bivse Jugoslavije).

Prvu nagradu festivala "Mihal Babinka"u konkurenciji do trideset godina za poeziju dobili su: Aida Džiho iz Mostara i Nenad Zoric iz Novog Sada.

Aida Džiho rođena je 21.10.1981. godine u Mostaru. Osnovnu školu završila je u Mostaru 1996. godine, kada upisuje srednju Učiteljsku školu, koju završava 2000. Iste godine upisuje studij za Engleski jezik i književnost na Fakultetu humanističkih nauka, Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Sve četiri godine studija je bila stipendist Federalnog ministarstva za obrazovanje. Diplomirala je 2005. godine i iste godine primljena kao asistent na Odsjeku za Engleski jezik i književnost, na kojem i danas radi. 2003/2004. godine je radila u Građevinskoj školi, a 2005/2006. u Mašinskoj školi.

Radila je i više pismenih i usmenih prevoda za različite naše i međunarodne organizacije. Postdiplomski studij na Fakultetu himanističkih nauka upisala je 2005. godine, a magistarsku tezu je uspješno odbranila 31. avgusta 2009. godine. Objavila je sljedeće radove u časopisu Istraživanja: „Mustafa Tanović – Gramatika engleskog jezika“ (2006), „Modernizam i njegovi odjeci“ (2007), „ Roman All the Pretty Horses u svjetlu postmoderne teorije“ (2008) i „Od metomimije ka metafori ili poetizacija romana“ (2010). Nagrađivana je kao osnovnoškolac za literarne radove i pjesme. 2011. je na međunarodnom konkursu poezije Castello di Duino njena pjesma ušla u kategoriju najboljih pjesama na konkursu, prema izboru žirija.

Nenad Zorić rođen je u Bihaću, 1982.god. Do 1995. živio u Krnjeuši. malom podgmečkom mestu kod Bosanske Krupe. 1995. doselio se u Novi Sad, i tu završio Osnovnu školu. Opštu gimnaziju završio je u Bačkoj Topoli. Bio je godinu dana student-pitomac Vojno tehničke akademije u Beogradu, odakle je prešao na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je 2009. diplomirao. Pesme piše i objavljuje od svoje 10-e godine.

Prvu nagradu festivala "Mihal Babinka"u konkurenciji do 30 godinaza kratke price dobila je i Marija Blažević Zalokar iz Slavonskog Broda i Bojan Marjanovic.

Marija Blazevic Zalokar, rođena u Slavonskom Brodu 1985.

Bojan MARJANOVIC - Rođen je u Užicu, gde je završio Gimnaziju . Sad studiram novinarstvo na FPN-u u Beogradu. Objavljivao uglavnom na internetu, gde je svakako najznačajnije objavljivanje na E-novinama, ali i na nekim drugim stranicama (knjizevnost.org, prozaonline, kisobranblog,) zatim u zborniku Rukopisi 32 u izdanju Doma omladine u Pančevu, zborniku Književnog kluba Rujno iz Užica, kao i u časopisu The Split Mind iz Splita i Avangrad iz Sombora, kao i u online časopisima Nezavisni prostor i Sveske. Dobio treću nagradu na 49. Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu za pesmu Q&A i prvu nagradu na festivalu West Herzegowina Fest za kratku priču Deconstructing Božidar. Uređivao godinu dana radio-emisiju koja se zvala Centrifuga i emitovala se na užičkom radiju Luna. Takođe svirao u više bendova koji se bave rokenrolom i pankom na razne načine. Citao je i na Pesničenju, pesničkim večerima u organizaciji beogradskog Rex-a.

Dobitnici nagrada za poeziju osnovci

prva nagrada Renea Moso iz Novog Sada

druga Miljana Pejciciz OS "A.Stojanovic" iz Crne Trave,uciteljica Ljiljana Gligorijevic

treca nagrada Emilija Nićković iz OS Nikola Tesla iz Beograda, bibliotekarka Aleksandra Drakulic i Milos Bozic iz OŠ "Sveti Sava" iz Panceva,i učitelj Gordana Bojić.

Dobitnici nagrada za kratku pricu osnovci

Za kratke price prva nagrada je pripala Mariji Stefanović,osnovne škole "Boško Đuričić" u Jagodini i Milan Marinkovic iz OS "Srbija" sa Pala;

drugu nagradu dobio je David Ćivić OŠ „Hasan Kikić“, Gračanica;

trecu nagradu Lenka Pavlovic OS Nikola Tesla iz Beograda ,bibliotekarka Aleksandra Drakulic.

U grupi srednjoskola za poeziju

prva nagrada je pripala Melisi Skulj iz Kaknja i Jelena Bandic Gimnazija "Isidora Sekulic",Novi Sad ;

druga nagrada Katarina Guresic, Bijelo Polje , Crna Gora (Montenegro);

treca nagrada Jelena Stojakovic,gimnazija Banjaluka.

Za kratku pricu srednjoskolci

prva nagrada Boris Bakovic iz Zvornika,ucenik medicinske skole;

druga nagrada je pripala Marija Veljić Gimnazija,Kruševac;

treca nagrada Milica Stanisavljević,Obrenovac ;

U konkurenciji do trideset godina za poeziju

prva nagrada je pripala je Aida Džiho iz Mostara i Nenadu Zoricu iz Novoga Sada;

dugu nagradu dobila je i Karmen Hribar iz Šentjanža (SLOVENIJA)

trecu Mariola Pantelić iz Beograda) živi u Zemunu.

U kategoriji kratka prica u konkurenciji do 30 godina

Prvu nagradu festivala "Mihal Babinka"u konkurenciji do 30 godinaza kratke price dobila je Marija Blažević Zalokar iz Slavonskog Broda i Bojan Marjanovic iz Uzica;

drugu nagradu festivala "Mihal Babinka" u konkurenciji do trideset godina za kratke price dobila je Jelena Janković,studentica iz Beograda;

trecu nagradu Aleksandar Markovic iz Beograda,rodjen u Negotinu.

Dodela nagrada ce se izvesti u odeljenju Gradske biblioteke "Stevan Sremac" u sredu 23.3.2011 u 19 sati uz odgovarajuci umetnicki program u kojem ucestvuju brojne ugledne zvanice.

Dodela nagrada Petog medjunarodnog festivala - Minimaks

Dodela nagrada Petog medjunarodnog festivala humor i satire "Milovan Ilic Minimaks",u organizaciji Scene svih kreativnih, koji ce biti odrzan na Svetski dan sale, u petak 1. aprila 2011.godine u 12 sati.

http://img135.imageshack.us/img135/9027/timthumbphpv.jpg

Znajuci da je smeh najbolji lek, iz humanitarnih razloga raspisan je konkurs za Peti medjuunarodni festival za humor i satiru "Milovan Ilic Minimaks", koji ce biti odrzan na Svetski dan sale, u petak 1. aprila 2011.godine u 12 sati , pod geslom "Tup-tup tacno u podne"

Konkurs je raspisan za aforizam, a stiglo je preko hiljadu radova od vise stotina autora iz zemlje i inostrtanstva saopstio je zirii u sastavu mr Jovan Mihajilo, predsednik, mr Nera Rikic LEGAC,clan i Stojan Simic Krppica, clan. Prvu nagradu dobio je Zivko Vujic iz Banjaluke, drugu nagradu Borisav Putnik Pub iz Novog Sada, trecu Zoran Jovanovic iz Leskovca.

Dodela nagrada u Veterniku

http://img155.imageshack.us/img155/7163/ruka2.jpg

Dodela nagrada bice u cetvrtak 1. aprila u 12 sati 2011.godineu prostorijama Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik uz odgovarajuci kulturno-umetnicki program dece iz Doma i nastup pesnika ucesnika kolonije "Paunovo pero 2011".godine; Uz brojne uvazene zvanice, dobro dosli prijatelji!
Ti satkan si sav
od patnji
neostvaren nežni san,
a sudbina lutalica
spustila te na moj dlan.

Link:
http://www.veternik.org.rs/

Konkurs za Treći međunarodni festival Joan Flora

Da bi se njegovalo knjizevno stvaralastvo dece i omladine i da bi se sacuvala uspomena na jednog od najvecih rumunskih pesnika Joana Flore, prema ideji i inicijativi i Stojana Simica Krpice, uz podrsku Mr Jovana Mihajila i mr Nere Legac Rikic a u organizaciji Scene Svih kreativnih, Treci međunarodni festival za decu, i srednjoškolsku, studentsku i omladinu do 30 godina "Joan Flora" objavljuje se konkurs za literalne radove u kategoriji pesme i kratke priče te se pozivaju sva zainteresovana deca, srednjoškolska, studentska i omladina do 30 godina da svoje radove šalju na adresu:

Treci međunarodni festival poezije i kratke price

“Joan Flora” (za konkurs)

Stojan Simic Krpica
Marka Miljanova 18/39
Novi Sad Republika Srbija

odnosno stojan.simic.krpica @ gmail.com (koji imaju email adresu)

http://img856.imageshack.us/img856/3742/novisadprolece.jpg

Molimo one koji imaju email ili da ga otvore, da nam radije salju radove emailom.

Pravo ucešća imaju sva deca, srednjoškolska, studentska i omladina do 30 godina iz zemlje i sveta.

Radove (do tri pesme, odnosno do tri price ) slati na do 15. maja punim imenom i prezimenom učesnika i adresom telefonom, emailom…Za studentsku i omladinu do 30 godina ime i prezime, adresa, telefon ili email.

Dodela nagrada bice u drugoj polovini maja u Novom Sadu .

Konkurs za Treci medjunarodni festival Stanislav Preprek

Da bi se negovalo knjizevno stvaralastvo dece i omladine i da bi se sacuvala uspomena na jednog od najvecih hrvatskih pesnika u Vojvodini Stanislava Prepreka, prema ideji i inicijativi i Stojana Simica Krpice, uz podrsku mr Jovana
Mihajila i mr Nere Legac-Rikic, u organizaciji Scene svih kreativnih objavljuje konkurs za literarne radove u kategoriji pesme i kratke priče i pozivaju se sva zainteresovana deca, srednjoškolska, studentska i omladina do 30 godina da svoje radove šalju na email adresu: stojan.simic.krpica @ gmail.com, odnosno postom:

Treci međunarodni festival poezije "Stanislav Prepek"
(za konkurs)
Stojan Simic Krpica
Marka Miljanova 18/39
Novi Sad
Republika Srbija

Pravo ucešća imaju sva deca,srednjoškolska,studentska i omladina do 30
godina iz zemlje i sveta. Radove (do tri pesme, odnosno do tri price ) slati do 5.6.2011. godine u tri primerka (ko salje obicnom postom) a u jednom primerku ko salje e-mailom sa punim imenom i prezimenom učenika odnosno učenice, imenom škole, imenom nastavnika, odnosno profesora i adresom, kontakt telefonom. Za studentsku i omladinu do 30 godina dostaviti: ime i prezime, adresa, telefon ili email.

http://farm4.static.flickr.com/3067/2607849481_a1f0fdea3b.jpg
Novi Sad, Serbia by Nigel's Europe, on Flickr

Dodela diploma i knjiga do kraja juna 2011. godine u biblioteci Stevan Sremac u Novom Sadu uz odgovarajuci program s nastupom prisutnih pesnikinja i pesnika.

Stanislav Preprek

Stanislav Preprek (16. travnja 1900. – 13. veljače 1982.), hrvatski zborovođa, orguljaš, skladatelj, melograf, književnik, pisao je novele i pjesme i publicistička djela, a prevodio je arapske, kineske i njemačke pjesnike (sa njemačkog je preveo asirsko-babilonski ep "Gilgameš").

U Petrinji se školovao za učitelja 1918. Objavio je dosta radova iz područja melografije. Skladao je minijature prema svojim impresionističkim uzorima. Upoznavanjem rada Nove bečke škole, u skladbama mu se javlja ekspresionizam. Sve ovo ima veću težinu, znajući da je u glazbi velikim dijelom bio samouk. Po njemu se danas zove hrvatsko umjetničko kulturno prosvjetno društvo u Novom Sadu, osnovano rane jeseni 2005..

Djela

* glazbena (skladbe)
* simfonija
* djela za gudačke kvartete
* klavirska sonata
* skladba za orgulje
* solo-pjesme
* klavirske minijature

* književna

* prijevodi
o Gilgamešu, ep, 1961.

* Članak na NSK u Zagrebu
* Klasje naših ravni Ciklus pjesama "Kao u snu"
* Klasje naših ravni Božićne kolede iz Petrovaradina
* Knjiga Đure Rajkovića "Stanislav Preprek - život i djelo"