Novi Sad, vesti - najave, aktuelnosti, reportaze Posao

Dodela nagrada Prvog medjunarodnog festivala Mihajlo Kovac

Dodela nagrada Prvog medjunarodnog festivala poezije i kratke price "Mihajlo Kovac" 12.5.2011.godine u 19.15 sati u Novom Sadu. Ziri festivala radio je u sastavu mr. Jovan Mihajilo (predsednik), mr. Nera Legac (clan) i Stojan Simic Krpica (clan). Na konkurs je stiglo nekoliko hiljada radova od vise stotina autora iz zemlje i inostranstva (mahom iz zemalja bivse Jugoslavije).

Prvu nagradu festivala "Mihajlo Kovac"u konkurenciji do trideset godina za poeziju dobili su: Benjamin Čuruković iz Zenice i Nikola Oravec iz Petrovaradina.

Prvu nagradu festivala "Mihajlo Kovac"u konkurenciji do 30 godina za kratke price dobila je Mirjana Kolarski i Aleksandar Korac iz Novog Sada.

Dobitnici nagrada za poeziju osnovci: prva nagrada Marko Bojic Pancevo; druga nagrada Biljana Radanovic, iz Sremske Kamenice, osmi razred i Zorana Radaković 8 razred OŠ "Sveti Sava", član književnog kluba "Dis" iz Bačke Palanke; trecu nagradu Momčilo Tošić drugi razred osnovne škole 8.septembar u Pirotu.

Dobitnici nagrada za kratku pricu osnovci

http://img705.imageshack.us/img705/5162/nivusadfestival.jpg

Za kratke price prva nagrada je pripala Anđela Igić, VIII1 O Š «Car Konstantin», Velikotrnovska br.4, Niš; drugu nagradu dobila je ma Smajić VII, OŠ „Čengić Vila 1“, Sarajevo; treca nagrada Ana Petrović, VI-2, Prva obrenovačka osnovna škola, Obrenovac.

U grupi srednjoskola za poeziju prva Djurdjija Perunicic iz Pozege; druga nagrada Sanja Brkic iz Gimnazija "Svetozar Markovic'', Novi Sad; treca nagrada Julijana Dobrasinovic. ucenica Knjazevacke gimnazije, za kratku pricu srednjoskolci prva nagrada Оlivera Grujic. ucenica iz Istocnog Sarajeva.; druga nagrada je pripala Anja Jovičin gimnazija Isidora Sekulić,Novi Sad; treca nagrada Stevan Galjak, Raska.

U konkurenciji do trideset godina za poeziju prvu nagradu festivala "Mihajlo Kovac"u konkurenciji do trideset godina za poeziju dobili su: Benjamin Čuruković iz Zenice i Nikola Oravec iz Petrovaradina; drugu nagradu dobila jeTamara Hrin iz Ruskog Krstura i Sertić Jasmina iz Slavonskog Broda, Hrvatska;
trecu nagradu Ivana Boskovic iz Podgorice.

U kategoriji kratka prica u konkurenciji do 30 godina, prvu nagradu festivala "Mihajlo Kovac "u konkurenciji do 30 godina za kratke price dobila je Mirjana Kolarski iz Novog Sada i Vladimir Korac iz Novog Sada; drugu nagradu Aleksandar Solomun iz Zrenjanina; trecu nagradu Andrija Stanulović z Pirota.

Dodela nagrada ce se izvesti u MZ BISTRICA, Brace Dronjak 11, Novo Naselje u Novom Sadu u cetvrtak 12.5.2011 u 19.15 sati uz odgovarajuci umetnicki program u kojem ucestvuju brojne ugledne zvanice. Hvala svima koji su svojim ucescem uvelicali festival.

Dodela nagrada Trećeg medjunarodnog festivala

Ziri festivala radio je u sastavu mr. Jovan Mihajilo (predsednik), mr. Nera Legac (clan) i Stojan Simic Krpica (clan). Na konkurs je stiglo nekoliko hiljada radova od vise stotina autora iz zemlje i inostranstva (mahom iz zemalja bivse Jugoslavije).

Za esej o poeziji Joana Flore specijalna nagrada Ivana Janjic, student master studija rumunskog jezika i knjizevnosti, Filozofski fakultet,Novi Sad. Prvu nagradu festivala "Joan Flora"u konkurenciji do trideset godina za poeziju dobili su Nemanja Arsovic iz Novog Sada i Snezana Nkolic iz Brdarice kod Sapca, student srpske knjizevnosti u Novom Sadu.

Nemanja Arsovic, rodjen u Krusevcu 20.11.1982. Odmah "dopremljen" u Novi Sad i od tada je tu. Ziveo u Sofiji 3 godine dok mu je majka predavala srpski jezik Bugarima, pa mu je dojadilo i ponovo je bio dopremljen u Novi Sad,.Isao je u skolu "Djordje Natosevic" do 7 razreda kad prelazi u Bugarsku i nastavlja skolovanje u Engleskoj gimnaziji. Opet povratak u Novi Sad i nastavak skolovanja u gimnaziji "Jovan Jovanovic Zmaj." Posle zavrsene gimnazije upisuje se na Filosofski Fakultet smer filozofija. Sada je apsolvent.

Medjunarodne 1. nagrade za poeziju: "Stanislav Preprek", "Mihail Babinka"2. nagrada "Janos Siveri", ucestvovao na dva slem festivala u Novom Sadu i na mnogo poetskih veceri ili kako to nazivaju jos "poezijom u kuci"crnoj u Novom Sadu u Beogradu na Poetskom Clubbingu nekoliko puta .Ucestvovao na sajmu knjiga u Novom Sadu na face book pesnickom festivalu kao i poetskom maratonu u Beogradu, isto na sajmu knjiga u Beogradu.Objavljene pesme u casopisu "Zlatna Greda".Knjiga poezije je u pripremi trebalo bi da izadje za dva meseca.

Snezana Nkolic iz Brdarice kod Sapca, studentica srpskog jezika knjizevnosti u Novom Sadu, objavjlivala pesme u listovima i casopisima, finalista Festivala poezije mladih u Vrbasu ove godine. Prvu nagradu festivala "Joan Flora" u konkurenciji do 30 godina za kratke price dobili su Admir Dzanko iz Sarajeva i Nemanja Ilic iz Nisa.

Dobitnici prve nagrade za kratku pricu

Admir Džanko je rođen 01.07.1986. godine u Sarajevu. Diploma: Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost naroda BiH. U završnoj fazi rada postdiplomske teze na Postdiplomskom studiju iz lingvističkih disciplina Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Publikacije:

Časopisi – Ornamet (III - 2009) i Odjek (zima 2010)
Zbornici - Kapija istoka i zapada (2010) – s pjesmom Nit
Književni blog: Pljuskovi
Objavljena zbirka molskih zapisa: Mreža (2009)

Manifestacije: Artfest 2008, Sarajevo.
Nagrade: I (prvo) mjesto na Međunarodnom festivalu kratke priče i poezije Vojislav Despotov za najbolju kratku priču, Novi Sad, 2011.
Trenutno u pripremi druga zbirka molskih zapisa. Živi i radi u Sarajevu.

Nemanja Ilic, rodjen 10.09.1989. godine u Nisu, studira prava, pisanjem se bavi od srednje skole, upravo mu je izasla knjiga "To malo prolece" zbirka pesama i eseja, izdavacke kuce Knjizevna omladina Srbije

Dobitnici nagrada za poeziju i kratku pricu osnovci i srednjoskolci

Prva nagrada Andjela Pavlovic O.Š. ,,Petar Kocic, Zemun. Druga Mirjana Marina iz Novog Sada. Treca nagrada Bojan Todorovic z Crne Trave,uciteljica Ljiljana Gligorijevic. Za kratke price prva nagrada je pripala je Anastaziji Kocic OS'' Stefan Nemanja'iz Nisa; drugu nagradu Nevena Djilas.iz Vrsca; trecu nagradu Danijel Corovic 4/1, OS "Sveti Sava", Bajina Basta, uciteljica Jelena Stamenic.

http://www.odlican.com/d/5157-2/novi-sad.jpg

U grupi srednjoskola za poeziju prva nagrada Ana Stanojević, učenica IV razreda Negotinske gimnazije u Negotinu i Lenka Ilic iz Gimnazije, Loznica; druga nagrada Vera Furtula Zrenjaninska gimnazija, Zrenjanin; treca nagrada Marija Pantelic, Ginazija, Lazarevac.

Za kratku pricu srednjoskolci - prva nagrada Nevena Krecak, ekonomska skola, Zemun; druga nagrada je pripala Jeleni] Milić iz Beograda; treca nagrada Katarina Radic.

U konkurenciji do trideset godina za poeziju prva nagrada je pripala je Nemanji Arsovicu I Snezani Nikolic iz Sapca; drugu nagradu dobila je Maja Stanojević. Iz Doboja i Andrea Debak, Trogir. Hrvatska; trecu nagradu Jelena Golubovic, Kotor, Crna Gora.

U kategoriji kratke prica u konkurenciji do 30 godina - prvu nagradu festivala Joan Flora"u konkurenciji do 30 godina za kratke price dobili su Admir Dzanko iz Sarajeva i Nemanja Ilic iz Nisa; drugu nagradu festivala "Joan Flora" u konkurenciji do trideset godina za kratke price dobio je Suad Vellic Živinica, Bosna i Hercegovina; trecu nagradu Marijan Milos iz Backe Palanke.

Dodela nagrada Treceg festivala "Joan Flora"ce se izvesti u organizacii Scene svih kreativnih, u Cara Dusana 8, u Novom Sadu u lokalu "Bootleggers" u petak 20.5.2011 u 19.15 uz odgovarajuci umetnicki program u kojem ucestvuju brojne ugledne zvanice.

Dodela medjunarodne nagrade za kreativnu sintezu

U okviru Scene svih kreativnih bice dodeljena medjunarodna nagrada za kreativnu sintezu arhitekti Dusanu Krsticu u sredu 25.5.2011.godine u 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 27 u Novom Sadu. Nagradu je ustanovio Stojan Simic Krpica uz podrsku mr Jovana Mihajila i mr Nere Legac Rikic. Dobitnik bira sledeceg, nema ziriranja ni lobiranja. Scena svih kreativnih nagradom za kreativnu sintezu izdvaja stvaraoce s posebnim multikreativnim pristupom u radu. Dosadasnji dobitnici su Miroslav Krstonosic i Dubravka Djukanovic.

Profesionalna biografija dobitnika - Dušana Krstića

Dušan Krstić rođen je 25.12. 1938. god u Novom Sadu. Diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu 1962. godine. Nakon toga stalno radi u Novom Sadu u raznim projektnim organizacijama: u Projektnom zavodu Vojvodine od 1962-1971. god, u Projektnom birou Zavoda za fizičku kulturu 1971-1974. god. i u Projektnom birou G.P. "Novotehne" od 1974-1976. god. Od 1976. godine radu u Projektnom birou G.P. Neimar - Novi Sad"Projekat 76", sve do 1999.

Bio je sekretar Društva arhitekata grada Novog Sada od 1969-1972. Preko 15 godina je član Jugoslovenskog društva za teoriju i kritiku arhitekture i od 1983-1991. godine član Jugoslovenskog Odbora za unapređivanje i vrednovanje u stanovanju i stambenoj izgradnji, čiji je predsednik bio i dr Mihajlo Čanak. a počasni član prof. Mate Bajlon. Duži niz godina bio je član uređivqačkog odbora kolegija časopisa DANS.

Bavio se popularizacijom arhitekture, pisanjem u dnevnoj štampi, držanjem predavanja na stručnim i javnim kulturnim tribinama Novog Sada i Beograda, na Radio Novom Sadu, RTV Novi Sad i Jugoslovenskoj televiziji. Autor je mnogih pisanih studija, prevoda i naučno-istraživačkih radova. Bio je a i sada je aktivni učesnik mnogih simpozijuma širom bivše Jugoslavije i R. Srbije.
Učestvovao je na mnogim izložbama po pozivu u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani i Sremskoj Mitrovici.

http://img24.imageshack.us/img24/1088/novisaddunavskaulica.jpg

Dobitnik Oktobarske nagrade grada Novog Sad za arhitekturu 1972. godine, "Tabakovićeve nagrade" DANS-a za arhitekturu 2002. godie, mnogih internih priznanja, plaketa i zahvalnica, nagrade SAS-a za životno delo 2008. godine. Izabran je 2009. godine za dopisnog člana Akademije inženjerskih nauka Srbije u Beogradu. O ličnosti Dušana Krstića objavljeni su članci autora, istoričara umetnosti i arhitekata u kultnim rubrikamadnevnih listova (Dnevnik iz Novog Sada, Politika iz Beograda, Delo iz Ljubljane), kao i tekstovi u stručnoj periodici (Arhitektura-urbanizam iz Beograda, Čovjek i prostor i Arhitektura iz Zagreba, Sinteze iz Ljubljane), uključujući i tekstove u svim našim umetničkim enciklopedijama i leksikonima arhitekture i posebnim knjigama posvećenih arhitekturi. Svi prisutni pesnici i pesnikinje po pesmom jednom pozdravice slavodobitnika Krstica.

Peti festival poezije i kratke price "Dusko Trifunovic&

Peti međunarodni festival za decu, i srednjoškolsku, studentsku i omladinu do 30 godina "Duško Trifunović" objavljuje konkurs za literalne radove u kategoriji pesme i priče. Pozivaju zainteresovana deca, srednjoškolska, studentska i omladina do 30 godina da svoje radove.

Pravo ucešća imaju sva deca, srednjoškolska, studentska i omladina do 30 godina iz zemlje i sveta. Radove (do tri pesme, odnosno do tri priče) slati do 1. septembra 2011. godine u tri primerka. Dodela diploma i plaketa 13.septembra 2011. godine na rodjendan Duska Trifunovica.

Radove poslati na adresu:

Peti međunarodni festival poezije
"Dusko Trifunovic" (za konkurs)
Stojan Simic Krpica
Marka Miljanova 18/39
Novi Sad
Republika Srbija

ili na email: stojan.simic.krpica at gmail dot com

http://img853.imageshack.us/img853/9376/novisadj.jpg

Memorijalni festival

Konkurs za Peti medjunarodni memorijalni festival za decu oštecenog sluha "Ruzica Mihajilo" za literarne radove u kategoriji pesme i price, za likovne radove u kategorijama crteza u olovci, crteža u temperama i crteza u pastelnim bojama.

Pravo ucešca imaju sva deca ostecenog sluha iz zemlje i sveta. Radove - literarne (do tri pesme, odnosno, do tri price), slati na do 25. 08. 2011.godine u tri primerka sa punim imenom i prezimenom ucenika, odnosno, ucenice, imenom skole, nastavnika i adresom. Radove - likovne (do tri crteza) slati sa nazivom rada, imenom ucenika, odnosno, ucenice, nazivom tehnike rada, dimenzijom rada, imenom nastavnika, nazivom skole i adresom.

http://img535.imageshack.us/img535/3503/katedrala.jpg

Bice dodeljene diplome, plakete i novcane nagrade

Radove treba slati na adresu:

Peti medjunarodni memorijalni festival za decu ostecenog sluha "Ruzica Mihajilo" (za konkurs), Organizacija za gluve Novog Sada, Miletcieva 18, 21000 Novi Sad, Republika Srbija

Nedeljno pravilo u Novom Sadu

Dobro'jutro iz Tozinog sokaka :)

http://farm9.staticflickr.com/8066/8257580916_4c77557528.jpg
Tozin sokak by majras, on Flickr

Nedeljom u Novom Sadu, pogotovo kad je zimsko doba, ne možete videti nigde nikog na ulici. Mika Antic je rekao...

"Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim. Jer sa najdražim gradom je kao i sa najdražom ženom: nikad nećemo uspeti da objasnimo ni sebi ni drugima šta nas je to tako vezalo..."

Drugo pravilo je: "Prvo fruštuk ondak na put!"

http://farm9.staticflickr.com/8222/8257511014_c477622030.jpg
sveti hleb by majras, on Flickr

Ali, bez njih ništa na ovom svetu ne bi vredelo:

http://farm9.staticflickr.com/8493/8257585702_d106ede7b9.jpg
Zimske radosti by majras, on Flickr

Što ljubav tvori, to vekove živi
Što ljubav stvori, to vekove broji
I broji čitav neizmeran niz.

majra 

Site Admin