Novi Sad, vesti - najave, aktuelnosti, reportaze Posao

Nalazi se na desnoj obali Dunava, u juznobackom okrugu, ima oko 300.000 stanovnika. Novi Sad - glavni grad Vojvodine i najveci sporedni grad u Srbiji.

Od trista hiljada novosadjana njih oko 0.017 procenata je učlanjeno kod nas na forum i mislim da je vreme da stavimo tačku na mačku i da Novom Sadu posvetimo, makar radi reda, jednu temu.

Ova tema je prvenstveno posvećena novostima iz Novog Sada - poželjno je da budu iz oblasti kulture, podkulture ili nekog društvenog života. Vesti o stranačkim okupljanjima ili o vakcinaciji pasa naprimer nisu baš poželjne.

http://lh3.google.com/intercaffe/RsAqJm_w9_I/AAAAAAAAAM4/b0DZVB58Cl4/s800/novi-sad-trg-slobode.jpg

Mada, kao i uvek - striktnog nekog pravila nema, dolazi u obzir bilo šta što neko od nas smatra zanimljivim, aktuelnim, lepim i što je spreman da nam napiše.

Možda nema potrebe da kopirate tekstove sa drugih sajtova, jer ako se nešto može naći na Internetu, sve jedno je da li ćemo ga pročitati tamo ili ovde. Nije loše da to, naprimer, izdašno prepričate svojim rečima, tako možemo da podelimo Vašu moguću fascinaciju temom, i - eventualno, ispod priložite linkove gde se mogu naći izvorne informacije.

Dakle - najave, dogadjaji, koncerti, utakmice, tračevi, lepi gestovi, vicevi, pojave, stanje na berzi, gužva u prevozu, bitka protiv ambrozije, pijačni barometar, bilo šta što Vam je zanimljivo. Ovo je naš forum i sasvim je u redu napisati možda i nešto novo interesantno što ste upravo otkrili u vezi Novog Sada. Ili ste bili u Novom Sadu, pa eto, voleli bi ste da napišete kako ste se proveli i gde ste sve bili i da nam pokažete šta ste sve uškljocali da vidimo.

Recimo, ne mogu da se setim da li sam već znao, ali upravo pročitah da se dan kada su 1748 bogati novosadjadjani otišli u Beč i tamo od carice Marije Terezije kupili slobodu za grad, slavi kao Dan Novog Sada - prvi februar.

Ja Novi Sad znam po tome što se u Novom Sadu ne kreće na žuto. Kad se upali žuto, oni i dalje gledaju u semafor(!), a tek na zeleno kreće postupak kretanja - odlaganje cigarete u pepeljaru, pa uzdah, potom nogozgaz na kuplung, pa spuštanje ručne, zatim ubacivanje u prvu, pa proveravanje da li je to zaista stvarno sigurno prva ili rikverc, pa onda za svaki slučaj pogled levo i desno, i konačno pogled gore u semafor jer - dešava se kod novijih modela da ne stignu sve da urade pre nego se opet upali crveno, i ako su se stekli svi uslovi onda polakico daju gas...

galeksic

Site Admin

Akcija uklanjanja ambrozije

Izvod iz Biltena MZ Novog Sada, a - ekskluzivno za Inter.rs

"Na teritoriji našeg grada, poštovani sugrađani, u toku je akcija suzbijanja ambrozije. Realizatori ovog projekta su Uprava za zaštitu životne sredine Novog Sada, Departman za biologiju i ekologiju Prirodno Matematičkog Fakulteta u Novom Sadu, Departman za zaštitu bilja i životne sredine „Dr Pavle Vukasović“ Poljoprivrednog fakluteta u Novom Sadu i novosadsko Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“. Poziv za akciju upućen je svim novosađanima, a detaljnije informacije možete da dobijete u Centru za suzbijanje ambrozije i drugih alergijskih biljaka na teritoriji Grada Novog Sada u JKP „Grasko zelenilo“ na broj telefona 47-39-180 svakog radnog dana od 8,00 do 15,00 časova.

Brošura, koja je ovim povodom izdata, donosi i odgovor na pitanje -kako prepoznati ambroziju? Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka, visine i do 150 cm, uspravna, razgranata, obrasla dlačicama. Cveta od jula meseca do ranih mrazeva (najčešće do kraja oktobra). Raste na zapuštenim poljoprivrednim zemljištima i u baštama, uz puteve, na nasipima i u neuređenim naseljima, ali ne niče tamo gde su redovno održavani usevi, njive i bašte, gde je redovno košenje travnate površine ili uređeno zemljište privedeno nameni. Polen ambrozije izaziva alergijske reakcije kod velikog broja stanovnika

Podsećamo na savete koje nam u susretu sa alergijom preporučuje lekar Prim. Dr Eva Radin:

Alergija podrazumeva promenjenu reaktivnost, reakciju preosetljivosti, povećanu osetljivost. To je imuna bolest izazvana spoljašnjim ili unutrašnjim činiocima. Spoljašnji činioci izazivaju alergije, a unutrašnji činioci autoimune bolesti. Kod imunih bolesti izazvanih činiocima koji potiču iz spoljašnje sredine, oni deluju u obliku mikroorganizama, bakterija, virusa, gljiva, polenovog praha, preko lekova, aerozagađenja, hrane, kozmetičkih sredstava, ujeda insekata, vakcina itd. U prolećnom periodu najčešća je polenska kijavica. Ona je izazvana polenom trava, cveća, drveća. Zahvata sluznice nosa i disajnih organa i ispoljava se: crvenilom, pečenjem, grebanjem i svrabom očiju; obilnom sekrecijom iz nosa; svrabom i pečenjem u grlu, napadima kijanja. Najčešći je polen vrbe i topole i alergija od njih počinje već u martu i u aprilu. Polen trave se pojavljuje početkom maja i traje do kraja juna. Ambrozija cveta od avgusta do oktobra.

Lečenje obuhvata sledeće preporuke: ako je moguće, promena mesta boravka u vreme cvetanja, uz preporuku za odlazak na ostrva ili u planinu, gde u to vreme nema kritičnog polena. Hiposenzibilizacija davanjem velikih razblaženja polena u rastućim dozama ponavljano ili kontinuirano više godina. Lečenje simptoma lekovima koje preporuči lekar. Manje izlaziti i kraće se zadržavati u prirodi u vreme cvetanja. Kapljice i masti se danas sve više izbegavaju. Pratiti biometeorološke prognoze koje možete pratiti na nekim našim medijima."

PRIM. UR. - Tokom prošle godine iz štampe je izašao Leksikon alergijskih biljaka Novog Sada u kojem je navedeno više od 80 biljnih vrsta na koje su novosađani - alergični.

PRIM. SEJ. - Nemam pojma šta je hiposenzibilizacija.

sejač

Moderator

Medeni festival u Novom Sadu od 14 do 16 septembra 2007

Tri dana lepote, zdravlja i slasti u centru grada - medena promenada. Dodjite da napravimo spoj prirode i zdravlja u ulici Zmaj Jovinoj, da potece medena reka od pcele do coveka.

http://img297.imageshack.us/img297/3169/beezu0.gif

majra 

Site Admin

Scena svih kreativnih

SSK - od 24. 9. 2007 do 1. 10. 2007

Scena svih kreativnih je scena koju svakodnevno, besplatno, organizuje i vodi Stojan Simic Krpica iz ljubavi prema drugom ljudskom bicu, bolje reci prvom ljudskom bicu, u cilju da kreativnost dopre do svakog ljudskog bica u svim prostorima, a i za marginalne grupe, kako ih definisu - izbeglice, prognanike, romsku populaciju, bolesnike, stare, iznemogle, invalide svih kategorija, decu omladinu bez roditelja i bez roditeljskog staranja, decu i omladinu mentalno nedovoljno razvijenu i ometenu u razvoju, na kojoj mogu, a ne moraju da ucestvuju svi koji hoce, a kreativni su, mogu, a ne moraju i afirmisani i pocetnici, ako hoce, mogu, a ne moraju, i istaknuti i skrajnuti, ako hoce, bez vredjanja po bilo kojoj osnovi.

Dok su nabrojani na odmoru, letni i ranojesenji program, u ponedeljak 24.9.2007 u 20 sati, klupa kod spomenika Jase Tomica, Dunavska ulica, Pelka Drinic, Stojan Simic Krpica, prisutne presnikinje i pesnici.

U utorak 25.9.2007 u 13 sati odrzati knjizevno popodne u Drustvu za cerebralnu paralizu grada Novog Sada, Dimitrija Tucovica 3 na kom nastupaju Olgica Ilic i Stojan Simic Krpica.

U sredu 25.9.2007 u 20 sati, odrzati knjizevno vece, u Katolickoj porti kod fontane, na kom nastupaju Milica Jankovic i Stojan Simic Krpica.

U cetvrtak 26.9.2007 u 20 sati, odrzati knjizevno vece na uglu ulice Laze Teleckog i Mite Ruzica na kom nastupaju Tanja Draskovic i Stojan Simic Krpica.

Petak 28.9.2007 u 8 sati, u Romskoj decijoj skolici, Boze Kuzmanovica 44 odrzati knjizevno jutro na kom nastupaju Iaja Pejic i Stojan Simic Krpica.

2.9.2007 u 10 sati, kod jezerceta sa labudovima u Dunavskom parku - Maja Susic, Stojan Simic Krpica, prisutne pesnikinje i pesnici.

A u nedelju 30.9.2007 u 19 sati, u decijem vozicu koji saobraca centrom grada Novog Sada knjizevno vece na kom nastupaju Milica Delic i Stojan Simic Krpica.

A novoj TV Melos u okviru jutarnjeg programa Stojan Simic Krpica svakog radnog dana od 10 do 10.45 besplatno organizuje i vodi SSK, scenu svih kreativnih, dovodeci goste i gosce iz oblasti kreativnosti. Nazalost, jutarnji program ukinuo vlasnik, drugi put u ovoj godini.

Muzej igracaka i figura od voska, Kosovska 18a

Plisane igracke, carstvo Strumfova, Simpsonovi, kompleti vojnika i kauboja, slavna Barbika i junaci iz bajki i crtanih filmova, samo su neke od igracaka koje se mogu videti u prvom Muzeju igracaka i figura od voska u Srbiji, koji je otvoren u subotu u Kosovskoj ulici broj 18a.

U izlozbenim vitrinima se nalazi oko tri hiljade igracaka. U „Fantaziju” su pravi kuriozitet nemacke plisane igracke „Stajf” iz 1902. godine, figurice vojnika iz cetrdesetih i pedesetih, kao i Diznijevi likovi nastali sezdesetih godina proslog veka. Osim sto mozete ostati bez teksta, tamo mozete cuti brojne interesantne cinjenice o nastanku lutaka ili istorijat najstarijih fabrika igracaka na svetu.

Vlasnica Muzeja objasnjava da je vodila racuna i o edukaciji posetilaca, te je istorijat i znacaj, kao propratnu pricu, postavila uz svaku igracku.

http://img86.imageshack.us/img86/2672/muzejqo2.jpg

Za decu u nama i decu oko nas

"Igracke sam vecinom donela iz Francuske, Engleske, Holandije i drugih zemalja, a izlozene su i igracke sa kojima su se igrala moja deca. Zamisljeno je da se postavka stalno osvezava novim eksponatima, tako da ce posle nekog vremena sve izlozene igracke biti zamenjene" - rekla je osnivac muzeja Radmila Velbabovic.

S obzirom da je u radu muzeja zamisljeno organizovanje i igraonica, vasu omiljenu plisanu igracku u ruke i pravac put Novog Sada, bas sutra, mozda se i - zaljubite.

majra 

Site Admin

Inter Caffe na talasima Interaktivne televizije

Ponedeljak, treći mart 2008 godine, Boris Pavlov i Goran Aleksić u jutarnjem programu Interaktivne televizije razgovaraju o Internetu i stvarima koje prate Internet.

Pokušavaju to da rade na način koji je blizak i shvatljiv onima koji taj Internet koriste ili žele da koriste, a ne onima koji ga kreiraju. Teme koje su ovog jutra načete su otudjenost i Internet, i upotrebljivost par Internet servisa.

Ho, ho! : )

Puno hvala jednoj osobi iz Novog Sada koja je ovaj podcast omogućila. : )

galeksic

Site Admin

Priča o RS domenu - uključenje u jutarnji program iTV

Kao što je Boris Pavlov i najavio, objavljujemo tekst koji je služio kao osnova i povod za jutrošnji direktan prenos simultanog ispijanja kafice na Inter Caffe forumu i Interaktivnoj televiziji.

Jugoslovenski Internet domen

Jugoslovenski domen je adolescent od domena, koji je tek kročio u punoletstvo - aktivan je od 1989 godine. Radi poredjenja, pomenimo da je rumunski aktiviran 1993, bugarski 1995, madjarski 1990, austrijski 1988, italijanski 1987.

Te davne 1989 godine, YU domen je dodeljen na upravljanje mariborskom Univerzitetu. I nakon raspada Jugoslavije, i odcepljenja Slovenije, je postao predmet sukcesije.

Preuzima ga kao obavezu na sebe YUNET asocijacija, koja ga ne dobija u nadležnost, već ima zadatak da ga održava. Formiran je jugoslovenski NIC i u praksi, o domenu se brinula grupa eksperata - dobrovoljaca koju sačinjavahu Mirjana Tasić, Nenad Krajnović, Zoran Vignjević, Božidar Radenković, Berislav Todorović.

2003 godine smo sticajem okolnosti, tačnije zbog toga što smo živeli u zemlji koja se zvala Srbija i Crna Gora, kao ISO dvoslovnu oznaku dobili CS, ali je IANA, telo koje je zaduženo za dodelu oznaka na internetu, procenila da je politička situacija nestabilna za zamenu YU domena CS domenom, što se i pokazalo kao tačno.

Razlaz Srbije i Crne Gore

Nakon razilaska Srbije i Crne gore, agencija koja održava ISO 3166 standard, je Crnoj Gori dodelila dvoslovnu oznaku ME, a Srbiji RS, i tako je rodjen srpski domen 26. septembra 2006 godine. Domen RS ne znači Republika Srbija i nije praksa da se državno uredjenje unosi u kod za državu iz prostog razloga što je uredjenje promenljivo. Kao alternative RS rešenju su bili pominjani i SP, SQ, SW, SX i nesrećno SS, koje je izazvalo negodovanja.

Kada se naviknemo na RS, zavolećemo ga, a osim toga sa ipsilon u YU smo se svi mučili, u brzini grešili i lovili po srpskoj i engleskoj tastaturi gde su slovima X i Y zamenjena mesta.

Sama ta promena i dodela RS domena Srbiji je dobra promena, iz prostog razloga što je neminovna i što je naravno neodrživo, pa samim tim i štetno po ovu državu da koristi YU, domen već odavno nepostojeće federacije.

To što danas u 12 sati RS domen konačno pocinje da živi u praksi je uspeh i rezultat zalaganja i truda kompletne srpske internet zajednice. Registar nacionalnog internet domena Srbije, koji upravlja RS domenom, je stvoren upravo oko one iste ekipe koja je volonterski odrzavala u životu jugoslovenski domen, a priključili su se i svoj doprinos daju svi provajderi. Naravno, tu neku svoju poslovnu logiku i politiku uskladjuju sa zajedničkim interesima, zarad istih.

Tranzicija i radjanje RS domena

U praksi, poslovni ljudi, koji imaju sajt i na neki način posluju, ili delimično posluju, ili bi želeli da posluju i putem interneta, su uglavnom nesigurni i zatečeni. A stvar nije toliko komplikovana - svaka firma koja ima sajt, treba da angažuje i konsultuje svog IT saradnika od poverenja, svog - web dizajnera, developera, administratora, webmastera ili kako god ga naziva. I da uz stručnu pomoć prodje kroz tranziciju iz YU u RS, jer ako već stvari idu na bolje, ne bi trebalo sebi dozvoliti luksuz na grešku i napraviti bespotreban gubitak.

Ako želite da imate sajt i očekujete nešto od njega, domen morate preregistrovati na RS jer YU domen prestaje da postoji. Od ove jeseni morate platiti, ako zelite da ga zadrzite jos godinu dana, a od prvog oktobra 2009 godine u potpunosti se gasi.

Prvih šest meseci

Gradjanima i privredi su od podneva 10. marta 2008 godine, na raspolaganje stavljeni svi domeni koji nisu rezervisani i tako će biti u narednih šest meseci. Dakle, svi domeni tojest sva imena koja nisu registrovana pod YU domenom, od podneva mogu da se kupe pod RS domenom.

Ovih šest prvih meseci, vlasnici postojećih YU domena imaju priliku i prednost da svoje YU domene preregistruju u RS, a ako za šest meseci to ne urade, njihov domen ide na tržište i moći ce da ga registruje svako ko želi.

Za slučajeve eventualnih sporova, Registar je oformio tim od dvadeset i sedam arbitara koji će imati presudnu reč u situacijama kada više zainteresovanih strana eventualno bude smatralo da polaže pravo na domen, a registar redovnim putem ne bude u mogućnosti da reši takav problem.

Registracija novog domena

RS domen se može registrovati na period od minimum jedne godine, do najviše deset godina. Cene variraju, zavisno od ovlašćenog registra, tojest provajdera, za koga se opredelite. Ako želite da registrujete RS domen, to će vas koštati oko 2.300 ili 2.500 dinara, ako zelite CO.RS, koji je namenjen poslovnoj upotrebi, on košta oko 900 ili 1.000 dinara, a ako zelite da registrujete domen namenjen fizičkim licima IN.RS, to ce vas koštati oko 500 ili 600 dinara.

Ako imate firmu i sajt, bilo bi vrlo poželjno da ga u dogovoru, i uz konsultacije sa stručnim licem koje imate na raspolaganju, blagovremeno u ovih šest meseci registrujete kao .co.rs što ce vas kostati oko 1.000 dinara, a takav postupak registracije podrazumeva i obavezu da dostavite rešenje o registraciji vaše firme ovlaštenom registru za koga se opredelite.

Ukoliko registrujete RS domen, a korisnik ste istoimenog YU domena, morate dokumentima to i dokazati. Kada uplatite registraciju, imate trideset dana da dostavite fotokopiju ili sken rešenja kod Agencije za privredne registre, rešenja Uprave za javne prihode i lične karte.

Ovaj dogadjaj, dodela novog domena je specijalan slučaj koji nam je zapao i podrazumeva se da u odredjenom smislu svi gubimo - gradili smo sajtove na nekim adresama kojih više neće biti. Stoga, imajte u vidu da što boljeg eksperta angažujete da vam pomogne - bolje ćete proći i više ćete izvući ili spasiti vrednosti koje ste do sada stekli.

Pravila i ograničenja kod izbora domena

Mozda će vam biti zanimljivo - vrlo često je pitanje kakvo može da bude ime, tj domen. Domen može da čini niz znakova dužine od 2 do 63 znaka. Moze da sadrži bilo koju od deset cifara od nula do devet, bilo koji od 26 slova engleskog alfabeta i proizvoljan broj srednjih crta, stim što treći i četvrti znak ne smeju da budu srednje crte.

galeksic

Site Admin

Email komunikacija, korespondencija i mišljenje unapred

Ponedeljak, četrnaesti april 2008, u ranu zoru oko osam sati ujutru, Boris Pavlov i Goran Aleksić na talasima novosadske Interaktivne televizije ćaskaju o internetu onako kako to rade oni koji se ne bave Internetom, ali žele da ga koriste.

Ovoga puta tema je bio email - kako taj servis tehnički ostvariti i kako ga koristiti za komunikaciju ili kao jedno od sredstava za uspešnije poslovanje. Pomenuli smo samo najbitnije stvari kojih smo mogli da se setimo u tom trenutku i koje smo umeli da predstavimo jednim telefonskim uključenjem, a sasvim je moguće da nam je nešto bitno promaklo.

Pomenuli smo da deo koji predstavlja korisničko ime u email adresi treba pažljivo odabrati, zatim da se treba upoznati sa uslovima pod kojima provajder isporučuje tu uslugu, zatim da je apsolutno nepoželjno menjati email adresu, da se spam računa u kriminalne delatnosti, kao i da se znak @ može, na našim lokalizovanim tastaturama, otkucati pritiskom na desni taster ALT i slovo V, i tako dalje.

Ako budete preslušali ovo naše uključenje i kafenisanje, primetićete i da sam u jednom trenutku potpuno odlutao. Boris je pomenuo da li se reč "email" piše velikim ili malim slovom, a ja sam na to odgovorio pričom da nećete pogrešiti email adresu primaoca pišete bilo velikim ili malim slovima, jer će u oba slučaja stići na odredište.

Ali, kako je moglo da bude - dobro je prošlo.

Gledajte nas i sledećeg ponedeljka u osam ujutru na Interaktivnoj televiziji. Ili - tražite od Vašeg kablovskog operatera da vam je uvede.

Odeo.com - Interaktivna TV 2008 04 14

galeksic

Site Admin

O-la-la - Trka na stiklama

Dva afrodizijaka objedinjena u jednu nagradu - cipele i soping, izrodile su novinu koja ima tendenciju da postane tradicija i na nasim prostorima.

http://img136.imageshack.us/img136/4009/glamruss1jf0.jpg

“Trka na stiklama” odrzana je dve prethodne godine u Beogradu po ugledu na svetske metropole u organizaciji casopisa "Kosmopoliten" (Cosmopolitan) a u subotu 14-og juna odrzace se i u Novom Sadu.

Ucesnice trke (muskarcima nije dozvoljeno ucesce) na sto metara dugoj asfaltnoj stazi novosadske ulice kralja Aleksandra morace da nose stikle koje ne smeju da budu nize od osam, a sire od dva centimetra. Osim glavne nagrade vaucera za soping "O-la-la" sa iznosom od 2.500 €, a za mnoge pripadnice motiv je i naslovnica dnevnih novina.

Takmicarke koje bi da se okusaju u trci mogu da se prijave slanjem mejla na cosmopolitan @ adriamedia.rs u kome je obavezno navesti:

- ime i prezime
- datum rodjenja
- ulica i broj
- mesto i postanski broj
- telefon

ili da putem kupona iz poslednjeg broja “Kosmopolitena” posalju prijavu na adresu Adria Media Serbia za magazin “Kosmopoliten”, Omladinskih brigada 88a, Beograd. Takmicarke moraju biti punoletne.

Nije lako postati metropola… Mozda je ovo necija trka za zivot na visokoj stikli, ko hoce nadje nacin, ko nece nadje izgovor.

Ovako su trcale beogradjanke:

majra 

Site Admin

Konkurs za antologiju svetske poezije o zivotinjama

U cilju razvijanja svesti o negovanju ljubavi prema zivotinjama Novosadski humanitarni centar (NSHC) raspisuje konkurs za antologiju pesama o zivotinjama koju sastavlja knjizevnik Stojan Simic Krpica i koja ce biti objavljena u izdanju NSHC.

Konkurs za antologiju svetske poezije o zivotinjuama

Pravo ucesca imaju svi stanovnci planete Zemlje svih godina i godista.

Salju se do tri pesme u tri primerka do 21.9.2008, na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili engleskom jeziku, uz kratku biografiju autora, objavljene knjige ako ih ima, fotografiju, adresu, email adresu ako ima, telefon ako ima.

Radove slati na adresu:

Stojan Simic Krpica
(za antologiju svetske poezije o zivotinjama)
Marka Miljanova 18
21000 Novi Sad
Republika Srbija

Ili na email:
stojan.simic.krpica [NA] gmail.com

Novosadski Fantom na rolerima ponovo u akciji!

Posle pauze od nekoliko meseci, novosadski Fantom na rolerima ponovo je uneo pometnju i nespokoj na ulice i parkove Novog Sada, ali su strasti ipak počele da se stišavaju posle jučerašnjeg vanrednog radnog sastanka Skupštine grada i gradskog Sekretarijata za unutrašnje poslove.

http://www.b92.net/news/pics/2007/11/3887156964729d3392f6e4275981146_extreme.jpg

- Mi moramo da znamo koji instrumenti su nam na raspolaganju, a nedopustivo i neprofesionalno je da Sekretarijat unutrašnjih poslova u roku od dva meseca ispostavlja tri potpuno različite procene situacije. Molim one koji se ne osećaju doraslim da rade svoj posao, da se ili povuku ili da traže pomoć! - ovim rečima je gradonačenlica Maja Gojković započela javnu vanrednu sednicu.

- Situacija kulminira! Gospodo, novosadski Fantom juri na rolerima kroz parkove i ruši penzionerima šahovske figure. Da li smo zaboravili da medju njima ima nosilaca Spomenice? Da li smo zaboravili da medju njima ima udarnika? Oni nisu samo naša glasačka mašina, gospodo, oni imaju i - pravo na šah!

Posle Maje Gojković reč je uzeo Jovica Aleksić, gradski sekretar za unutrašnje poslove:

- Ono što je jasno je da je ovo prilika da shvatimo nužnost kompromisa. Nama sada i ovde ne treba politička odluka već - činovnička, jer novosadski Fantom je sasvim novo iskustvo za nas, to nikada nismo imali ranije. Mi jednostavno nemamo dovoljno policajaca koji su sposobni da voze rolere, od sedamnaest koje smo angažovali, njih četvorica su se već povredili!

Nakon sednice Maja Gojković je novinarima izjavila da je razočarana nespremnošću i tromošću gradskih vitalnih insititucija, kao i da će Skupština grada odobriti interventni kredit za kupovinu šahovskih tabli sa ugradjenim magnetima koje će se podeliti penzionerima i prokomentarisala tom prilikom da to nije način da se reši ovaj problem, već da se ublaže posledice zatečenosti gradskog Sekretarijata za unutrašnje poslove.

Medjitim, Milovan Miljuš, predsednik Nezavisnog sindikata penzionera Novog Sada naglašava kako je u pitanju još jedna u nizu manipulacija:

- Mi smo prihvatili izveštaj Sekretarijata i jasno nam je da se Fantom ne može uhvatiti tako lako. Ali. ne prihvatamo manipulaciju gradonačelnice, koja u ovom trenutku kada smo pred zaključenjem ugovora sa izraelskom kompanijom ASEP da se sa veštačkih satelita prati raspored figura na tablama kako bi se eventualno mogao rekonstruisati kasnije ukoliko Fantom proleti, Maja Gojković prosto birokratski anulira sve što smo postigli izmišljajući nekakve magnetne table.

Oglasio se i Nenad Čanak:

- Možemo da se pravimo da nam ništa nije jasno, ali ovde je jasno jedno - da je ovo još jedna radikalska podmetačina. U redu, prošao je Fantom, porušio je figure, ali otkud u travi tri bela lovca, pitam ja vas?! Eto to su beogradski fazoni, nije to odavde, to je doneto u naš Novi Sad.

I dok se gradski političari i činovnici prepucavaju, mladi novosadjani su oduševljeni jer imaju novog junaka. Kad Fantom prozuji kroz park, oni ispred njega bacaju konfete i pevaju. Fantom po pravilu napravi par krugova oko basena sa labudovima i nestane u vidu lastinog repa.

Za Jutarnji list, iz Novog Sada, Grigorije Pantić : P

http://www.odlican.com/d/1105-2/sah.JPG

galeksic

Site Admin

Djordje Balasevic boji pesmom Novi Sad

Balasevi su navek bili cestita familija, nit` su robijali nit` ratovali. U Novome Sadu su dokle god dopiru crkvene knjige, u Gladnom sokaku imali su kucu sa suncane strane od osamsto devedeset seste ondak su preko puta udarili temelj novoj sa sest pendzera. Pokojni majstor Uros je bas pek`o dudovacu, pa mu je severni zid malo pobeg`o, nikad skroz, hvala Bogu. To je nekad bila Kamberova 18, a od onog rata je Jovana Cvijica 33.

Prvi Balasevic rodjen je u ranojutarnjim satima 11. maja 1953. godine zbog cega mu je majka htela dati ime Zoran, ali je deda rekao da je to ime za sodarskog konja i insistirao da ponese dedino ime Djoka. Kompromis je postignut i tako dobi ime Djordje, za koje sam Balasevic u svom maniru rece da mu bas i nije po volji «... ali eto, do sada sam se vec navikao»

Djordje je, sto je malo poznato, prvi Balasevic. Njegovi su se do rata 1941. prezivali Balasev pa ni sam ne zna vuce li korene od Rusa, Rumuna ili pak nekog sasvim treceg naroda. O tome Balasevic kaze:

- “Sigurno je da tada u porodici nije bilo Madjara, no moj se deda Djoka, koji je iz nekih razloga bio veliki pravoslavac, stalno se plasio da ce ga Madjari pomadjariti, te je 1941. otisao k maticaru i pazario - ić. No, kako nam se sudbina zna narugati, moj se cale Jovan zagledao u moju majku Veroniku Elviru Matildu Dolenec, napola Madjaricu, napola Hrvaticu, kako je moj deda izracnao. Tako ja imam madjrske krvi protiv koje se moj stari toliko borio, no mislim da je sudbina od mene napravila sasvim dobar misung. “

Imao je tomsojerovsko detinjstvo u svoj punoci ove reci. Odrastao je u delu grada koji je bio poznat po zestokim momcima, no uloga lokalnog mangupa mu nije bila sudjena. Nakon polomljenog nosa je definitvno bio sigiran da mu drustvo gitare daleko vise prija.

- "Bili smo klinci i cesto smo se tukli. No, mi smo samo sebe imali kao oruzje, par samara a svi ostaju na nogama bas kao u “losim” filmovima. No, jednom me zveknuo decko stariji od mene i to tako da mu nisam ni stigao, stono kazu ni fala kazati, a eto zbog toga ponekada u pesmama vucem na Tota Cotugna. Zapravo, od malena sam osetio da u sebi nosim neku svoju pesmu kao neku novu boju koju niko ne zna i koju ne mozes objasniti onima koji znaju samo crvenu, plavu i zutu, i shvatio sam da ja moram tu pesmu isterati iz sebe da bi je drugi shvatili."

Bogu fala sto istrajavas, prave boje dodajes u moj zivot bas kad treba; ni tren pre ni tren kasnije precizan kao doxa... to su one male «vracke» koje imamo on i ja.

http://img60.imageshack.us/img60/3110/250pxdjolevirovitica043rz8.gif

Bogu fala noc je zvezdana dok malenom ladjom brodarim
od Beceja pa do Bezdana velikim kanalom

ja sam ovaj vek odvojio, da ti sluzim i gospodarim
staru robu sam raskrojio, ne sali se salom

plava sokla i biber crep, ume zivot da bude lep
da smo zdravi i da je nama ljubavi

nema se kade za saliti, nemoj se sad uspaliti
eeej moja ti, nemoj da ti moram faliti!

dokle ces se samo srditi, to sto radis vec sramota je
dokle ce te mati grditi, sto kraj vode bdijes

slucajno uz kanal siris ves, tvoj bicikl pokraj plota je
deder pogledaj me ako smes, kog se vraga krijes

mesec ko’ oreol s fresaka, na reveru srce kao bros
kucica u senci bresaka, ne znam sta bi tela jos…

majra 

Site Admin