Preporuke za citanje - preporucite knjigu, zanimljivo stivo Umetnost

Muzika - ilustrovana enciklopedija

Hronološki je dat pregled razvitka muzike, od antičkog doba do današnjih dana. Opis instrumenata je detaljan od njihovog nastanka do asortimana dosta neuobičajenih instrumenata. Uneseno je preko stotinu biografija kompozitora koje su propraćene portretom ili fotografijom, ilustrovanim mestima gde su živeli, scenama iz njihovih baleta ili opera do primera njihovih originalnih rukopisa.

Iz knjige, misli poznatih o muzici i muzičkim instrumentima:

 • ''Muzika je univerzalni jezik čovečanstva.'' Henri Vadsvort Longfelou (1807-1882)

 • ''Zvona putujućeg svirača, cimbalo i harfa sa mnogo žica čini prijatno obedovanje za onoga ko ga sluša ne prateći note.'' Dante Aligijeri (1265-1321)
 • ''Muzika je dosezanje krajnjih granica stvarnosti pomoću uređenog zvuka.'' Ralf Von Vilijams (1872-1958)
 • ''Nije žica u skladu sa veseljem, već sa melanholijom.'' Tomas Hud (1799-1845)
 • ''Muzika se krije u treperenju trske.'' Lord Bajron (1788-1824)
 • ''U bučnom dobošu nema ničega, sem čistog vazduha.'' Tomas Fuler (1608-1661)
 • ''Muzika govori da srce treba da bude radosno: muzika pruža mozgu utehu i tera strah od neprijatelja.'' Đovani Florio (1553-1625)
 • ''Pravi zadatak violine je da imitira akcente ljudskog glasa, plemenita misija koja joj je omogućila slavu i naziv 'kraljica instrumenata' .'' Charles Auguste de Beriot (1802-1870)
 • ''Viola je filosof, tužan i koristan; uvek spremna da dođe do cilja drugih, ali nerado skreće pažnju na sebe.'' Albert Lavinjak (1846-1916)
 • ''Čelo je kao divna žena koja ne stari vremenom, već biva sve mlađa, sve vitkija sve suptilnija i sve zahvalnija.'' Pau Kasals (1876-1973)
 • ''Kompozicija bez basa bila bi puna konfuzije i disonance.'' Đozefo Zarlino (1517-1590)
 • ''Gitara u sebi ima mesečinu.'' Džejms M. Kejn (1892-1977)
 • ''Lauta je najsavršeniji instrument.'' Đovani Lanfranko (1490-1545)
 • ''Muzika je otkriće veće od sve mudrosti i filosofije.'' Ludvig van Betoven (1770-1827)
 • ''Flauta je dostigla takvu perfekciju i jednakost tona da nikakva dalja poboljšanja nisu poželjna.'' Hektor Berlioz (1803-1869)
 • ''Saksofon je otelotvoren duh piva.'' Arnold Benet (1867-1931)
 • ''Ton trube odlikuje se plemenitošću i brilijantnošću.'' Hektor Berlioz (1803-60)
 • ''Tromboni su isuviše sveti da bi se često koristili.'' Feliks Mendelson (1809-1847)
 • http://i.imgur.com/GPqZmv9.jpg
  JRJ, Zemun, 2006.

 • ''Ulicom frulaš korača, smeškajući se, jer zna kakav čarobnjak sni u njegovoj utišaloj fruli'.' Robert Brauning (1812-1889)

 • ''Zvuk korneta je kao sunčev zrak koji probija senku. Maren Mersen (1588-1648)
 • ''Perkusioni nastup je kao sistem centralnog grejanja.'' Igor Stravinski (1882-1971)
 • ''Sa mojim stopalima je sve bilo u redu, ali nisam mogao da izađem na kraj sa kastanjetama.'' Mihail Glinka (1804-1857)
 • ''Vedra ili setna, zvona donose osećanja na poluzaboravljena nevina stara mesta'.'' Vilijam Batler Jejts (1865-1939)
 • Pijanoforte je najsavršeniji od svih muzičkih instrumenata: njegov pronalazak je za muziku isto što i pronalaženje štamparije za poeziju.'' Džordž Bernard Šo (1865-1950)
 • Pesma je čovekova najveća radost.'' Aristotel (384-322. pre n.e.)
 • ''Radije bih napisao 10 000 nota nego jedno slovo alfabeta.'' Ludvig van Betoven (1770-1827)

Бидете креативни - Ју Кам Кеонг

Д-р Ју Кам Кеонг (доктор по науки) е признат специјалист на подрачјето на креативноста. Го опишуваат како енергичен говорник, провокативен отварач на умот, забавен и секогаш насмеан гуру, мајсторски раскажувач и автор на бестселери.

Сето тоа здружено, со широко меѓународно експонирање и разновидно работно искуство, му овозможува добро поврзување со аудоториумот и читателите.

Тој постојано е во потрага по нови и предизвикувачки искуства, живее авантуристички, што вклучува спортско падобранство, нуркање, планинарење, скијање на вода и сплаварење на брзаци.

Во својата книга „Бидете креативни“ - нека расцути вашата креативност ни го нуди патот по кој да тргнеме, за да најпрвин ја поттикнеме својата креативност, а потоа безброј начини и техники, проследени со примери и искуства како и на кој начин истата да ја негуваме и развиваме.

Оваа книга, како и работилниците кои се одржуваат имаат помогнато во отварање на креативниот потенцијал на вработени ширум светот.

„Најубавото искуство што можеме да го имаме е таинственото. Тоа е основното чувство што е подлога за вистинската уметност и витинската наука.

Оној кому тоа чувство му е туѓо, кој веќе не може да застане и да зине, обвиткан од стахопочит, привидно е мртов и чекори со затворени очи.

Најважно е да не престанете со прашањата. Љубопитноста има своја причина за постоење.

Човекот не може,а да не почувствува страхопочит посматрајќи ги мистериите на вечноста, животот, волшебната структура на реалноста. Доволно е само човек секојдневно да почувствува барем мал дел од таа тајна.

Немојте никогаш да ја изгубите светата љубопитност.
Алберт Ајнштајн

Смејте се често и многу, стекнете ја почитта на интелегентните луѓе и наклоноста на децата.

Здобијте се со признание за чесна критика и издржете го предавството на лажните пријатели.

Ценете ја убавината. Наоѓајте го најдоброто во луѓето. Оставете го светот со малку подобро здраво дете, уредена градина или со решавање на некој општествен проблем.

Знајте дека барем еден човек полесно дишел поради вашето постоење. Тоа значи да успеете!
Ралф Валдо Емерсон

Најдобриот начин да дојдете до добра идеја е кога имате многу идеи.
Линус Полинг

http://www.odlican.com/d/16063-2/kniga.jpg
www.odlican.com/niko650

niko650

Moderator

Pesme starog Japana - izabrao Miloš Crnjanski

Miloš Crnjanski je prvi koji nam je otkrio japansku poeziju. Mnogi japanolozi zameraju što nije prevod sa japanskog, već sa nemačkog, francuskog i engleskog. Ali ako se posmatra kao polaznica susreta dvaju kultura, zamerke se mogu i zanemariti. Kod nas se pojavila 1928. godine! Razumevanje od stane Crnjanskog ''trešnjinog cveta'' se primećuje u stihovima pesme Stražilovo, zatim, Ivo Andrić, Isidora Sekulić i drugi su takođe težili spoznaji Japana.

Za većinu pesama, pored tačne godine nastanka, dato je objašnjenje o autoru i njegovom statusu u društvu, što umnogome olakšava razumevanje. Sledeći etape razvoja Japana uz neizostavan utica Kine, i poezija se menjala i dobijala drugačiju formu, od tzv. thanke (pet redaka, sa po 5,7,5,7,7 slogova) do samostalnog stiha tzv. haiku (5,7,5 slogova).

Knjigu rado preporučujem i onima manje naklonjenim japanskoj kulturi, jer je Crnjanski, nadasve, jednostavnim jezikom (jer je erudita bez premca) dao osnovne u tumačenju ključnih termina, ukazujući dalje na individualno istraživanje posebno onima koji nisu imali dodira sa japanskom kulturom.

Naredna pesma je iz doba Hejana, a zbirka pesama tog doba zove se Kokinšu.

http://i.imgur.com/wHflBzs.jpg
Rad, Beograd, 2008.

Gospođa Komači
834-885.

Cveće mi svenu
u datoj noćnoj kiši.
Prošla sam svetom,
zagledana u sebe,
uzalud.

Pesnikinja slavna po lepoti. Pesme su joj pune igre rečima, naročito cenjenih u japanskoj lirici. Priča se da je, posle razvratnog života, završila prosjački. Drugi je, kao napadnutu Safo, brane. O njoj Tsurajuki piše: da je slična lepoj ženi, ali sa nečim bolesnim u sebi.

U to doba, budizam i askeza, pesimizam i zanos panteistički sasvim je bio obuzeo dvorske krugove. To je bolna mešavina filosofije raznih sektaša

(Boudhisme japonaise. Annales du Musée Guimet).

Zvoneći kedri Rusije - Vladimir Megre

Vreme je darivanja i prilika da se pokloni knjiga, drugome ili sebi. Da bi nešto vredno dobili morate nešto i da uložite pa je tako i sa čitanjem. Iz poštovanja prema autoru ne donosim ni jedan deo knjige jer za to treba dozvola, možda je i dobijem pa objavim neki deo knjige u našoj temi: Poznati ljudi i naš odraz u mislima za sada želim samo da vas uputim na naslove istih jer znam da će doći u pravi čas u prave ruke.

Zvoneći kedri Rusije ili knjige o Anastasiji serijal koji obuhvata za sada deset knjiga, autor je ruski pisac Vladimir Megre.

http://i.imgur.com/ttirBhVl.jpg

 • Anastasija
 • Zvoneći kedri Rusije
 • Prostranstvo ljubavi
 • Stvaranje
 • Ko smo mi?
 • Zavičajna knjiga
 • Energija života
 • Nova civilizacija – prvi deo
 • Nova civilizacija - drugi deo, sa podnaslovom: Obredi ljubavi
 • Anasta

Kedar je jedina biljka koja ima biološki ritam kao čovek, zimi njegov živoni ciklus ne prelazi u fazu mirovanja, on je budan kao i mi, samo spava duže nego leti. Tokom dana je u aktivnoj fazi do 23 časa a onda ide na počinak, u vedre letnje dane budi se u svitanje, i odmara popodne od 15 - 16h. Kedar je biljka skromnih zahteva sa dušom našla svoje mesto u Svetom Pismu.

majra 

Site Admin

Snovi - Ivan Nastović

Da snovi psihološki i egzistencijalno nisu neophodni čoveku, oni bi tokom njegovog razvoja i evolucije svakako bili odstranjeni, kao što je to bio slučaj s nekim organima i njihovim funkcijama koje su postale suvišne, pa ih je evolutivni razvoj eliminisao ili značajno redukovao.

Ali, sa snovima se to nije dogodilo, jer su oni čoveku očigledno i dalje potrebni, kao i bajke i mitovi.

http://i.imgur.com/pGVsyMIl.jpg

Ivan Nastović je specijalista za kliničku psihologiju, doktor psiholoških nauka i psihoterapeut, učenik Leopolda Szondia, kod kojeg je bio na didaktičkoj analizi, završio je jednogodišnju specijalizaciju na Neuropsihijatrijskoj klinici u Beču i dvogodišnju specijalizaciju na Szondievom institute u Cirihu, pri čemu je proveo i četiri meseca na Jungovom institutu. Knjiga je doživela više reizdanja i predstavlja značajan doprinos suštinskom razumevanju snova i njihovom tumačenju.

Knjigu "Snovi" mogu koristiti ne samo psiholozi i psihijatri, a posebno oni koji se bave pshoterapijom, već i svi oni koji su autentično zainteresovani za svoje snove i za rad na sebi putem snova, tim pre što je u ovoj knjizi jedno veliko poglavlje posvećeno grupnoj analizi snova, odnosno analizi snova u grupi koju je u našoj sredini uveo autor ove knjige, a koji već skoro jednu deceniju drži edukativne i iskustvene seminare u Beogradu, Novom Sadu i Skoplju u okviru Centra za analizu snova "Unicom" ("Jednorog"), čiji je osnivač upravo dr Ivan Nastović.

majra 

Site Admin

Iskra

http://i.imgur.com/yLBFCpMl.jpg

U poslednjih nekoliko godina najjaci utisak na mene ostavila su dela Makin Andreja, savremenog ruskog pisca.

Po meni najbolja njegova knjiga "Francusko zavestanje" predstavlja delo koje zavredjuje paznju svakoga ko voli i prati savremenu literaturu.

Kratka prica napisana u stilu klasicnih - velikih majstora pera!

Celestinsko proročanstvo - Džejms Redfild

U kišnim prašumama Perua otkriven je drevni rukopis u kom se nalazi devet ključnih uvida o samom životu - uvida koji vode čoveka ka sveopštem duhovnom preporodu na Zemlji.

Zasnovano na drevnoj mudrosti, Celestinsko proročanstvo vam pomaže da uspostavite vezu između onoga što trenutno doživljavate i omogućava vam da vidite šta će se desiti u narednim godinama vašeg života!

Ova nezaboravna priča odiše avanturom i novim otkrićima, ali je isto tako i vodič do istančanog zapažanja i odgovora na pitanja gde se i zašto nalazite u životu i usmerava vas ka novoj energiji i optimizmu.

Zanimljiva prica koju sam procila u jednom dahu. Sela sinoc oko sedam sati i dok je nisam procila nisam je ispustala iz ruke... :)

Mati pirinca, Rani Manika

Mati pirinca, Rani Manika

Veoma ubedljiva i zivopisna prica koja me je ostavila bez daha i reci. Prica o mukotrpnom zivotu jedne zene i njenoj pozrtvovanoj ulozi u porodici i nemilosrdnom svetu u kom zivi. Radnja price smestena je u egzoticnim predelima na kojim se preplicu tri razlicite religije budizam, islam i hriscanstvo.

Anastasija - Zvoneci kedri Rusije, Vladimir Megre

(serijal od osam delova)

Potpuno drugacija knjiga od prethodne. Ne tako opipljiva ali podjednako ubedljiva, pre svega prosvetljujuca. Kroz zanimljivu i pomalo apstraktnu radnju koja je smestena u Sibirskoj tajgi, pisac nas podseca na iskonska znanja i umece bez kog je citavo covecanstvo ostalo u zurbi za progresom i napretkom.

Trenutno citam prvu knjigu pa se ovi utisci odnose na nju, u stvari su kratki opis samog pisca.

U ime ljubavi- Ivana Kuzmanovic

¨Da je zivot dar zaboravjamo kada naidjemo na prepreke koje nas slamaju; u to da je svaki nas dan vredan zivljenja posumnjamo umorni od nosenja krsta koji nam je cesto pretezak.
.....

Oziljci na dusi i praznine u srcu nastali su mnogo pre no sto je svako od njih mogao da bira, a pitanje zasto su im zivoti prepuni bola i padova nikom od njih nije davalo mira. Ono u cemu su se razlikovali je bila upornost kojom su pokusavali da pronadju odgovore. Neki su ih nasli i svoju sudbinu zauvek povinovali svojim zeljama, a neki drugi prihvatili su da je nasledjem i zvezdama ta sudbina predodredjena.

I svako od njih bio je u pravu jer covek uvek dobija dokaze za ono u sta veruje.
Neko ce nastaviti da juri za sopstvenim repom i krug ponavljanja bice njegovo utociste; neko drugi ce izabrati promenu i oteti kormilo iz ruku uslovljenosti. Krug ce se tada pretvoriti u spiralu i svaki korak vodice ka LJubavi.

U sta vi verujete? Da li su vasi zapisi zapecaceni ili ih svojom voljom i svescu vodite ka promeni? Da li ce ono sto ostaje iza vas biti vece od onoga sto vam je na rodjenju pripalo? Da li znate da se zivi da bi se raslo i volelo?

O tome kako svest sazreva, na koji nacin se razvija i na kakve teskoce nailazi saznajemo iz prakticnih upustava i iskustava romansirano prikazanih.

Ovo je knjiga o budjenu, samospoznaji i novim pogledima na stare pojmove, kao i drugacijim nacinima da se prevazidju teskoce i prigrle izazovi. ¨
https://farm2.staticflickr.com/1483/24339771681_662dc3f87a.jpgU ime ljubavi by Coka M, sur Flickr

https://i.imgur.com/sQthrBZl.png

Druga strana sna je roman koji tretira negativne strane ljudske prirode. To je vizija budućnosti u kojoj su ljudi prevladali poslije burnih katastrofa sebe same i sve što je uzrokovalo brojne ratove i tragedije kroz istoriju.
To je priča i o vrijednosti ljubavi i borbi za nju.
U drugoj strani sna ljudi imaju i nadnaravnu sposobnost prisustva u dva vremena.
Tu su istina i ljubav skopčane sa slobodom u prostoru ljudskog uma i srca na način o kojem ne razmišljamo a činiće temelj ljudi budućeg vremena.
Tu su identifikovane prepreke da ljudi zaista dosegnu sreću koja je u našem vremenu u domenu mašte.
Zakonitosti koje povezuju tkivo ovog romana su svima poznate, a manji broj ljudi ima snage da ih doslovno slijedi i postane dio vremena koje je neumoljivo i koje nema sa svojim prirodnim zakonima milosti.
Kad upoznamo prirodu ona nam je prijatelj koji ne samo znači život, nego nas postavčlja na visine tamo gdje svojom dušom i pripadamo. Bliže besmrtnosti, bliže Bogu. https://play.google.com/store/apps/details?id=newlookentertainment.com.drugastranasna

https://i.imgur.com/sQthrBZl.png

Druga strana sna je roman koji tretira negativne strane ljudske prirode. To je vizija budućnosti u kojoj su ljudi prevladali poslije burnih katastrofa sebe same i sve što je uzrokovalo brojne ratove i tragedije kroz istoriju.
To je priča i o vrijednosti ljubavi i borbi za nju.
U drugoj strani sna ljudi imaju i nadnaravnu sposobnost prisustva u dva vremena.
Tu su istina i ljubav skopčane sa slobodom u prostoru ljudskog uma i srca na način o kojem ne razmišljamo a činiće temelj ljudi budućeg vremena.
Tu su identifikovane prepreke da ljudi zaista dosegnu sreću koja je u našem vremenu u domenu mašte.
Zakonitosti koje povezuju tkivo ovog romana su svima poznate, a manji broj ljudi ima snage da ih doslovno slijedi i postane dio vremena koje je neumoljivo i koje nema sa svojim prirodnim zakonima milosti.
Kad upoznamo prirodu ona nam je prijatelj koji ne samo znači život, nego nas postavčlja na visine tamo gdje svojom dušom i pripadamo. Bliže besmrtnosti, bliže Bogu. https://play.google.com/store/apps/details?id=newlookentertainment.com.drugastranasnahttps://i.imgur.com/sQthrBZl.png

https://i.imgur.com/sQthrBZl.png